Skibukse dame - best i test skallbukse og softshellbukse til damer

De beste skibuksene for dame til topptur og frikjøring

Vi har testet åtte skibukser for kvinner. Dette er bukser med skall- eller softshellmateriale for frikjøring og topptur.

Vi har testet skibukser for damer
SKIBUKSER FOR DAMER: I denne artikkelen får du vite hvilke skibukser til kvinner som er best. Foto: Tore Meirik

De aller fleste merkene som lager skiklær leverer skibuksene i både herre- og dameversjoner.

Lenger ned finner du flere tester av forskjellige skibukser til forskjellig bruk - men merk at alle fiungerer til det meste, selv om noen egenskaper er spisset.

Blant nyhetene denne sesongen er softshellbuksen Arc´teryx Shashka og den nye utgave av Sweet Crusader Gore-tex Pro. Vi har også testet dameversjonen av Bergans Senja i skall-utgave, og Norrønas solide frikjøringsbukse Lofoten med Gore-Tex Pro.

Dyanfits softshellbukse Free Infinium Hybrid er et godt valg til toppturen, mens svenske Stellar imponerer med sin rimelige og allsidige skibukse Shell 2.0.

Vi har testet skibukser for damer
Gode benklær er viktig uavhengig av kjønn, men det er forskjell på hvilke skibukser som er best for enn og kvinner. Foto: Tore Meirik

 Funksjoner som brukervennlighet, plassering av lommer, glidelåser og hemper er gjennomgående identisk som på herremodellene, og det er slike faktorer vi har vektlagt mest i testen. 

Men passform er også individuelt, siden alle kropper er forskjellige uavhengig av kjønn. I vår test av skibukser av kvinner har vi prøvd alle buksene i størrelse Small, og de er testet av en dame på 168 centimeter og omtrent 60 kilo.

Alle buksene har blitt prøvd på både topptur og frikjøring i skisenter, både inneværende og forrige sesong.

Test av Norrøna Lofoten Gore-Tex pro bukse i dameversjon

Norrøna sin Lofoten bukse er voldsomt solid, og såpass kraftig at den egner seg bedre til å herje i heisbasert frikjøringsterreng enn til å streve seg opp motbakker på topptur og randonee.

Norrøna Lofoten Gore-Tex pro bukse
Norrøna Lofoten Gore-Tex pro bukse
Norrøna Lofoten Gore-Tex pro
  • Vekt: 744 gram (str. S)

  • Pris: 5 999 kroner

  • Nett: norrona.com

Norrøna Lofoten er ei kraftig bukse uten høyt liv eller seler, men med borrelås og beltehemper i livet. 

Buksa har en baklomme, en liten lomme ved venstre hofte og to store cargolommer – den ene med en liten nettinglomme inni. På begge beina er det glidelåser fra hoften som går helt ned for lufting og åpning rundt støvlene. 

Buksa har forsterkning rundt hele foten nederst og knapper for å stramme rundt støvelen. 

I BRUK

Dette er først og fremst ei bukse for frikjøring siden den er stiv og solid. Stivheten i det kraftige materialet gjør den litt styrete å gå med, men det er ikke like sæggete som herrebuksa, som er en fordel i motbakke. 

Baklomma og den lille lomma på hofta føles overflødige, men ellers er de store cargolommene lette på bruke og luftinga på lårene fungerer fint. Men vi savner løkke inne i lårlomma slik Sweet har – en liten men viktig detalj siden sender/ mottakeren må plasseres et stykke unna mobiltelefonen. Passformen er litt baggy, men buksa sitter godt.

Vi kan for øvrig legge til at sammenlignet med herreversjonen av samme bukse, som vi har testet tidligere, har Norrøna gjort en strålende jobb med å tilpasse formen på buksa til kvinners anatomi. Selv om buksen er lik og har baggy passform, er det mange forskjeller som viser at merket har tatt jobben med dametilpasningen på alvor.

Norrønas Lofoten-bukse er slitesterk og solid, men blir nesten litt for mye av det gode – kanskje kunne vekt og pris blitt redusert ved å fjerne noen detaljer?

PLUSS

+ Slitesterk + God værbeskyttelse

MINUS

– Stiv – Tung – En del unødvendige lommer

Test av Bergans Senja 3L W pants

Bergans Senja 3L W Pants er blant de rimeligste buksene vi har testet, som imponerer med god kvalitet, fine detaljer og mye skibukse for pengene.

Vi har testet Bergans Senja 3L W skibukse til dame
Bergans Senja 3L W pants
Bergans Bergans Senja 3L W pants

547 gram (str S)

3 600 kroner

bergans.com

skala
7/10

Bergans´ Senja-serie består av en rekke forskjellige plagg til topptur, og klærne kommer i både softshell- og skallvarianter.

Dette er Senja-skallbukse i dameversjon, som er laget med Dermizax-membran. Den har både fleecepanel, beltehemper og borrelåsstramming i livet, og cargolomme på begge lår. På høyre side har cargolomma både en liten innerlomme i mesh, pluss løkke for å feste sender/ mottaker.

På siden har buksa lufteåpninger med glidelås som går fra hofta og ned til anklene, hvor det er glidelås for å utvide åpningen, pluss knapper og forsterkning på innsiden. Buksa har innergamasj uten justering.

Vi har testet Bergans Senja 3L W pants
Bergans Senja er godt egnet til topptur. Foto: Tore Meirik

I BRUK

Bergans´ bukse har langt mer romslig passform enn Sweet Crusader (men er like lang) – det er litt rart siden Senja er en toppturserie. Slik sett frister den litt baggy buksa mer å bruke til frikjøring, men dette vil variere etter kroppsform. Materialet er mykt og behagelig.

Men selv om den er litt romslig, er buksa ålreit å gå med, og passformen innbyr til kjøring – men høyt liv ville gjort den mer aktuell til frikjøring. At buksa oppleves som litt stor gjør også at den går enkelt over støvlene.

Glidelåsene er enkle å bruke, og sammenlignet med Sweet er de horisontale åpningene på lårlommene bedre. Stort pluss for de lange glidelåsene som gjør at buksa kan tas av og på med både stegjern, ski og store støvler på beina.

Dermizax-membranen oppleves som temmelig bra – den gjør buksa rimelig, men likevel er pusteevnen bra og værbeskyttelse den samme. Men den dyrere Gore-Tex buksa fra Sweet  gir litt mer vindbeskyttelse og oppleves som varmere. 

Bergans Senja 3L W Pants er et rimelig alternativ for kvinner som vil ha ei lav og litt romslig bukse til både frikjøring og topptur. 

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Rimelig

Bra med stramming i livet, særlig siden passformen er litt romslig

Solid

Enkel i bruk

Ålreit pusteevne

Myk og komfortabel

Lange glidelåser

MINUS

Ikke like god værbeskyttelse som noen konkurrenter

Ikke like fin finish som dyrere bukser

Test av Sweet Crusader Gore-tex Pro pants W

Sweet Crusader Gore-tex Pro pants W er ei veldig allsidig bukse for som skal bedrive både frikjøring og topptur i all slags vær.

Vi har testet Sweet Crusader Gore-tex Pro selebukse til dame
Sweet Crusader Gore-tex Pro pants W
Sweet Crusader Gore-tex Pro pants W

519 gram (str. S)

5 999 kroner

sweetprotection.com

skala
8/10

Norske Sweets litt kostbare toppmodell har Gore-Tex Pro membran med softshell i livet. Det høye livet åpnes på begge side med glidelås som går ned til knærne. I motsetning til herrebuksa er livet litt høyere midt foran, hvor det er en midtstilt og litt bred lomme.

Buksa har borrelåsjustering mellom hoften og brystet, og skråstilte cargolommer på lårene – den til høyre har løkke til sender/ mottaker.

Anklene har forsterkning og innergamasj, men også åpning med glidelås.

Vi har testet Sweet Crusader selebukse for dame
Sweet Crusader er fin på dager som dette. Foto: Tore Meirik

I BRUK

Crusader i Gore-Tex Pro-versjon for damer har smal passform – vi mistenker noen må velge en større størrelse og dermed få en bukse som er ganske lang.

Vår tester opplever riktignok passformen som veldig bra, med god bevegelighet. Typisk for selebukser (bib) kan den gi litt motstand i steget under gåing, men noe stort problem er det ikke. Til kjøring er buksa veldig fint formsydd.

Borrelåsene ved hoftene føles litt overflødige, og det er litt vanskelig å forstå hvorfor cargolommene har nesten vertikale glidelåser, som åpner lomma i nesten hele høyden. At de i tillegg er plasser ganske lang bak gjør de litt uhåndterlige. Ut over det er glidelåsene enkle å bruke, og buksa er lett å få over skistøvlene.

Værbeskyttelsen er svært god, og Gore-Tex-membranen puster veldig bra. Dermed holder man seg tørr og varm også på topptur, som gjør buksa veldig allsidig.

Sweet Crusader Gore-tex Pro pants i dameversjon er ei litt kostbar med svært allsidig skibukse som kunne hatt bedre lårlommer.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Veldig allsidig

Bra passform til smale kropper

God værbeskyttelse

Puster godt

MINUS

Lårlommene kunne vært bedre

Smal passform

Test av Arc´teryx Shashka pants W

Ny modell fra kanadiske Arc´teryx som imponerer med flott finish og er veldig fin til toppturene – særlig midtvinters.

Vi har testet Arc´teryx Shashka skibukse til dame
Arc´teryx Shashka pants W
Arc´teryx Shashka pants W

617 gram (str. S)

3 499 kroner

arcteryx.com

skala
8/10

Shashka fra kanadiske Arc´teryx ny damemodell denne vinteren, og Arc´teryx´ softshell-toppmodell er ei nokså tung bukse med Gore-Tex Infinium membran. Dette er for øvrig dameutgaven av Procline.

Buksa har to knapper og plastspenne i livet. Den har lomme ved hver hofte og cargolomme på høyre lår med løkke til sender/mottaker i kontrastfarge. Begge lårene har lufteåpninger på utsiden, som går ned til like over kneet.

Buksa har kraftig forsterkning på innsiden av anklene og innergamasj som kan åpnes. Den har også integrert Recco-brikke.

Vi har testet Arc´teryx Shashka skibukse til dame
På tur med Arc´teryx Shashka. Foto: Tore Meirik

I BRUK

Shashka imponerer med veldig flott finish - buksa føles rett og slett ganske lekker. Passformen virker gjennomtenkt - den er smalere enn Bergans, men samtidig hakket mer allsidig enn Sweet. Den er formsydd og veldig god å både gå motbakke og kjøre med. Softshellmaterialet er veldig mykt og behagelig.

Glidelåsene er enkle å bruke og lufteåpningene på lårene er smart plassert.

Sammenlignet med Gore-Tex er ikke værbeskyttelsen like bra, men akkurat som herreversjonen Procline er buksa ganske varm. Pusteevnen er heldigvis veldig bra.

Til frikjøring er buksa kanskje litt tight og lite slitesterk uten værbeskyttelsen til tyngre skallklær, men den frister likevel å bruke også på godværsdager i skiheisen.

Arc´teryx Shashka er et ypperlig valg til damer som vil ha ei lekker toppturbukse som holder beina varme.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Flott finish

Puster godt

Myk og behagelig

God passform

MINUS

Litt tung

Kune hatt bedre værbeskyttelse

Test av Stellar Shell Pants 2.0

Stellar Shell Pants 2.0 er veldig mye skibukse for pengene, men den kunne vært lettere og enda litt rimeligere hvis Stellar var mindre redd for å fjerne noen detaljer.

Vi har testet Stellar Shell Pants 2.0 skibukse til dame
Stellar Shell Pants 2.0
Stellar Shell Pants 2.0

618 gram (str. S)

3 795 kroner

stellarequipment.com

skala
8/10

Ny trelags-skallbukse fra svenske Stellar. Buksa har Dermizax-membran, som skal være både vanntett, vindtett og pustende – og er rimeligere enn konkurrenten Gore-Tex. Yttermaterialet er resirkulert.

Buksen har beltehemper, bukseselehemper og borrelås i livet, hvor det også er fleece på innsiden. Buksa har to lommer på hoftene og to cargolommer på lårene. Høyre lårlomme har hempe for å feste sender/ mottaker.

Litt bak på begge lårene er det lufteåpninger med mesh på innsiden. Buksa har forsterkning nederst, som går ekstra høyt på innsiden, i tillegg til glidelåsåpning og innergamasj.

Buksa er temmelig tung sammenlignet med en del konkurrenter.

Dame tester Stellar klær på skitur
RØD: Med full Stellar-rigg i rød farge er man lett å kjenne igjen til fjells. Her er klærne med på topptur i Oppdal. Foto: Tore Meirik

I BRUK

Stellars skallbukse for damer er allsidig, fordi den har både veldig god værbeskyttelse, passform og fine detaljer. Buksa er riktignok ganske tung, og litt stiv, men ikke så mye at det spiller stor rolle i praksis. 

Men vi tror Stellar kunne fjernet noen detaljer som svære beltehemper og hoftelommer, og på den måten redusert både pris og vekt, uten at buksa ble dårligere.

Buksa er allsidig med god værbeskyttelse. Passformen er veldig bra, passe tight samtidig som den er baggy nok til å gi god bevegelse og se kul ut. Buksa puster bra og Dermizax-membranen fungerer godt. Den er også enkel på bruke, og går fint over skistøvlene.

Stellars skallbukse er godt egnet til skikjøring både i heis og på topptur. Den får litt trekk på grunn av tyngden, særlig til lange toppturer.

Stellar Shell Pants 2.0 er en bra og allsidig skibukse som gir mye for pengene.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

God værbeskyttelse

Bra passform

Allsidig

Membranen overrasker positivt

Mye bukse for pengene

MINUS

Tung

Litt stiv

Test av Dynafit Free Infinium Hybrid W pant

Dynafit Free Infinium Hybrid er en komfortabel og gjennomtenkt softshellbukse som inspirerer til å dra på i både opp- og nedoverbakkene.

VI har testet Dynafit Free Infinium Hybrid W skibukse til dame
Dynafit Free Infinium Hybrid W pant
Dynafit Free Infinium Hybrid W pant

471 gram (str. S)

3 499 kroner

dynafit.com

skala
9/10

Dette er dameversjonen av denne softshellbuksa fra Dynafit. Serien ble lansert høsten 2021.

Free Infinium Hybrid har Gore-Tex Infinium membran i deler av buksen, sammen med Dynafits eget softshellmateriale Dynastretch rundt leggene.

Buksa har borrelåsstramming og beltehemper i livet, og to små hoftelommer. På høyre lomme er ei større cargolomme med løkke til sender/ mottaker. På begge lårene er det lufteåpninger med glidelås, og mesh på innsiden.

Buksa er forsterket ved anklene, hvor det også er glidelåsåpning og innergamasj.

Dame som går topptur
LANGER UT: Dynafits softshellbukse inspirerer til bevegelse, både opp og ned, men kanskje særlig i motbakkene. Foto: Tore Meirik

I BRUK

Dynafit Free Infinium Hybrid har veldig god passform – vi tror denne vil passe bra på mange damer. Buksa er riktignok ganske tight, men inspirerer til bevegelse og gir et ekstra gir i motbakkene. Den gir også veldig god bevegelsesfrihet i nedoverbakkene.

Den er riktignok litt trang over støvlene, men ellers veldig enkel å bruke, og går godt over støvlene. 

Lufteåpningene fungerer også godt, og akkurat som jakken, puster Gore-Tex Infinium-membranen i buksa svært godt.

Værbeskyttelsen er ikke like god som skallklær, men det må man forvente fra softshell. Dermed er denne best til vårturene, selv om den er allsidig og solid nok til å gjøre en god jobb hele vinteren.

Dynafit Free Infinium Hybrid er buksa for ivrige skikjørere som er mer på topptur enn på frikjøring i heisen.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Passform som inspirerer til på gønne på (i motbakkene spesielt)

Lett

Enkel i bruk

Har detaljene som trengs

Luftig og puster godt

MINUS

Ikke så bra til pudderdager i skiheisen

Allerede abonnent? Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Kr 99,-
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Kr 199,-
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Kr 699,-
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.