HJEMMESNEKRA SOMMERRAIL: Øystein Bråten kjører rails hele sommeren hjemme på Torpo. Ikke rart fyren blir god! Foto: Vegard Breie
Lesetid: 6 minutter
Med din egenbygde rail i hagen trenger du aldri å rydde bort skiene. Her er tipsene du trenger for å bygge en morsom, praktisk og rimelig hagerail som like så gjerne kan brukes om vinteren.
– Etter å ha kjørt ski hele vinteren og vært på Folgefonna etter det, var jeg lite lysten på å begynne fotballsesongen midt på sommeren. Jeg fikk en del materialer av bestefar og startet å bygge rail i stedet. Etter at den var ferdig var det ikke tvil om hva jeg skulle bruke sommeren på, sier Øystein Bråten.
Som for så mange andre, var det savnet av snø som gjorde at minstebror Bråten tok hammeren fatt for å forlenge vintersesongen. Etter å ha sluttet på fotball terpet skitalentet fra Torpo railtriks hele sesongen – og allerede i en alder av 13 satt han «All 8» (en kombinasjon av vanskelige railtriks gjort alle veier) på sommerrailen.
ARBEIDSKAR: Med grunnmurspapp og filtmatter blir det rail på Øystein. Foto: Vegard Breie
– Jeg merket helt klart at jeg ble bedre til å raile og var ikke så rusten på starten av neste vinter. Du får kanskje ikke en utrolig skifølelse av det, men det er for railingen sin skyld at man gjør det. Underlaget er ganske mye tråere enn snø, men det fungerer såpass bra at du også kan kjøre switch på railen.
Kombinert med å hoppe trampoline og noen turer til sommersnø går det fort til vinteren er her igjen. Railen Øystein og bestefaren hans snekret sammen er lett å lage og du kan gjøre så å si alle triks på den.
– Det er helt klart av de enkleste railene å lage. På grunn av støtteklossene trenger du ikke bygge store bein og komplisert snekring for å få railen stødig. Det tar jo selvfølgelig litt tid å bygge den, men den går veldig fort å pakke opp og ned mellom hver gang du bruker den. I tillegg er den billig, hvis du får tak i et rimelig rør – og du kan like fint bruke railen på vinteren.
Å få tak i riktig rør mener Øystein er nøkkelen til å få en fet rail.
– Ruglerør er sykt fett i parken på vinteren, men det bremser noe grådig – og du har ikke mye fart å gå på når du ikke har snø å gli på. Derfor er det lurt å finne et glatt rør hvis du skal bygge sommerrail. I tillegg kan du ikke gjøre så mange triks på ruglerør. Når du skal kjøre den samme railen så mange ganger er det lurt at det går an å gjøre mange triks på den. Får du tak i et rør som er glatt, rundt 30 centimeter i diameter og cirka fem meter langt, er det perfekt. Med et slikt rør, som ligger på bakken, kan du gjøre så og si alle triks uten at det er skummelt, sier han.
HJEMME HOS-REPORTASJE: Dette er parken i sommerskisenteret på Torpo. Foto: Vegard Breie
Slik bygger du Øysteins sommerrail:
1. FINN RIKTIG SPOT
Et optimalt sted å bygge sommerrail er der det er ganske bratt før det retter seg ut med en flate. Med et bratt in-run har du god fart og slipper å bygge drop in-rampe. Der det flater ut legger du railen. Dermed er det lettere å gjøre triks på den, det gjør mindre vondt å falle og du får lengre tid til å gjøre triks på railen enn om den ligger i nedoverbakke.
2. LAG IN-RUN
I in-runet bruker du grunnmurspapp fordi det glir veldig bra. Litt før hoppet til railen bør du gå over til filtmatte eller kunstgress og på hoppet bruker du også dette underlaget for å ha bedre tak til å gjøre triks inn til railen. Grunnmurspappen og filtmattene trenger ikke å bygge så mye i bredden. Om du har penger og lyst til å lage et in-run som glir bedre, kan du legge finérplater under grunnmurspappen i stedet for å legge dem rett på gresset. Om du har for liten bakke og fortsatt sliter med gli kan du lage en drop-in-rampe.
3. FEST MATTENE
For at ikke underlaget skal gli når du kjører på det stikker du teltplugger gjennom grunnmurspappen og ned i bakken. Om du har dropin-rampe kan du feste underlaget med spiker i platen.
4. BYGG HOPPET
Hoppet bør være rundt 130 centimeter langt og 30 centimeter høyt (samme diameter som røret). Øystein bruker en tjukk plate (11 mm) bygd opp med to-tom-fire planker i enden. Dersom du ønsker å bygge noe mer solid, kan du søke på nett etter en oppskrift på skateboardhopp. Filtmatter har ofte gummiknotter under. Etter å ha tatt vann på klistrer de seg som regel godt til platen på hoppet. Hvis ikke ditt underlag sitter godt på hoppet kan du snekre det fast med spiker.
5. STØTT OPP RØRET
Legg PVC-røret på bakken etter hoppet der det er relativt flatt. Under hver ende av røret legger du en tynn planke med treklosser på hver side som støtter røret så det ikke ruller når du sklir på det.
6. LAG LANDING
Etter railen legger du en filtmatte eller kunstgressmatte på om lag 2 kvadratmeter størrelse. På denne matten trenger du ikke å feste teltplugger, fordi disse kan skrape opp skiene elle være vonde å falle på.
7. SØRG FOR BEDRE GLI
Hell vann på grunnmurspappen og grønnsåpevann på fi ltgresset før bruk. Pass på å ha ekstra mye såpevann i landingen. På varme sommerdager kan det også være lurt å vokse røret med stearin.
DETTE TRENGER DU
PVC-PLASTRØR: Plastrør kan variere veldig i pris og kan være dyrt å kjøpe nytt. Det er ofte mulig å få tak i brukte eller feilproduserte rør. Ta kontakt med en lokal plastprodusent eller byggeplass og spør om de har noe til overs du kan kjøpe billig.
Helst vil du ha et rør som er 5-6 meter langt, med diameter på rundt 30 centimeter. Om du ikke får tak i såpass brede rør er det også mulig å snekre sammen to smalere rør. Tykkelsen på røret burde være rundt 1 centimeter for at den skal tåle vekten din uten å gi etter, men dette er naturligvis noe du må kjenne på selv også.
GRUNNMURSPAPP: Grunnmurspapp kjøpes på byggvarehus. Det brukes som underlag og glir bedre enn filtmattene. Dersom du har bratt in-run er ikke grunnmurspapp et must, men fart er ofte et problem når du skal skli fem meter på en sommerrail.
FILTMATTE/KUNSTGRESS: Filtmatte, kunstgressmatte eller terrassegress får som regel tak i på byggvarehus eller hagesenter. Filtmatter er ofte billigere og lettere å få tak i enn kunstgressmatter, som glir litt bedre. Om du bruker grunnmurspapp i in-runet trenger du ikke kjøpe for mye av dette, men nok til å dekke litt før hoppet, på hoppet og i landingen.
TELTPLUGGER: Teltplugger fås løst i de fleste sportsbutikker. Du trenger i det minste to i hver skjøt i underlaget.
FINÉRPLATER: Kjøp plater på om lag en centimeter tykkelse til hoppet og eventuelt drop-in. Hvis du skal ha plater under grunnmurspappen trenger du ikke ha så tykke plater her. Plater som dette får du også i byggvarehus.
TREVERK: Du trenger trebiter til å bygge hoppet, støtte opp railen og eventuelt også en drop-in.
Denne artikkelen stod på trykk i Fri Flyt # 81, juni/ juli 2011. Bli abonnent, så får du med deg alt i Fri Flyt.
Har du laget din egen sommer-setup? Vis oss filmen i kommentarfeltet! Sjekk denne filmen for ytterligere inspirasjon:
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.