De beste skibuksene kan brukes til både frikjøring og topptur i all slags vintervær – men er du mer opptatt av det ene eller andre kan det være lurt å velge mer spesialiserte skibukser.
Skibukser, enten de skal brukes til topptur eller frikjøring i skiheisen, skal dekke mange behov. Heldigvis er likhetene mange, slik at de fleste vil klare seg med ett par skibukser.
Felles for alle skibukser er at de må beskyte mot vintervær. At de er vindtette er en selvfølge, men skibuksene bør også være vanntette og puste godt slik at du holder deg noenlunde tørr også når aktivitetsnivået er høyt i snøvær.
Skibukser i Gore-tex
Skibukser har en eller annen form for membran, som sikrer vanntetthet, vindtetthet og pusteevne – altså å slippe ut svettedamp. Den mest kjente membranen er Gore-tex, som fins i flere varianter. Membranen limes fast til ett (tolags) eller to lag (trelags). Membranene fins i flere merker og varianter, og slitestyrken bestemmes av laget de limes fast til på utsiden, som blir skibuksenes ytterlag. Også egenskapene varierer – de fleste skibukser er temmelig vindtette, men den vanskelige kombinasjonen pusteevne og vanntetthet varierer.
Skibukser i softshell
For frikjørere og toppturfolk er det hensiktsmessig å dele skibukser inn i to kategorier; skallbukser og softshellbukser.
Skibukser i softshell er ekstra myke skallklær som ikke er vanntette, og softshellbukser har etter hvert blitt den nye standarden for benklær til topptur. Du kan selvsagt bruke tyngre, stivere, vanntette og mer baggy skallbukser (mer om det lenger ned), men til topptur er skibukser i softshell det beste i jungelen av skiutstyr.
Fordelene er mange; Softshell er lettere, rimeligere, mykere og kanskje viktigst; de puster bedre enn skallbukser. Siden skibukser i softshell er beregnet på topptur har de også ofte tettere passform for å passe bedre til gåing i motbakke.
Samtidig er det ingen standard eller regel for hva som er softshell (og ikke er det). Det kan derfor være mye forskjellig. Softshellplaggenes bakside er at de ikke er vanntette og mindre egnet i regn- og snøvær. I praksis er skibukser i softshell også mindre slitesterke, for skibukser beregna på topptur har tynnere og mindre slitesterke yttermaterialer.
Fordelene i form av pusteegenskaper og bevegelighet avhenger av hvilke materialer membranen brukes sammen med. Noen skibukser føles nærmest som treningsbukser, andre mer som tynne skallklær.
Vi legger for øvrig til at det kan være int å kombinere softshellbukser med kraftigere skalljakker til toppturbruk.
Skallbukser til skikjøring
Skallbukser er kraftigere og stivere bukser som selvsagt kan brukes til all slags skikjøring, men økt vekt og slitestyrke gjør de best egnet til dager med skiheis og ruskete vær.
Skallbukser for frikjøring og topptur kommer i en drøss varianter. De første skall-selebuksene var laget for klatring, hvor kontakten med snø, fjell og is er stor. Dette er slitesterke bukser som ga god værbeskyttelse også for skikjørere, som omfavna slike bukser til både frikjøring og topptur.
Men klatrebukser har ofte litt trang passform, og særlig nede ved beina sitter de tett for å unngå taggene på stegjern. Det er ikke særlig praktisk når du skal trekke buksa utenpå kraftige skistøvler.
Forskjellige stiler og bruksområder
Dessuten var frikjørerne opptatt av stil, og ville gjerne ha litt baggy/ vide skibukser. De norske merkene Norrøna og Sweet var tidlig ute med baggy frikjøringsbukser, og Norrønas opplevde braksuksess med sin Lofoten-serie. Skibuksene fra de to norske merkene kombinerte de tekniske kvalitetene til en fullblods skallbukse for klatring med den vide passformen frikjørere hadde adoptert fra snowboard.
En av de mest komfortable og funksjonelle, baggy skibuksene vi testet var Patagonia Stormstride.
Mange foretrekker de lette, myke og mer pustende skibuksene i softshellmateriale til topptur. Men disse er sjelden helt vanntette, og tåler mindre juling enn kompromissløse skallbukser for herjing i skisentre i all slags vær.
Baksiden med mange av skallbuksene er at de er tunge, dyre og ofte stivere på grunn av kraftig ytterstoff og mange og solide glidelåser. Sæggete passform gjør de mindre egnet til å gå med, for passformen på skibuksene er mer beregnet på kjøring enn gåing.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.