/ Folk

Johanne Killi legger opp

Johanne Killi gir seg som konkurransekjører

Etter mange år med jaging av medaljer forteller freeskistjerna fra Dombås at hun gir seg med konkurransekjøring.

Sist oppdatert: 25. september 2023 kl 15.00
BREDE SKI: Johanne Killi på frikjøring i Strynefjellet, med bredere ski enn vi er vant til å se henne på. Foto: Christian Nerdrum
BREDE SKI: Johanne Killi på frikjøring i Strynefjellet, med bredere ski enn vi er vant til å se henne på. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 4 minutter

– Jeg har holdt på i snart ti år på øverste nivå. Det begynner å bli litt ensformig med mange reiser til de samme stedene for trening og konkurranser år etter år. Jeg har fått utfordret meg i verdenstoppen i mange år og er veldig fornøyd med egen kjøring, sier Killi.

Under en måned før den første verdenscupen i freeski velger Dombåsjenta å legge konkurranseskiene på hylla.

Hun fortalte allerede før fjorårssesongen at hun hadde vurdert å legge opp, men bestemte seg for å fortsette etter samtaler med lagkamerater på en samling i Australia.

Fri Flyt møter Killi i skiforbundets lokaler ved Ullevaal stadion i Oslo bare én uke etter hun kom hjem fra nok en skireise til Australia, hun forteller at avgjørelsen ikke har vært enkel og at hun har tenkt lenge.

– Det har vært et vanskelig valg å ta når noe har vært en så stor del av livet ditt i mange år, men jeg føler at dette er det riktige valget nå. Jeg vil uansett være en del av freeskimiljøet.

– Så det er ingen sjanse for at du plutselig ombestemmer deg?

– Nei, det skal nok mye til for at du ser meg i verdenscupen på nytt. Det er jeg ganske fast bestemt på for nivået øker så fort, hvis man står et år utenfor konkurranser er det veldig mye å ta igjen, forteller Killi.

Johanne Killi legger opp
FAST BESTEMT: Johanne Killi har bestemt seg. Hun blir ikke å se på store hopp i slopestyle mer. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

– Nå har jeg lyst til å finne ut av andre ting. De siste årene har jeg kjent mer og mer på at jeg ofrer mye og savner venner og familie når jeg er ute på reise, sier Killi som for tiden er aktuell i 71° nord – Norges tøffeste kjendis.

Allerede i førsteklasse på NTG ble hun en del av juniorlandslaget i freeski - bare et år senere kom hun inn på hovedlandslaget.

Nå er hun snart 26 år og har en merittliste svært få kan matche.

Johanne Killi legger opp
EN AV DE BESTE: Johanne Killi med et av sine signaturtriks - Switch 540 japangrab. Foto: Freeskilandslaget/Christoffer Schach.

Proffkarrieren hennes begynte for alvor da hun som 18-åring tok bronsemedalje i slopestyle i sitt første X Games i Aspen. Senere den sesongen ble hun nummer to i Big Air på Tøyen.

Bare ett år senere tok hun sin første gullmedalje da den amerikanske prestisjekonkurransen ble arrangert på hennes «hjemmebane» i Hafjell.

Når hun nå legger opp, står hun oppført med syv X Games medaljer og 19 pallplasser i verdenscupen.

Fjorårets sesong var hennes beste noensinne da hun vant verdenscupen sammenlagt med pallplass i alle fem verdenscupene hun deltok i, der tre av dem var seiere.

Hun tok også en bronsemedalje under fjorårets freeski-VM i Georgia.

Johanne Killi med sammenlagtseier
EVENTYRSESONG: Johanne Killi med beviset på at hun vant verdenscupen sammenlagt i slopestyle og sammenlagt i «park & pipe» forrige sesong. Foto: Freeskilandslaget
71 grader nord Johanne Killi
Les også

– Johanne er verdens beste railkjører og har dominert i verdenstoppen i mange år. Det er veldig trist at Johanne ikke blir med videre, men hun har full støtte fra oss når det gjelder beslutningen om å gi seg som konkurransekjører. Hun vurderte å legge opp også foran forrige sesong, men jeg er veldig glad og stolt over at hun kunne sette et perfekt karrierepunktum med VM-medalje og World Cup-dominans, sier sportssjef i NSF Freeski, Christoffer Schach.

– Det er gledelig å fortelle at Johanne Killi fortsetter innen norsk freeski. Hun skal framover bidra for å løfte neste generasjon med freeskijenter opp og fram.

Killi forteller at hun ønsker å gi noe tilbake til idretten som har gitt hun så mye.

– Jeg ønsker å gi tilbake til idretten, for jeg har fått så mye fra den selv. Det er veldig mange unge, kule jenter som ønsker å gjøre det samme som meg. Det er startet et kvinneprosjekt sammen med DNB, og jeg ønsker å bidra med min erfaring og løfte fram nye jenter som kan ta over min plass på Freeskilandslaget, forteller hun.

FROM DOMBÅS WITH STYLE: Johanne Killi vant lørdagens European Open-finale i Laax. Foto: Kenneth Nordahl-Pedersen
BEGYNNELSEN: En ung Johanne Killi tilbake i 2014. Foto: Kenneth Nordahl-Pedersen

Killi sin karriere har vært langt i fra skadefri. Med alt fra hjerterystelser til hoftebrudd og kneskader, har hun møtt på mange hindre i løpet av karrieren.

Den verste skaden skjedde under verdenscupen i Østerrike i januar 2021 da hun måtte gjøre en bråbrems for å unngå og krasje i en funksjonær under landingen. Unnamanøveren resulterte i en alvorlig kneskade der det indre leddbåndet røk.

Etter skaden måtte hun trene seg opp igjen for å komme tilbake til OL i Beijing, der hun endte på en 7. plass i Big Air og en 6. plass i slopestyle.

– Det var den skaden som satte meg mest ut og det gikk ut over motivasjonen også, men samtidig var det den skaden som lærte meg mest og jeg kom meg jo tilbake til konkurranser. Jeg føler jeg har taklet skader ganske bra, sier Killi til Fri Flyt.

– Er disse skadene også en årsak til at du velger å gi deg?

– Nei, det er ikke på grunn av skader. Jeg føler at jeg ikke har den samme motivasjonen som jeg en gang hadde, noe man trenger for å være i toppen.

KRITISERER MEDIA: Johanne Killi mener at media bør dekke freestyle på lik linje som alpint og langrenn. Foto: Christian Nerdrum
Les også
Publisert 25. september 2023 kl 11.18
Sist oppdatert 25. september 2023 kl 15.00
annonse
Relaterte artikler
71 grader nord Johanne Killi
Johanne Killi med på «71° nord»

Johanne Killi med i 71° nord kjendis

PERFEKSJON: Helt grei presisjon på utformingen av hoppene i Swatch Nines Foto: Theo Acworth
Se film fra den vanvittige konkurransen

Dobbelt norsk i Nines: – Gjorde mitt største triks

KRITISERER MEDIA: Johanne Killi mener at media bør dekke freestyle på lik linje som alpint og langrenn. Foto: Christian Nerdrum
Johanne Killi ønsker mer inkluderende miljø:

– Jeg syns vi får veldig dårlig dekning

Johanne Killi i OL-finalen.
OL-dommer etter Killis skuffende score

OL-dommer står for Johanne Killi-avgjørelse

Johanne Killi klar for slopestylefinale.
Johanne Killi nest best i slopestyle-kvallik

Johanne Killi til OL-finale i slopestyle

Johanne Killi
Johanne Killi tilbake fra skade

Johanne Killi tilbake fra skade

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen