Mons Røisland vant VM-sølv med brukket håndledd

VM-sølv med brudd i håndleddet: – Jeg hadde nok litt tunnelsyn

Mistankene om brudd i hånden viser seg å stemme for snowboarder Mons Røisland. Han stiller likevel opp VM-finalen i big air og henter hjem en imponerende sølvmedalje.

Sist oppdatert 8. mars 2023 kl 09.44

Snowboarder Mons Røisland sikret sølv til Norge under VM i snowboard i georgiske Bakuriani i helgen.

Bak det imponerende resultatet, ligger det en historie som er minst like imponerende.

Under trening faller nemlig Røisland under et forsøk på en frontside 1800, og får store smerter i håndleddet.

– Vi teipa han og stabiliserte håndleddet så mye som mulig. Han ville opp til start for å gjøre et forsøk, sier fysioterapeut Lars Haugvad.

Ikke overraskende, omtaler han Røisland som en tøffing.

MISTANKE OM BRUDD: Med smertestillende innabords og mistanke om brudd, stilte Røisland til finale. Bruddet ble bekreftet når han kom hjem. Foto: Privat
MISTANKE OM BRUDD: Med smertestillende innabords og mistanke om brudd, stilte Røisland til finale. Bruddet ble bekreftet når han kom hjem. Foto: Privat

Haugvad forteller at de har mistanke om brudd i håndleddet til Røisland, som foreløpig sitter igjen med en fjerdeplass i Bakuriani fra slopestylen. En fjerdeplass han ikke er helt fornøyd med. Mons er revansjelysten, trosser smertene og stiller til start.

I finalen lander han trikset han falt på under trening - en frontside 18 i første runde. Det andre hoppet blir ikke tellende for Mons, men i siste og avgjørende run lander han en backside 16. Det sikrer Røisland en sterk andreplass foran sveitsiske Nicolas Huber. Taiga Hasegawa fra Japen blir verdensmester.

SE VIDEO: Her sikrer han VM-sølv med brudd i håndleddet:

– Denne sølvmedaljen føles helt utrolig deilig å få. Det må være en av de mest tilfredsstillende medaljene jeg har fått, sier Røisland.

Når han kommer hjem til Norge får Mons konstatert mistankene om brudd.

– Det er et brudd som går innerst ved håndleddet. Med både kompresjon på midten og fraktur på begge sider, sier Røisland til Fri Flyt.

Smertene var tydeligvis ikke nok til å stoppe han til å kjøre finalen.

– Jeg hadde en veldig god følelse under treningen før jeg falt. Jeg kjørte bra og likte forholdene veldig godt den dagen. Jeg hadde ikke lyst til å dra med en fjerdeplass, og muligens et brukket håndledd, og that's it, sier brettalentet fra Høvik.

En dragkamp i toppetasjen

– Jeg følte jeg hadde gode sjanser for pallen, og kanskje til og med vinne, sier 26-åringen.

I etterkant har Røisland sett på klipp fra kjøringen i Georgia.

– In the heat of the moment, så ser jeg ganske bra ut. Jeg står og klapper i hendene både før og etter jeg dropper inn, uten å tenke over det. Man ser i landingen min at jeg får det til. Det var mye følelser som slapp ut der, forteller han.

Røisland skildrer en dragkamp oppi toppetasjen underveis.

– Det var positive og negative tanker om hverandre. Jeg måtte bare overtale meg selv om at det går bra uansett. Jeg kunne ikke falle på nytt, så da må man bare lande. Og det funket.

MENTAL KAMP: – Det var en drakamp oppi toppetasjen underveis, sier Røisland om hans siste run i big air-finalen. Foto: Christian Nerdrum
MENTAL KAMP: – Det var en drakamp oppi toppetasjen underveis, sier Røisland om hans siste run i big air-finalen. Foto: Christian Nerdrum

Optimistisk om framtiden

– Georgia er veldig kult og de har mange kule fjell, men ikke der vi var. Fjellet vi kjørte på heter Windy Mountain. Det stemte, det var vind hver dag, sier Røisland, som er overrasket over at de i det hele tatt klarte å gjennomføre arrangementet.

Det var mange dager med utfordrende kjøreforhold for flere av utøverne.

Med sterke kast i vinden, var det flere av de norske utøverne som ikke hoppet på alle hoppene under slopestylekonkurransen.

Røisland var den eneste av de norske snowboard-kjørerne som tok seg videre til big air-finalen.

Marcus Kleveland lå også lenge an til å ta finaleplass i big air, men ble i siste liten dyttet ned til 6. plass og havnet med det utenfor. Men stortalentet fra Dombås kunne likevel reise hjem til Norge med VM-gull i slopestyle.

Nå venter seks uker med gips for Røisland.

– Men jeg innbiller meg og liker å tro at jeg kan begynne å stå alene om et par uker. Men det blir et par rolige uker framover nå, tenker jeg.

Publisert 7. mars 2023 kl 21.52
Sist oppdatert 8. mars 2023 kl 09.44
annonse
Relaterte artikler
FYSISK: – Jeg føler en slags konstant uro i kroppen, og har hatt fysisk arbeid siden jeg kutta ut videregående etter første klasse, sier Krister Kopala. Foto: Anders Vestergaard
Brettfenomen Krister Kopala

– Snowboard ble utløpet for uroen

MELON: Markus Olimstad i en backside 180 melon.
Frontside og backside 180

– Det første trikset jeg lærte meg

INDY AIR: Markus Olimstad i en backside 360 med indygrab. Foto. Christian Nerdrum
Backside 360 på snowboard

– Nå skal vi nørde litt

IKKE FULL JEKK: Skal du tweake litt, så hjelper det å slippe til litt blod og luft til ankler og knær. (Snowboarder Markus Olimstad i parken på Tryvann). Foto: Christian Nerdrum
Alltid full jekk eller variere litt?

– Gøy å ikke være så fastspent

STALEFISH: Snowboardlegenden Sondre Hylland legger inn en stalefish i nabolaget. Foto: Christian Nerdrum
Grabs - Dos and don´ts

– Det er noen ulovlige også

LEO OG TERJE: Leo Cittadella og Terje Haakonsen tar over importen av Hovland Snowskates.
Blir importør av snowskate

Haakonsen satser nytt

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen