Skibukser - test av skallbukser og softshellbukser

De beste skibuksene for topptur og frikjøring

De beste skibuksene kan brukes til både frikjøring og topptur i all slags vintervær – men er du mer opptatt av det ene eller andre kan det være lurt å velge ei mer spesialisert skibukse.

Test av skibukser
TEST: Fri Flyt har testet en rekke skibukser. Foto: Siv-Elin Skogen

Bukser for skikjøring, enten det er topptur eller frikjøring i skiheisen, skal dekke mange behov. Heldigvis er likhetene mange, slik at de fleste vil klare seg med ei skibukse. 

Likevel kan du som kjører mest heis eller går mest topptur vurdere ei mer spesialisert bukse.

En av våre favoritter til allsidig bruk er den slitesterke Gore-tex buksa Rab Khroma, som er godt egnet til både frikjøring og topptur. Denne kommer i flere versjoner, og vi har også testet de nyeste utgavene for sesongen 2022/ 23: Rab Khroma Latok GTX og selebuksen Rab Khroma Kinetic.

For deg som går mest tur er Dynafit Free Hybrid Gore-tex Infinium et supert valg. Også norske Sweet har fine bukser; Sweet Crusader X Gore-tex pants er en kjempebra frikjøringsbukse, og den litt dyre Crusader Gore-tex Pro er suveren til allroundbruk. 

Norrøna har et bra alternativ for topptur Lyngen Flex1, og Mammuts La Liste Pro HS er bra for dagene med dyp snø. Vi har også testet Helly Hansen Ridge Infinity bib, Bergans Senja og Arc´teryx Procline med gode resultater. 

Felles for alle skibukser er at de må beskyte mot vintervær. At de er vindtette er en selvfølge, men de bør også være vanntette og puste godt slik at du holder deg noenlunde tørr også når aktivitetsnivået er høyt i snøvær. 

Skibukser har en eller annen form for membran, som sikrer  vanntetthet, vindtetthet og pusteevne – altså å slippe ut svettedamp. Den mest kjente membranen er Gore-tex, som fins i flere varianter. Membranen limes fast til ett (tolags) eller to lag (trelags). Membranene fins i flere merker og varianter, og slitestyrken bestemmes av laget de limes fast til på utsiden, som blir jakkens ytterlag. Også egenskapene varierer – de fleste er temmelig vindtette, men den vanskelige kombinasjonen pusteevne og vanntetthet varierer.

Softshell eller skallbukse?

For frikjørere og toppturfolk er det hensiktsmessig å dele skibukser inn i to kategorier; skallbukser og softshellbukser. 

Softshell er ekstra myke skallklær som ikke er vanntette, og softshellbukser har etter hvert blitt den nye standarden for benklær til topptur. Du kan selvsagt bruke tyngre, stivere, vanntette og mer baggy skallbukser (mer om det lenger ned), men til topptur er softshellbukser det beste i utstyrsjungelen.

Fordelene er mange; Softshell er lettere, rimeligere, mykere og kanskje viktigst; de puster bedre enn skallbukser. Siden de er beregnet på topptur har de også ofte tettere passform for å passe bedre til gåing i motbakke.

Samtidig er det ingen standard eller regel for hva som er softshell (og ikke er det). Det kan derfor være mye forskjellig. Softshellplaggenes bakside er at de ikke er vanntette og mindre egnet i regn- og snøvær. I praksis er de også mindre slitesterke, for klær beregna på topptur har tynnere og mindre slitesterke yttermaterialer.

Fordelene i form av pusteegenskaper og bevegelighet avhenger av hvilke materialer membranen brukes sammen med. Noen bukser føles nærmest som treningsbukser, andre mer som tynne skallklær.

Vi legger for øvrig til at det kan være int å kombinere softshellbukser med kraftigere skalljakker til toppturbruk.

Skallbukser er kraftigere og stivere bukser som selvsagt kan brukes til all slags skikjøring, men økt vekt og slitestyrke gjør de best egnet til dager med skiheis og ruskete vær.

Skallbukser for frikjøring og topptur kommer i en drøss varianter. De første skall-selebuksene var laget for klatring, hvor kontakten med snø, fjell og is er stor. Dette er slitesterke bukser som ga god værbeskyttelse også for skikjørere, som omfavna slike bukser til både frikjøring og topptur.

Men klatrebukser har ofte litt trang passform, og særlig nede ved beina sitter de tett for å unngå taggene på stegjern. Det er ikke særlig praktisk når du skal trekke buksa utenpå kraftige skistøvler.

Dessuten var frikjørerne opptatt av stil, og ville gjerne ha litt baggy/ vide bukser. De norske merkene Norrøna og Sweet var tidlig ute med baggy frikjøringsbukser, og Norrønas opplevde braksuksess med sin Lofoten-serie. Buksene fra de to norske merkene kombinerte de tekniske kvalitetene til en fullblods skallbukse for klatring med den vide passformen frikjørere hadde adoptert fra snowboard.

Mange foretrekker de lette, myke og mer pustende buksene i softshellmateriale til topptur. Men disse er sjelden helt vanntette, og tåler mindre juling enn kompromissløse skallbukser for herjing i skisentre i all slags vær.

Baksiden med mange av skallbuksene er at de er tunge, dyre og ofte stivere på grunn av kraftig ytterstoff og mange og solide glidelåser. Sæggete passform gjør de mindre egnet til å gå med, for passformen er mer beregnet på kjøring enn gåing.

Test av Rab Khroma Latok GTX bukse

Rab Khroma Latok GTX er ei litt tung, men veldig bra frikjøringsbukse med en del detaljer som gjør den godt egnet også til topptur.

Rab Khroma Latok GTX
Rab Khroma Latok GTX
Rab Khroma Latok GTX

638 gram (str. M)

4 999 kroner

rab.equipment

skala
9/10

Khroma-serien fra engelske Rab har vært med noen år, men Latok GTX er ny denne sesongen. Dette er en frikjøringsorientert bukse den kraftigste membranen fra Gore-Tex, som er laminert til yttermateriale i polyamid (Nylon).

Buksen har borrelås-stramming og beltehemper i livet, som også har fleecepanel på innsiden. Den lukkes med vanntett glidelås og to trykknapper foran.

Buksa har baklomme på høyre side og to lår/ cargolommer. Lommen på høyre lår har løkke og elastisk panel på innsiden for å fiksere og feste sender/ mottaker. På yttersiden av begge lår er det 33 centimeter lange lufteåpninger uten mesh på innsiden. Buksa er formsydd ved knærne.

Ved anklene er det ekstra forsterkning og 35 centimeter lang glidelåsåpning med trykknapp nederst. Innergamasjene har elastikk nederst og en liten løkke som kan festes i støvlene.

I BRUK

Khroma Latok er ei temmelig kul frikjøringsbukse – den har ypperlig passform, og ser tøff ut. Vekten er riktignok ganske høy med tanke på at buksa ikke har høyt liv, og høyere liv vil man muligens savne på de dypeste pudderdagene.

Men ellers er detaljene gjennomtenkte. Buksa går enkelt over skistøvlene, og innergamasjene er enkle og smarte – de har ingen knapper eller borrelåser, og det er bra! Åpningen i ankelen er også så stor at buksa kan relativt greit tas av og på uten å ta av støvlene hvis det skulle bli aktuelt. Når det er sagt: Trykknappen nederst er både utsatt og knotete å bruke.

De store lufteåpningene uten mesh er effektive, og sammen med de store åpningene ved anklene gjør det buksa veldig aktuell til toppturer.

Er du ute etter ei solid og allsidig skibukse uten høyt liv kan Rab Khroma Latok GTX være det beste valget av alle.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

God passform

Gjennomtenkte detaljer

Bra slitestyrke

MINUS

Kunne vært høyere i livet

Litt tung

Test av Rab Khroma Kinetic selebukse

Rab Khroma Kinetic er en ny modell som kombinerer litt uvanlige designgrep, men den kan være et godt valg for deg som vil ha ei myk og behagelig selebukse (bib) med høyt liv

Rab Khroma Kinetic
Rab Khroma Kinetic
Rab Khroma Kinetic

624 gram (str. M)

3 999 kroner

rab.equipment

skala
6/10

Khroma Kinetic er en ny serie toppturklær for kommende sesong fra engelske Rab. Klærne er lette i vekt og laget med stretchmateriale for å passe godt også i motbakkene.

Selebuksa er laget med Rabs egen Proflex-membran som skal være vanntett og pustende. Proflex er laget av det gummiaktige materialet polyerutan, som er laminert til ytterstoff i polyamid (Nylon), som på framsiden av buksa er mikset med 10 prosent elastan.

Dette er ei selebukse med liv som går helt opp til over brystet. Her er det en stor lomme med løkke og meshlomme inni. Det er også en baklomme på høyre side. Selene er festet med plastkroker, hvor de også kan justeres og tas av. På baksiden er buksa lavere, med mesh i øvre del.

Buksa har lang glidelåsåpning som går fra under armene og ned undersiden av kneet på begge sider. Disse har toveis glidelås og trykknapp øverst. Det er også gylf foran slik at gutta kommer seg på do uten å ta av buksa. Buksa har også to cargolommer på lårene.

Buksa har ekstra forsterkning ved anklene og innergamasjer med elastikk.

I BRUK

Khroma Kinetic er ei selebukse som kombinerer to ganske uvanlige elementer; De er laget i mykt materiale som ikke gir like god værbeskyttelse som en del konkurrenter. Det antyder at buksen – slik reklamen sier – er laget for toppturer, hvor kravene til pusteevne, bevegelighet og komfort i motbakke er viktig. 

Men det høye livet i selebuksen er motsatt – dette er noe man gjerne forbinder med værbeskyttelse og pudderdager i snøvær hvor du ikke vil ha snø nedi buksa.

I sum blir dette en litt rar kombinasjon. Proflex-membranen og det komfortable stretchmaterialet gir ikke kjempegod værbeskyttelse, samtidig som det høye livet gjør buksa klam i motbakkene og gir litt dårlig bevegelsesfrihet i steget.

Ellers er buksen helt grei, men løkka og innerlommen som er beregnet på å feste sender/ mottaker burde (også) vært i den ene cargolomma på låret. På Khroma Kinetic er den plassert i den store brystlomma, som betyr at man må åpne jakka og søke med åpen jakke i en skredsituasjon. Da er det bedre å bruke selen til skredsøkeren.

Buksen er ellers enkel å bruke, den går fint over skistøvlene og glidelåsene er bra. Baklomma føles overflødig.

Rab Khroma Kinetic er ei uvanlig toppturbukse, men er du ute etter ei høy selebukse i mykt materiale kan den være et godt valg.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Myk og komfortabel

Rimelig

Uvanlig kombinasjon av egenskaper kan passe ypperlig for riktig bruker

MINUS

Kombinasjonen selebukse og myk softshell er litt rar

Blir fort klam i motbakkene

Burde hatt bedre værbeskyttelse

Burde hatt fiksering for sender/ mottaker i lårlomma

Test av Rab Khroma GTX bukse

Allsidig frikjøringsbukse fra britiske Rab med passform som gjør den godt egnet også til toppturer uten at det går på bekostning av slitestyrke.

Rab Khroma GTX
Rab Khroma GTX
FF_testvinner
Rab Khroma GTX
  • Vekt: 840 gram

  • Pris: 4 999 kroner

  • Nett: rab.equipment

skala
9/10

Khroma er en ny serie skiklær fra britiske Rab, som er godt kjent for klatre- og dunklær. Dette er den mest solide skallbuksa i serien, som først og fremst er beregnet på frikjøring.

Buksa er laget med Gore-Tex Pro membran, laminert til yttermateriale i polyamid. Videre har Khroma avtakbare seler og avtakbart, høyt liv laget i pustende softshellmateriale. Denne delen er festet med glidelås.

En lite lomme høyt på låret, en baklomme og to cargolommer på hvert lår sørger for oppbevaring. Høyre lomme har løkke for å feste sender/ mottaker. Glidelås fra nede ved beina og opp til høyt på låret sørger for luftemuligheter, og nederst er buksa forsterket på innsiden. Her er også integrerte gamasjer. 

I BRUK

Khroma viser seg for å være et temmelig god debut for Rab på markedet for frikjøringsklær. Buksa er mykest av alle i testen, og gir svært god bevegelighet. Passformen er hakket trangere enn de andre buksene, men siden de andre er temmelig baggy er det en bra ting. Det gjør riktignok at Rab sin bykse er litt trangere over støvlene, og den er nok ikke like slitesterk som Sweet og Norrøna.

Likevel er det vanskelig på se for seg at man skal klare å slite ut buksa, for den er laget i solide materialer. Lommene er smart plassert og enkle å bruke med votter på.

Passformen som gir svært god bevegelighet – særlig i steget - gjør buksa til testens klart mest aktuelle for topptur, samtidig som den ikke er dårligere for heisbasert kjøring og hektiske pudderdager enn de andre i testen.

Rab Khroma GTX er ei allsidig og teknisk frikjøringsbukse som også fungerer fint til topptur uten å bli for stiv og baggy. Denne vil være et godt valg for svært mange.

VURDERING
Slitestyrke
Allsidighet
Passform/ bevegelighet
Total
PLUSS

+ Svært god bevegelighet + Allsidig + Enkel i bruk

MINUS

– Litt trang over støvlene – Litt for tight passform for de som vil ha klærne baggy

Test av Dynafit Free Hybrid Gore-tex Infinium bukse

Dynafit Free Hybrid Gore-tex Infinium har best pusteevne blant alle softshellbuksene i testen, og den ser temmelig kul ut.

Dynafit Free Hybrid Gore-tex Infinium test
Dynafit Free Hybrid Gore-tex Infinium
Dynafit Free Hybrid Gore-tex Infinium
  • Vekt: 536 gram (uten seler)

  • Pris: 3 499 kroner

  • Nett: dynafit.com

skala
9/10

Italienske Dynafit er en ikke så rent lite legendarisk produsent av toppturutstyr, mye fordi de i mange år hadde enerett på techbindinger. 

Men de lager også klær, og Free-serien ble lansert til denne sesongen.

Free-buksa er laget med Gore-tex Infinium membran kombinert med Dynafits dynastretch-materiale. Den har nokså frikjøringsorientert passform, med både seler, borrelås og beltehemper i livet, cargolomme på hvert lår og lufting litt bak på begge lårene. Begge cargolommene har en liten lomme inni, og venstre cargolomme har løkke for å feste sender/ mottaker.

Nederst er buksa forsterket, hvor den også har glidelås og innergamasjer. 

I BRUK

Dynafits nye softshellbukse imponerer umiddelbart med usedvanlig mykt og behagelig materiale – buksa føles nesten som ei joggebukse.

Det gjør at den er en drøm å bevege seg i, både på vei opp og ned. Heldigvis har italienerne klart å kombinere dette med en kul og litt «frikjøringsaktig» look.

Den har også svært gode pusteegenskaper, og er helt klart blant testens beste på å slippe ut varme og svette.

Lommene er svært bra plassert, og løkka for å feste skredsøker i den ene cargolomma er en liten men viktig detalj. Glidelåsene er smart plassert og buksa er enkel å bruke.

Værbeskyttelsen er god, men buksa gir ikke like god beskyttelse mot fuktighet utenfra som buksene med glattere yttermateriale. Den har heller ingen detaljer som skiller den veldig fra andre toppturbukser.

Dynafit Free er ei stilig, komfortabel, allsidig og brukervennlig toppturbukse som puster svært godt. 

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Total
PLUSS

+ God pusteevne + Kul passform + Enkel i bruk

MINUS

– Litt dyr

Test av Mammut La Liste Pro HS bib bukse

Lett og myk skallbukse med mange detaljer som gjør den allsidig, men Mammut sin bukse er ikke like slitesterk som en del konkurrenter.

Mammut La Liste Pro HS bib
Mammut La Liste Pro HS bib
Mammut La Liste Pro HS bib
  • Vekt: 694 gram

  • Pris: 6 999 kroner

  • Nett: mammut.com

skala
8/10

Man får nesten litt ekstra høye forventninger når man vet at dette er buksa superstjerna Jérémie Heitz bruker når han kjører styggfort ned livsfarlige linjer i Alpene.

Testens letteste bukse har, som forgjengeren Alyeska, svært høyt liv, som er laget i elastisk og pustende materiale, og har dedikert lomme for sender/ mottaker. Her er også brystlomme og justering på skuldrene. Resten av buksa er laget med Gore-Tex Pro membran, og den har tre lommer; en liten og en større på høyre lår, hvor sistnevnte har løkke for skredsøker, og en lomme på venstre lår.

Borrelåsjustering i livet og på siden av lårene er det lufting. Buksa er forsterket nederst og har integrerte gamasjer.

I BRUK

Førsteinntryket av la Liste pants handler om både den voldsomme singlet-aktige overdelen og hvor mykt materialet er. Buksa er nok ikke like slitesterk som de andre i testen, men så er den også en del lettere i vekt.

Det myke materialet gir svært god bevegelighet, særlig i kombinasjon med passformen, som er mindre baggy enn Norrøna og Sweet. Samtidig kan den føles litt trang når man bøyer seg, og nederst er leggen på buksa veldig rett, som gir litt rar passform.

Likevel er buksa god å både kjøre og gå med, og det avtakbare, høye livet gjør buksa allsidig samtidig som den er best i testen på å holde snøen ute.

Mammut La Liste pants er ei allsidig bukse som er egnet til både frikjøring og litt topptur, og som holder snøen ute.

VURDERING
Slitestyrke
Allsidighet
Passform/ bevegelighet
Total
PLUSS

+ Allsidig + Lett + Myk

MINUS

– Ikke like slitesterk som konkurrenter – Litt spesiell passform

Test av Sweet Crusader X Gore-Tex pants

Sweets frikjøringsbukse imponerer på de fleste felt, og det er vanskelig å se for seg hvem denne buksa IKKE passer for.

Vi har testet Sweet Crusader X Gore-Tex skibukse
Sweet Crusader X Gore-Tex pants
Sweet Crusader X Gore-Tex pants

716 gram (str. M)

4 999 kroner

sweetprotection.com

skala
9/10

Dette er nyeste versjon av norske Sweets frikjøringsbukse. Den har Gore-Tex membran og høyt liv i softshellmateriale med seler som justeres med borrelås. Det høye livet kan åpnes på begge side med glidelås som går ned til knærne, og med toveis glidelås foran. Her er også lomme på venstre side.

Buksa har cargolomme på hvert lår, den på høyre side har intern løkke til sender/ mottaker. Buksa er forsterket på innsiden av anklene, og har innergamasj med elastikk.

I BRUK

Crusader X er et slags bevis på at det enkle ikke bare kan være veldig bra, men også at buksa ikke er så enkel som det kan virke som ved første øyekast. Det er lite uvanlig ved detaljene og funksjonene, men buksa har et fortrinn som ikke vises veldig godt; nemlig suveren passform. Til å være selebukse (bib) er den veldig god å gå med, selv om dette er mer en frikjøringsbukse enn toppturbukse. Til kjøring gir den også strålende bevegelighet.

Ellers er buksa enkel i bruk, alle glidelåser er gjennomtenkte og enkle å betjene, og den går enkelt over støvlene.

Komfort og værbeskyttelse er på topp, og materialet i buksa føles mykt, men det er litt knotete å få orden på bukseselene.

Sweet Crusader X Gore-Tex pants er et trygt og godt valg for alle frikjørere og de fleste toppturfolk som vil ha ei bukse som funker til alt.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Veldig godt formsydd

Allsidig

Gjennomtenkt

Komfortabel

Myk

MINUS

Kunne hatt flere avanserte detaljer

Litt knotete seler

Test av Sweet Crusader Gore-Tex Pro pants

Sweet Crusader Gore-tex Pro pants er ei kostbar skallbukse med få konkurrenter blant bukser som er egna til både topptur og frikjøring.

Vi har testet Sweet Crusader Gore-Tex Pro skibukse
Sweet Crusader Gore-Tex Pro
Sweet Crusader Gore-Tex Pro pants

615 gram (str. L)

5 999 kroner

sweetprotection.com

skala
9/10

Dette er Sweets litt kostbare toppmodell. Den er dyrere, lettere og har flere detaljer og mer avansert membran enn Crusader X. Her får du Gore-Tex Pro membran med softshell i livet. Som på Crusader X kan det høye livet åpnes på begge side med glidelås som går ned til knærne, og det er toveis glidelås foran og lomme på venstre side.

Men denne buksa har også borrelåsjustering ved hofta, og skråstilte cargolommer på lårene – den til høyre har løkke til sender/ mottaker.

Anklene har forsterkning og innergamasj, men også åpning med glidelås. 

Test av Sweet skibukse
På test-tur med Sweets skibukse. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Sweets toppmodell koster, men den er også ei usedvanlig kapabel skibukse. Sjelden har vi prøvd ei bukse med den kraftige Gore-Tex Pro membranen, men som likevel er så myk. Dermed er pusteegenskapene bra og værbeskyttelsen svært bra, men så får du kolossal komfort og bevegelighet på kjøpet.

Vi er riktignok ikke helt sikre på om de skrå lårlommene er bedre enn de horisontale på Crusader X, men det er likevel lite å pirke på ved disse buksene. Passformen er suveren, og buksa gir topp bevegelsesfrihet både ved gåing i motbakke og under kjøring. Det er litt knotete å få orden på bukseselene når du tar på buksa.

Sweet Crusader Gore-tex Pro pants er litt dyre, men til gjengjeld usedvanlig allsidige; Disse gjør jobben på all slags frikjøring og all slags topptur.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Veldig godt formsydd

Allsidig

Gjennomtenkt

Komfortabel

Myk

MINUS

Litt dyr

Litt knotete seler

Test av Helly Hansen Ridge Infinity bib

Helly Hansen Ridge Infinity bib er ei solid selebukse som er overraskende god til topptur. Dermed er den blant de mer allsidige ski-selebuksene på markedet.

Vi har testet Helly Hansen Ridge Infinity skibukse
Helly Hansen Ridge Infinity bib
Helly Hansen Ridge Infinity bib

681 gram (str. M)

5 499 kroner

hellyhansen.com

skala
7/10

Helly Hansens Ullr-serie består av en rekke klær for både topptur og frikjøring. Ridge Infinity bib er ei selebukse med Helly Hansens egen Lifa Infinity membran. 

Buksa har høyt liv og seler, med ei stor lomme på magen, som kan åpnes fra begge sider. På høyre siden er det glidelås som kan åpne buksa fra toppen og til nedenfor kneet. På venstre side er det en mindre lufteåpning ved kneet, og buksa har kort glidelås i skrittet.

På høyre lår er det cargolomme med glidelås og intern løkke til seder/ mottaker. Cargolomma på venstre side har kun borrelåslukking. 

På innsiden av anklene er det ekstra forsterkning, buksa har innergamasjer og integrert Recco-brikke.

I BRUK

Helly Hansens store selebukse overrasker – den er nemlig uvanlig god å gå motbakke med. Selebukser er ofte litt høye rundt livet, som gir motstand i steget, men det har Helly løst med en gjennomtenkt og fin passform. 

Buksa er relativt myk (med unntak av ved lårlommene) og behagelig, og passformen er også god til kjøring. Den framstår også som slitesterk.

Lifa Infinity-membranen er ikke like god som Gore-Tex. Pusteevnen er ikke like god som på en del konkurrenter, men likevel bra nok for de fleste skidagene i skiheis. Værbeskyttelsen er fin.

Lomma på magen har ikke så mye for seg, men lårlommene er smarte; På høyre siden er det løkke for sender/ mottaker (riktignok med en unødig plastklips som er bare å klippe av), og på høyre side er lomma fin til å lagre hanskene sine midlertidig – men ikke noe annet, siden lomma ikke kan lukkes skikkelig. Materialet er også veldig stivt ved lommene. 

Helly Hansen Ridge Infinity bib er ei allsidig selebukse som vil gjøle en god jobb for frikjøreren som går mye topptur når det snør.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

God å gå med

Bra passform

Relativt enkel å bruke

MINUS

Moderate pusteevner

Stivt stoff ved lommene

Test av Norrøna Lyngen Flex1

Norrøna Lyngen Flex1 er en klassiker til topptur fra norske Norrøna. Buksa har kul passform og er god å gå motbakke med.

Vi har testet skibuksa Norrøna Lyngen Flex1
Norrøna Lyngen Flex1
Norrøna Lyngen Flex1

561 gram (str. M)

2 799 kroner

norrona.com

skala
8/10

Norrønas Lyngen-serie er nærmest ikonisk på nordmenn som går topptur. Lyngen består av mange plagg, deriblant tre bukser. To av disse igjen er skallbukse, og dette er den rimeligste softshellbuksa, med Norrønas egen miks av materialer kombinert med noe Gore-Tex.

Den er klargjort for seler og høyt liv som kan festes med glidelås, men dette er ikke inkludert i prisen. Buksa har borrelåsjustering i livet, lomme på hver hofte og lomme på hver lår – høyre lomme har innerlomme i mesh. På utsiden av hvert lår er det lufteåpninger som går ned til like over kneet.

Buksa har innergamasjer som kan strammes med en liten plastspenne, to knapper kan stramme buksa ved anklene. Den har også ekstra forsterkning nederst.

Vi har testet Norrøna Lyngen toppturklær
På topptur i november med Lyngen-klærne fra Norrøna. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Norrøna har gått for en ganske baggy, frikjøringsinspirert passform på sin toppturbukse – denne føles romsligere enn de andre buksene i testen. Likevel er den presist formsydd rundt knærne, som gjør at Norrøna klarer å kombinere en kul look med god bevegelighet også under gåing i motbakke – det er imponerende!

Buksa er med andre ord god å gå med, også fordi materialet er relativt mykt. Den er også enkel å bruke, glidelåsene er brukervennlige og fungerer veldig bra – selv om de to lommene ved hofta føles overflødige. Vi savner også løkke til å feste sender/ mottaker.

Mesh i lufteåpningene gjør de mindre effektive, men bidrar til å holde formen på buksa. Den er ellers lett å trekke over støvlene, og ekstra stramming på gamasjene er kjekt på pudderdager, men korte gamasjer kan være uvant.

Værbeskyttelsen er god, pusteevnen relativt bra og buksa virker temmelig slitesterk.

Norrøna Lyngen Flex1 er ei kul bukse som funker til både topptur og frikjøring, selv om den er best til førstnevnte.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Kul look

Komfortabel

Gjennomtenkt og enkel å bruke

MINUS

Ikke veldig varm

Kunne pustet bedre

Test av Bergans Senja Hybrid Softshell Pants

Bergans Senja Hybrid Softshell Pants er ei usedvanlig myk og komfortabel bukse som passer veldig godt til vårturene – med veldig hyggelig pris.

Vi har testet Bergans Senja Hybrid Softshell skibukse
Bergans Senja Hybrid Softshell Pants
Bergans Senja Hybrid Softshell Pants

568 gram (str. M)

2 700 kroner

bergans.com

skala
9/10

Bergans´ Senja-serie består av en rekke forskjellige plagg til topptur, og klærne kommer i både softshell- og skallvarianter.

Denne softshellbuksa er laget med Bergans egen membran. Den har både fleecepanel, beltehemper og borrelåsstramming i livet, lomme på høyre hofte og cargolomme på begge lår. På høyre side har lomma både en liten innerlomme i mesh, pluss løkke for å feste sender/ mottaker.

På utsiden har buksa lufteåpninger med glidelås som går ned til kneet. Ved anklene er det glidelås for å utvide åpningen, pluss knapper og forsterkning på innsiden. Buksa har innergamasj uten justering.

Detaljnivået tatt i betraktning er vekta temmelig lav, og prisen er lavest av alle buksene.

Vi har testet Bergans Senja
Fra testing av Bergans Senja skibukse og jakke i november. Foto: Siv-Elin Skogen

I BRUK

Sammenlignet med Arc´teryx i samme størrelse oppleves denne buksa MYE romsligere. Det skyldes mer at den kanadiske buksa er trang enn at den norske er stor, for også Bergans har gått for en litt tight passform.

Men den er svært komfortabel, og materialet mykt og behagelig. Buksa er enkel å trekke over støvlene, og i det hele tatt lettvint i bruk. Selv om hoftelomma ikke er brukandes til så mye, er de to lårlommene gjennomtenkte. Vi skulle gjerne det det var lange glidelåshemper på begge glidelåsene på lufteåpningene.

Softshellmaterialet oppleves som tynnere enn mange av de andre buksene. Dermed er buksa kaldere enn de andre, og sannsynligvis ikke like slitesterk. På topptur om våren er det en fordel at buksa ikke er så varm, og dette er uansett enkelt å regulere med valg av stillongs.

Buksa mangler litt på værbeskyttelse, men puster til gjengjeld veldig godt.

Bergans Senja Hybrid Softshell Pants er ei suveren toppturbukse som puster godt, er komfortabel – og gir veldig mye bukse for pengene. Prisen trekker opp totalscoren.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Myk

Komfortabel

Puster godt

Behagelig på varme dager

Rimelig

MINUS

Mangler litt på værbeskyttelse

Litt for kald for de kaldeste dagene

Test av Arc´teryx Procline pants

Arc´teryx Procline pants er ei solid, varm og gjennomtenkt softshellbukse med passform som fungerer best til topptur.

Vi har testet Arc´teryx Procline skibukse
Arc´teryx Procline pants
Arc´teryx Procline

643 gram (str. M)

3 499 kroner

arcteryx.com

skala
8/10

Klassikeren Procline kom i ny utgave foran denne vinteren, og Arc´teryx´ softshell-toppmodell er ei nokså tung bukse med Gore-Tex Infinium membran.
Buksa har to knapper og plastspenne i livet (før var denne i metall). Den har lomme ved hver hofte og cargolomme på høyre lår med løkke til sender/mottaker i kontrastfarge. Begge lårene har lufteåpninger på utsiden, som går ned til like over kneet.

Buksa har kraftig forsterkning på innsiden av anklene og innergamasj som kan åpnes. Den har også integrert Recco-brikke. 

I BRUK

Man merker fort at denne buksa er ganske tung og at passformen er smal. Det første betyr god slitestyrke og værbeskyttelse, men også en del ekstra gram å bære på sammenlignet med andre softshellbukser. Det siste betyr at buksa er godt formsydd for motbakkene, og at den ikke blafrer i vinden, men at de som er opptatt av å framstå som frikjørere anno 2008 (den gang skulle buksa være baggy) kanskje bør velge noe annet.

I bruk er Arc´teryx toppmodell enkel, ganske varm og svært god å gå motbakke med. Den er riktignok ganske stiv ved anklene, men likevel enkel å trekke over støvlene.

Stort pluss for Recco-brikke og den røde løkka i lårlomma for å feste skredsøker. Sistnevnte er et enkelt grep som viser at buksa er gjennomtenkt, selv om lomma godt kunne vært romsligere.

Motsatt kan man si om de to hoftelommene – hva de skal brukes til er ikke så lett å si. 

Ellers er værbeskyttelsen og slitestyrken god, men det bidrar også til at buksa blir i varmeste laget på vårturene. Beltespenna virker gjennomtenkt og smart, selv om metallspennen på foregående utgaver ikke var dårligere.

Arc´teryx Procline er ei suveren toppturbukse for litt kalde dager – som er best for deg som syns tight passform er fint.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Slitesterk

Enkel i bruk

Gode lommer

Varm

Bra til topptur

MINUS

Tung

Litt dyr

For varm for vårturene

Passform i trangeste laget for mange

Test av Stellar Guide Shell Hybrid pants

Stellar Guide Shell Hybrid pants er svært myk og behagelig, men noen eksotiske detaljer som ikke alltid fungerer bedre enn vanligere løsninger.

Vi har testet Stellar Guide Shell Hybrid skibukse til topptur
Stellar Guide Shell Hybrid pants
Stellar Guide Shell Hybrid pants

637 gram (str. L)

3 995 kroner

stellarequipment.com

skala
6/10

Denne softshellbuksen er en del av svenske Stellar sitt Guide-system. Dette er ei ganske tung og kraftig softshellbukse med flere litt eksotiske detaljer – og mangel på det samme.

Buksa har integrert, elastisk belte med spenne i form av en flat metallkrok. Den har lomme ved hver hofte og cargoplomme på lårene – på høyre side har lomma løkke til sender/ mottaker. På siden av lårene er det lufteåpning fra hofta og ned til knærne. Buksa har forskjellige paneler med forskjellige versjoner av Stellars eget softshellmateriale.

Ved anklene er det mye som skjer: Buksa har ikke innergamasj, men derimot glidelåsåpning og knapper for å stramme og løsne buksa rundt ankelen. Den har også krok til å feste i skolisser, og denne kan igjen strammes med strikk. Det er ekstra forsterkning på innsiden.

I BRUK
Man merker fort at Stellar har gått litt egne veier med denne buksa. Det integrerte beltet er elastisk, og sydd fast inne i beltekanalen, slik at det strammes på en litt uvant måte. I tillegg er metallkroken vanskelig å træ inne i hullet sitt, slik at det er litt kjipt å feste beltet. Det er heller ikke mulig å stappe enden inn noe sted, slik at den blir hengende og lenge mellom beina.

Men buksa er usedvanlig myk, noe som gir både suveren komfort og god bevegelighet under både kjøring og gåing. Glidelåsene på både lommer og lufteåpninger har store hemper, slik at de er enkle å bruke også med hansker på.

Dessverre sagger buksa litt, og skaper åpning ved korsryggen – ikke veldig behagelig. 

Den er også veldig trang over støvlene, og glidelåsåpningen er vanskelig å få tak på, siden den har små hemper og er på baksiden. Men du må åpne den for å få buksa over støvlene.

Ellers er værbeskyttelsen god og buksa framstår som nokså varm.

Stellar Guide Shell Hybrid pants er ei svært myk toppturbukse som er godt egnet til tekniske turer med stegjern, siden den er såpass trang nederst.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Myk

Lommer og lufteåpninger enkle å betjene

Bra værbeskyttelse

MINUS

Kjipt belte

Uhensiktsmessige løsninger ved anklene

Merkelig passform

Test av Helly Hansen Odin Mountain Infinity Shell 2.0 pants

Helly Hansens arbeidshest for frikjøring og topptur er virkelig det; Ei bånnsolid bukse som dessverre er veldig stiv og ikke særlig behagelig i bruk.

Vi har testet Helly Hansen Odin Mountain Infinity Shell 2.0 skibukse
Helly Hansen Odin Mountain Infinity Shell 2.0 pants
Helly Hansen Odin Mountain Infinity Shell 2.0 pants

623 gram (str. M)

4 999 kroner

hellyhansen.com

skala
6/10

Dette er Helly Hansens arbeidshest for frikjøring og topptur. Den har Hellys egen Lifa Infinity Pro membran, som skal være vind- og vanntett, og pustende.

Buksa har temmelig høy vekt. Den her beltehemper og borrelås i livet, lomme på hver hofte og kraftig cargolomme på hvert lår. På høyre side har lomma løkke for å feste sender/ mottaker.

Videre har buksa lufteåpninger ved knærne, kraftig forsterkning på innsiden av anklene og innergamasj. Den er også utstyrt med Recco-brikke.  

I BRUK

Odin Mountain Infinity Shell pants er solide saker – de er utvilsomt veldig slitesterke. Men de er også usedvanlig stive, noe som går ut over bevegeligheten. Kombinert med en litt saggete passform gjør det at buksa er uegnet til topptur – den er kjip å gå motbakke med. De korte lufteåpningen ved knærne føles malplassert, og bidrar ikke til å bedre opplevelsen i motbakke.

På vei ned er buksa bedre – de har fin passform for skikjøring, men stivheten går ut over bevegeligheten også her. Den kraftige og veldig stive forsterkningen ved anklene gjør det litt slitsomt å tre buksa og støvlene, selv om det i utgangspunktet er god plass.

Lommene er for så vidt enkle å bruke, men det stive materialet gjør at du merker innholdet i lommene godt. Stort pluss for Recco-brikke og pluss for løkke til sender/ mottaker, selv om plastringen på løkka er bare å skjære løs og kaste.

Buksa har ok pusteevne og moderat vindbeskyttelse.

Helly Hansens solide bukse vil vare lenge, men den er ikke særlig inspirerende å gå topptur med, og inviterer ikke til de største krumspringene.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Solid

Recco-brikke

MINUS

Uegnet til topptur

Moderat værbeskyttelse

Svært stiv

Test av Orage MTN-X Gibson 3L shell bib

Orage MTN-X Gibson 3L shell bib er ei slitesterk, kraftig, baggy og kompromissløs frikjøringsbukse for deg som ikke skal bruke den på topptur.

Vi har testet Orage MTN-X Gibson 3L shell bib
Orage MTN-X Gibson 3L shell bib
Orage Orage MTN-X Gibson 3L shell bib

879 gram (str. L)

450 euro (4 630 kroner)

orage.com

skala
6/10

Kanadiske Orage har vært litt borte fra det norske markedet de siste årene, men mange husker nok hvordan de nærmest revolusjonerte konseptet skiklær da de lanserte den kule og tekniske heldressen for jibbing og frikjøring i 2005. Bildene av legenden JP Auclair som gjorde kule jibbetriks med baggy heldress er fortsatt på manges netthinne, og i kjølvannet lanserte de fleste konkurrentene også sin versjon av heldressen. Og de fins fortsatt, selv om heldress ikke har samme status lenger.

MTN-X Gibson 3L shell bib er ei kraftig selebukse med trelags Dermizax-membran. Buksa er tung og spekket med detaljer: Kraftige seler, høyt liv med stor lomme på venstre side, borrelåsstramming i livet, skrå glidelåsåpning på begge sider som går ned til nedenom kneet, cargolomme på hvert lår, kraftig forsterkning rundt anklene, klaff for å åpne og stramme ankelpartiet og innergamasj.

I BRUK

Dette er ei tung, kraftig og solid bukse med baggy passform. Og bare for å si det med en gang: Hvis du bare skal gå toppturer bør du gå for noe annet. Passformen kombinert med selene som holder buksa høyt gir en del motstand i steget, og kombinert med høy vekt og moderate pusteevner gjør det at buksa er temmelig uegnet til topptur.

Men som reindyrka frikjøringsbukse er den fin. Passformen er kul, og buksa er enkel å bruke både når du skal tre den over støvlene og håndtere glidelåsene – med ett irriterende unntak: Den nederste hempa på glidelåsen foran er så liten at det er et herk å gå på do.

Ellers er værbeskyttelsen god, og buksa gjør en strålende jobb med å holde puddersnøen ute av underbuksa.

Vi savner løkke for å feste sender/ mottaker i lårlomma – lommene på lårene er overraskende små, på grunn av den skrå glidelåsen som stjeler litt av plassen.

Orage MTN-X Gibson 3L shell bib er ei kraftig frikjøringsbukse som vil vare lenge. Skal du gå mer enn fire toppturer i året bør du vurdere ei annen bukse.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Solid og slitesterk

Kul passform

Enkel å bruke

God værbeskyttelse

Holder snøen unna

MINUS

Uegna til topptur – lite allsidig

Tung

Litt stiv

Puster dårlig

Allerede abonnent? Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Boken Summits of my life
Kr 99,-
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Summits of my life
Kr 199,-
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Summits of my life
Kr 699,-
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.