/ Folk

Johanne Killi mener freeskierne fortjener mer fra media

– Jeg syns vi får veldig dårlig dekning

Verdenscuplederen mener freeski-landslaget får ufortjent lite oppmerksomhet sammenlignet med langrenn og alpint.

Sist oppdatert: 8. mars 2023 kl 09.28
KRITISERER MEDIA: Johanne Killi mener at media bør dekke freestyle på lik linje som alpint og langrenn. Foto: Christian Nerdrum
KRITISERER MEDIA: Johanne Killi mener at media bør dekke freestyle på lik linje som alpint og langrenn. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 6 minutter

Johanne Killi tok for kort tid siden enda en verdenscupseier i slopestyle i Mammoth. Hun leder nå cupen sammenlagt med god margin, og kjører med gul ledertrøye om dagen.

Killi var en av seks utøvere som presenterte Norge i årets freeski-VM i Georgia.

Her tok hun VM-bronse i slopestyle.

På tross av kraftige vindforhold og påskemyk snø, leverte 25-åringen et mesterverk av et førsterun.

– Jeg hadde gode sjanser i slopestyle. I fjorårets World Cup i Georgia var det ganske små hopp, noe som er en fordel for meg. Det var det i år også, forteller hun til Fri Flyt.

I VM i Georgia tok også Birk Ruud slopestyle-gull, ved siden av lagkamerat Christian Numme som tok sølv.

Lagvenninne Sandra Eie tok deretter VM-sølv i big air.

Snowboard-talentet Marcus Kleveland tok VM-gull i slopestyle, mens lagkompis Mons Røisland leverte til VM-sølv i big air.

Men på tross av at hun og resten av de norske freeski-utøverne gjør det imponerende bra om dagen, mener Killi at landslaget ikke får den oppmerksomheten de fortjener i mediene.

– Jeg syns vi får veldig dårlig dekning, ut ifra hvor bra landslaget vårt er. Vi er et av verdens beste freeski-landslag. Mediefokuset ligger mye hos langrenn, skiskyting og alpint. Vi må så og si bygge oss selv opp, sier stortalentet fra Dombås.

I tillegg til å lede verdenscupen, har hun i tidligere år tatt flere medaljer i X-Games.

Under vinter-OL 2022 i Beijing ble hun nummer 6 i slopestyle.

Soper inn medaljer

Landslagskollega Birk Ruud ble nylig kåret til European Skier Of The Year 2022 av nettstedet Downdays.eu.

– Jeg synes i hvert fall ikke det er ufortjent. Jeg var keen på å vinne den. Jeg følte jeg var en bra kandidat, sa Birk til Fri Flyt etter kåringen.

Flere av Ruuds imponerende resultater i 2022 var årsaken til seieren. Olympisk big air-gull i Beijing, førsteplass i Tignes World Cup slopestyle, førsteplass i Silvaplana WC slopestyle, førsteplass i big air Chur, førsteplass i Stubai slopestyle og førsteplass i Copper big air.

Av sju FIS-konkurranser som Birk deltok på i 2022, vant han altså seks av dem

Etter VM er Ruud også verdensmester i slopestyle.

Johanne Killi var også nominert til årets skikjører, men gikk dessverre ut i kvartfinalen.

Hedvig Wessel tok andreplass i kvinneklassen.

Ville bli profesjonell fotballspiller

At Johanne skulle bli en av verdens beste freeski-kjørere, var ikke gitt.

– Mitt forbilde var Ronaldinho. Jeg spilte fotball på tre fotballag samtidig, det var der jeg hadde forbilder. Jeg tenkte at jeg skulle bli profesjonell fotballspiller.

Da Killi var 11 år, fikk hun twintip-ski til jul. Hun hadde sett noen i parken kjøre twintip, og syns det så kult ut.

– Jeg så veldig lite på skivideoer på internett på den tiden. Jeg tenkte ikke at man kunne leve av å drive med freeski. Jeg stod på det fordi jeg syns det var det gøyeste. Likevel endte jeg opp på NTG Freeski i Lillehammer da jeg var 15 år.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

VM-BRONSE: Johanne Killi tok VM-bronse i slopestyle-finalen i Georgia. I tillegg leder hun verdenscupen sammenlagt. Foto: Freeskilandslaget
VM-BRONSE: Johanne Killi tok VM-bronse i slopestyle-finalen i Georgia. I tillegg leder hun verdenscupen sammenlagt. Foto: Freeskilandslaget

Rundt tiden i 1. klasse på NTG begynte Johanne å utvikle seg raskt. Hun kom inn på junior-landslaget og fikk se litt av freeski-verdenen. Det gikk fort fra at hun ikke visste mye om bredden av sporten, til at hun begynte å satse.

– Det var da jeg kom ut i verden at jeg forstod at man kunne leve av denne sporten. Jeg kom inn på hovedlandslaget da jeg var rundt 17.

– Var du et naturtalent?

– Jeg har alltid vært flink i det meste jeg har prøvd, uten å virke skrytete. Jeg hadde veldig store mål om å bli bedre enn de jeg kjørte med i bakken i Dombås. Jeg stod i bakken så mye jeg kunne. Når bakken var stengt, lagde vi rails ute i hagen, forteller 25-åringen.

Johanne stod blant annet mye med snowboard-talentet Marcus Kleveland, som også er fra Dombås.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

NORSK DOMINANS: Birk Ruud og Johanne Killi tok hver sin medalje under VM i Georgia. Her fra Mammoth, hvor de også tok hver sin seier og Sebastian Schjerve tok sølv. Foto: Freeskilandslaget.
NORSK DOMINANS: Birk Ruud og Johanne Killi tok hver sin medalje under VM i Georgia. Her fra Mammoth, hvor de også tok hver sin seier og Sebastian Schjerve tok sølv. Foto: Freeskilandslaget.

Levde i en fasade

Den imponerende karrieren til Dombås-jenta har ikke vært smertefri.

Under verdenscupen i Østerrike i januar 2021 måtte hun gjøre en bråbrems for å unngå og krasje i en funksjonær under landingen. Unnamanøveren resulterte i en alvorlig kneskade der det indre leddbåndet røk.

– Både skaden og andre faktorer preget motivasjonen til å drive med freeski. Jeg gledet meg ikke til samlinger lengre, deler Killi med Fri Flyt.

Under en landslagssamling i Australia lettet Johanne på trykket til sine medutøvere.

– Jeg åpnet meg opp om at jeg var lei, og at jeg vurderte å legge opp. Jeg hadde fått nok av å leve i en fasade. Nå slapp jeg å fake at jeg hadde det gøy på ski, forteller hun.

Støtten hun mottok fra landslaget, familie og venner gjorde det enklere for henne å fortsette og satse på toppnivå.

– Samtidig er det viktig for meg å prestere. Jeg motiveres av å gjøre det bra. Jeg har sagt i mange år at jeg ikke hadde giddet å drive med dette om jeg aldri kom videre til finaler. Jeg vil være en av de beste, sier Johanne.

LEGGE OPP: Johanne Killi lekte med tanken om å legge opp. Nå står hun med VM-bronse i hånden. Foto: Christian Nerdrum
LEGGE OPP: Johanne Killi lekte med tanken om å legge opp. Nå står hun med VM-bronse i hånden. Foto: Christian Nerdrum

– Jentene må gi mer faen

På tross av at freeskieren som ung ikke hadde så mange forbilder innad i sporten, er hun selv opptatt av å være et godt forbilde for unge jenter.

– Jeg prøver å være et sunt forbilde. Jeg er ganske åpen og ærlig om alt innenfor idretten og egen karriere. At jeg slet med motivasjon er noe jeg syns er viktig å vise utad. Å være demotivert er en naturlig del av livet, sier 25-åringen.

Hun mener at et inkluderende miljø er viktig for å få jenter inn i en mannsdominert sport.

– Det er en tøff sport, det er ikke for alle. Du må være litt gæren.

Johanne er vant til å kjøre mye med gutter. Hun sier det er viktig at jentene kommer inn i varmen hos guttene i alle klubber.

– Jeg skjønner godt at jenter er redde for å feile mens gutta ser på. Men jentene må gi mer faen, og guttene må bli mer inkluderende. Det er kanskje litt vanskelig i ung alder, men jeg håper at det legges til rette for det, sier hun.

– Hvordan ser du for deg neste generasjon for kvinner innen freeski?

– Jeg håper og tror at jeg har bidratt til å inspirere yngre generasjoner til å drive med denne sporten. Det er en del yngre talenter der ute som kan nå langt bare de har motivasjonen og tørr å ta muligheten. Jeg håper det er noen som vil ta over den dagen jeg legger skiene i boden, avslutter Johanne.  

Publisert 10. februar 2023 kl 12.30
Sist oppdatert 8. mars 2023 kl 09.28
annonse
Relaterte artikler
BREDE SKI: Johanne Killi på frikjøring i Strynefjellet, med bredere ski enn vi er vant til å se henne på. Foto: Christian Nerdrum
Gir seg som konkurransekjører

Johanne Killi gir seg som konkurransekjører

71 grader nord Johanne Killi
Johanne Killi med på «71° nord»

Johanne Killi med i 71° nord kjendis

PERFEKSJON: Helt grei presisjon på utformingen av hoppene i Swatch Nines Foto: Theo Acworth
Se film fra den vanvittige konkurransen

Dobbelt norsk i Nines: – Gjorde mitt største triks

Johanne Killi i OL-finalen.
OL-dommer etter Killis skuffende score

OL-dommer står for Johanne Killi-avgjørelse

Johanne Killi klar for slopestylefinale.
Johanne Killi nest best i slopestyle-kvallik

Johanne Killi til OL-finale i slopestyle

Johanne Killi
Johanne Killi tilbake fra skade

Johanne Killi tilbake fra skade

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen