/ Folk

OL-dommer står for Johanne Killi-avgjørelse

«Alle» trodde Johanne Killi hadde sikret Norge OL-medalje med et tilnærmet perfekt slopestylerun i finalen i Beijing natt til tirsdag. Resultatet fra dommerne både sjokkerte og skuffet. De står for avgjørelsen i ettertid.

Sist oppdatert: 15. februar 2022 kl 11.20
Johanne Killi i OL-finalen.
SKUFFET: Johanne Killi i sekundene før hun får den skuffende OL-scoren. Foto: Skjermdump
Lesetid: 3 minutter

– Det er helt sykt, utbrøt superstjernen Eileen Gu da hun tok i mot Johanne Killi i målområdet.

Natt til tirsdag leverte Johanne Killi et svært godt run i slopestylefinalen i OL i Beijing. Dommerne brukte lang tid på å gi score på runnet som etter alle solemerker så ut til å sikre Norge sin andre medalje i freeski.

Men poengsummen ble noe helt annet. 71.78 holdt kun til 6. plass for 24-åringen fra Dombås, som ikke klarte å skjule følelsene etter resultatet.

– Jeg ble slaktet på det første hoppet. Jeg trodde jeg skulle få høyere score. Jeg vil se på om det var riktig av dommerne. Jeg skjønte ikke hva det var der og da. Men jeg tror det var det første hoppet som ødela, sier hun til VG.

Her er test av årets toppturski.

Johanne Killi i OL-finalen.
GRAB: Her kan du se Killi forsøke å få tak i skien. Foto: Skjermdump/Discovery

Vegard Øye, som er freeski-dommer i OL, bekrefter at det var det første hoppet som kostet Killi mange poeng. De er også helt klare på at det er riktig avgjørelse.

– Ja, det er cork 9 på det første hoppet hvor hun ikke får grabben skikkelig. På vår replay var det ikke tvil om at det var mye å trekke på det hoppet. I beste fall ser vi kun en kort tap på skia, i omtrent 90 grader rotasjon. Det er svært små marginer på dette nivået, hvor grabs er noe av det dommerne er strengest på, sammen med landinger, kneetuck også videre, sier Øye.

– Hva hadde runnet vært verdt dersom hun holdt graben?

– Runnet til Johanne er råbra, med et av konkurransens beste triks (på det siste hoppet, switch dobbel cork 10 japan) og gode rails. Dersom hun hadde grabbet bedre på det første hoppet, så kunne det fort blitt medalje.

Vegard Øye er OL-dommer.
KLAR TALE: Dommer Vegard Øye er helt klar på hva som trakk Killi vekk fra OL-medalje. Her fra en tidligere anledning. Foto: Privat

Han sier følgende om Killis kjøring i mesterskapet:

– Johanne har kjørt bra her nede og i dag er det kun marginene som avgjør. Blant annet imponerte hun spesielt under big air practice i Beijing med en god sw dobbelcork 14 mute.

Han må for ordens skyld ikke forveksles med ekspertkommentator Bendik Øye, som reagerte kraftig da Killi, som også er hans tidligere elev, fikk den skuffende scoren.

– Dette er et skikkelig antiklimaks. Her blir hun straffer veldig hardt, sa han under direktesendingen.

I studio senere og etter at han fikk se flere replays modererte han seg noe. Han forklarer det også med at Killi er opptatt av å være en «legit skikjører».

– Så hun prøver å ta tak i tuppen på bakskien slik dommerne liker. Hadde hun tatt hånden på siden og sklidd den opp, kunne hun fort hatt medalje nå, sier Øye i studio etter finalen, som hyller hvordan hun grabber.

Det var til slutt Mathilde Gremaud som tok OL-gullet foran Eileen Gu. Kelly Sildaru tok bronse.

Publisert 15. februar 2022 kl 09.54
Sist oppdatert 15. februar 2022 kl 11.20
annonse
Relaterte artikler
BREDE SKI: Johanne Killi på frikjøring i Strynefjellet, med bredere ski enn vi er vant til å se henne på. Foto: Christian Nerdrum
Gir seg som konkurransekjører

Johanne Killi gir seg som konkurransekjører

71 grader nord Johanne Killi
Johanne Killi med på «71° nord»

Johanne Killi med i 71° nord kjendis

PERFEKSJON: Helt grei presisjon på utformingen av hoppene i Swatch Nines Foto: Theo Acworth
Se film fra den vanvittige konkurransen

Dobbelt norsk i Nines: – Gjorde mitt største triks

KRITISERER MEDIA: Johanne Killi mener at media bør dekke freestyle på lik linje som alpint og langrenn. Foto: Christian Nerdrum
Johanne Killi ønsker mer inkluderende miljø:

– Jeg syns vi får veldig dårlig dekning

Johanne Killi klar for slopestylefinale.
Johanne Killi nest best i slopestyle-kvallik

Johanne Killi til OL-finale i slopestyle

Johanne Killi
Johanne Killi tilbake fra skade

Johanne Killi tilbake fra skade

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen