Skibukse dame - best i test skallbukse og softshellbukse til damer

De beste skibuksene for dame til topptur og frikjøring

Hvorfor skal en kvinne ha annen skibukse enn en mann? Jo, fordi da passer buksa bedre, enten det er softshellbukse eller skibukse med seler til dame.

Vi har testet skibukser for damer
SKIBUKSER FOR DAMER: I denne artikkelen får du vite hvilke skibukser til kvinner som er best. Foto: Tore Meirik

Dette er verken tid, sted eller korrekt medium for å forklare de fysiske forskjellene på menn og kvinner, ei heller en debatt om antall juridiske kjønn, men det er i hvert fall ingen tvil om at det fins skibukser laget for å passe ekstra godt til kvinners fysikk.

Det betyr at damebuksene har plass til bredere hofter, smalere midjer, kortere total lengde på kroppen, og når det er snakk om bukser med seler og eller høyt liv er buksene tilpasset en annen overkropp.

Blant nyhetene denne sesongen er softshellbuksen Arc´teryx Shashka og den nye utgave av Sweet Crusader Gore-tex Pro. Vi har også testet dameversjonen av Bergans Senja i skall-utgave, og Norrønas solide frikjøringsbukse Lofoten med Gore-Tex Pro.

Ofte har damebuksene andre farger, men farge er ikke vektlagt i våre tester av skibukser for kvinner.

Vi har testet skibukser for damer
Gode benklær er viktig uavhengig av kjønn, men det er forskjell på hvilke skibukser som er best for enn og kvinner. Foto: Tore Meirik

Funksjoner som brukervennlighet, plassering av lommer, glidelåser, hemper og den slags vil være temmelig lik som for herrebukser. Derfor er det først og fremst passformen som skiller – og det har vi vektlagt i testene.

Men passform er også individuelt, siden alle kropper er forskjellige uavhengig av kjønn. Dermed er det relevant for både kvinner og menn å lese tester av klær for kvinner og menn – du må nemlig også selv vurdere passform og størrelse.

I vår test av skibukser av kvinner har vi prøvd alle buksene i størrelse Small, og de er testet av en dame på 168 centimeter og omtrent 60 kilo. Alle buksene har blitt prøvd på både topptur og frikjøring i skisenter, både inneværende og forrige sesong.

Test av Norrøna Lofoten Gore-Tex pro bukse i dameversjon

Norrøna sin Lofoten bukse er voldsomt solid, og såpass kraftig at den egner seg bedre til å herje i heisbasert frikjøringsterreng enn til å streve seg opp motbakker på topptur og randonee.

Norrøna Lofoten Gore-Tex pro bukse
Norrøna Lofoten Gore-Tex pro bukse
Norrøna Lofoten Gore-Tex pro
  • Vekt: 744 gram (str. S)

  • Pris: 5 999 kroner

  • Nett: norrona.com

Norrøna Lofoten er ei kraftig bukse uten høyt liv eller seler, men med borrelås og beltehemper i livet. 

Buksa har en baklomme, en liten lomme ved venstre hofte og to store cargolommer – den ene med en liten nettinglomme inni. På begge beina er det glidelåser fra hoften som går helt ned for lufting og åpning rundt støvlene. 

Buksa har forsterkning rundt hele foten nederst og knapper for å stramme rundt støvelen. 

I BRUK

Dette er først og fremst ei bukse for frikjøring siden den er stiv og solid. Stivheten i det kraftige materialet gjør den litt styrete å gå med, men det er ikke like sæggete som herrebuksa, som er en fordel i motbakke. 

Baklomma og den lille lomma på hofta føles overflødige, men ellers er de store cargolommene lette på bruke og luftinga på lårene fungerer fint. Men vi savner løkke inne i lårlomma slik Sweet har – en liten men viktig detalj siden sender/ mottakeren må plasseres et stykke unna mobiltelefonen. Passformen er litt baggy, men buksa sitter godt.

Vi kan for øvrig legge til at sammenlignet med herreversjonen av samme bukse, som vi har testet tidligere, har Norrøna gjort en strålende jobb med å tilpasse formen på buksa til kvinners anatomi. Selv om buksen er lik og har baggy passform, er det mange forskjeller som viser at merket har tatt jobben med dametilpasningen på alvor.

Norrønas Lofoten-bukse er slitesterk og solid, men blir nesten litt for mye av det gode – kanskje kunne vekt og pris blitt redusert ved å fjerne noen detaljer?

PLUSS

+ Slitesterk + God værbeskyttelse

MINUS

– Stiv – Tung – En del unødvendige lommer

Test av Bergans Senja 3L W pants

Bergans Senja 3L W Pants er blant de rimeligste buksene vi har testet, som imponerer med god kvalitet, fine detaljer og mye skibukse for pengene.

Vi har testet Bergans Senja 3L W skibukse til dame
Bergans Senja 3L W pants
Bergans Bergans Senja 3L W pants

547 gram (str S)

3 600 kroner

bergans.com

skala
7/10

Bergans´ Senja-serie består av en rekke forskjellige plagg til topptur, og klærne kommer i både softshell- og skallvarianter.

Dette er Senja-skallbukse i dameversjon, som er laget med Dermizax-membran. Den har både fleecepanel, beltehemper og borrelåsstramming i livet, og cargolomme på begge lår. På høyre side har cargolomma både en liten innerlomme i mesh, pluss løkke for å feste sender/ mottaker.

På siden har buksa lufteåpninger med glidelås som går fra hofta og ned til anklene, hvor det er glidelås for å utvide åpningen, pluss knapper og forsterkning på innsiden. Buksa har innergamasj uten justering.

Vi har testet Bergans Senja 3L W pants
Bergans Senja er godt egnet til topptur. Foto: Tore Meirik

I BRUK

Bergans´ bukse har langt mer romslig passform enn Sweet Crusader (men er like lang) – det er litt rart siden Senja er en toppturserie. Slik sett frister den litt baggy buksa mer å bruke til frikjøring, men dette vil variere etter kroppsform. Materialet er mykt og behagelig.

Men selv om den er litt romslig, er buksa ålreit å gå med, og passformen innbyr til kjøring – men høyt liv ville gjort den mer aktuell til frikjøring. At buksa oppleves som litt stor gjør også at den går enkelt over støvlene.

Glidelåsene er enkle å bruke, og sammenlignet med Sweet er de horisontale åpningene på lårlommene bedre. Stort pluss for de lange glidelåsene som gjør at buksa kan tas av og på med både stegjern, ski og store støvler på beina.

Dermizax-membranen oppleves som temmelig bra – den gjør buksa rimelig, men likevel er pusteevnen bra og værbeskyttelse den samme. Men den dyrere Gore-Tex buksa fra Sweet  gir litt mer vindbeskyttelse og oppleves som varmere. 

Bergans Senja 3L W Pants er et rimelig alternativ for kvinner som vil ha ei lav og litt romslig bukse til både frikjøring og topptur. 

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Rimelig

Bra med stramming i livet, særlig siden passformen er litt romslig

Solid

Enkel i bruk

Ålreit pusteevne

Myk og komfortabel

Lange glidelåser

MINUS

Ikke like god værbeskyttelse som noen konkurrenter

Ikke like fin finish som dyrere bukser

Test av Sweet Crusader Gore-tex Pro pants W

Sweet Crusader Gore-tex Pro pants W er ei veldig allsidig bukse for som skal bedrive både frikjøring og topptur i all slags vær.

Vi har testet Sweet Crusader Gore-tex Pro selebukse til dame
Sweet Crusader Gore-tex Pro pants W
Sweet Crusader Gore-tex Pro pants W

519 gram (str. S)

5 999 kroner

sweetprotection.com

skala
8/10

Norske Sweets litt kostbare toppmodell har Gore-Tex Pro membran med softshell i livet. Det høye livet åpnes på begge side med glidelås som går ned til knærne. I motsetning til herrebuksa er livet litt høyere midt foran, hvor det er en midtstilt og litt bred lomme.

Buksa har borrelåsjustering mellom hoften og brystet, og skråstilte cargolommer på lårene – den til høyre har løkke til sender/ mottaker.

Anklene har forsterkning og innergamasj, men også åpning med glidelås.

Vi har testet Sweet Crusader selebukse for dame
Sweet Crusader er fin på dager som dette. Foto: Tore Meirik

I BRUK

Crusader i Gore-Tex Pro-versjon for damer har smal passform – vi mistenker noen må velge en større størrelse og dermed få en bukse som er ganske lang.

Vår tester opplever riktignok passformen som veldig bra, med god bevegelighet. Typisk for selebukser (bib) kan den gi litt motstand i steget under gåing, men noe stort problem er det ikke. Til kjøring er buksa veldig fint formsydd.

Borrelåsene ved hoftene føles litt overflødige, og det er litt vanskelig å forstå hvorfor cargolommene har nesten vertikale glidelåser, som åpner lomma i nesten hele høyden. At de i tillegg er plasser ganske lang bak gjør de litt uhåndterlige. Ut over det er glidelåsene enkle å bruke, og buksa er lett å få over skistøvlene.

Værbeskyttelsen er svært god, og Gore-Tex-membranen puster veldig bra. Dermed holder man seg tørr og varm også på topptur, som gjør buksa veldig allsidig.

Sweet Crusader Gore-tex Pro pants i dameversjon er ei litt kostbar med svært allsidig skibukse som kunne hatt bedre lårlommer.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Veldig allsidig

Bra passform til smale kropper

God værbeskyttelse

Puster godt

MINUS

Lårlommene kunne vært bedre

Smal passform

Test av Arc´teryx Shashka pants W

Ny modell fra kanadiske Arc´teryx som imponerer med flott finish og er veldig fin til toppturene – særlig midtvinters.

Vi har testet Arc´teryx Shashka skibukse til dame
Arc´teryx Shashka pants W
Arc´teryx Shashka pants W

617 gram (str. S)

3 499 kroner

arcteryx.com

skala
8/10

Shashka fra kanadiske Arc´teryx ny damemodell denne vinteren, og Arc´teryx´ softshell-toppmodell er ei nokså tung bukse med Gore-Tex Infinium membran. Dette er for øvrig dameutgaven av Procline.

Buksa har to knapper og plastspenne i livet. Den har lomme ved hver hofte og cargolomme på høyre lår med løkke til sender/mottaker i kontrastfarge. Begge lårene har lufteåpninger på utsiden, som går ned til like over kneet.

Buksa har kraftig forsterkning på innsiden av anklene og innergamasj som kan åpnes. Den har også integrert Recco-brikke.

Vi har testet Arc´teryx Shashka skibukse til dame
På tur med Arc´teryx Shashka. Foto: Tore Meirik

I BRUK

Shashka imponerer med veldig flott finish - buksa føles rett og slett ganske lekker. Passformen virker gjennomtenkt - den er smalere enn Bergans, men samtidig hakket mer allsidig enn Sweet. Den er formsydd og veldig god å både gå motbakke og kjøre med. Softshellmaterialet er veldig mykt og behagelig.

Glidelåsene er enkle å bruke og lufteåpningene på lårene er smart plassert.

Sammenlignet med Gore-Tex er ikke værbeskyttelsen like bra, men akkurat som herreversjonen Procline er buksa ganske varm. Pusteevnen er heldigvis veldig bra.

Til frikjøring er buksa kanskje litt tight og lite slitesterk uten værbeskyttelsen til tyngre skallklær, men den frister likevel å bruke også på godværsdager i skiheisen.

Arc´teryx Shashka er et ypperlig valg til damer som vil ha ei lekker toppturbukse som holder beina varme.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Flott finish

Puster godt

Myk og behagelig

God passform

MINUS

Litt tung

Kune hatt bedre værbeskyttelse

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Friflyt.no skriver om heis- og toppturbaserte skiopplevelser som vil inspirere deg til egne turer. Vi gjør grundige utstyrstester, gir deg gode kjøpstips og du får tilgang til toppturguider i hele Norge.

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement friflyt.no og få tilgang til artikkelen.