/ Folk

Øystein Bråtens siste dag som olympisk mester i slopestyle

Øystein Bråten, regjerende OL-mester i slopestyle, er ikke i Kina for å forsvare gullet, men heller på topptur i Tromsø. Men den olympiske mesteren får med seg gamle lagkamerater fra godstolen.

Sist oppdatert: 15. februar 2022 kl 14.49
Øystein Bråten i Sør-Korea.
GULL: Her er Øystein Bråten kort tid etter at gullet i 2018 ble sikret sammen med trener Luke Allen. Ingen av dem er i Kina nå. Foto: NTB
Lesetid: 3 minutter

– Nå er jeg på topptur i Tromsø sammen med noen venner, på vei opp til Den Sovende Soldat i Tromsdalen, sier Øystein Bråten når vi får fatt i ham på telefon dagen før årets OL-finale i slopestyle.

Bråten fra Torpo ble Norges gullhelt da han i 2018 tok Norges første gull i slopestyle i Sør-Korea. På forhånd var han storfavoritt, og 26-åringen leverte hele 95 poeng da det gjaldt som mest. Men han hadde ingen interesse av å forsvare gullet i år.

Våren 2021 takket han nei til landslagsplassen, og allerede i 2020 ga han beskjed til Fri Flyt om at han syntes det var deilig med en pause fra konkurranser. Det betyr at Norges OL-helt ser lekene i Beijing fra sofaen hjemme i Tromsø.

På jakt etter toppturski? Her er test av årets modeller.

Øystein Bråten i Sør-Korea.
Øystein Bråten i aksjon i slopestyle finalen. Bråten tok OL-gull i friski slopestyle i Phoenix Snow Park under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Erik Johansen / NTB

Han fikk blant annet med seg Birk Ruuds OL-gull i Big Air. Natt til søndag kan Ruud også ta gull i slopestyle. En ting er i alle fall sikkert - dette er Bråtens siste dag som regjerende olympisk mester.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det, det var egentlig bare kult å se slopestyle-kvaliken. Det var dritbra kjøring, bra course og høyt nivå for å komme til finalen.  

Finalen går forøvrig 02.30 natt til onsdag.

Øystein Bråten i Tromsdalen.
PÅ TOPPTUR: Øystein Bråten har blitt en ivrig toppturist siden han la opp. Her fra Tromsdalen tidligere i år. Foto: Privat

Det har skjedd et generasjonsskifte i slopestyle, og bare et par av de som kjørte finale i 2018 er med i 2022. I 2018 vant Bråten gull etter å fått 95 i score på sitt første run.

– Hvem tror du vinner i natt?

– Birk (Ruud, red. anm.) så skummel ut, og han har mer å gå på. Så jeg håper på han. Colby Stevenson kjørte også bra, jeg tror det blir en hard kamp mellom de to.

Ruud sa før finalen at han har mye å gå på inn i en finale.

– Planen for finalen er klar. Da blir det å pretzel 450 først. Den tredje railen kan jeg også "uppe". 16 på første hoppet, 16 på andre og switch 16 på siste. Jeg føler jeg har god kontroll på triksene mine. Så skal det gå bra, sa han i TV-sendingen.

I likhet med Ruud var også forhåndsfavoritten som klarte å levere. Året før tok han gull i samme gren i Aspen og tok sølv kun kort tid før konkurransen i Sør-Korea.

– Hva husker du best fra dagen du selv tok gull?

– Øyeblikket av å se scoren kommer opp. Å komme inn, ferdig med runnet, stå der, og så få scoren på tavla … Det var en litt uvirkelig følelse, sier Bråten.

Øystein Bråten har langt fra gitt opp livet som skikjører siden han ga seg. Blant annet satser han på film, slik han har ønsket i lang tid tidligere.

Øystein Bråten
SISTE GANG: Bilde fra siste gang Fri Flyt møtte Øystein Bråten i konkurransesammenheng - på Hafjell i 2020. Foto: Anders Holtet

– Når du ser OL på tv, er du happy med å ha lagt opp som konkurransekjører?

– Begge deler – jeg er fornøyd med å utforske andre deler av skikjøringa, slik jeg gjør nå, og fornøyd med å kunne filme mer og legge mer tid på det. Men jeg savner å reise med gjengen og oppleve de tinga som hører sammen med det. 

– Hva er planene i vinter?

– Jeg har holder på å filme et nytt segment for Slvsh, og har fått endel shots allerede. Neste uke kommer det en gjeng fra Slvsh (amerikansk skifilmprodusent som blant annet er store på Youtube, red.anm.) hit til Tromsø, det blir fett.

Publisert 15. februar 2022 kl 14.49
Sist oppdatert 15. februar 2022 kl 14.49
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen