Skibukser - Test av 60 skibukser -Softshell, Gore-Tex, Selebukser

Beste skibukser for topptur og frikjøring

Nye tester av vinterens skibukser: De beste skibuksene kan brukes til både frikjøring og topptur i all slags vintervær – men er du mer opptatt av det ene eller andre kan det være lurt å velge mer spesialiserte skibukser.

test av skibukser topptur
SKIBUKSER: Fri Flyt har testet en rekke skibukser - sist ut er denne fra Patagonia. Foto: Siv-Elin Skogen

Skibukser, enten de skal brukes til topptur eller frikjøring i skiheisen, skal dekke mange behov. Heldigvis er likhetene mange, slik at de fleste vil klare seg med ett par skibukser.

Likevel kan du som kjører mest heis eller går mest topptur vurdere mer spesialiserte skibukser.

Nye tester av skibukser for 2022/23-sesongen

For 2022/ 23-sesongen har vi testet flere nye skibukser - sist ut er Patagonia Stormstride. Stellar Free Shell Bib 2.0 er en oppdatert versjon fra det svenske merket, Arc'teryx Sabre er ei klassisk skibukse med seler for allsidig bruk, Klättermusen Vidar setter en ny rekord, Helly Hansen Ridge Infinity er oppdatert, Elevenate Bec de Rosses er en fin klassiker og Free Tour Pants fra samme merke er et ypperlig alternativ til toppturen. Klättermusens fine toppturbukse Andvare har vi også testet, samt Klättermusen Brage 2.0.

En av våre favoritter til allsidig bruk er den slitesterke Gore-tex buksa Rab Khroma, som er godt egnet til både frikjøring og topptur. Denne skibuksa kommer i flere versjoner, og vi har også testet de nyeste utgavene for sesongen 2022/ 23: Rab Khroma Latok GTX og selebuksen Rab Khroma Kinetic.

HOLDE PUDDERSNØEN UTE: Når forholdene er som dette gjelder det at skibuksa holder kald pudder utenfor trusa eller bokser´n. Foto: Kristoffer Kippernes
HOLDE PUDDERSNØEN UTE: Når forholdene er som dette gjelder det at skibuksa holder kald pudder utenfor trusa eller bokser´n. Foto: Kristoffer Kippernes

For deg som går mest tur er Dynafit Free Hybrid Gore-tex Infinium et supert valg. Også norske Sweet har fine skibukser; Sweet Crusader X Gore-tex pants er en kjempebra frikjøringsbukse, og den litt dyre Crusader Gore-tex Pro er suveren til allroundbruk. 

Norrøna har et bra alternativ for topptur Lyngen Flex1, og Mammuts La Liste Pro HS er bra for dagene med dyp snø. Vi har også testet Bergans Senja og Arc'teryx Procline med gode resultater. 

Felles for alle skibukser er at de må beskyte mot vintervær. At de er vindtette er en selvfølge, men skibuksene bør også være vanntette og puste godt slik at du holder deg noenlunde tørr også når aktivitetsnivået er høyt i snøvær. 

Skibukser i Gore-tex

Skibukser har en eller annen form for membran, som sikrer vanntetthet, vindtetthet og pusteevne – altså å slippe ut svettedamp. Den mest kjente membranen er Gore-tex, som fins i flere varianter. Membranen limes fast til ett (tolags) eller to lag (trelags). Membranene fins i flere merker og varianter, og slitestyrken bestemmes av laget de limes fast til på utsiden, som blir skibuksenes ytterlag. Også egenskapene varierer – de fleste skibukser er temmelig vindtette, men den vanskelige kombinasjonen pusteevne og vanntetthet varierer.

Skibukser i softshell

For frikjørere og toppturfolk er det hensiktsmessig å dele skibukser inn i to kategorier; skallbukser og softshellbukser. 

Skibukser i softshell er ekstra myke skallklær som ikke er vanntette, og softshellbukser har etter hvert blitt den nye standarden for benklær til topptur. Du kan selvsagt bruke tyngre, stivere, vanntette og mer baggy skallbukser (mer om det lenger ned), men til topptur er skibukser i softshell det beste i jungelen av skiutstyr.

Fordelene er mange; Softshell er lettere, rimeligere, mykere og kanskje viktigst; de puster bedre enn skallbukser. Siden skibukser i softshell er beregnet på topptur har de også ofte tettere passform for å passe bedre til gåing i motbakke.

MANGE KRAV: Bevegelsesfrihet, slitestyrke og pusteevne er viktig når man bruker skibuksa på turer som dette. Foto: Tore Meirik
MANGE KRAV: Bevegelsesfrihet, slitestyrke og pusteevne er viktig når man bruker skibuksa på turer som dette. Foto: Tore Meirik

Samtidig er det ingen standard eller regel for hva som er softshell (og ikke er det). Det kan derfor være mye forskjellig. Softshellplaggenes bakside er at de ikke er vanntette og mindre egnet i regn- og snøvær. I praksis er skibukser i softshell også mindre slitesterke, for skibukser beregna på topptur har tynnere og mindre slitesterke yttermaterialer.

Fordelene i form av pusteegenskaper og bevegelighet avhenger av hvilke materialer membranen brukes sammen med. Noen skibukser føles nærmest som treningsbukser, andre mer som tynne skallklær.

Vi legger for øvrig til at det kan være int å kombinere softshellbukser med kraftigere skalljakker til toppturbruk.

Skallbukser til skikjøring

Skallbukser er kraftigere og stivere bukser som selvsagt kan brukes til all slags skikjøring, men økt vekt og slitestyrke gjør de best egnet til dager med skiheis og ruskete vær.

Skallbukser for frikjøring og topptur kommer i en drøss varianter. De første skall-selebuksene var laget for klatring, hvor kontakten med snø, fjell og is er stor. Dette er slitesterke bukser som ga god værbeskyttelse også for skikjørere, som omfavna slike bukser til både frikjøring og topptur.

Men klatrebukser har ofte litt trang passform, og særlig nede ved beina sitter de tett for å unngå taggene på stegjern. Det er ikke særlig praktisk når du skal trekke buksa utenpå kraftige skistøvler.

TEST: På testtur til fjells med Sweet Crusader-buksa. Foto: Martin Innerdal Dalen
TEST: På testtur til fjells med Sweet Crusader-buksa. Foto: Martin Innerdal Dalen

Forskjellige stiler og bruksområder

Dessuten var frikjørerne opptatt av stil, og ville gjerne ha litt baggy/ vide skibukser. De norske merkene Norrøna og Sweet var tidlig ute med baggy frikjøringsbukser, og Norrønas opplevde braksuksess med sin Lofoten-serie. Skibuksene fra de to norske merkene kombinerte de tekniske kvalitetene til en fullblods skallbukse for klatring med den vide passformen frikjørere hadde adoptert fra snowboard.

En av de mest komfortable og funksjonelle, baggy skibuksene vi testet var Patagonia Stormstride.

Mange foretrekker de lette, myke og mer pustende skibuksene i softshellmateriale til topptur. Men disse er sjelden helt vanntette, og tåler mindre juling enn kompromissløse skallbukser for herjing i skisentre i all slags vær.

Baksiden med mange av skallbuksene er at de er tunge, dyre og ofte stivere på grunn av kraftig ytterstoff og mange og solide glidelåser. Sæggete passform gjør de mindre egnet til å gå med, for passformen på skibuksene er mer beregnet på kjøring enn gåing.

Test av Patagonia Stormstride skibukse

Patagonia Stormstride er ei litt baggy og frikjøringsaktig toppturbukse med veldig god funksjon og riktige detaljer. Patagonia Stormstride har god slitestyrke og er enkel i bruk.

Patagonia Stormstride skibukse
Patagonia Stormstride skibukse. Foto: Erlend Wassdahl Meirik
Patagonia Stormstride

535 gram (str. L)

4 399 kroner

Patagonia

skala
9/10

Stormstride er Patagonias toppmodell for topptur og frikjøring. Patagonia Stormstride skal være det amerikanske merkets mest vanntette skibukse.

Patagonia er opptatt av miljøvern, og gründer og klatrelegende Yvon Chouinard fikk mye oppmerksomhet da han donerte hele Patagonias overskudd til veldedighet. Patagonia har også tatt - litt indiskret - et nokså klart standpunkt til USAs ekspresident Donald Trump.

TESTTUR: På topptur med Patagonia Stormstride-buksen. Foto: Siv-Elin Skogen
TESTTUR: På topptur med Patagonia Stormstride-buksen. Foto: Siv-Elin Skogen

68 prosent av all materialene Patagonia bruker i bekledning skal være resirkulerte. Som Stormstride-jakken er Patagonia Stormstride en skibukse med trelags-membran, laget i 54 prosent resirkulert nylon. Patagonia Stormstride skal ha miljøvennlig impregnering, og produksjonen er fairtrade-godkjent, som skal sikre at de ansatte på fabrikken i Vietnam har ålreite arbeidsforhold.

Buksen har beltehemper, to trykknapper, glidelås og et integrert stramme-system i livet. På hvert lår er 40 centimeter lange lufteåpninger uten membran på innsiden. Det er også cargolommer på begge lårene, og den på høyre side har løkke for å feste sender/ mottaker.

Ved anklene kan buksen justeres med glidelås og trykknapper. Her er også forsterkning på innsiden og innvendig snøgamasj som kan åpnes med trykknapp og borrelås.

Patagonia Stormstride har integrert Recco-brikke.

LES OGSÅ: Test av Stellar Free Shell bib 2.0

Patagonia Stormstride i bruk

Akkurat som jakken oppleves også Patagonia Stormstride skibukse som ganske stor i størrelsen. Dermed blir den litt baggy, men det er enkelt å løse ved å passe på å velge riktig størrelse.

Buksa har like god værbeskyttelse som jakken i samme serie - veldig bra med andre ord. Membranen står ikke noe tilbake for dyrere og mindre bærekraftig Gore-Tex, både når det gjelder værbeskyttelse og pusteevne. Det er rett og slett strålende!

FRIKJØRING: Stormstride-buksa gir god bevegelsesfrihet både opp og ned. Foto: Ole-Jørgen Lian
FRIKJØRING: Stormstride-buksa gir god bevegelsesfrihet både opp og ned. Foto: Ole-Jørgen Lian

Ut over at passformen er ganke baggy, og derfor litt knotete ved klyving og gåing i bratt terreng, gir Patagonia Stormstride strålende bevegelsesfrihet. Patagonia har kutta ut en del typiske men overflødige detaljer, som bak- og hoftelommer, og det skal de ha kred for.

Samtidig er strammingen i livet litt knotete og ikke spesielt intuitiv, og innergamasjen har litt slapp trykknapp, som gjør at den ofte åpner seg når man trær den over skistøvlene.

Ellers er buksa enkel å bruke - glidelåsene er enkle å betjene med hansker på og cargolommene smart plassert. Også slitestyrken er bra.

Det meste er rett med skibuksa Patagonia Stormstride, men pass på at du velger riktig størrelse.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Rimelig

Gjennomtenkte og riktige detaljer

God værbeskyttelse

God pusteevne

MINUS

Stor i størrelsen

Knotete strammning i livet

Test av Stellar Free Shell bib 2.0 skibukse med seler

Stellar Free Shell bib 2.0 skibukse med seler er ei kompromissløs frikjøringsbukse for lange dager i skiheisen - og til det fungerer den svært bra.

Stellar Free Shell bib 2.0 frikjøringsbukse test skibukse med seler
Skibukse med seler: Stellar Free Shell bib 2.0. Foto: Espen Rogne
Stellar Free Shell bib 2.0

853 gram (str. L)

4 495 kroner

Stellar Equipment

skala
8/10

Andre utgave av Åre-baserte Stellars frikjøringsbukse er laget i resirkulert nylon med Dermizax-membran som skal gi både pusteegenskaper og vanntetthet. Materialet er blant det som er endret fra første utgave, men også noen tekniske detaljer + den nokså romslige passformen er ny.

Stellar Free Shell bib 2.0 skibukse har høyt liv med seler som lukkes med plastspenner og toveis glidelås på framsiden. Her er også kraftoge beltespenner og hoftelommer som lukkes med glidelås. På yttersiden av hvert lår er halvmeter lange lufteåpninger med mesh på innsiden.

På begge lår er cargolommer som bygger litt ut, og den på høyre siden har en liten meshlomme på innsiden for å fiksere sender/ mottaker.

Ved anklene har Stellar Free Shell bib 2.0 kraftige forsterkninger og integrerte gamasjer.

LES OGSÅ: Test av Arc'teryx Sabre bib selebukse

Stellar Free Shell bib 2.0 i bruk

At dette er skibukser som ikke er laget for høy fart i motbakkene blir enda litt tydeligere enn på jakken i samme serie. Både vekt, pusteegenskaper og motstand i steget på grunn av baggy passform gjør at Free Shell 2.0 blir litt mye å drasse på.


Men akkurat som jakken er Stellar Free Shell bib 2.0 skibukse med seler et nokså kompromissløs plagg for frikjøring. Den baggy passformen gir ikke bare en litt kul look, men den gjør buksa både enkel å håndtere og skaper god bevegelighet under kjøring.

Glidelåsene og lommene er store og enkel å bruke med votter på, selv om hoftelommene føles overflødige.

Plastspennene på selene er litt klumpete, men overraskende nok opplevde vi aldri at de knagde mot bærereimene på sekken.

Slitestyrke og værbeskyttelse er i toppklassen med denne buksa, og kombinert med god pris kan du få svært mye skiglede per krone med denne her.

Stellar Free Shell bib 2.0 er ei super frikjøringsbukse til en god pris, spesielt for deg som er ute etter en god skibukse med seler - men kanskje ikke noe for toppturentusiasten.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

God pris

Strålende værbeskyttelse

Slitesterk

Baggy og kul passform

Gode detaljer som er enkle å bruke

MINUS

Tung

Ikke best pusteegenskaper

Test av Arc'teryx Sabre bib selebukse

Arc'teryx Sabre bib koster litt, men er til gjengjeld veldig allsidig til selebukse å være. Men pass på at du kjøper Arc'teryx Sabre i riktig størrelse.

Arc'teryx Sabre skibukse test selebukse bib
Arc'teryx Sabre: Allsidig selebukse
Arc'teryx Sabre bib

700 gram (str. M)

6 299 kroner

arcteryx.com

skala
8/10

Sabre-serien er en klassiker fra Arc'teryx - dette er det kanadiske merkets toppmodeller med trelags Gore-Tex membran.

Arc'teryx Sabre er ei høy selebukse, med justerbare og avtakbare seler som er festet foran med små aluminiumskroker. På brystet er ei stor lomme, med en rød løkke inni. Arc'teryx Sabre går relativt høyt også på ryggen, og har beltehempe i livet.

Langs høyre lår er en lang glidelås som går fra oppunder arma og ned til kneet. På venstre lår er en lufteåpning (uten mesh) som starter ved hofta.

Videre har Arc'teryx Sabre cargolomme på begge lår, og den til venstre har en elastisk lomme inni for å holde et eller annet på plass. Cargolommene er sydd slik at de bygger litt ut midt på i nedre kant. Nederst har buksen forsterkning i Cordura på innsiden og snøgamasjer.

Arc'teryx Sabre har integrert Recco-brikke.

LES OGSÅ: Test av Helly Hansen Ridge Infinity bib shell pants

Arc'teryx Sabre i bruk

Vanligvis er skiklær fra den amerikanske siden av Atlanterhavet hakket romsligere i størrelsene enn en del europeiske merker, men det gjelder ikke denne skibuksa. Arc'teryx Sabre oppleves som nokså trang i størrelse M, men så kommer den til gjengjeld i størrelser opp til 2XL.

Designet er veldig gjennomtenkt - her er ingen overflødige detaljer, men heller ingenting som mangler. Lufteåpningene fungerer upåklagelig og glidelåsene er enkle å betjene.

Værbeskyttelsen i toppklassen, og helt ålreite pusteegenskaper gjør Arc'teryx Sabre til fine skibukser også til topptur, selv om designet er både høy og materialet litt stivere enn softshell. Men at den er litt liiten i størrelsen skaper litt motstand i steget - det gjelder å ikke kjøpe den for liten.

Lommene er enkle i bruk og smart plassert. Arc'teryx Sabre går veldig fint over skistøvlene, selv om den har relativt smal passform ellers.

Kjøper du Arc'teryx Sabre bib i riktig størrelse har du ei uvanlig allsidig selebukse som fungerer bra til det meste i lang tid.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Allsidig

Rent og vellykka design

Gode og gjennomtenkte detaljer

Bra værbeskyttelse

MINUS

Dyr

Litt små i størrelsene

Test av Helly Hansen Ridge Infinity bib shell pants

Helly Hansen Ridge Infinity bib skibukse er ei komfortabel og klassisk frikjørings-selebukse som egner seg best for deg som tar heis til topps.

helly hansen skibukse ridge infinity bib shell pants test
Helly Hanen skibukse: Helly Hansen Ridge Infinity egner seg best for deg som tar heis til topps.
Helly Hansen Ridge Infinity bib shell pants

729 gram (str. L)

5 999 kroner

Helly Hansen

skala
7/10

Helly Hansens oppdaterte Ridge Infinity skall-selebukse er laget i Hellys egen Liga Infinity membran, som er laget av halvparten resirkulert polyester, og resten vanlig polyester. Membranen skal være vanntett, vindtett og pustende.

Helly Hansen skriver på sine nettsider at Ridge er ei langrennsbukse, men det stemmer nok ikke helst - den er først og fremst beregnet på frikjøring.

Helly Hansen Ridge er en skibukse med høyt liv og avtakbare seler som justeres med plastspenner og borrelås. Foran på magen er en stor lomme med glidelåsåpning på begge sidene.

På høyre side har Helly Hansen Skibukse lang glidelås fra oppunder armen og ned til kneet, og på venstre side er det lufteåpning (uten mesh) ved kneet.

På begge lår er det cargolommer. På høyre side har lomma borrelåsåpning og på venstre side har cargolomma glidelås og plasthempe på innsiden.

Helly Hansen Ridge har ekstra forsterkning på innsiden av anklene og innvendige snøgamasjer.

LES OGSÅ: Test av Klättermusen Andvare toppturbukse

Helly Hansen skibukse i bruk

Helly Hansens oppdaterte frikjøringsbukse er overraskende myk til skallbukse å være og sammen med temmelig baggy passform blir den veldig komfortabel og gir god bevegelsesfrihet under kjøring. Samtidig gir de romslige passformen litt motstand i steget, slik at Helly Hansen Ridge er en skibukse først og fremst er egna til heisbasert frikjøring mer enn topptur. 

Helly Hansen Ridge er også slitesterke skibukser med god særbeskyttelse, selv om pusteevnen ikke er like god som opnå bukser med Gore-Tex membran.

Bukseselene er litt knotete å strammet, og gylfen er alt for liten og med enveis glidelås til å gjøre dobesøk særlig lettvint. Det er ganske irriterende og burde vært enkelt å gjøre bedre.

Lufteåpningene er fine, selv om den på høyre side er litt liten og plassert lavt. Cargolommene funker fint, men den høyre lommen er kun brukbar til å oppbevare hansker når de ikke brukes, siden lomma bare har borrelåslukking.

Venstre cargolomme er fin, og den litt store og kanskje ikke veldig elegante plastringen er enkel å feste sender/ mottaker i - hvis du velger å ha skredsøkeren i lomma.

Helly Hansen Ridge Infinity bib shell pants er ei klassisk frikjørings-selebukse med god komfort og bevegelighet til ambisiøs kjøring.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Slitesterk

God bevegelighet

Komfortabel

Bra værbeskyttelse

MINUS

Knotete å stramme bukseselene

Kjip gylf

Kunne hatt bedre cargolommer

For baggy for topptur

Test av Klättermusen Andvare bukse

Klättermusen Andvare er ei dedikert toppturbukse som fungerer veldig godt hele sesongen - Klättermusens bukse er varm nok for kalde dager og luftig nok for varme vårturer.

Klättermusen bukse test skibukse Andvare softshellbukse
Klättermusen Andvare softshellbukse
Klättermusen Andvare

585 gram (str. L)

5 499 kroner

Klättermusen

skala
8/10

Svenske Klättermusen sikter seg inn på bærekraft i sine produkter, og bruker ikke Gore-tex membran, som med sitt innhold av fluorkarboner ikke er spesielt miljøvennlig.

Denne softshellbuksa har Klättermusens egen Cutan-membran, som er laget av det de kaller biomassebalansert polyamid. Membranen skal være vindtett, vanntett og pustende.

På testtur med Klättermusen Advare. Foto: Siv-Elin Skogen
På testtur med Klättermusen Advare. Foto: Siv-Elin Skogen

Klättermusen-buksen har tynn fleece i livet og integrert, elastisk belte med metallspenne. Langes begge bein er det glidelås som kan åpner buksen i nesten hele lengden. Like over kneet er en spenne som stopper glidelåsen slik at den bare åpner en klufteåpning langs låret, men spenne kan kobles av slik at glidelåsen enkelt kan åpnes ned til ankelen. Der er det for øvrig stramming med strikk, trykknapp og innergamasj, samt forsterkning i Aramid (en type polyamidfiber, kanskje mest kjent under merkenavnet Kevlar) på innsiden.

Buksa har cargolomme på høyre lår med meshlomme inni, og knærne er forsterket med Klättermusens egen impregnering Duracoat, som skal øke slitestyrken.

LES OGSÅ: Test av Elevenate Bec de Rosses selebukse

Klättermusen bukse i bruk

Advare er ei gjennomført bukse fra Klättermusen med veldig fin finish. Det er en usedvanlig myk og komfortabel skibukse, med behagelig passform som gjør det deilig å både lange ut i motbakkene og krøke seg sammen i svinger i bratt lende.

Samtidig er lufteåpningen effektive, og slev om metallspenna som må løsnes for å åpne hele buksebeinet er litt knotete å betjene med hansker på, så er buksa ellers enkel og effektiv i bruk. Den går fint over skistøvlene og puster bra.

Cargolomma er litt trang, og det samme er meshlomma inni for å plassere sender/ mottaker. Vi savner også løkke for å fete skredsøkeren. Også beltespenna er litt kronglete å håndtere, men samtidig er den enkel, solid og sitter veldig godt når den først er festet.

Buksa gir også god værbeskyttelse og virker nokså slitesterk.

Klättermusen Andvare er et ypperlig og litt dyrt valg for deg som vil ha ei allsidig toppturbukse med bredt bruksområde og lang levetid.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

 Veldig komfortabel

God pusteevne

Nokså varm

Bra lufting

Fin finish

MINUS

Dyr

Cargolomma kunne vært bedre

Test av Elevenate Bec de Rosses selebukse

Svenske Elevenates Bec de Rosses-serie er gjennomførte, solide og velfungerende skiklær, og skallbuksa i Bec de Rosses-serien er ikke noe unntak, selv om detaljnivået er litt i høyeste laget på en skibukse.

Bec de Rosses skibukse test elevante
Bec de Rosses: Gjennomført, solid og velfungerende
Elevenate Bec de Rosses bib

890 gram (str. L)

7 500 kroner

Elevenate

skala
8/10

Svenske Elevenate holder til i Åre, og akkurat de har oppkalt toppmodellene sine for frikjøring etter et legendarisk fjell i Verbier. Bec de Rosses er for ivrig samme skibukse som Duveds store sønn Reine Barkered bruker når han nok en gang skal herje på Bec de Rosses senere i vinter.

Bec de Rosses har trelags Gore-Tex Pro Shell membran - dette er den mest slitesterke og minst pustende av Gore-Tex variantene.

Bec de Rosses har avtakbart, elastiske og ekstra pustende materiale over livet, som strekker seg mellom 8 og 14 centimeter opp fra beltehempene (det er lavere på sidene). Bukseselene kan tas av, og er justerbare med strikk, plastspenne og borrelås. Det er også borrelåsjustering i livet.

Skibuksene har cargolomme på begge lår, og høyre lomme har ei nettinglomme med glidelås inni lomma. Høyre skinke har baklomme som lukkes med borrelås. På begge bein er også glidelås som starter høyt på låret og går helt ned til anklene.

Bec de Rosses har ekstra forsterkning i materialet Schoeller Keprotec ved anklene, og innergamasj som kan åpnes.

LES OGSÅ: Test av Rab Khroma Latok GTX bukse

Bec de Rosses bukse i bruk

Elevenate er ei klassisk og typisk trelagsbukse med Gore-Tex membran. Bec de Rosses har velprøvde og velfungerende detaljer, uten at designerne i det svenske merket har anstrengt seg veldig for å holde detaljnivået nede. Baklomma med borrelås og borrelåsjusteringen i livet er det vanskelig å finne bruk for.

Men ut over det fungerer Bec de Rosses-buksa veldig godt. Passformen oppleves som ypperlig både når man langer ut i motbakke og jobber med gode svinger i løssnøen. God pusteevne, avtakbart liv og lange åpninger langs beina gjør den ellers ganske kraftige og frikjøringsaktige buksa godt egnet også til topptur. Gore-Tex membranen fungerer ypperlig, og sørger for god værbeskyttelse.

Elevenate Bec de Rosses er også enkel i bruk; den går fint over støvlene og glidelåsene er fine å betjene.

Innerlomma i høyre cargolomme er riktignok litt knotete å plassere sender/ mottakeren i, men ellers er det meste godt gjennomtenkt.

Elevenate Bec de Rosses er ei gjennomført og allsidig selebukse som passer godt for frikjørere som vil klare seg med ett par benklær.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

God værbeskyttelse

Relativt god pusteevne

Fine og velfungerende detaljer

God passform

Veldig allsidig

MINUS

Dyr

Noen overflødige detaljer

Test av Rab Khroma Latok GTX bukse

Rab Khroma Latok GTX er ei litt tung, men veldig bra frikjøringsbukse. Med en del detaljer er Rab Latok en godt egnet skibukse, også til topptur.

Rab Khroma Latok GTX skibukse test
Rab Khroma Latok GTX: Rab Latok er en godt egnet skibukse til topptur
Rab Khroma Latok GTX

638 gram (str. M)

4 999 kroner

Rab Equipment

skala
9/10

Khroma-serien fra engelske Rab har vært med noen år, men Latok GTX er ny denne sesongen. Rab Latok er en frikjøringsorientert bukse den kraftigste membranen fra Gore-Tex, som er laminert til yttermateriale i polyamid (Nylon).

Buksen har borrelås-stramming og beltehemper i livet, som også har fleecepanel på innsiden. Den lukkes med vanntett glidelås og to trykknapper foran.

Rab Latok har baklomme på høyre side og to lår/ cargolommer. Lommen på høyre lår har løkke og elastisk panel på innsiden for å fiksere og feste sender/ mottaker. På yttersiden av begge lår er det 33 centimeter lange lufteåpninger uten mesh på innsiden. Buksa er formsydd ved knærne.

Ved anklene er det ekstra forsterkning og 35 centimeter lang glidelåsåpning med trykknapp nederst. Innergamasjene har elastikk nederst og en liten løkke som kan festes i støvlene.

LES OGSÅ: Test av Klättermusen Vidar selebukse

Rab Latok i bruk

Rab Khroma Latok er ei temmelig kul frikjøringsbukse – den har ypperlig passform, og ser tøff ut. Vekten er riktignok ganske høy med tanke på at buksa ikke har høyt liv, og høyere liv vil man muligens savne på de dypeste pudderdagene.

Men ellers er detaljene gjennomtenkte. Buksa går enkelt over skistøvlene, og innergamasjene er enkle og smarte – de har ingen knapper eller borrelåser, og det er bra! Åpningen i ankelen er også så stor at Rab Latok kan relativt greit tas av og på uten å ta av støvlene hvis det skulle bli aktuelt. Når det er sagt: Trykknappen nederst er både utsatt og knotete å bruke.

De store lufteåpningene uten mesh er effektive, og sammen med de store åpningene ved anklene gjør det Rab Latok veldig aktuell til toppturer.

Er du ute etter ei solid og allsidige skibukser uten høyt liv kan Rab Khroma Latok GTX være det beste valget av alle.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

God passform

Gjennomtenkte detaljer

Bra slitestyrke

MINUS

Kunne vært høyere i livet

Litt tung

Test av Klättermusen Vidar selebukse

Klättermusen Vidar er den tyngste skibuksa vi noen gang har testet. Vidar er en skibukse med mange detaljer, stor slitestyrke, høy pris og vil nok være litt mye for de fleste.

Klättermusen Vidar selebukse
Klättermusen Vidar selebukse
Klättermusen Vidar

1 185 gram (str. L)

7 999 kroner

klattermusen.com

skala
6/10

Svenske Klättermusen sikter seg inn på bærekraft i sine produkter, og bruker ikke Gore-tex membran, som med sitt innhold av fluorkarboner ikke er spesielt miljøvennlig.

Denne selebuksa har Klättermusens egen Cutan-membran, som er laget av det de kaller biomassebalansert polyamid. Membranen skal være vindtett, vanntett og pustende.

Vidar er ei svært tung bukse med mange detaljer: Den har høyt liv med avtakbare og justerbare seler festet med spenner i plast og metall. På magen er to lommer og på ryggen elastikk. Materialet på magen er tynnere og mer pustende og elastisk enn buksen ellers. Foran er en kraftig glidelås som åpner partiet foran magen. Glidelåsen har en plastspenne øverst.

På begge lår er det lange glidelåser med klaff, som går fra oppunder armene og ned til knærne. Begge har to trykknapper i toppen.

På høyre lår er en cargolomme som med glidelås og klaff, og på toppen av lomma er tre pynteløkker. På begge knærne er det lommer for å plassere knebeskyttere - disse lukkes med borrelås. Ved anklene har buksen stramming med strikk og trykknapper.

LES OGSÅ: Test av Klättermusen Brage 2.0 selebukse

Klättermusen Vidar i bruk

Puh! Vidar er med god margin den tyngste buksen vi noen gang har testet - her er godt over en kilo skibukse til en pris på seks kroner og 75 øre per gram. Det er ganske mye, men så er dette også den mest slitesterke buksa vi har vært borti. Denne har du lenge!

Buksen har store og effektive lufteåpninger, og de kraftige glidelåsene er veldig gode.  Bevegelsesfriheten under kjøring er helt ok, men det svært kraftige materialet er litt stivt. Dermed er buksa betydelig bedre til kjøring enn gåing i motbakke - men så er den så tung at de færreste vil vurdere denne selebukser til topptur- også fordi pusteevne til Cutan-materialet ikke er like god som til Gore-Tex, selv om værbeskyttelsen er bra.

Bukseselene har store og litt kompliserte spenner som er ganske ukomfortable, og cargolommen er knotete å åpne og lukke. Buksa burde også vært litt romsligere ovr skistøvlene. Knebeskytter-lommene er en fordyrende detalj buksen kunne vært foruten (i hvert fall for de som skal bruke den som skibukse).

Klättermusen Vidar er ei dyr, tung, detaljrik og ekstremt slitesterk skibukse for deg som vik ha nettopp det; lang levetid og mange detaljer. 

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Slitesterk

Store lufteåpninger

Gode glidelåser

MINUS

Blytung

Stivt materiale

Komplisert cargolomme

Ikke så gode bukseseler

Ikke så god pusteevne

Bevegelsesfrihet ved gåing ikke så god

Dyr

For mange unødige detaljer som øker vekt og pris

Test av Klättermusen Brage 2.0 selebukse

Klättermusen Brage 2.0 er ei selebukse med stor slitestyrke og uvanlig utseende. Men Klättermusen Brage har noen detaljer som blir litt i overkant.

Klättermusen Brage skibukse test
Klättermusen Brage 2.0 skibukse
Klättermusen Brage 2.0

916 gram (str. L)

6 899 kroner

Klättermusen

skala
7/10

Klättermusen har en nokså stor kolleksjon skiklær, og felles for alle er stort fokus på bærekraft og miljøvennlige materialer.

Viktig for nettopp bærekraft er slitestyrke, og de tyngste skiboksene vi noen gang har testet kommer fra det svenske merket - Brage 2.0 er den nest tyngte buksa med sine 916 gram (grundig slått av skibuksa Vidar på 1,2 kilo)

Brage 2.0 har Klättermusens egen Oculus Cutan-membran, som er laget i resirkulert polyester. Membranen skal være vindtett, vanntett og pustende.

Klättermusen Brage har forsterkninger på rumpa, knærne og anklene, med Klättermusens egen impregnering kalt Duracoat. Den gir en slags kunstig patina, som igjen gir buksen et litt uvanlig utseende.

Klättermusen Brage har ganske høyt liv, og justerbare seler som kan tas av med spenner i plast og metall. Foran er to kraftige beltehemper, en likeens bak, samt to løkker. Innsiden av livet har fleece, og baksiden er elastisk.

Langs begge lår er glidelåsåpning som starter like under armene og går ned til kneet, Glidelåsen har klaff, knapper og borrelås i toppen.

På begge lår er cargolomme som lukkes med både glidelås og klaff med metallspenne. Høyre lomme har løkke og intern meshlomme for å fiksere sender/ mottaker.

Ved ankelen kan buksen strammes med to trykknapper, og Klättermusen Brage har snøgamasjer på innsiden.

LES OGSÅ: Test av Elevenate Free Tour Pants

Klättermusen Brage i bruk

Klättermusen Brage gir et mildt sagt solid inntrykk. Dette er slitesterke og tunge skibukser, og både vekt, passform og pusteevne antyder at den er bedre til frikjøring enn topptur. Passformen er baggy og gir litt motstand ved gåing, men den er god å kjøre med. Pusteevnen til Oculus Cutan-membranen er ikke like god som på Gore-Tex.

Samtidig gjør de store lufteåpningene det enkelt å ventilere ut svette, og glidelåsene er veldig smoothie å betjene.

De store og litt klumpete spennene på selene er ikke særlig behagelige under sekkereimene, og det stive materialet ved kalene gjør buksen litt uhåndterlig. Cargolommene føles unødig kompliserte - både klaff med metallspenne som er vanskelige å betjene med hansker og glidelås er i meste laget.

Klättermusen Brage 2.0 er ei veldig slitesterk frikjøringsbukse som passer utmerket for skikjørerne som setter pris på det litt uvanlige utseendet og vil ha skibuksene i mange år.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Slitesterk

Store lufteåpninger

Gode glidelåser

MINUS

Tung

Unødig kompliserte cargolommer

Ikke så gode bukseseler

Ikke så god pusteevne

Bevegelsesfrihet ved gåing ikke så god på grunn av baggy passform

Test av Elevenate Free Tour Pants

Elevenate Free Tour Pants er ikke en så veldig dyr og ikke så veldig avansert skibukse, men den er likevel veldig godt egnet til topptur - i hvert fall de som ikke foregår på årets varmeste dager.

Elevenate Free Tour toppturbukse
Elevenate Free Tour toppturbukse
Elevenate Free Tour Pants

700 gram (str. L)

3 000 kroner

Elevenate

skala
8/10

Elevenate Free Tour Pants er laget i fireveis stretch-materiale av nylon, polyester og litt spandex. Materialet skal ha gode pusteegenskaper og være vindtett.

Videre har buksa fleece i livet, hvor det også er borrelåsstramming og beltehemper.

Det er to hoftelommer og to cargolommer, som begge lukkes med glidelås. Høyre cargolomme har både løkke for å fete sender/ mottaker og meshlomme inni.

Elevenate Free Tour Pant er formsydd ved knærne, har ekstra forsterkning i Schoeller Keprotec-materiale ved anklene. Her er også glidelåsåpning og knapper. Buksa har ikke lufteåpninger.

LES OGSÅ: Test av Rab Khroma Kinetic selebukse

Elevenate Free Tour Pants i bruk

Elevenate Free Tour Pants ser kul ut, og passformen føles veldig gjennomtenkt. Den er svært myk og uvanlig behagelig å ha på.

Lommene ved hoften har spinkle glidelåser og er knotete å betjene med ønsker på - de føles overflødige, og kunne godt vært bytta mot lufteåpninger. Buksen er nemlig litt i varmeste laget for finværs-toppturene om våren, selv om pusteevnen er bra.

Cargolommene derimot, de er velplasserte og gjennomtenkte. Innerlomma på høyre lår funker bedre enn på den dyrere Bec de Rosses-buksa fra samme merke. Selv om Elevenate Free Tour Pants er en litt tung skibukse, så får man igjen for det i form av god slitestyrke.

Buksen er enkel i bruk, går fint over skistøvlene og ikke minst relativt rimelig. Værbeskyttelsen er ikke god nok til å gjøre buksen super-allsidig - Elevenate Free Tour Pants er klart best egnet i tørt oppholdsvær - men som toppturbukse er den et trygt valg.

Elevenate Free Tour pants er et supert valg for frikjørere som vil ha ei funksjonell bukse til toppturene.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Myk og behagelig

Fin passform

Slitesterk

God pusteevne

Rimelig

MINUS

Litt tung

Moderat værbeskyttelse

Overflødige hoftelommer

Mangler lufteåpninger

Test av Rab Khroma Kinetic selebukse

Rab Khroma Kinetic er en ny modell som kombinerer litt uvanlige designgrep. Rab Kinetic kan være et godt valg for deg som vil ha ei myk og behagelig selebukse (bib) med høyt liv

Rab Kinetic skibukse test kroma kinetic
Rab Khroma Kinetic: Kombinerer uvanlige designgrep
Rab Khroma Kinetic

624 gram (str. M)

3 999 kroner

Rab Equipment

skala
6/10

Khroma Kinetic er en ny serie toppturklær for kommende sesong fra engelske Rab. Klærne er lette i vekt og laget med stretchmateriale for å passe godt også i motbakkene.

Selebuksa Kinetic er laget med Rabs egen Proflex-membran som skal være vanntett og pustende. Proflex er laget av det gummiaktige materialet polyerutan, som er laminert til ytterstoff i polyamid (Nylon), som på framsiden av buksa er mikset med 10 prosent elastan.

Rab Kinetic er ei skibukse med liv som går helt opp til over brystet. Her er det en stor lomme med løkke og meshlomme inni. Det er også en baklomme på høyre side. Selene er festet med plastkroker, hvor de også kan justeres og tas av. På baksiden er buksa lavere, med mesh i øvre del.

Rab Kinetic har lang glidelåsåpning som går fra under armene og ned undersiden av kneet på begge sider. Disse har toveis glidelås og trykknapp øverst. Det er også gylf foran slik at gutta kommer seg på do uten å ta av buksa. Rab Kinetic har også to cargolommer på lårene.

Buksa har ekstra forsterkning ved anklene og innergamasjer med elastikk.

LES OGSÅ: Test av Rab Khroma GTX

Rab Kinetic i bruk

Rab Khroma Kinetic er ei selebukse som kombinerer to ganske uvanlige elementer; De er laget i mykt materiale som ikke gir like god værbeskyttelse som en del konkurrenter. Det antyder at buksen – slik reklamen sier – er laget for toppturer, hvor kravene til pusteevne, bevegelighet og komfort i motbakke er viktig. 

Men det høye livet i selebuksen er motsatt – dette er noe man gjerne forbinder med værbeskyttelse og pudderdager i snøvær hvor du ikke vil ha snø nedi buksa.

I sum blir dette en litt rar kombinasjon. Proflex-membranen og det komfortable stretchmaterialet gir ikke kjempegod værbeskyttelse, samtidig som det høye livet gjør buksa klam i motbakkene og gir litt dårlig bevegelsesfrihet i steget.

Ellers er Rab Kinetic helt grei, men løkka og innerlommen som er beregnet på å feste sender/ mottaker burde (også) vært i den ene cargolomma på låret. På Rab Khroma Kinetic er den plassert i den store brystlomma, som betyr at man må åpne jakka og søke med åpen jakke i en skredsituasjon. Da er det bedre å bruke selen til skredsøkeren.

Skibuksa er ellers enkel å bruke, den går fint over skistøvlene og glidelåsene er bra. Baklomma føles overflødig.

Rab Khroma Kinetic er ei uvanlig toppturbukse, men er du ute etter ei høy selebukse i mykt materiale kan den være et godt valg.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Myk og komfortabel

Rimelig

Uvanlig kombinasjon av egenskaper kan passe ypperlig for riktig bruker

MINUS

Kombinasjonen selebukse og myk softshell er litt rar

Blir fort klam i motbakkene

Burde hatt bedre værbeskyttelse

Burde hatt fiksering for sender/ mottaker i lårlomma

Test av Rab Khroma GTX

Allsidig frikjøringsbukse fra britiske Rab med passform som gjør den til skibukser godt egnet også til toppturer uten at det går på bekostning av slitestyrke.

Rab Khroma GTX
Rab Khroma GTX
FF_testvinner
Rab Khroma GTX
skala
9/10

Khroma er en ny serie skiklær fra britiske Rab, som er godt kjent for klatre- og dunklær. Dette er den mest solide skallbuksa i serien, som først og fremst er beregnet på frikjøring.

Buksa er laget med Gore-Tex Pro membran, laminert til yttermateriale i polyamid. Videre har Khroma avtakbare seler og avtakbart, høyt liv laget i pustende softshellmateriale. Denne delen er festet med glidelås.

En lite lomme høyt på låret, en baklomme og to cargolommer på hvert lår sørger for oppbevaring. Høyre lomme har løkke for å feste sender/ mottaker. Glidelås fra nede ved beina og opp til høyt på låret sørger for luftemuligheter, og nederst er buksa forsterket på innsiden. Her er også integrerte gamasjer. 

LES OGSÅ: Test av Dynafit Free Hybrid Gore-tex Infinium bukse

Rab Khroma GTX i bruk

Rab Khroma GTX viser seg for å være et temmelig god debut for Rab på markedet for frikjøringsklær. Buksa er mykest av alle i testen, og gir svært god bevegelighet. Passformen er hakket trangere enn de andre buksene, men siden de andre er temmelig baggy er det en bra ting. Det gjør riktignok at Rab sin bykse er litt trangere over støvlene, og den er nok ikke like slitesterk som Sweet og Norrøna.

Likevel er det vanskelig på se for seg at dette er skibukser man skal klare å slite ut, for den er laget i solide materialer. Lommene er smart plassert og enkle å bruke med votter på.

Passformen som gir svært god bevegelighet – særlig i steget - gjør buksa til testens klart mest aktuelle for topptur, samtidig som den ikke er dårligere for heisbasert kjøring og hektiske pudderdager enn de andre i testen.

Rab Khroma GTX er ei allsidig og teknisk frikjøringsbukse som også fungerer fint til topptur uten å bli for stiv og baggy. Denne vil være et godt valg for svært mange.

VURDERING
Slitestyrke
Allsidighet
Passform/ bevegelighet
Total
PLUSS

Svært god bevegelighet

Allsidig

Enkel i bruk

MINUS

Litt trang over støvlene

Litt for tight passform for de som vil ha klærne baggy

Test av Dynafit Free Hybrid Gore-tex Infinium bukse

Dynafit Free Hybrid Gore-tex Infinium skibukse har best pusteevne blant alle softshellbuksene i testen, og den ser temmelig kul ut.

Dynafit Free Hybrid Gore-tex Infinium test
Dynafit skibukse: Dynafit Free Hybrid Gore-tex Infinium
Dynafit Free Hybrid Gore-tex Infinium
  • Vekt: 536 gram (uten seler)

  • Pris: 3 499 kroner

  • Nett: Dynafit

skala
9/10

Italienske Dynafit er en ikke så rent lite legendarisk produsent av toppturutstyr, mye fordi de i mange år hadde enerett på techbindinger. 

Men de lager også klær, og Free-serien ble lansert til denne sesongen.

Dynafit Free bukse er laget med Gore-tex Infinium membran kombinert med Dynafits dynastretch-materiale. Den har nokså frikjøringsorientert passform, med både seler, borrelås og beltehemper i livet, cargolomme på hvert lår og lufting litt bak på begge lårene. Begge cargolommene har en liten lomme inni, og venstre cargolomme har løkke for å feste sender/ mottaker.

Nederst er Dynafit skibukse forsterket, hvor den også har glidelås og innergamasjer. 

LES OGSÅ: Test av Mammut La Liste Pro HS bib bukse

Dynafit skibukse i bruk

Dynafits nye bukse i softshell imponerer umiddelbart med usedvanlig mykt og behagelig materiale – buksa føles nesten som ei joggebukse.

Det gjør at den er en drøm å bevege seg i, både på vei opp og ned. Heldigvis har italienerne klart å kombinere dette med en kul og litt «frikjøringsaktig» look.

Dynafit skibukse har også svært gode pusteegenskaper, og er helt klart blant testens beste på å slippe ut varme og svette.

Lommene er svært bra plassert, og løkka for å feste skredsøker i den ene cargolomma er en liten men viktig detalj. Glidelåsene er smart plassert og buksa er enkel å bruke.

Værbeskyttelsen er god, men buksa gir ikke like god beskyttelse mot fuktighet utenfra som buksene med glattere yttermateriale. Den har heller ingen detaljer som skiller den veldig fra andre skibukser for topptur.

Dynafit Free er ei stilig, komfortabel, allsidig og brukervennlig toppturbukse som puster svært godt. 

VURDERING
Opp
Ned
Slitestyrke
Total
PLUSS

God pusteevne

Kul passform

Enkel i bruk

MINUS

Litt dyr

Test av Mammut La Liste Pro HS bib bukse

Lett og myk skallbukse med mange detaljer som gjør den allsidig, men Mammut sin skibukse er ikke like slitesterk som en del konkurrenter.

Mammut La Liste Pro HS bib skibukse test
MAMMUT SKIBUKSE: Mammut La Liste Pro HS bib
Mammut La Liste Pro HS bib
  • Vekt: 694 gram

  • Pris: 6 999 kroner

  • Nett: Mammut

skala
8/10

Man får nesten litt ekstra høye forventninger når man vet at Mammuts skibukse La Liste Pro HS er buksa superstjerna Jérémie Heitz bruker når han kjører styggfort ned livsfarlige linjer i Alpene.

Mammut leverer testens letteste skibukse og den har, som forgjengeren Alyeska, svært høyt liv, som er laget i elastisk og pustende materiale, og har dedikert lomme for sender/ mottaker. Her er også brystlomme og justering på skuldrene. Resten av Mammut La Liste skibukse er laget med Gore-Tex Pro membran, og den har tre lommer; en liten og en større på høyre lår, hvor sistnevnte har løkke for skredsøker, og en lomme på venstre lår.

Borrelåsjustering i livet og på siden av lårene er det lufting. Buksa er forsterket nederst og har integrerte gamasjer.

LES OGSÅ: Test av Sweet Crusader X Gore-Tex pants

Mammut skibukse i bruk

Førsteinntryket av Mammut La Liste skibukse handler om både den voldsomme singlet-aktige overdelen og hvor mykt materialet er. Buksa er nok ikke like slitesterk som de andre i testen, men så er den også en del lettere i vekt.

Det myke materialet gir svært god bevegelighet, særlig i kombinasjon med passformen, som er mindre baggy enn Norrøna og Sweet. Samtidig kan den føles litt trang når man bøyer seg, og nederst er leggen på buksa veldig rett, som gir litt rar passform.

Likevel er buksa god å både kjøre og gå med, og det avtakbare, høye livet gjør buksa allsidig samtidig som den er best i testen på å holde snøen ute.

Mammut La Liste pants er ei allsidig bukse som er egnet til både frikjøring og litt topptur, og som holder snøen ute.

VURDERING
Slitestyrke
Allsidighet
Passform/ bevegelighet
Total
PLUSS

Allsidig

Lett

Myk

MINUS

Ikke like slitesterk som konkurrenter

Litt spesiell passform

Test av Sweet Crusader X Gore-Tex pants

Sweet Crusader X frikjøringsbukse imponerer på de fleste felt, og det er vanskelig å se for seg hvem denne skibuksa IKKE passer for.

Sweet Crusader X Gore-Tex pants test skibukse
Sweet Crusader X Gore-Tex pants: Skibukse som passer alle
Sweet Crusader X Gore-Tex pants

716 gram (str. M)

4 999 kroner

Sweet Protection

skala
9/10

Sweet Crusader X er nyeste versjon av norske Sweets frikjøringsbukse. Sweet Crusader X har Gore-Tex membran og høyt liv i softshellmateriale med seler som justeres med borrelås. Det høye livet kan åpnes på begge side med glidelås som går ned til knærne, og med toveis glidelås foran. Her er også lomme på venstre side.

Sweet Crusader X har cargolomme på hvert lår, den på høyre side har intern løkke til sender/ mottaker. Buksa er forsterket på innsiden av anklene, og har innergamasj med elastikk.

LES OGSÅ: Test av Sweet Crusader Gore-Tex Pro pants

Sweet Crusader X i bruk

Sweet Crusader X er et slags bevis på at det enkle ikke bare kan være veldig bra, men også at buksa ikke er så enkel som det kan virke som ved første øyekast. Det er lite uvanlig ved detaljene og funksjonene, men buksa har et fortrinn som ikke vises veldig godt; nemlig suveren passform. Til å være bib bukse (selebukse) er Sweet Crusader X veldig god å gå med, selv om dette er mer en frikjøringsbukse enn skibukse til topptur. Til kjøring gir den også strålende bevegelighet.

Ellers er Sweet Crusader X enkel i bruk, alle glidelåser er gjennomtenkte og enkle å betjene, og den går enkelt over støvlene.

Komfort og værbeskyttelse er på topp, og materialet i buksa føles mykt, men det er litt knotete å få orden på bukseselene.

Sweet Crusader X Gore-Tex pants er et trygt og godt valg for alle frikjørere og de fleste toppturfolk som vil ha ei bukse som funker til alt.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Veldig godt formsydd

Allsidig

Gjennomtenkt

Komfortabel

Myk

MINUS

Kunne hatt flere avanserte detaljer

Litt knotete seler

Test av Sweet Crusader Gore-Tex Pro pants

Sweet Crusader Gore-tex Pro pants er ei kostbar skallbukse med få konkurrenter blant bukser som er egna til både topptur og frikjøring.

Vi har testet Sweet Crusader Gore-Tex Pro skibukse
Sweet Crusader Gore-Tex Pro
Sweet Crusader Gore-Tex Pro pants

615 gram (str. L)

5 999 kroner

Sweet Protection

skala
9/10

Crusader pants er Sweets litt kostbare toppmodell. Den er dyrere, lettere og har flere detaljer og mer avansert membran enn Crusader X. Her får du Gore-Tex Pro membran med softshell i livet. Som på X kan det høye livet på Sweet Crusader pants åpnes på begge side med glidelås som går ned til knærne, og det er toveis glidelås foran og lomme på venstre side.

Men Sweet Crusader pants har også borrelåsjustering ved hofta, og skråstilte cargolommer på lårene – den til høyre har løkke til sender/ mottaker.

Anklene har forsterkning og innergamasj, men også åpning med glidelås. 

LES OGSÅ: Test av Norrøna Lyngen Flex1

Test av Sweet skibukse
På test-tur med Sweets skibukse. Foto: Siv-Elin Skogen

Sweet Crusader pants i bruk

Sweets toppmodell koster, men den er også ei usedvanlig kapabel skibukse. Sjelden har vi prøvd ei bukse med den kraftige Gore-Tex Pro membranen, men som likevel er så myk. Dermed er pusteegenskapene bra og værbeskyttelsen svært bra, men så får du kolossal komfort og bevegelighet på kjøpet.

Vi er riktignok ikke helt sikre på om de skrå lårlommene er bedre enn de horisontale på Crusader X, men det er likevel lite å pirke på ved Sweet Crusader pants. Passformen er suveren, og buksa gir topp bevegelsesfrihet både ved gåing i motbakke og under kjøring. Det er litt knotete å få orden på bukseselene når du tar på buksa.

Sweet Crusader Gore-tex Pro pants er litt dyre skibukser, men til gjengjeld usedvanlig allsidige; Disse gjør jobben på all slags frikjøring og all slags topptur.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Veldig godt formsydd

Allsidig

Gjennomtenkt

Komfortabel

Myk

MINUS

Litt dyr

Litt knotete seler

Test av Norrøna Lyngen Flex1

Norrøna Lyngen Flex1 bukse er en klassiker til topptur fra norske Norrøna. Flex1-buksa har kul passform og er god å gå motbakke med.

Vi har testet skibuksa Norrøna Lyngen Flex1
Norrøna Lyngen Flex1
Norrøna Lyngen Flex1

561 gram (str. M)

2 799 kroner

Norrøna

skala
8/10

Norrønas Lyngen-serie er nærmest ikonisk på nordmenn som går topptur. Serien består av mange plagg, deriblant tre Norrøna Lyngen bukser. To av disse igjen er skallbukse, og Flex1 er den rimeligste softshellbuksa, med Norrønas egen miks av materialer kombinert med noe Gore-Tex.

Norrøna Flex1 bukse er klargjort for seler og høyt liv som kan festes med glidelås, men dette er ikke inkludert i prisen. Flex1-buksa har borrelåsjustering i livet, lomme på hver hofte og lomme på hver lår – høyre lomme har innerlomme i mesh. På utsiden av hvert lår er det lufteåpninger som går ned til like over kneet.

Norrøna Flex1 har innergamasjer som kan strammes med en liten plastspenne, to knapper kan stramme buksa ved anklene. Den har også ekstra forsterkning nederst.

LES OGSÅ: Test av Bergans Senja Hybrid Softshell Pants

Vi har testet Norrøna Lyngen toppturklær
På topptur i november med Lyngen-klærne fra Norrøna. Foto: Siv-Elin Skogen

Norrøna Flex1 bukse i bruk

Norrøna har gått for en ganske baggy, frikjøringsinspirert passform på sin toppturbukse Flex1 – denne føles romsligere enn de andre buksene i testen. Likevel er Flex1 presist formsydd rundt knærne, som gjør at Norrøna klarer å kombinere en kul look med god bevegelighet også under gåing i motbakke – det er imponerende!

Norrøna Flex1 er med andre ord en god bukse å gå med, også fordi materialet er relativt mykt. Den er også enkel å bruke, glidelåsene er brukervennlige og fungerer veldig bra – selv om de to lommene ved hofta føles overflødige. Vi savner også løkke til å feste sender/ mottaker.

Mesh i lufteåpningene gjør de mindre effektive, men bidrar til å holde formen på buksa. Norrøna Flex1 er ellers lett å trekke over støvlene, og ekstra stramming på gamasjene er kjekt på pudderdager, men korte gamasjer kan være uvant.

Værbeskyttelsen er god, pusteevnen relativt bra. Norrøna Flex1 virker som en temmelig slitesterk skibukse.

Norrøna Lyngen Flex1 er ei kul bukse som funker til både topptur og frikjøring, selv om den er best til førstnevnte.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Kul look

Komfortabel

Gjennomtenkt og enkel å bruke

MINUS

Ikke veldig varm

Kunne pustet bedre

Test av Bergans Senja Hybrid Softshell Pants

Bergans Senja Hybrid Softshell Pants er ei usedvanlig myk og komfortabel skibukse som passer veldig godt til vårturene – med veldig hyggelig pris.

Vi har testet Bergans Senja Hybrid Softshell skibukse
Bergans Senja Hybrid Softshell Pants
Bergans Senja Hybrid Softshell Pants

568 gram (str. M)

2 700 kroner

Bergans

skala
9/10

Bergans´ Senja-serie består av en rekke forskjellige plagg til topptur, og klærne kommer i både softshell- og skallvarianter.

Bergans bukse i softshell er laget med Bergans egen membran. Bergans Softshell har både fleecepanel, beltehemper og borrelåsstramming i livet, lomme på høyre hofte og cargolomme på begge lår. På høyre side har lomma både en liten innerlomme i mesh, pluss løkke for å feste sender/ mottaker.

På utsiden har Bergans Softshell bukse lufteåpninger med glidelås som går ned til kneet. Ved anklene er det glidelås for å utvide åpningen, pluss knapper og forsterkning på innsiden. Buksa har innergamasj uten justering.

Detaljnivået tatt i betraktning er vekta temmelig lav, og prisen er lavest av alle skibuksene.

LES OGSÅ: Test av Arc'teryx Procline pants

Vi har testet Bergans Senja
Fra testing av Bergans Senja skibukse og jakke i november. Foto: Siv-Elin Skogen

Bergans Softshell bukse i bruk

Sammenlignet med Arc'teryx i samme størrelse oppleves denne Bergans softshell bukse MYE romsligere. Det skyldes mer at den kanadiske buksa er trang enn at den norske er stor, for også Bergans har gått for en litt tight passform.

Men den er svært komfortabel, og materialet mykt og behagelig. Buksa er enkel å trekke over støvlene, og i det hele tatt lettvint i bruk. Selv om hoftelomma ikke er brukandes til så mye, er de to lårlommene gjennomtenkte. Vi skulle gjerne det det var lange glidelåshemper på begge glidelåsene på lufteåpningene.

Softshellmaterialet oppleves som tynnere enn mange av de andre buksene. Dermed er Bergans Senja Hybrid Softshell Pants kaldere enn de andre, og sannsynligvis ikke like slitesterk. På topptur om våren er det en fordel at buksa ikke er så varm, og dette er uansett enkelt å regulere med valg av stillongs.

Bergans Softshell bukse mangler litt på værbeskyttelse, men puster til gjengjeld veldig godt.

Bergans Senja Hybrid Softshell Pants er ei suveren toppturbukse som puster godt, er komfortabel – og gir veldig mye bukse for pengene. Prisen trekker opp totalscoren.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Myk

Komfortabel

Puster godt

Behagelig på varme dager

Rimelig

MINUS

Mangler litt på værbeskyttelse

Litt for kald for de kaldeste dagene

Test av Arc'teryx Procline pants

Arc'teryx Procline pants er ei solid, varm og gjennomtenkt skibukse i softshell. Passformen på Arc'teryx' skibukse fungerer best til topptur.

Arc'teryx Procline pants skibukse topptur
Arc'teryx skibukse: Arc'teryx Procline pants fungerer best til topptur
Arc´teryx Procline

643 gram (str. M)

3 499 kroner

Arc'teryx

skala
8/10

Klassikeren Procline kom i ny utgave foran denne vinteren, og Arc'teryx´ softshell-toppmodell er ei nokså tung skibukse med Gore-Tex Infinium membran.

Arc'teryx Procline skibukse har to knapper og plastspenne i livet (før var denne i metall). Den har lomme ved hver hofte og cargolomme på høyre lår med løkke til sender/mottaker i kontrastfarge. Begge lårene har lufteåpninger på utsiden, som går ned til like over kneet.

Arc'teryx Procline pants har kraftig forsterkning på innsiden av anklene og innergamasj som kan åpnes. Den har også integrert Recco-brikke. 

LES OGSÅ: Test av Stellar Guide Shell Hybrid pants

Arc'teryx skibukse i bruk

Man merker fort at skibuksa fra Arc'teryx er ganske tung og at passformen er smal. Det første betyr god slitestyrke og værbeskyttelse, men også en del ekstra gram å bære på sammenlignet med andre softshellbukser. Det siste betyr at buksa er godt formsydd for motbakkene, og at den ikke blafrer i vinden, men at de som er opptatt av å framstå som frikjørere anno 2008 (den gang skulle buksa være baggy) kanskje bør velge noe annet.

I bruk er Arc'teryx toppmodell en enkel, ganske varm og svært god skibukse å gå motbakke med. Den er riktignok ganske stiv ved anklene, men likevel enkel å trekke over støvlene.

Stort pluss for Recco-brikke og den røde løkka i lårlomma for å feste skredsøker. Sistnevnte er et enkelt grep som viser at Arc'teryx har laget en gjennomtenkt skibukse, selv om lomma godt kunne vært romsligere.

Motsatt kan man si om de to hoftelommene – hva de skal brukes til er ikke så lett å si. 

Ellers er værbeskyttelsen og slitestyrken god, men det bidrar også til at buksa blir i varmeste laget på vårturene. Beltespenna virker gjennomtenkt og smart, selv om metallspennen på foregående utgaver ikke var dårligere.

Arc´teryx Procline er ei suveren skibukse til topptur for litt kalde dager – som er best for deg som syns tight passform er fint.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Slitesterk

Enkel i bruk

Gode lommer

Varm

Bra til topptur

MINUS

Tung

Litt dyr

For varm for vårturene

Passform i trangeste laget for mange

Test av Stellar Guide Shell Hybrid pants

Stellar Guide Shell Hybrid pants er svært myk og behagelig, men noen eksotiske detaljer som ikke alltid fungerer bedre enn vanligere løsninger.

Vi har testet Stellar Guide Shell Hybrid skibukse til topptur
Stellar Guide Shell Hybrid pants
Stellar Guide Shell Hybrid pants

637 gram (str. L)

3 995 kroner

Stellar Equipment

skala
6/10

Denne softshellbuksen er en del av svenske Stellar sitt Guide-system. Dette er ei ganske tung og kraftig softshellbukse med flere litt eksotiske detaljer – og mangel på det samme.

Stellar Guide skibukse har integrert, elastisk belte med spenne i form av en flat metallkrok. Den har lomme ved hver hofte og cargoplomme på lårene – på høyre side har lomma løkke til sender/ mottaker. På siden av lårene er det lufteåpning fra hofta og ned til knærne. Buksa har forskjellige paneler med forskjellige versjoner av Stellars eget softshellmateriale.

Ved anklene er det mye som skjer: Buksa har ikke innergamasj, men derimot glidelåsåpning og knapper for å stramme og løsne buksa rundt ankelen. Den har også krok til å feste i skolisser, og denne kan igjen strammes med strikk. Det er ekstra forsterkning på innsiden.

LES OGSÅ: Test av Helly Hansen Odin Mountain Infinity Shell 2.0 pants

Stellar Guide Shell Hybrid i bruk


Man merker fort at Stellar har gått litt egne veier med Guide Shell Hybrid. Det integrerte beltet er elastisk, og sydd fast inne i beltekanalen, slik at det strammes på en litt uvant måte. I tillegg er metallkroken vanskelig å træ inne i hullet sitt, slik at det er litt kjipt å feste beltet. Det er heller ikke mulig å stappe enden inn noe sted, slik at den blir hengende og lenge mellom beina.

Stellar Guide-buksa er usedvanlig myk, noe som gir både suveren komfort og god bevegelighet under både kjøring og gåing. Glidelåsene på både lommer og lufteåpninger har store hemper, slik at de er enkle å bruke også med hansker på.

Dessverre sagger buksa litt, og skaper åpning ved korsryggen – ikke veldig behagelig. 

Den er også veldig trang over støvlene, og glidelåsåpningen er vanskelig å få tak på, siden den har små hemper og er på baksiden. Men du må åpne den for å få buksa over støvlene.

Ellers er værbeskyttelsen god og buksa framstår som nokså varm.

Stellar Guide Shell Hybrid pants er ei svært myk toppturbukse som er godt egnet til tekniske turer med stegjern, siden den er såpass trang nederst.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Myk

Lommer og lufteåpninger enkle å betjene

Bra værbeskyttelse

MINUS

Kjipt belte

Uhensiktsmessige løsninger ved anklene

Merkelig passform

Test av Helly Hansen Odin Mountain Infinity Shell 2.0 pants

Helly Hansens arbeidshest for frikjøring og topptur er virkelig det; Helly Hansen Odin Mountain er en bånnsolid skibukse som dessverre er veldig stiv og ikke særlig behagelig i bruk.

Vi har testet Helly Hansen Odin Mountain Infinity Shell 2.0 skibukse
Helly Hansen Odin Mountain Infinity Shell 2.0 pants
Helly Hansen Odin Mountain Infinity Shell 2.0 pants

623 gram (str. M)

4 999 kroner

Helly Hansen

skala
6/10

Helly Hansen Odin Mountain Infinity er Helly Hansens arbeidshest for frikjøring og topptur. Den har Hellys egen Lifa Infinity Pro membran, som skal være vind- og vanntett, og pustende.

Helly Hansen Odin Mountain har temmelig høy vekt. Den her beltehemper og borrelås i livet, lomme på hver hofte og kraftig cargolomme på hvert lår. På høyre side har lomma løkke for å feste sender/ mottaker.

Videre har buksa lufteåpninger ved knærne, kraftig forsterkning på innsiden av anklene og innergamasj. Den er også utstyrt med Recco-brikke.  

LES OGSÅ: Test av Orage MTN-X Gibson 3L shell bib

Helly Hansen Odin Mountain i bruk

Odin Mountain Infinity Shell pants er solide saker – de er utvilsomt veldig slitesterke. Men de er også usedvanlig stive, noe som går ut over bevegeligheten. Kombinert med en litt saggete passform gjør det til skibukser uegnet til topptur – den er kjip å gå motbakke med. De korte lufteåpningen ved knærne føles malplassert, og bidrar ikke til å bedre opplevelsen i motbakke.

På vei ned er Helly Hansen Odin Mountain bedre – de har fin passform for skikjøring, men stivheten går ut over bevegeligheten også her. Den kraftige og veldig stive forsterkningen ved anklene gjør det litt slitsomt å tre buksa og støvlene, selv om det i utgangspunktet er god plass.

Lommene er for så vidt enkle å bruke, men det stive materialet gjør at du merker innholdet i lommene godt. Stort pluss for Recco-brikke og pluss for løkke til sender/ mottaker, selv om plastringen på løkka er bare å skjære løs og kaste.

Helly Hansen Odin Mountain har ok pusteevne og moderat vindbeskyttelse.

Helly Hansens solide bukse vil vare lenge, men Odin Mountain Infinity er ikke særlig inspirerende å gå topptur med, og inviterer ikke til de største krumspringene.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Komfort
Slitestyrke
Total
PLUSS

Solid

Recco-brikke

MINUS

Uegnet til topptur

Moderat værbeskyttelse

Svært stiv

Allerede abonnent?  Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.