Tynne dunjakker - best i test

Test av 11 dunjakker og isolasjonsjakker til topptur

Isolasjonsjakke og tynn dunjakke bør være med på alle toppturer. Vi har testet 11 aktuelle modeller fra merker som North Face, Mammut, Arc’teryx og Rab.

Det er deilig å finne fram den varme jakka når du tar pause eller snur på toppen midtvinters. Eller når du har knekt lårbeinet på Alnestind i juni og ligger iskald i snøen og venter på helikopter.

I begge tilfellene er ei pakkbar, lett og varm isolasjonsjakke gull verdt. Ja, i det siste eksempelet kan jakka redde livet ditt. 

Vi har testet elleve jakker som skal fylle dette formålet – i varierende grad. Testen er delt i to; en del med de dyreste jakkene i dun og en del med rimeligere jakker i kunstfiber. Sist ut er jakken Nordic Down Hood fra svenske Haglöfs.

I den siste kategorien har vi med jakker med litt forskjellig bruksområde.

TESTING, TESTING: Tore Meirik på utekontoret i Oppdal. Foto: Kristoffer Kippernes
TESTING, TESTING: Tore Meirik på utekontoret i Oppdal. Foto: Kristoffer Kippernes

Dun er det dyreste fyllmaterialet som gir best isolasjon per gram, og har en spenst som syntetfibre ikke klarer å matche. Dun er også mer komprimerbart, holder formen lengre og er slitesterkt og komfortabelt.

Samtidig er dun dyrere enn kunstfiber, og har en tendens til å klumpe seg og isolere dårligere når det blir vått. I tillegg krever dun temmelig tette yttermaterialer, som går ut over dunjakkens pusteevne – selv om dun i seg selv har gode pusteegenskaper. Dun tørker saktere.

Dun stammer for øvrig fra gjess og ender – det er de innerste fjærene på fuglene. Alle jakkene i denne testen har såkalt RDS-sertifisert dun, som blant annet betyr at dyrevelferd skal være ivaretatt i forbindelse med innhøsting av dunet.

Fyllgrad er en fornorskning av det engelske ordet Fill, som sier noe om hvor mye dun plagget har per kubikk. Jo høyere tall, jo høyere dunkvalitet. De vanligste fyllgradene i dunprodukter er mellom 500 og 1200.

GODT TIL KAFFEPAUSEN: The North Face Thermoball Eco Hoodie er fin å ta på når det er tid for pause. Foto: Kristoffer Kippernes
GODT TIL KAFFEPAUSEN: The North Face Thermoball Eco Hoodie er fin å ta på når det er tid for pause. Foto: Kristoffer Kippernes

Sammenlignet med dun fungerer syntetfibre generelt bedre i litt varmere vær og som mellomlag under aktivitet.

Siden å fryse er en temmelig individuell greie, kan det være lurt å ha din egen toleranse for kulde i bakhodet når du leser testene. 

I testen har vi vektlagt jakkenes pakkbarhet i forhold til opplevelsen av hvor varme de er. Detaljer rundt brukervennlighet, pusteevne og værbeskyttelse har blitt vurdert. Pris og finish er også en del av totalscoren. 

En del av jakkene har hette som er såpass små at de blir veldig trange over skihjelm. Det betyr god komfort og vidt utsyn uten hjelm, men også at det er knotete å bruke hetta uten å ta av hjelmen. 

Alle jakkene har vært med på flere toppturer og er testet i størrelse Large. Vi har veid de selv.

Test av Rab Cirrus Alpine

Rab Cirrus Alpine er en ujålete og brukervennlig isolasjonsjakke som tar liten plass i sekken og gjør jobben sin på utmerket vis.

Foto: Kristoffer Kippernes
Foto: Kristoffer Kippernes
Rab Cirrus Alpine

Vekt: 528 gram

Pris: 2 199 kroner

Nett: rab.equipment

skala
8/10

TEKNISK

Cirrus Alpine er ei nokså rimelig isolasjonsjakke, uten unødige detaljer. Den har strikk i ermene og hetta, stramming i livet, to lommer ved hofta og en liten innerlomme på brystet. I halsen er det fleecefôr for komfort mot haka.

Løs pakkpose er inkludert. Sammenpakket er jakken på størrelse med en seniorhåndball.

I BRUK

Rabs jakke er tyngre og rimeligere enn Dynafit Radical 3, men likevel et godt alternativ med langt romsligere passform. Den oppleves om enkel men gjennomtenkt, uten unødige detaljer.

Isolasjonsevnen oppleves som svært god. Lommene er smart plassert, og hetten fungerer bra, også ved hjelm. Pakkposen er – som med den dyrere dunjakka fra Rab – svært enkel å bruke, men samtidig er den nesten garantert å forsvinne, enten i vinden på fjelltoppen eller i kommoden hjemme.

Men om det skulle skje er du i hvert fall både varm og komfortabel.

VURDERING
Isolasjonsevne
Volum
Brukervennlighet
Total

Test av Mammut Rime Light IN Flex Hooded jacket

Mammut Rime Light er en slitesterk og gjennomtenkt jakke for deg som allerede har ei varm jakke for toppturen, og heller vil ha et alternativ som mellomlag og til vår- og sommerturene.

Foto: Kristoffer Kippernes
Foto: Kristoffer Kippernes
Mammut Rime Light IN Flex Hooded jacket

Vekt: 358 gram

Pris: 2 199 kroner

Nett: mammut.com

skala
6/10

TEKNISK

Rime Light fra sveitsiske Mammut er en jakke i samme kategori som Arc´teryx Atom SL. Jakken har fleecepaneler under armene og på siden for bedre pusteevne, elastikk i ermene og livet og to lommer ved hofta – den ene er også pakklomme.

Hetten har en liten skjerm og enhåndsstramming bak. Sammenpakket er jakken omtrent på størrelse med en juniorhåndball.

I BRUK

Rime Light er ei jakke med svært gode pusteegenskaper, som igjen gjør den til et veldig bra valg som mellomlag på kalde dager og isolasjonsjakke på varmere turer.

Da kulda herja Norge som verst tidlig i februar var Rime Light perfekt som mellom lag på lange og kalde dager til fjells.

Den gir for lite isolasjon til å ta over jobben til jakker som Rab og Dynafit, men til sitt bruk er den veldig god. Lommene er smart plassert, hetten fungerer fint og jakka tar lite plass i sekken, men Atom SL imponerer mer på vekta.

Pakkposen i høyre hoftelomme fungerer fint, men kunne godt vært litt romsligere.

VURDERING
Isolasjonsevne
Volum
Brukervennlighet
Total

Test av Mammut Broad Peak IN Hooded Jacket

Mammuts dun-toppmodell er ei svært behagelig isolasjonsjakke som varmer godt og er enkel å pakke sammen, men den fungerer best for deg som tar av hjelmen når dunjakken skal på.

Foto: Kristoffer Kippernes
Foto: Kristoffer Kippernes
Mammut Broad Peak IN Hooded Jacket

Vekt: 364 gram

Fyllgrad: 800

Pris: 3 499 kroner

Nett: mammut.com

skala
8/10

TEKNISK

Toppmodellen fra sveitsiske Mammut har to lommer på hofta – den ene er også pakkpose - og ei brystlomme. Jakken har stramming i livet og elastikk i hetten og ermene.

Vekten er midt på treet blant dunjakkene i testen, og den har samme fyllgrad som Dynafit og Rab. Sammenpakket er jakken på størrelse med en seniorhåndball.

I BRUK

Mammuts jakke minner litt om en tjukkere utgave av Rab Prosar – selv om det bare skiller 19 gram på vekten. Jakka varmer godt og lommene er smart plassert – her får du mye isolasjon per gram, særlig fordi jakken er gjennomtenkt men enkel.

Pakkposen er testens beste, denne jakka er en drøm å pakke sammen, og den tar nokså lite plass i sekken.

I halsen er Broad Peak IN litt trang, og hetten burde vært større – det skal godt gjøres å få denne over hjelmen. Likevel er jakka utrolig deilig å finne fram når du fryser i en pause eller skal dele ut knoker på parkeringsplassen etter tur.

VURDERING
Isolasjonsevne
Volum
Brukervennlighet
Total

Test av Dynafit Free Down Jacket

Dynafit Free er ei komfortabel, varm, slitesterk og gjennomtenkt isolasjonsjakke for deg som ikke er veldig opptatt av lav vekt og lite volum.

Test av Dynafit Free Down Jacket. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Test av Dynafit Free Down Jacket. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Dynafit Free Down Jacket

Vekt: 525 gram

Fyllgrad: 800 

Pris: 4 399 kroner

Nett: dynafit.com

skala
7/10

TEKNISK

Dynafit er velkjent i toppturbransjen, og denne jakka er merkets toppmodell i isolasjon-sjangeren.

Jakken er laget med en miks av dun med syntet under armene, nederst på ermene og ved hofta – dette skal øke pusteevnen på strategiske steder. Jakken har integrert pakkpose i brystlomma, to lommer ved hofta og fleece i ermene og nakken. Hetten har refleks på baksiden og nederst har jakken stramming med strikk.

Vekt og volum er høyest blant dunjakkene i testen. Sammenpakket er jakken på størrelse med en seniorhåndball.

I BRUK

Det første man merker med denne jakken er den temmelig trange passformen – jakken oppleves som en størrelse mindre enn oppgitt. Jakka er veldig gjennomtenkt med god finish – unntatt pakkposen i innerlomma som var feilsydd og for trang.

Dette skal være i orden på jakkene som er i butikkene. Fleecefôret er behagelig, men bidrar til å øke vekt og volum. Lommene er smart plassert og glidelåsene enkle å bruke ved votter på.

Hetten er trang over hjelm, men fungerer ellers fint. Jakka er stilig, og fungerer like bra i kulda på toppen som når du tar en parking lot-vørterøl med kompisene etter tur.

VURDERING
Isolasjonsevne
Volum
Brukervennlighet
Total

Test av Arc’teryx Atom SL hoodie

Arc'teryx Atom SL er ei perfekt isolasjonsjakke for deg som allerede har ei varm jakke for toppturen, og heller vil ha et lett alternativ som mellomlag og til vår- og sommerturene.

Foto: Kristoffer Kippernes
Foto: Kristoffer Kippernes
Arc’teryx Atom SL hoodie

Vekt: 289 gram

Pris: 2 199 kroner

Nett: arcteryx.com

skala
7/10

TEKNISK

Kanadiske Arc´teryx lanserer denne nye versjonen av klassikeren Atom SL til våren. Dette er ei lett isolasjonsjakke som ikke er beregnet på iskalde forhold, men heller vårturer og som mellomlag.

Nytt er Tyono skallmateriale, som skal gi bedre pusteegenskaper. Fyllmaterialet er Coreloft Compact.

Atom SL har hette uten isolasjon, to hoftelommer, paneler under armene for ekstra lufting og stramming i livet. Jakken har ikke pakkpose, men sammenpakket er den omtrent på størrelse med en juniorhåndball.

I BRUK

Arc'teryx' nyhet er ikke like varm som en del av de andre jakkene i testen. Samtidig er den svært lett og tar lite plass i sekken. Likevel savner vi mulighet til å pakke jakken sammen i en eller annen form for pose.

Finishen er veldig fin, og jakka føles eksklusiv og gjennomtenkt. Pusteegenskapene er svært bra, og det gir jakken er fint bruksområde på kalde dager; den er utmerket som mellomlag når det er kaldt, men erstatter ikke ei varmere jakke på vinterturen.

På en kald tur under testen ble jakka brukt i 1400 høydemeter motbakke, uten at det ble verken for varmt eller klamt – det er deilig det! Om våren er Atom SL fin å ha i sekken, og den er veldig aktuell på sommerturer.

VURDERING
Isolasjonsevne
Volum
Brukervennlighet
Total

Test av The North Face Thermoball Eco Hoodie

The North Face Thermoball Eco Hoodie er en stilig isolasjonsjakke og et godt valg for deg som vil ha det enkelt men funksjonelt – og har litt ekstra plass i sekken.

Foto: Kristoffer Kippernes
Foto: Kristoffer Kippernes
The North Face Thermoball Eco Hoodie

Vekt: 451 gram

Pris: 2 399 kroner

Nett: thenorthface.com

skala
6/10

TEKNISK

Amerikanske The North Face (TNF) har levert utstyr til en del temmelig imponerende ekspedisjoner med og uten ski opp gjennom årene. Denne jakka er laget i resirkulerte materialer, med fôr i Primaloft Thermoball Eco.

Dette er et syntetisk fyllmateriale som ikke skal klumpe seg når det blir fuktig. Jakka har brystlomme, to lommer på hoftene, og en av disse er også pakkpose.

Hetten og ermene har elastisk kant og passformen er nokså smal. Sammenpakket er jakken på størrelse med et litt kort kneippbrød.

I BRUK

TNF sin jakke er enkel men funksjonell – den sitter godt og har ingen detaljer som føles overflødige. Hetten er enkel å bruke og går greit over hjelm og lue, uten at man trenger å stramme noe for at den skal sitte godt.

Sammenlignet med de varmeste jakkene i testen isolerer den ikke like godt, selv om den tar litt plass i sekken.

Lomma som fungerer som pakkpose er enkel å bruke og det går fort å pakke jakka sammen, men en jakke som er såpass stor burde isolert litt bedre.

VURDERING
Isolasjonsevne
Volum
Brukervennlighet
Total

Test av Klättermusen Vale aktiv

Klättermusen Vale er kompakt og bra som mellomlag på kalde dager - i kombinasjon med skalljakke hvis vinden uler. Den erstatter ikke dun- eller syntetfôrjakke når ekstra isolasjon trengs.

Foto: Kristoffer Kippernes
Foto: Kristoffer Kippernes
Klättermusen Vale aktiv

Vekt: 366 gram

Pris: 3 200 kroner

Nett: klattermusen.com

skala
8/10

TEKNISK

Vale er en ny modell fra svenske Klättermusen, og den skiller seg en del fra de andre jakkene i testen, selv om bruksområdet skal være likt. Vale har fleecefôr på innsiden og i de to lommene på brystet, men den er også fôret med Primaloft.

Ale materialene er resirkulerte og har såkalt Bluesign-godkjenning. Glidelåsen går på skrå ved haken, jakka har stramming i livet og tommelløkker ved ermene. Sammenpakket er jakken omtrent på størrelse med en juniorhåndball.

I BRUK

Plasseringen av lommene og glidelåsen som går på skrå ved halsen er litt uvant, og gjør at Vale gir et litt spesielt førsteinntrykk.

Begge deler er en vanesak, men lommene kommer litt i konflikt med ryggsekken, og ingen av disse detaljene tilfører så mye.

Jakka puster svært godt og er komfortabel, men fleecefôret vil trekke til seg snø. Som mellomlag på kalde dager er jakken svært bra, for den isolerer og puster bra. Jakken ikke veldig vindtett. Hetten sitter for øvrig svært godt, men er litt trang med hjelm.

VURDERING
Isolasjonsevne
Volum
Brukervennlighet
Total

Test av Dynafit Radical 3 PRM hooded jacket

Dynafit Radical 3 PRM er ei litt tettsittende og varm isolasjonsjakke med gjennomtenkte detaljer, uten at den tar alt for mye plass i sekken. Den vil være et bra valg for alle toppturer.

Foto: Kristoffer Kippernes
Foto: Kristoffer Kippernes
Dynafit Radical 3 PRM hooded jacket

Vekt: 398 gram

Pris: 3 499 kroner

Nett: dynafit.com

skala
8/10

TEKNISK

Dette er Dynafits flotteste jakke for deg som ikke spanderer på deg dun. Radical 3 har fôr i Primaloft, med varierende tykkelse for å kombinere isolasjon med bevegelsesfrihet.

Den har brystlomme med glidelås som også er pakkpose, og to lommer ved hofta. Jakken har også fleece i lommene og nakken, og elastikk i ermene, livet og hetta.

Vekten er midt på treet. Sammenpakket er jakken på størrelse med en seniorhåndball.

I BRUK

Som sin dyrere søsken med dun har også denne jakka temmelig trang passform, og for mange vil en størrelse større enn vanlig være aktuelt. Isolasjonsevnen er svært god, og jakka er behagelig på.

Hetten er litt trang, men likevel enkel i bruk og refleks er en smart detalj.

Pakkposen fungerer fint, og jakken tar lite plass i sekken med tanke på hvor mye varme den gir. 

VURDERING
Isolasjonsevne
Volum
Brukervennlighet
Total

Test av Stellar Hyperlight

Stellar Hyperlight gir svært mye varme per gram og krone, og er ei enkel men gjennomtenkt isolasjonsjakke for skikjørere – særlig de som bruker hjelm.

Foto: Kristoffer Kippernes
Foto: Kristoffer Kippernes
Stellar Hyperlight

Vekt: 272 gram

Fyllgrad: 1020

Pris: 3 495 kroner

Nett: stellarequipment.com

skala
9/10

TEKNISK

Helt ny modell fra svenske Stellar, men sjelden kombinasjon av lav vekt og lite volum men stor fyllgrad. Ifølge Stellar selv er de alene om denne dunkvaliteten.

Jakken har ingen lommer på hoften, men to brystlommer, hvor den ene også er pakkpose. Ermene og hetten har elastikk. Sammenpakket er jakken på størrelse med en juniorhåndball.

I BRUK

Stellars jakke er imponerende lett, og det merkes at isolasjonsevnen er god i forhold til vekten. Pakka sammen er jakken riktignok på størrelse med Rab, men Stellars jakke med høyere fyllgrad oppleves som hakket varmere – dog ikke like varm som Mammut og Dynafit.

Pakkposen er enkel å bruke og brystlommene fungerer fint – men noen vil kanskje savne lommer ved hoften. Hetten imponerer veldig – dette er den eneste dunjakken i testen hvor hetta enkelt går over hjelmen - og da er det enkelt å akseptere at den blafrer litt når du ikke har på hjelm.

Dermed er Stellars nye jakke svært fin å slenge på seg når du fryser på toppen, uten at du tenker på å ta den av før turen er over og bilen varm.

VURDERING
Isolasjonsevne
Volum
Brukervennlighet
Total

Test av Rab Prosar

Rab Prosar gjør jobben som dunjakke og isolasjonsjakke svært bra, samtidig som den er enkel i bruk. Men pakkposen må du passe på – den nærmest ber om å forsvinne.

Foto: Kristoffer Kippernes
Foto: Kristoffer Kippernes
Rab Prosar

Vekt: 345 gram

Fyllgrad: 800 

Pris: 3 499 kroner

Nett: rab.equipment

skala
7/10

TEKNISK

Britiske Rab er et sterkt merkenavn innen klatring, og særlig på grunn av sine isolasjonsprodukter.

Denne temmelig lette jakka har to lommer ved hofta, stramming i livet og hette og ermer med strikk. Som eneste jakke i testen er egen pakkpose inkludert – det er altså ingen integrert pose med her.

Sammenpakket er jakken på størrelse med en seniorhåndball.

I BRUK

Rabs dunjakke framstår som enkel – på en positiv måte. Her er ingen unødvendige detaljer, noe som bidrar til på holde både vekt, volum og pris nede.

Likevel fungerer jakka bra; lommene er smart plassert og elastikken på hette og ermer gjør jobben, selv om hetta er litt trang over hjelmen. Formen gjør det enkelt å ha den utenpå skallklær.

Jakka er svært enkel å pakke sammen i den medfølgende posen – men den er veldig utsatt for å forsvinne, både i kommoden hjemme eller i vinden på toppen.

VURDERING
Isolasjonsevne
Volum
Brukervennlighet
Total

Test av Haglöfs Nordic Down Hood

Haglöfs Nordic Down Hood er ei enkel dunjakke som funker best for deg som vil ha få detaljer og ikke trenger bransjens varmeste jakke.

Mann med dunjakke
Haglöfs Nordic Down Hood
Haglöfs Nordic Down Hood

372 gram

2 600 kroner

haglofs.com

skala
7/10

Nordic Down Hood fra svenske Haglöfs er ei nokså lett jakke med to typer dunfyll. Under armene har jakka fyll som åpner for mer pusteevne i inner- og yttermaterialene. Ytterlaget er i polyamid.

Jakka har hette med avstivet brem, brystlomme på venstre side og to hoftelommer. I ermene og livet har jakken elastikk.

Mann poserer på topptur
GOD I PAUSEN: Med Haglöfs Nordic Down Hood på topptur i kaldt vær på Storbekkhøa i Oppdal. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Grafen er ei nokså tynn jakke, som veier svært lite. Den er relativt pakkbar, og kan skvises sammen til den blir på størrelse med en stor håndball.

Vi savner pakkpose eller mulighet til å bruke en av lommene til å pakke sammen jakken.

Hetten er enkel å bruke  - mye fordi den mangler justering – men den er i trangeste laget over hjelm. Tar du hetta over hjelmen får du ikke glidelåsen helt opp.

Men Grafen gir nokså mye varme per gram, selv om den ikke er like varm som en del konkurrenter. Pluss for god vanntetthet i ytterstoffet.

Haglöfs Grafen Down Hood er ei lett og enkel jakke som varmer relativt godt til å være såpass liten.

VURDERING
Isolasjonsevne
Volum
Brukervennlighet
Total
PLUSS

Bra isolasjonsevne

Enkel i bruk

MINUS

Trang hette

Mangler pakkpose

Allerede abonnent? Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.