– Det er et veldig spennende landslag, og i det som ligger i det er at snittalderen går ned. Vi får inn en veldig ung kar i Birk Ruud. Han er en spennende utøver. Vi får et lag med en meget sterk prestasjonskultur nå, sier sportssjef i Nor Freeski, Christopher Frankum til Fri Flyt.

Onsdag ettermiddag ble landslaget i freeski offentliggjort. Der er det klart at Birk Ruud og Christian Nummedal går inn på landslaget. Samtidig går Johan Berg og Aleksander Aurdal ut. På kvinnesiden beholder både Tiril Sjåstad Christiansen og Johanne Killi sine plasser. Det gjør også Felix Usterud og Øystein Bråten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Birk-Ruud-tok-gull-i-OL-Utrolig-deilig_ordinary_1200
Birk-Ruud-tok-gull-i-OL-Utrolig-deilig_ordinary_1200

LANDSLAG: Birk Ruud er klar for landslaget i en alder av 16 år. Her fra verdenscup-debuten i Mammoth. Foto: Anders Holtet

Birk Ruud er 16 år gammel, men har allerede kjørt verdenscup i Mammoth, vunnet ungdoms-OL og kjørt kvalifisering i X Games.

– Birk går inn i landslaget fordi han tilfredsstiller kriteriene for å være med på landslaget. Han er en finalekandidat, og det beviste han allerede i sin første start i verdenscupen (da han gikk til finale i Mammoth, red.anm.). Vi har sett han kjøre gjennom hele sesongen, og han har levert på øverste hylle. Dette er en utøver vi vil satse på, spesielt inn mot OL, sier Frankum.

I tillegg går Christian Nummedal inn, som har kjempet seg tilbake fra en kneskade.

– Han presterte godt før kneet røyk, og var aktuell allerede før det. Nå har han jobbet knallhardt, og er fysisk sterkere enn noen gang. Han har kjørt veldig bra, spesielt i Silvaplana da han havnet på topp ti. Han dominerer i tillegg nasjonalt, sier Frankum.

Det har vært knallhard kamp om plassene i år, og i tillegg til Johan Berg og Aleksander Aurdal som var på fjorårets landslag, har også Robert Ruud (vant NM) og Klaus Finne (kjørte X Games i Oslo) banket knallhardt på landslags-døra.

– Vi er nødt til å drifte etter seks-personers-modellen, hvor vi tyner ressursene vi har og ruller kroner for å tilby et så godt som mulig tilbud til dem. Klaus og Robert er såpass nærme at de kommer til å vurderes kontinuerlig for verdenscup-plass. Med Klaus Finne har vi også en dialog rundt Big Air, som han har vært veldig sterk i. Der dukker det opp flere events denne vinteren, sier Frankum.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jeg-spurte-meg-selv-om-det-virkelig-er-verdt-det_ordinary_1200
Jeg-spurte-meg-selv-om-det-virkelig-er-verdt-det_ordinary_1200

KLAR: Christian Nummedal med landslaget på tur i Mammoth. Foto: Anders Holtet

Det betyr også at Aleksander Aurdal, som vært med i landslaget siden oppstarten, takker for seg. Han er aktuell med Supervention 2 denne høsten.

– Det blir spesielt å ikke ha med Aurdal. Han har vært med å forme landslaget siden 2012, og kjørt en haug av konkurranser. Han er et kjent navn i freeski-Norge, og globalt. Men han slutter ikke å kjøre ski, men peker seg litt mer inn mot filmdelen. Det var ikke noe sjokk for han å ikke bli tatt ut etter en sesong som har vært preget av å kombinere en del filming med litt konkurranser, sier sportssjefen.

Her er landslaget:

Kvinner

Tiril Sjåstad Christiansen, Geilo IL
Johanne Killi, Dombås IL 

Menn
Øystein Bråten, Torpo IL
Felix Stridsberg Usterud, Bærums Skiklub
Birk Ruud, Bærums Skiklub
Christian Nummedal, Hakadal IL 

Juniorlandslaget
Trym Sunde Andreassen, Kongsberg Freestyleklubb
Eirik Sæterøy, Aron Skiklubb
Ferdinand Dahl, Ingierkollen Rustad Slalomklubb
Henning Hansen Pytte, Kongsberg Freestyleklubb
Tora Johansen, Tromsø Slalåmklubb-Ski
Mathias Høgås, Normal SK