/ Folk

Til OL med gull sikte

På kun noen få år har Johanne Killi (20) gått fra å være et uskrevet blad til å være en av de største favorittene til OL-gull.

Sist oppdatert: 16. februar 2018 kl 09.05
FAVORITT: Etter svært gode prestasjoner tidlig på sesongen er det ingen tvil om at Johanne Killi fra Dombås er blant favorittene i årets OL. Bilde: Brett Wilhelm
FAVORITT: Etter svært gode prestasjoner tidlig på sesongen er det ingen tvil om at Johanne Killi fra Dombås er blant favorittene i årets OL. Bilde: Brett Wilhelm
Lesetid: 4 minutter

– Jeg er et skikkelig konkurransemenneske, og setter høye mål til meg selv. Målet er pallen, men innerst inne er det seieren jeg helst sikter mot, sier Johanne Killi.

Det er kort tid igjen til Johanne Killi skal kjøre sin aller viktigste konkurranse i karrieren. Det skjer i tillegg som en av favorittene. Selv om det å kjøre konkurranser er stort, legger hun ikke skjul på forventingene til seg selv. For med Kelly Sildaru på sidelinjen er det få av konkurrentene som kan matche Johannes resultater de tre siste årene:

For Killi slo for alvor gjennom da hun i 2016 tok bronse i X Games i Aspen. Kort tid etter fulgte hun opp med sølv i samme konkurranse i Oslo, før hun i Hafjell i 2017 tok den gjeveste medaljen på Hafjell. I inneværende OL-sesong har hun fortsatt der hun slapp – blant annet med gull i Dew Tour.

Hva hadde du sagt hvis noen, for 3 år siden, sa at du skulle være en av forhåndsfavorittene til OL i 2018?
– Det hadde jeg aldri trodd. Jeg hadde begynt og fått prøvd meg i verdenscupen da, og det gikk veldig bra. Men tanken på å delta i et OL, var langt unna.  De tre årene har gått veldig fort, så det er fortsatt ganske så uvirkelig at jeg skal til Sør Korea i februar.
Artikkelen fortsetter under bildet!

NYE TRIKS: Hun vil ikke avsløre hvilke, men det er ingen tvil om at Johanne Killi har store ting på gang til OL. Her fra X Games i USA forrige vinter. Bilde: Brett Wilhelm
NYE TRIKS: Hun vil ikke avsløre hvilke, men det er ingen tvil om at Johanne Killi har store ting på gang til OL. Her fra X Games i USA forrige vinter. Bilde: Brett Wilhelm

Det har ikke vært noen stort hemmelighet at den ene OL-plassen ville bli tildeles til Johanne. Likevel var hun lettet, og glad, da hun fikk beskjeden – som hun fikk under en julehandel med familien på Dombås.

 – Jeg har skjønt ganske lenge at jeg skulle få en OL-plass. Jeg har måtte skjult det for offentligheten, så det var utrolig gøy at det ble offisielt.

– Hvilke forventninger har du til OL?
– Det blir nok en helt annen setting å være i enn vanlige konkurranser, flere regler og mye som skjer rundt. Men jeg tror det blir en spesiell og stor opplevelse, så jeg gleder meg masse.

– Kan du si noe om hvor mye dette mesterskapet betyr for deg?
– Det blir nok en unik og spesiell opplevelse, og minner jeg vil sitte igjen med resten av livet. Det betyr veldig mye for meg som utøver å kunne være med i det aller største innen idrett! OL har vært et mål siden 2015. Jeg husker at jeg hadde et ark hengende på rommet med mange mål, og hovedmålet var å komme til OL. Da jeg satt og skrev opp målene, syntes jeg målet om OL var helt uoppnåelig, og var nesten litt flau av å henge det opp. Der er rart å tenke tilbake på den lappen, at jeg faktisk har nådd målet jeg så som uoppnåelig. 

– Har du tenkt deg ut en linje du skal kjøre?
– Jeg har sett tegninger av coursen, så det er noen triks jeg har tenkt på. Men det blir som regel ikke helt som du tror ut i fra tegningene, så jeg tar det som det kommer.

Når dette bladet går i trykken er det en drøy måned igjen til konkurransen starter i Pyeongchang. Før den tid venter både verdenscup og X Games.
– Hvordan bruker du tiden best mulig nå?

– Jeg blir litt stresset av å tenke på det, men det er viktig å slappe av og tenke at det er en helt vanlig konkurranse. Jeg er i Aspen nå og skal være her i tre uker. Først en verdenscup, deretter skal jeg bare trene en ukes tid, og t ilslutt kommer X Games. Etter XGames har vi en uke hjemme før vi drar til Sør-Korea. Mye som skjer fremover, så det går fort til OL. 

– Er det slik at du får øvd inn noen nye triks?
Jeg prøver jo å øve inn noen nye triks for å kunne kjempe om medalje, men vil ikke gå inn på hvilke. 

Publisert 16. februar 2018 kl 09.05
Sist oppdatert 16. februar 2018 kl 09.05
annonse
Relaterte artikler
BREDE SKI: Johanne Killi på frikjøring i Strynefjellet, med bredere ski enn vi er vant til å se henne på. Foto: Christian Nerdrum
Gir seg som konkurransekjører

Johanne Killi gir seg som konkurransekjører

71 grader nord Johanne Killi
Johanne Killi med på «71° nord»

Johanne Killi med i 71° nord kjendis

PERFEKSJON: Helt grei presisjon på utformingen av hoppene i Swatch Nines Foto: Theo Acworth
Se film fra den vanvittige konkurransen

Dobbelt norsk i Nines: – Gjorde mitt største triks

KRITISERER MEDIA: Johanne Killi mener at media bør dekke freestyle på lik linje som alpint og langrenn. Foto: Christian Nerdrum
Johanne Killi ønsker mer inkluderende miljø:

– Jeg syns vi får veldig dårlig dekning

Johanne Killi i OL-finalen.
OL-dommer etter Killis skuffende score

OL-dommer står for Johanne Killi-avgjørelse

Johanne Killi klar for slopestylefinale.
Johanne Killi nest best i slopestyle-kvallik

Johanne Killi til OL-finale i slopestyle

Johanne Killi
Johanne Killi tilbake fra skade

Johanne Killi tilbake fra skade

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen