/ Folk

OL-gull til Øystein Bråten

Øystein Bråten gull i slopestyle i Pyeongchang søndag morgen.

Sist oppdatert: 18. februar 2018 kl 06.39
Foto: Skjermdump / Eurosport
Foto: Skjermdump / Eurosport
Lesetid: 4 minutter

– Dette er helt rått. Det startet så bra med det første runnet. Jeg prøvde å sette det opp, og kjørte ikke så bra i de to siste. Det holdt. Dette har vært en drøm og et mål lenge, sa en tårevåt Øystein Bråten til Eurosport.

Bråten satte virkelig press på konkurrentene allerede i sitt første run. Runnet ble avsluttet med to ganger switch dobbel cork 1440 - den siste med tail til tail. Med scoren 95 lå listen skyhøyt for å nærme seg 22-åringen fra Torpo. Til tross for et svært høyt nivå i den spennende finalen holdt runnet helt inn til Norges første freeski-gull i OL.

– Han kjører sinnssykt sterkt på railsa, og er veldig teknisk. På hoppa er han ikke noe særlig mindre stødig. og back to back switch 14 er ganske så mandig. Han sklei litt tidlig av på ene og ikke helt perfekt på ene dobbel 14. Han bruker veldig mange elementer i runnet i tillegg, sier Fri Flyts ekspertkommentator i OL, Robert André Ruud.

Nærmest Bråten var Nick Goepper som med et vanvittig run, avsluttet med trippel cork 1440, fikk scoren 93.40. Også Alex Beaulieu-Marchand og James Woods var nære på scoren til Bråten. Sistnevnte hadde blant annet to trippel corks i runnet, men klarte ikke å perfeksjonere runnet sitt.

– Jeg tenkte at jeg var glad for å komme på pallen, men at det holdt helt til gull. Det er rått. Jeg har aldri hatt makan til følelse før, sier Bråten.

Goepper tok dermed sølv foran Beaulieu-Marchand med bronse.

I sitt siste run var Øystein uheldig og falt. Det hadde derimot liten betydning for sluttresultatet.

Rått! Øystein Bråten viser hva han er god for og sanket inn hele 95 poeng etter første run i slopestyle-finalen. Går inn til foreløpig ledelse! Følg finalen på Eurosport Norge og Eurosport Player nå. #esnOL pic.twitter.com/BSKMD53FvM
— Eurosport Norge (@EurosportNorge) February 18, 2018

Nære på for Dahl

OL-debuntant Ferdinand Dahl var først ut av de to norske finalistene. I sitt første run var han uheldig og falt av alle de tre første railsene i runnet, og kjørte derfor rolig ned til målområdet. Han var derimot ikke alene om å trøble litt i den første omgangen - av 12 kjørere landet kun 4 et fullkomment run.

I sitt andre run satt ting derimot langt bedre - der overrasket Dahl blant annet med en trippel cork 16. En lit rufsete rail i starten av runnet ødela derimot scoren, og han blir dømt noe strengt til 76 poeng. 

I den siste og avgjørende omgangen feilet han derimot på en rail tidlig i runnet, og fikk spolert sin siste sjanse. Runnet han var nære på å sette kunne fint holdt til en av de øverste plasseringene.

– Jeg tror om Ferdinand hadde landa runnet ryddig og fint hadde han nok vært oppe på 96-97 poeng. Jeg mener det hadde vært godt nok til gull. Han kjørte veldig variert, stilfullt og rolig, sier Ruud.

Det ble til slutt 8. plass på Dahl.

Finalen, som startet 05:15 natt til lørdag, hadde forholdsvis fine forhold, med unntak av litt vind som ble sterkere utover dagen. Freeski-kjørerne har definitivt vært heldige med forholdene sammenlignet med brettkjørerne.

Ferdinand Dahl kjører et solid run, men får dessverre dårlig betalt av dommerne. #esnOL pic.twitter.com/u1y6fPbvMu
— Eurosport Norge (@EurosportNorge) February 18, 2018

Skyhøyt nivå

Nivået i både finalen og i kvalifiseringen var særdeles høyt.

– Nivået var jo skyhøyt, og alle gutta hadde overtenning til 1000! Helt rått. Dette var virkelig verdt å sitte oppe hele natta for å se denne finalen, sier Ruud.

Det var altså Ferdinand Dahl og Øystein Bråten som tok seg videre til finalen under kvalifiseringen tidligere på natten. Bråten kjørte et kanonrun i kvalifiseringen, og gikk inn i finalen med en 4. plass. Dahl havnet til slutt på 10. plass - to plasser over bobla. Laveste poengsum som tok seg videre til finalen var 85.80, som forteller en god del om hvor høyt nivået var.

Felix Stridsberg-Usterud var svært nære å komme til finalen, men havnet til slutt på 14. plass. Christian Nummedal kjørte på sin side et solid run helt til han falt på den siste og avgjørende trippel corken. Nummedal endte dermed på 28. plass.

Det er for ordens skyld Andreas Håtveit som til nå har hatt Norges beste plassering i OL med 4. plass i Sotsji.

Publisert 18. februar 2018 kl 06.39
Sist oppdatert 18. februar 2018 kl 06.39
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen