– Det er helt sykt, utbrøt superstjernen Eileen Gu da hun tok i mot Johanne Killi i målområdet.

Natt til tirsdag leverte Johanne Killi et svært godt run i slopestylefinalen i OL i Beijing. Dommerne brukte lang tid på å gi score på runnet som etter alle solemerker så ut til å sikre Norge sin andre medalje i freeski.

Annonse

Men poengsummen ble noe helt annet. 71.78 holdt kun til 6. plass for 24-åringen fra Dombås, som ikke klarte å skjule følelsene etter resultatet.

– Jeg ble slaktet på det første hoppet. Jeg trodde jeg skulle få høyere score. Jeg vil se på om det var riktig av dommerne. Jeg skjønte ikke hva det var der og da. Men jeg tror det var det første hoppet som ødela, sier hun til VG.

Her er test av årets toppturski.

Johanne Killi i OL-finalen.
GRAB: Her kan du se Killi forsøke å få tak i skien. Foto: Skjermdump/Discovery

Vegard Øye, som er freeski-dommer i OL, bekrefter at det var det første hoppet som kostet Killi mange poeng. De er også helt klare på at det er riktig avgjørelse.

– Ja, det er cork 9 på det første hoppet hvor hun ikke får grabben skikkelig. På vår replay var det ikke tvil om at det var mye å trekke på det hoppet. I beste fall ser vi kun en kort tap på skia, i omtrent 90 grader rotasjon. Det er svært små marginer på dette nivået, hvor grabs er noe av det dommerne er strengest på, sammen med landinger, kneetuck også videre, sier Øye.

– Hva hadde runnet vært verdt dersom hun holdt graben?

– Runnet til Johanne er råbra, med et av konkurransens beste triks (på det siste hoppet, switch dobbel cork 10 japan) og gode rails. Dersom hun hadde grabbet bedre på det første hoppet, så kunne det fort blitt medalje.

Vegard Øye er OL-dommer.
KLAR TALE: Dommer Vegard Øye er helt klar på hva som trakk Killi vekk fra OL-medalje. Her fra en tidligere anledning. Foto: Privat

Han sier følgende om Killis kjøring i mesterskapet:

– Johanne har kjørt bra her nede og i dag er det kun marginene som avgjør. Blant annet imponerte hun spesielt under big air practice i Beijing med en god sw dobbelcork 14 mute.

Han må for ordens skyld ikke forveksles med ekspertkommentator Bendik Øye, som reagerte kraftig da Killi, som også er hans tidligere elev, fikk den skuffende scoren.

– Dette er et skikkelig antiklimaks. Her blir hun straffer veldig hardt, sa han under direktesendingen.

I studio senere og etter at han fikk se flere replays modererte han seg noe. Han forklarer det også med at Killi er opptatt av å være en «legit skikjører».

– Så hun prøver å ta tak i tuppen på bakskien slik dommerne liker. Hadde hun tatt hånden på siden og sklidd den opp, kunne hun fort hatt medalje nå, sier Øye i studio etter finalen, som hyller hvordan hun grabber.

Det var til slutt Mathilde Gremaud som tok OL-gullet foran Eileen Gu. Kelly Sildaru tok bronse.