Skijakke og skalljakke dame - best i test for alpint og topptur

De beste skijakkene for damer

Skijakker for kvinner har heldigvis annen passform enn unisexjakker til topptur og frikjøring. Her får du vite hvilke jakker som er best for damer – og hva som skiller de fra skijakker for gutta.

JAKKER FOR DAMENE: Alle seriøse merker lager egne skijakker for kvinner. Her får du vite hvilke som er best. Foto: Tore Meirik
JAKKER FOR DAMENE: Alle seriøse merker lager egne skijakker for kvinner. Her får du vite hvilke som er best. Foto: Tore Meirik

De aller fleste produsenter av skiklær tilbyr de samme modellene i både dame- og herreutgaver. Funksjoner som brukervennlighet, plassering av lommer, glidelåser og hemper er gjennomgående identisk som på herremodellene, og det er slike faktorer vi har vektlagt mest i testen.

Vi har testet flere nyheter for denne vinteren, og blant høydepunktene er Arc´teryx sin fine skall-anorakk Sentinel og Rabs allsidige damejakke Latok Gore-Tex Pro. Vi har også nye tester av Stellar Free Shell jacket, Klättermusen Skirner, samt Allsvinn fra samme merke, og Helly Hansen Ws Aurora Infinity Shell.

GRUNDIG: Alle jakkene er testet på både topptur og heisbasert frikjøring. Foto: Tore Meirik
GRUNDIG: Alle jakkene er testet på både topptur og heisbasert frikjøring. Foto: Tore Meirik

Godbiter verdt å nevne fra tidligere tester er softshelljakka Arc´teryx Shashka Stretch og de nye utgavene fra Sweet; den rimeligere Crusader X og råflotte Crusader Gore-Tex Pro.

Norrønas modell Lyngen Dri 2 Thermo 60 er ei litt spesiell jakke, som er som skapt for gira damer som har lett for å fryse. Bergans Senja 3L er ei lett skalljakke til en hyggelig pris.

Dynafit  Radical Infinium Hybrid er et veldig godt alternativ til damer som er mest på topptur.

Merk at passform er individuelt, siden alle kropper er forskjellige uavhengig av kjønn. Men damemodellene skal være bedre tilpasset kvinners anatomi.

I vår test av skijakker for kvinner har vi prøvd alle buksene i størrelse Small, og de er testet av en dame på 168 centimeter og omtrent 60 kilo. Alle buksene har blitt prøvd på både topptur og frikjøring i skisenter, både inneværende og forrige sesong.

Test av Rab Khroma Ws Latok Gore-Tex Pro skijakke

Rab Khroma Latok Gore-tex Pro er ei usedvanlig solid og allsidig dame-skijakke med gjennomtenkte detaljer og fin passform.

Rab Khroma Ws Latok Gore-Tex Pro.
Rab Khroma Ws Latok Gore-Tex Pro.
Rab Khroma Ws Latok Gore-Tex Pro

534 gram

6 999 kroner

rab.equipment

skala
9/10

Khroma Latok er nytt tilskudd til engelske Rabs Khroma-serie denne sesongen. Jakken har Gore-Tex Pro - den mest slitesterke og vanntette membranen fra Gore-Tex. Membranen er laminert til yttermateriale i polyamid (Nylon).

Jakken har hette med avstivet kant, og hetten kan strammes bak og på sidene av haka. Tynn fleece er laminert foran hakepartiet for komfort. Jakken har lufting under armene, utvendig brystlomme, to høyt plasserte, større lommer og heiskortlomme på venstre overarm – alle med vanntett glidelås. 

Det er også to innerlommer, den på venstre side har glidelås. Snøskjørtet er avtakbart og jakken har stramming i livet. I ermene er det håndgamasjer og borrelås-stramming.

Alle glidelåser har store hemper, og nederst ved den kraftige glidelåsen foran er det en trykknapp.

I bruk

Rabs nye toppmodell gir veldig godt førsteinntrykk - passformen oppleves som suveren, men litt innsving, god lengde, og ekstra lang bak.

Hetten er stor og enkel i bruk, men sitter tett når den er på plass - veldig bra! Ellers er glidelåsene med sine store hemper enkle i bruk, lommene er smart plassert og halsen er komfortabel. Også borrelåsene på ermene er enkle å bruke - Khroma Latok-jakken er i det hele tatt veldig gjennomtenkt.

Gore-Tex Pro-membranen gir strålende værbeskyttelse og ålreit pusteevne, men er kanskje litt stiv og lager en del lyd.

I sum er likevel dette er veldig allsidig og god skijakke som vil fungere veldig godt til mange.

Det er vanskelig å se for seg hvem skijakken Rab Khroma Latok Gore-tex Pro ikke passer for.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Allsidig

Gjennomtenkte detaljer

God passform

Komfortabel

God værbeskyttelse

Bra hette

Puster fint

MINUS

Kunne vært mykere

Test av Arc´teryx Sentinel Ws anorakk

Arc´teryx Sentinel Ws anorakk er en sjeldent allsidig og veldig gjennomtenkt anorakk som vil passe mange.

Arc´teryx Sentinel Ws anorakk
Arc´teryx Sentinel Ws anorakk
Arc´teryx Sentinel Ws anorakk

551 gram (str. S)

7 399 kroner

arcteryx.com

skala
9/10

Sentinel er kanadiske Arc´tryx sin dame-variant av den veldig populære unisex-serien Sabre. Dette er merkets toppmodeller for allsidig skikjøring. Sentinel er laget med trelags Gore-Tex membran, og finnes i både anorakk og jakke-versjon (med lik pris). Den har en litt dunete innside som skal gjøre plagget mykere og mer komfortabelt.

Anorakken har elastisk snøskjørt og stramming i livet med strikk. På høyre side er en lang glidelås som går fra oppunder høyre arm og helt ned til hofta, slik at anorakken kan åpnes helt opp. På venstre side er det vanlig lufteåpning under armen. 

Midt på magen er ei stor lomme med inngang fra begge sider, og på høyre siden inni lomma er en liten elastisk lomme for på holde fast mobiltelefon.

Anorakken har borrelås på ermene (uten håndgamasjer), forsterkninger på skuldrene, justerbar hette og glidelås i halsen. På venstre overarm er det heiskortlomme, og anorakken har integrert Recco-brikke.

I bruk

Sentinel gir et veldig godt førsteinntrykk. Anorakken har tidløst og cleant design, og Arc´teryx har turt å prioritere vekk en del detaljer, og beholde de viktigste. Det har de  lykkes med - vi savner ingenting, og det er heller ikke noe som føles oveflødig på anorakken.

PÅ TUR: Hvis målet er å holde puddersnø ute av buksa er Arc´teryx Sentinel et mildt sagt trygt valg. Foto: Tore Meirik
PÅ TUR: Hvis målet er å holde puddersnø ute av buksa er Arc´teryx Sentinel et mildt sagt trygt valg. Foto: Tore Meirik

Den oppleves også som solid, og den dunete innsiden er behagelig. Denne detaljen går litt ut over pusteegenskapene, men ikke så mye at Gore-Tex materialet føles kjipt i motbakke. Likevel er det enklere å åpne og eventuelt ta av ei jakke for å lufte ut varme, noe som gjør at jakka er nok enda bedre egnet til topptur på varme dager.

Passformen oppleves som ganske rett - vi mistenker at jakke-versjonen kanskje er mer innsvingt, siden den ikke trengs å træs over hodet. Likevel er Sentinel-anorakken enkel å ta av og på selv om den er anorakk, og glidelåsene er smart plassert og fungerer godt.

Også hetta er strålende - enkel i bruk og sitter godt.

Værbeskyttelsen er i toppklassen, og anorakken er enda bedre til frikjøring enn topptur, men i sum likevel et uvanlig allsidig plagg for all slags skiaktiviteter.

Hvis du er gira på en fin anorakk til frikjøring og topptur skal det mye til for at Arc´teryx Sentinel Ws blir feil.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Tidløst og cleant design

God værbeskyttelse

Veldig allsidig

Enkel i bruk

Komfortabel

Smarte og riktige detaljer

MINUS

Hakket mindre allsidig enn jakke (siden det er en anorakk)

Litt dyr

Test av Stellar Ws Free Shell jacket 2.0

Stellar Ws Free Shell jacket 2.0 er en oppgradert modell med mange fine detaljer og ypperlige egenskaper som reindyrka frikjøringsjakke.

Stellar Ws Free Shell jacket 2.0.
Stellar Ws Free Shell jacket 2.0.
Stellar Ws Free Shell jacket 2.0

636 gram (str. S)

5 495 kroner

stellarequipment.com

skala
8/10

Svenske Stellar holder til i Åre, og Free Shell-serien ble lansert i versjon 2 denne vinteren.

Jakken har trelags Dermizax-membran laminert til yttermateriale i japansk resirkulert nylon.

Videre har de nokså tunge jakken stramming med strikk i livet, snøskjørt og innerlomme ved brystet. Den har ikke hoftelommer, men to brystlommer, heiskortlomme på venstre hånd og lufting under armene. Ermene har borrelås-stramming.

Hetta kan justeres med borrelås på baksiden, og halsen kan strammes med strikk. Jakken har integrert Recco-brikke.

I bruk

Stellars justerte skalljakke oppleves som ei klassisk frikjøringsjakke med sin litt baggy passform og nokså høye vekt. Dermizax-membranen gir god værbeskyttelse, men puster langt fra like godt som en del konkurrenter, og i sum gjør dette til ei jakke som er betydelig bedre til heisbasert frikjøring enn topptur.

Detaljene fungerer bra - jakken har fine brystlommer, og Stellar skal ha skryt for at de tør å droppe hoftelommer, som det er en smal sak å klare seg uten. Jakka er behagelig i halsen, og går ganske høyt høyt foran ansiktet. 

Værbeskyttelsen er veldig bra, men den litt uvanlige borrelås-strammingen på hetta er ikke like god egnet til å stramme hetta som den mer brukte løsningen med strikk og snorlås. Ut over det går hetten fint over hjelm og er enkel å bruke.

Ellers gir jakken god bevegelsesfrihet og den har fin lengde bak.

Den nye skalljakka fra Stellar vil fungere veldig godt for frikjørende damer som herjer ute i alskens vær.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Slitesterk

God værbeskyttese

Behagelig passform

Fine detaljer

Fin i halsen

Ok pris

MINUS

Litt tung

Ikke best pusteegenskaper

Litt rar stramming på hetta

Test av Klättermusen Allsvinn damemodell

Klättermusen Allsvinn er lekker og allsidig, og et mye bedre valg til frikjøring og topptur enn Skirner til samme pris fra samme merke.

Klättermusen Allsvinn damemodell.
Klättermusen Allsvinn damemodell.
Klättermusen Allsvinn damemodell

586 gram (str. S)

6 599 kroner

klattermusen.com

skala
8/10

Svenske Klättermusen har en nokså stor kolleksjon skiklær, og felles for alle er nokså stort fokus på bærekraft og miljøvennlige materialer.

Allsvinn-jakken er beregnet på allsidig skibruk, og den har Klättermusens egen Cutan-membran, som skal være vanntett, vindtett og pustende. Membranen er delvis laget av biomasse, og inneholder ikke fluorkarboner (slik Gore-Tex gjør). Dette er samme membran som i Skirner-jakken, som også har lik pris.

PUDDER-TEST: Gode testforhold for Allsvinn-jakken på topptur på Nordmøre. Foto: Tore Meirik
PUDDER-TEST: Gode testforhold for Allsvinn-jakken på topptur på Nordmøre. Foto: Tore Meirik

Allsvinn-jakken har stramming i livet med strikk, snøskjørt, nettinglomme på innsiden og lufting under ermene. Glidelåsen foran har klaff som festes med en knapp nederst og to ved halsen. Der er det ellers fleece for komfort mot haka, og slidelåsen er skråstilt i toppen.

Jakka har brystlomme på venstre side, med åpning innenfor klaffen – en svart trekant markerer hvor lomma er.

Ermene strammes med et bånd som låses med en metallspenne – et system som også brukes på stegjern. Det er fleece på innsiden av ermene. Hetten er justerbar, og det er forsterkninger på skuldrene. Jakken har integrert Recco-brikke.

I bruk

Allsvinn oppleves som en betydelig bedre skijakke både til topptur og frikjøring en Skirner - som har samme pris.

Den har litt tightere og mer presis passform enn Skirner, og er bare bittelitt tyngre selv om den har snølås. Årsaken er nok at på denne jakka har Klättermusen droppa en blant annet de kompliserte hoftelommene, og det er helt okei.

Selv om Allsvinn har knotete stramming i ermene og litt for åpen hals - som riktignok er kompatibel - så er dette ei lekker jakke med cleant design og de riktige detaljene. Hetta er super og går fint over hjelmen.

Allsvinn er relativt dyr sammenlignet med en del softshell-konkurrenter, men så har den til gjengjeld god pusteevne og bra værbeskyttelse, samtidig som den er slitesterk.

Klättermusen Allsvinn er et bra valg for deg som vil ha ei allsidig og slitesterk toppturjakke med lekker finish.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

God slitestyrke

God værbeskyttelse

Komfortabel

Puster bra

Cleant design

MINUS

Nokså tung

Dyr

Kald i halsen

Test av Sweet Crusader Gore-Tex Pro jacket W

Sweet Crusader Gore-Tex Pro er en stilig og svært allsidig toppmodell med gjennomtenkte detaljer. Denne vil passe veldig mange.

Vi har testet Sweet Crusader Gore-Tex Pro skijakke til dame
Sweet Crusader Gore-Tex Pro Jacket W
Sweet Crusader Gore-Tex Pro Jacket W

527 gram (str. S)

7 499 kroner

sweetprotection.com

skala
8/10

Dette er norske Sweets Protections toppmodell for damer som skal på topptur og bedrive frikjøring. 

Jakka er relativt lett, og har Gore-Tex Pro membran. Hetten har enhånds-justering bak, og det er fleece ved haka. Jakken har også lufting under armene, to brystlommer, avtakbar snølås, håndgamasjer og borrelås i ermene.

Passformen er temmelig innsvingt og litt smal, med ekstra langt panel bak.

Vi har testet Sweet Crusader Gore-Tex Pro skijakke til dame
Siv-Elin Skogen tester Sweet Crusader Gore-Tex pro i Oppdal skisenter. Foto: Tore Meirik

I bruk

Sweets dyreste skalljakke oppleves som litt stivere og smalere i passformen enn sin tyngre og rimeligere søster Crusader X. 

Samtidig har denne modellen smartere detaljer; vi setter pris på to brystlommer og lufting plassert under armene – begge deler fungerer bra og er enkle å betjene. Luftingen går langt ned og skaper store åpninger som er effektive i varmt vær. Værbeskyttelsen er også svært god.

Hetta fungerer bra, og er temmelig romslig – den kan faktisk oppleves om litt slarkete selv utenpå hjelm.

Ellers er finishen fin, og jakken fremstår som gjennomtenkt og veldig funksjonell, noe som muligens bør være en selvfølge i denne prisklassen. Sammenlignet med Helly Hansens toppmodell til samme pris er denne hakket bedre. 

Sweets toppmodell-skalljakke er et utmerket valg for damer som vil bruke jakken til både topptur og heisbasert frikjøring.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Fin finish

Store og smarte lufteåpninger

Bra plasserte lommer

Avtakbart snøskjørt gir allsidighet

Bra værbeskyttelse

MINUS

Litt stivt materiale

Test av Sweet Crusader X Gore-Tex jacket W

Sweet Crusader X Gore-Tex jacket er en rimeligere modell fra norske Sweet, som har noen rare detaljer, men som likevel vil gjøre en god jobb for de fleste skidamer.

Vi har testet Sweet Crusader X Gore-Tex skijakke for dame
Sweet Crusader X Gore-Tex jacket W
Sweet Crusader X Gore-Tex jacket W

555 gram (str. S)

5 999 kroner

sweetprotection.com

skala
7/10

Crusader X er Sweets rimeligste skalljakke med Gore-Tex membran. Prisen er 1500 kroner lavere enn utgaven med Gore-Tex pro membran. Denne har såkalt Gore-Tex 75 Denier, som leverer litt dårligere enn Gore-Tex pro på vanntetthet og slitestyrke.

Jakka mangler flere av detaljene den dyrere storesøsteren har, men den har hette med enhånds-justering bak, tynn fleece ved haka, to hoftelommer og den er forlenget bak.

Den mangler lufting under armene, men har til gjengjeld en vertikal åpning ved høyre bryst for ventilasjon. Jakken har ikke heiskortlomme, og snøskjørtet er ikke avtakbart.

Vi har testet Sweet Crusader X skijakke til dame
Crusader X er først og fremst myntet på frikjøring, men den er også brukandes på topptur. Her fra testing i romjula. Foto: Tore Meirik

I bruk

Typisk for skalljakker med Gore-Tex membran er også denne jakka litt stiv. Dette merkes særlig godt ved haka og ansiktet når hetten er på. Den fungerer for øvrig fint, og er enkel å betjene.

Crusader X oppleves som litt romsligere i passformen enn Crusader Gore-Tex Pro. Det bidrar til å øke komforten – særlig hvis du har litt ekstra klær under. Værbeskyttelsen er bra, og det ekstra lange panelet bak er fint.

Lufteåpningen på brystet oppleves som litt merkelig – det fungerer bedre med brystlommer og lufting under armene. Vi savner også lomme til heiskort. Hoftelommene er fine, men vi ville heller hatt brystlommer.

Ellers er jakken slitesterk med god passform og bevegelighet. Også finishen er fin – dette er mye jakke for pengene.

Sweet Crusader X Gore-Tex jacket gir god valuta for pengene, men noen litt rare detaljer og mangler gjør at den dyrere storesøsteren er merkbart bedre.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

God værbeskyttelse

Slitesterk

Bra passform

MINUS

Litt stiv rundt halsen

Lufteåpningen foran virker malplassert

Test av Norrøna Lyngen Dri 2 Thermo 60 W

Norrøna Lyngen Dri 2 Thermo 60 er ei uvanlig jakke med smalt bruksområde – men er til gjengjeld veldig god til nettopp det. Fryser du mye men vil gå topptur hele året er dette jakka for deg!

Vi har testet Norrøna Lyngen Dri 2 Thermo 60 skijakke til dame
Norrøna Lyngen Dri 2 Thermo 60 W
Norrøna Lyngen Dri 2 Thermo 60 W

367 gram (str. S)

4 499 kroner

norrona.com

skala
8/10

Lyngen Dri 2 Thermo er ei fôret jakke med Norrønas vanntette Dri 2-membran ytterst. Fyllmaterialet er laget av resirkulert polyester – altså ikke dun (som vanskelig lar seg kombinere med pusteevne). Dermed skal dette være ei boblejakke med ekstra god værbeskyttelse, som kan brukes også under aktivitet

Jakken har hette med enhåndsstramming bak, fleece ved haka, to hoftelommer pluss innerlomme. Den har ikke snøskjørt, men stramming i livet og strikk i ermene.

Jakken er veldig lett, men det er ikke så rart siden den er mer isolasjonsjakke enn skalljakke.

Vi har testet Norrøna Lyngen Dri 2 Thermo 60 skijakke for dame
Norrøna Lyngen Dri 2 Thermo 60 er varm men med svært gode pusteegenskaper – dermed er den veldig god selv i motbakke. Særlig på kalde dager. Foto: Tore Meirik

I bruk

Norrøna Lyngen Dri 2 Thermo 60 er ei fantastisk jakke på sitt vis; Den er ei isolerende jakke man kan bruke i motbakke når det blåser og snør – ja til og med regner – uten å bli søkkvåt av svette.

Den er med andre ord veldig bra til topptur på kalde dager – men den er også litt stivere, større og tyngre enn vanlige duniser. Det gjør at bruksområdet blir ganske snevert, for på varme dager (aka fra mars og ut sesongen) vil jakken blir for varm.

Likevel har den veldig god pusteevne, ålreit værebeskyttelse og super hette. Passformen er god, og materialet er mykt og behagelig. Jakken er ikke veldig detaljrik, men har det som trengs – vi savner ikke noe.

Norrøna Lyngen Dri 2 Thermo 60 tar for mye plass i sekken til å være en kjempebra isolasjonsjakke, og den gir for lite værbeskyttelse til å konkurrere med dedikerte skalljakker, men som jakke for aktivitet (aka topptur) på kalde dager er den suveren.

PS! Opp-scoren gjelder for dager med lav temperatur. På dager med plussgrader ville jakka fått 2, men da ville den uansett blitt igjen hjemme. 

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Enestående egenskaper som varm jakke til aktivitet

Myk og komfortabel

Gjennomtenkt detaljnivå – less is more

Bra hette

MINUS

Litt snevert bruksområde

For varm for vårturene

Større og stivere enn reindyrka isolasjonsjakker

Test av Arc´teryx Shashka Stretch jacket W

Arc´teryx Shashka Stretch jacket er ei softshelljakke som ikke bare gjør en veldig god jobb på topptur – den har også noen detaljer som er vanligst på mer dedikerte frikjøringsjakker.

Vi har testet Arc´teryx Shashka Stretch skijakke for dame
Arc´teryx Shashka Stretch jacket W
Arc´teryx Shashka Stretch jacket W

635 gram (str. S)

4 499 kroner

arcteryx.com

skala
9/10

Shashka Stretch er en ny softshellmodell fra kanadiske Arc´teryx. Jakken er først og fremst beregnet på topptur, og har Gore-Tex Infinium membran.

Hetten har Recco-brikke og enhåndsjustering bak, det er to hoftelommer, to innerlommer og brystlomme på venstre side. Jakken har også lufting under armene.

Litt uvanlige detaljer for softshellklær – som vanligvis er mynta på topptur - er heiskortlomme på venstre arm og fast snøskjørt.

Videre har jakken borrelås i ermene og stramming i livet.

Vi har testet Testing av Arc´teryx Shashka Stretch skijakke for dame
Testing av Arc´teryx Shashka i solnedgang på Roksdalskammen like ved Oppdal. Foto: Tore Meirik

I bruk

Man legger umiddelbart merke til at Shashka er usedvanlig myk og komfortabel med veldig fin finish – selv om den ikke er spesielt lett i vekt. Det gir likevel en slags følelse av eksklusivitet.

Bevegeligheten er super, jakken virker veldig vellykka formsydd, med topp passform. Glidelåsene under armene er uvanlig enkle å bruke, og glir godt.

Jakken er nokså varm, men puster samtidig så godt at den fungerer fint også på vårturene.

Selv om jakken har fast snøskjørt og heiskortlomme – begge deler mer typisk for skall-frikjøringsjakker – så er ikke værbeskyttelsen i softshellmaterialet like god som på noen av de andre jakkene vi har testet. Snøskjørtet burde for øvrig vært avtakbart.

Ellers er hetten veldig god hette, den er romslig og myk, og god med hjelm. Pluss for integrert Recco-brikke.

Arc´teryx Shashka er ei usedvanlig vellykka softshelljakke for topptur – særlig på kalde dager – men den frister også å bruke i skiheisen.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Komfort og passform

Recco-brikke

Veldig bra lufting under armene

Fin finish

MINUS

Burde hatt avtakbart snøskjørt

Litt tung

Test av Bergans Senja 3L W Jacket

Bergans Senja 3L W Jacket er ei norskedesignet, lett skalljakke for topptur, som ikke koster skjorta.

Vi har testet Bergans Senja 3L W skijakke for dame
Bergans Senja 3L W Jacket
Bergans Senja 3L W Jacket

343 gram (str. S)

4 500 kroner

bergans.com

skala
8/10

Norske Bergans sin dedikerte serie for topptur heter Senja, og i denne kolleksjonen finner du jakker og bukser med både softshell- og skallmaterialer. 

Dette er damemodellen av Senja 3L – som betyr at det er ei topptur-skalljakke for damer.

Jakken har trelags Dermizax-membran, som skal gi både vann- og vindtetthet, samtidig som jakken puster.

Hetten er justerbar, det er tynn fleecepanel ved haka, og jakka har to innerlommer – den ene med glidelås. Videre har Senja 3L to hoftelommer, lufting under armene, stramming i livet og borrelås i ermene.

Både pris og vekt er temmelig lav i dette selskapet.

Vi har testet Bergans Senja skijakke for dame
Siv-Elin Skogen på vei mot Åbittinden med Bergans´ skalljakke. Foto: Tore Meirik

I bruk

Vi merker umiddelbart at jakka er lett – likevel har den mange detaljer, og det er en bra kombinasjon. Snølås mangler, men det er sjelden nødvendig på topptur, hor man alltid bruker sekk. Passformen føles allsidig, og vil nok passe mange.

Den lave vekten gir god komfort, selv om materialet er mykt, er det likevel litt stivere enn på softshelljakkene. Hetten og lommene er enkle å bruke, og jakken er enkel å bruke.

Pusteegenskapene er gode, og værbeskyttelsen virker fra, selv om de kraftigere og tyngre skalljakkene kanskje gir enda bedre beskyttelse mot skikkelig ruskevær.

Jakken oppleves som litt enkel og tynn, og er derfor bedre egnet på vårturene enn på kalde toppturer tidlig på vinteren.

Bergans Senja 3L W Jacket er ei svært lett skalljakke til en hyggelig pris, som vil være et supert valg for deg som vil ha ei skalljakke til toppturer på senvinteren.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Lav vekt

Allsidig

Mye jakke for pengene

God passform

MINUS

Mangler snøskjørt

Ikke veldig slitesterk

Test av Dynafit Radical Infinium Hybrid JKT W

Dynafit Radical Infinium Hybrid er ei svært komfortabel toppturjakke som inspirerer til å gønne på i motbakkene – særlig på vårturene.

Dame på en fjelltopp om vinteren
Dynafit Radical Infinium Hybrid JKT W
Dynafit Radical Infinium Hybrid JKT W

470 gram (str. S)

3 299 kroner

dynafit.com

skala
8/10

Toppturspesialistene i Dynafit lanserte Radical-kolleksjonen denne sesongen, og serien inneholder flere jakker i softshell. 

Tidligere har vi testet unisexjakka Free, og denne damemodellen er en variant med litt annen oppbygning (Free kommer også i dameversjon).

Radical Infinium Hybrid har – som navnet sier – Gore-Tex Infinium membran på skuldrene, i hetta og på brystet. Resten av jakken er laget med en annen membran som skal ha bedre pusteevne. Innsiden av nedre del er børstet, for å gi en mykere følelse og mer komfort.

Hetten har for øvrig enhåndsstramming bak, og jakken har en brystlomme og to hoftelommer. Det er også stramming i livet og lufteåpninger på underarmene. Ermene kan strammes med borrelås.

Overkroppen til dame på skitur
INSPIRERENDE: Dynafits softshelljakke inspirerer til bevegelse – den føles som ei treningsjakke for fjellet. Foto: Tore Meirik

I BRUK

Radical Infinium Hybrid gir et veldig komfortabelt førsteinntrykk – softshellmaterialet er mykt og deilig, og den litt tighte passformen virker gjennomtenkt.

Hetta går fint over hjelmen og er enkel å betjene, og jakken har veldig bra pusteevne – den føles som ei treningsjakke. Men det betyr også at værbeskyttelsen ikke er like god som på skalljakker – denne har litt å gå på med tanke på vindtetthet.

Ellers er lommene gjennomtenkte og velplasserte, og lufteåpningene under armene er bra. Kort lengde gjør riktignok at åpningen blir litt mindre (ikkeno stress med tanke på hvor godt jakken puster), men det gjør de enkle å åpne og lukke.

Dynafit Radical Infinium Hybrid  er veldig komfortabel, og godt egnet for vårturene når du er ganske sikker på at det ikke blir snøstorm.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Lett

Myk og komfortabel

Gjennomtenkt passform

Inspirerer til bevegelse

MINUS

Mangler litt på værbeskyttelse

Test av Klättermusen Skirner damemodell

Klättermusen Skirner er ei lekker skijakke i fint materiale, men den har også for mange og kompliserte detaljer.

Vi har testet dameversjonen av Klättermusen Skirner.
Vi har testet dameversjonen av Klättermusen Skirner.
Klättermusen Skirner damemodell

579 gram (str. S)

6 599 kroner

klattermusen.com

skala
6/10

Svenske Klättermusen har en nokså stor kolleksjon skiklær, og felles for alle er nokså stort fokus på bærekraft og miljøvennlige materialer.

Skirner-jakken er en litt tyngre og noe mindre teknisk versjon av Allsvinn (med samme pris), men også denne er beregnet på allsidig skibruk, og den har Klättermusens egen Cutan-membran, som skal være vanntett, vindtett og pustende. Membranen er delvis laget av biomasse, og inneholder ikke fluorkarboner (som Gore-Tex gjør).

Skirner har lufting under ermene og stramming i livet med strikk, men ikke snøskjørt eller innerlomme. Glidelåsen foran har klaff som festes med en knapp nederst og to ved halsen. Der er det ellers fleecepanel mot haka, og glidelåsen er skråstilt i toppen. Jakka har to brystlommer på utsiden og to skråstilte hoftelommer. Sistnevnte lukkes med glidelås og en klaff med trykknapp.

Ermene strammes med et bånd som låses med en metallspenne – et system vi kjenner igjen fra stegjern. Det er fleece på innsiden av ermene. Hetten er justerbar, og det er forsterkninger på skuldrene. På høyre bryst har jakken fire løkker, den har integrert Recco-brikke og forsterkninger på skuldrene.

I bruk

Klättermusens toppturjakke har fin finish og er både myk og deilig å ha på, og komfortabel i halsen. Samtidig oppleves passformen som litt baggy og posete - dette gjør at den føles mer som en frikjøringsjakke enn dedikert toppturjakke.

PÅ TUR: Testing av Klättermusen Skirner i sterk vind og kjipe snøforhold på tidligvinteren i Storlidalen. Foto: Tore Meirik
PÅ TUR: Testing av Klättermusen Skirner i sterk vind og kjipe snøforhold på tidligvinteren i Storlidalen. Foto: Tore Meirik

Men den mangler snølås, og havner dermed litt mellom frikjørings- og toppturstolene - det er litt vanskelig å finne det optimale bruksområdet for jakken.

Den har mange detaljer, og ikke alle er like enkle å bruke. Strammingen i livet og ved ermene er litt knotete i bruk, og hoftelommene er plassert slik at de havner under hoftebeltet på sekken. De har i tillegg både knapper, klaff og glidelås - det er unlødig mye lukking.

Ellers er hetta stor og går fint over hjelmen, og værbeskyttelsen oppleves som god. Kombinert med fine pusteegenskaper gjør dette jakka godt egnet til anstrengende oppturer i kjipt vær. Dessverre er den ellers komfortable halsen lav, og dekker ikke godt nok i sterk vind.

Klättermusen Skirner kan være et bra valg for skidamer som vil ha ein lekker jakke uten spesielle egenskaper - og som syns more is more hva detaljer angår.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Komfortabel

Myk

God værbeskyttelse

Ok pusteevne

MINUS

Nokså tung

Dyr

Flere detaljer som er for kompliserte

Litt uklart burksområde

Kald i halsen

Test av Helly Hansen W Aurora Infinity Shell skijakke

Helly Hansen W Aurora Infinity Shell er en oppdatert modell som er godt egnet til frikjøring i ruskevær, selv om noen detaljer kunne vært bedre.

Helly Hansen W Aurora Infinity Shell skijakke.
Helly Hansen W Aurora Infinity Shell skijakke.
Helly Hansen W Aurora Infinity Shell

659 gram (str. S)

6 499 kroner

hellyhansen.com

skala
7/10

Aurora Infinity er Helly Hansens dameversjon av unisex-serien Ridge Infinity. Klærne i serien har fått noen endringer denne sesongen, blant annet med en miks av Hellys nye Lifa Infinity-membran, kombinert med den mer velkjente Helly Tech – Helly Hansens egen vanntette, vindtette og pustende membran. Omtrent halvparten av materialet i Lifa Infinity skal være resirkulert.

Jakken har stramming i livet med strikk, elastisk snøskjørt og to innerlommer – en med glidelås og en større med netting. Ermene har håndgamasjer og borrelåsstramming.

På utsiden har Ridge Infinity to hoftelommer med horisontal åpning, som igjen har glidelås med klaff utenpå. Jakken har også heiskortlomme, en brystlomme på venstre side og lufteåpninger under armene.

Halsen har fleecepanel på innsiden, og hetten er justerbar med strikk bak. Jakken har integrert Recco-brikke.

I bruk

Helly Hansens Aurora Infinity har ganske rett og litt baggy passform, noe som passer med bruksområdet som er mer retta mot frikjøring enn topptur.

Jakken har god bevegelighet og noen fine detaljer som er enkle å bruke: Store borrelåser på ermene er bra. 

Samtidig er det ikke veldig praktisk med klaff på lommene, som også er knotete plassert i forhold til hoftebelte på sekken. Jakken er også litt stiv foran haka  her kunne den vært mer behagelig.

Ellers er værbeskyttelsen bra, og pusteegenskapene til Helly Hansens membran er midt på treet. Hetta er veldig stor - den går fint over hjelmen, men blafrer litt i vinden.

Helly Hansen W Aurora Infinity Shell er et supert valg for skidamer som først og fremst skal bruke jakka til heisbasert frikjøring - gjerne i ruskevær.

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Passform og bevegelighet
Brukervennlighet
Værbeskyttelse
Total
PLUSS

Bra værbeskyttelse

Slitesterk

Fine ermer

Hetta er enkel å bruke

MINUS

Kunne hatt bedre pusteegenskaper

Knotete hoftelommer

Baggy passform og høy vekt gjør den litt uegnet til topptur

Allerede abonnent? Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.