Birk Ruud ble nylig kåret til European Skier Of The Year 2022 av nettstedet Downdays.eu. Hedvig Wessel fikk andreplass i kvinneklassen. Kåringen er blitt avholdt siden 2014, der vinnerne avgjøres gjennom avstemming på nett.

– Vi har sannsynligvis aldri har hatt en mer kvalifisert kandidat til tittelen European Skier of the Year. Gratulerer, Birk! skriver Downdays på sin nettside.

REKKVERK: Birk Ruud holder rail-gamet varmt i Tryvann vinterpark. Foto: Christian Nerdrum
REKKVERK: Birk Ruud holder rail-gamet varmt i Tryvann vinterpark. Foto: Christian Nerdrum

I herrebraketten kjempet Ruud seg forbi den svenske frikjøreren Max Palm og deretter freeskilegenden Jesper Tjäder (også svensk) før han møtte freeskifenomenet Markus Eder i finalen.

Til syvende og sist banet Birks ville resultater i konkurranse-scenen 2022 vei for hans første ESOTY-seier.

Olympisk big air-gull i Beijing, førsteplass i Tignes World Cup slopestyle, førsteplass i Silvaplana WC slopestyle, førsteplass i big air Chur, førsteplass i Stubai slopestyle og første i Copper big air.

Av sju FIS-konkurranser som Birk deltok på i 2022, vant han altså seks av dem.

– Jeg synes i hvert fall ikke det er ufortjent. Jeg var keen på å vinne den. Jeg følte jeg var en bra kandidat.

Birk sier også at han synes det var stas å havne i finalen med teamkompis Markus Eder. Eder har som vane å gjøre det godt i slike konkurranser, og vant ESOTY i 2018.

– Det er kult se at jeg har etablert meg som en internasjonal profil og at folk verdsetter det jeg har fått til, fortsetter Birk.

RUNNER UP: Hedvig Wessel fikk andreplassen under Downdays sin kåringen av European Skier og the Year  2022. Foto: FWT
RUNNER UP: Hedvig Wessel fikk andreplassen under Downdays sin kåringen av European Skier og the Year 2022. Foto: FWT

På damesiden var det Kelly Sildaru European Skier of the Year, etter å ha passert Johanne Killi og Mathilde Gremaud før finaleoppgjøret med norske Hedvig Wessel, som er en nykommer i ESOTY-finalen.

Hedvig Wessel var på pallen ved tre stopp av Freeride World Tour og endte på en andreplass sammenlagt i touren. Hun var også med på å grunnlegge Sister Summit, har filmet for Warren Miller Entertainments Daymaker og har fortsatt med sin sin vlogg-serie, Hedvig’s Way.

ESOTY: Fra nominasjonsbrakett til vinnere i dame- og herreklassen.
ESOTY: Fra nominasjonsbrakett til vinnere i dame- og herreklassen.