– Ikke et nederlag med OL-gull som 17-åring

16 år gamle Birk Ruud er tidenes yngste landslagsutøver i freeski, men har skyhøye ambisjoner.

Sist oppdatert 26. mai 2016 kl 14.42
AMBISJONER: Birk Ruud har allerede fått gull i ungdoms-OL. Nå satser han mot de eldre. Foto: Gisle Johnsen / Lillehammer 2016
AMBISJONER: Birk Ruud har allerede fått gull i ungdoms-OL. Nå satser han mot de eldre. Foto: Gisle Johnsen / Lillehammer 2016

– Landslaget har alltid vært et mål for meg, og særlig etter at jeg fikk være med på verdenscup og vant ungdoms-OL. Jeg vil få mye større muligheter til å reise og vise at jeg klarer å prestere. Landslaget er det jeg trenger for å vise at jeg en av verdens beste. Det føles veldig bra å være med, sier Birk Ruud (16) til Fri Flyt.

Onsdag ble neste års freeski-landslag presentert. Der ble det klart at Birk Ruud (16) og Christian Nummedal (20) går inn som nye kjørere. Ut går Johan Berg (21) og Aleksander Aurdal (28). Øystein Bråten (20) og Felix Usterud (21) beholder sine plasser, sammen med Tiril Sjåstad Christiansen (21) og Johanne Killi (18). 

Det betyr at freeskilandslaget går inn mot OL i 2018 med en snittalder på 19 år, og det er nettopp det mesterskapet som er en del av grunnen til at Ruud går inn i landslaget nå. Denne sesongen stod han øverst på pallen i slopestyle i ungdoms-OL, i tillegg kjørte han X Games-kvalifisering og verdenscup.

– Birk går inn i landslaget fordi han tilfredsstiller kriteriene for å være med på landslaget. Han er en finalekandidat, og det beviste han allerede i sin første start i verdenscupen. Vi har sett han kjøre gjennom hele sesongen, og han har levert på øverste hylle. Dette er en utøver vi vil satse på, spesielt inn mot OL, sa sportssjef Christopher Frankum om uttaket onsdag.

Birk Ruud har tidligere vært åpen på at han har store ambisjoner om å gjøre det bra i årene framover, men har allerede planer om å sparke godt i fra seg i Pyeongchang i 2018.

– Jeg vil først komme meg til OL, og hvis jeg klarer det så hadde det ikke akkurat vært et nederlag å få OL-gull som 17-åring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

10-25-18_ordinary_1200
10-25-18_ordinary_1200

TALENT: Birk Ruud har imponert de fleste - inkludert landslagsledelsen. Foto: Tore Meirik

Skal gå på skole

Etter sommerferien starter den nybakte landslagskjøreren fra Bærum på videregående skole.

– I vinter har det gått bra, men jeg tror det blir tøft. Jeg får over 150 reisedager til neste år, og må i noen tilfeller prioritere skolen. Jeg får ikke lov å droppe ut av meg selv eller foreldrene mine, forteller Ruud, som fikk vite at han var en del av landslagstoppen i mars.

– Hvilke mål har du allerede denne sesongen?

– Jeg vil være litt forsiktig med å gå ut for stort, men en eller flere pallplasser i verdenscupen hadde vært bra. Jeg vil også prøve å komme meg til X Games, og finale i alle verdenscupene. Jeg vil også gjøre det bra i VM, forteller Ruud.

– Hva med triksa?

– Jeg vil lære alle fire trippelcorksa. Det skal nok sitte etter en uke med bra hopp i Stubai til høsten, forteller Ruud, som tok sin første trippelcork i Mammoth i USA denne sesongen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

09-02-57_lightboxorg
09-02-57_lightboxorg

KOMPISER: Christian Nummedal og Birk Ruud delte rom da de var kjørte verdenscup i Mammoth tidligere denne vinteren. Foto: Anders Holtet

– Selvfølgelig veldig glad

Med seg på landslaget får han Christian Nummedal, som etter en kneoperasjon har kjempet seg tilbake i Norges- og verdenseliten. I tillegg til en topp ti-plassering i år har han vunnet Norgescupen sammenlagt.

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk vite at jeg hadde blitt tatt ut laget. Jeg har hatt en bra sesong og var klar over at jeg var en av de som kjempet om plassen, så da jeg endelig fikk beskjeden, ble jeg selvfølgelig veldig glad, forteller Nummedal.

I likhet med Birk Ruud var han med på flere landslagsturer denne sesongen.

– Hvor mye betyr det for deg?

– Det betyr jo veldig mye å ha en landslagsplass. Det blir mye reising, konkurranser og andre ting jeg vanligvis ikke kunne gjort på eget initiativ, sier Nummedal.

Landslaget har nå barmarkstrening i Oslo, før de reiser videre til Folgefonna. Etter det venter sesongoppkjøring til høsten.

Dette-er-det-nye-freeski-landslaget_ordinary_1200
Dette-er-det-nye-freeski-landslaget_ordinary_1200

TILBAKE: Christian Nummedal fra Open Klasse denne våren. Foto: Tore Meirik

Publisert 26. mai 2016 kl 14.42
Sist oppdatert 26. mai 2016 kl 14.42
annonse
Relaterte artikler
DR. IDRETT: Hedda Berntsen har en doktorgrad i idrettspsykologi med fokus på idrett og motivasjon. Nå gjør hun seg selv til forskningskanin. Foto: Privat
Hedda Berntsen (47) gjør comeback

– Fordi jeg ønsker å være lykkelig

Birk Ruud X Games gull Aspen slopestyle
Birk Ruud vant X Games-gull i slopestyle

Vant sitt første X Games-gull i slopestyle

Høydepunkter fra slopestyle-finalen i Laax

Se Birk Ruud sitt vinnerrun

EKSOTISKE GREIER: Mye er uvanlig med dette bildet. Løven Simba følger med mens Anders Backe kjører ski ned fra løvens tak. Foto: Johnsen
Backe-stunt i Dyreparken

Bombdrop med løve som tilskuer

annonse
Birk Ruud trippel cork på snowboard
Birk Ruud om snowboardsatsingen

– Mye mestringsfølelse å kjenne på

Eirik Moberg Krypto Pro
Eirik Moberg om livet som proffkjører

Kryptomodellen

Motivert Hedvig Wessel

Derfor gjør hun comeback i FWT

COMEBACK: Etter en sesong pause for å være foran kameraene til blant andre Matchstick Productions, er Hedvig Wessel tilbake i Freeride World Tour (FWT) denne vinteren! Foto: Oskar Enander
Wildcard til Wessel

– Elsker å konkurrere

FORLOT FACTION: Candide Thovex lanserer nå eget skimerke. Tidligere kjørte han mange år for Faction. Foto: Candide Skis
Tre nye modeller fra Candide Skis

Skilegenden Candide Thovex lanserer egne ski

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen