Fra «Norges tøffeste» til Norseman: – Jeg var i mitt livs form
Sondre Lernes fra realityprogrammet «Norges Tøffeste» brukte 11.000 kalorier under verdens hardeste triatlon. Her deler han sine erfaringer fra opptreningen, kosthold og selve konkurransedagen.
Hvert år kjemper 250 deltakere seg gjennom det ekstreme Norseman Xtreme Triathlon, der deltakerne må svømme 3,8 kilometer fra en ferge i Hardangerfjorden inn til Eidfjord. Derfra må de sykle 180 kilometer over Hardangervidda og inn til Austbygde før de må løpe et fullt maraton opp til toppen av Gaustatoppen, 1883 meter over havet.
Konkurransen anses som det hardeste triatlonet i verden.
– Jeg tror at han vinner, sier skistjerna Benjamin Forthun om sjansene til turkompis Sondre Lernes i «Norges Tøffeste» – men ikke fordi Lernes har topptur som sin idrett i den populære NRK-serien.
– Du vant jo Norges Tøffeste med den formen du var i den gangen. Hadde det blitt lettere å vinne om konkurransen var i dag?
– Ja, uten tvil. Jeg var i mitt livs form da jeg stilte til start i Eidfjord 3. august. Hverken de jeg konkurrerte med den gangen eller de andre sesongvinnerne ville hatt sjans nå.
– Går det an å sette ord på hvor mye bedre form du er i nå enn før du begynte opptreningen?
– Kapasiteten har økt voldsomt, er ikke spesielt mye sterkere eller raskere, men kan holde et jevnt tempo over veldig lang tid i de forskjellige disiplinene.
Utfordringer i treningshverdagen
– Det blir kanskje litt lettere å ha med Benjamin Forthun kommende skisesong også?
Lernes og skinfluencer Benjamin Forthun er er kompiser. To råskinn som drar mye på tur sammen - sommer som vinter.
– Siden jeg alltid går først når vi er på tur må jeg vel også ta sekken hans i vinter?
Sammenlikning mellom de to blir riktignok litt urettferdig, da Benjamin Forthun nylig skadet seg stygt da han kolliderte med en bil på sykkeltur, og henvist til sykesengen en lengre periode.
Den kjente frikjøreren fra Bergen havnet i en stygg kollisjon med bil. Skadene på sykkelen og kroppen vitner om en brutal smell.
– Når bestemte du deg for å satse mot Norseman?
– November 2023. Jeg var innom hjemmesiden til NXTRI og det første som møtte meg var «this is not for you», noe som gjorde meg mer ekstra gira til å gjennomføre. Pappa trente mot Norseman for mange år siden, men ble skadet like før start. Han har gjennomført Trondheim-Oslo på sykkel to ganger, så da ville jeg gjennomføre Norseman i stedet for å sykle Trondheim-Oslo tre ganger for å slå han.
– Skal du bruke formen til noen planlagte skiturer i vinter?
– Blir vel sporadiske turer til Romsdalen og Sunndalen som vanlig, men har ikke planlagt noe allerede. Blir et stort prosjekt i Romsdalen til neste sommer i stedet.
Dette er «Norges Tøffeste»
Norges Tøffeste
Norges Tøffeste er en serie på NRK med Jørgine Massa Vasstrand som programleder. Første episode av serien ble sendt i 2013. Konseptet går ut på at ti veltrente ungdommer konkurrerer i harde fysiske og psykiske øvelser. De vet aldri hva som kommer, får lite mat og søvn og et minimum av komfort. De siste sesongene er innspilt på den nedlagte oljeplattformen Albuskjell i Trondheim.
Erfaring med idrettene
– Mestret du alle disse idrettene fra før? Svømming, sykkel og løp?
– Har løpt hele livet, samt syklet noe tidligere, men ikke i den skalaen jeg hadde før Norseman. Bruker også temposykkel under en slik konkurranse, som er en helt annen måte å sykle på. Stompen var ikke herdet for å sitte seks timer på setet, så jeg måtte ha mye mengdetrening på sykkelen. Svømming startet jeg nesten på bar bakke, så der var det mye å lære.
– Hvordan fikk du satt opp et program til dette? Det må vel lages av noen som kjente din fysikk og eventuelle mål?
– Jeg tok kontakt med Frode Jermstad som driver Blanktjern Coaching. De er spesialister på triatlon. Derfra fikk jeg eget treningsprogram og veiledning som var til stor hjelp.
Målsetting fra starten av treningen
– Hadde du forresten et mål fra dag én av treningen?
– Et generelt mål var alltid sort skjorte. De første 160 fullføre på Gaustatoppen får sort skjorte. Et fjernt mål var topp 30 og en drøm var topp 20, siden da skulle min to år eldre søster tatovere «Sondre e tøff». Hadde også noen navn på blokka jeg ville komme foran. Med 18. plass kan man si at alle fire målene ble oppnådd.
Sondre la inn omlag 70 timer trening i måneden fordelt på løping, sykkel, svømming og styrke. I begynnelsen gikk det mye i mengde, og de siste månedene før start spisset han seg mot race-basert trening med lange sykkeløkter og overgang sykkel til løp. Som oftest var det to økter om dagen.
Norseman Xtreme Triathlon
Norseman Xtreme Triathlon er et av verdens hardeste triatlonkonkurranser. Deltakerne starter med å svømme 3,8 kilometer i det kalde vannet i Hardangerfjorden, før de sykler 180 kilometer over fjellplatået Hardangervidda.
Konkurransen avsluttes med et maraton på 42,2 kilometer som går fra Austbygde opp til toppen av Gaustatoppen, som ligger 1883 meter over havet. Den ekstreme naturen og de krevende løypene gjør Norseman til en av de mest utfordrende triatlonene i verden.
I 2024 ble vinneren av Norseman Sebastian Norberg (Sverige) med tiden 10:10:16.
Laura Zimmermann (Tyskland) vant kvinneklassen på 11:30:39.
– Siden jeg startet treningen desember 2023 har jeg trent 501 timer fordelt på 7776 kilometer og 80.217 høydemeter. Under selve norseman forbrente jeg 10.962 kalorier.
– Hvordan fikk du tid til dette?
– Måtte bortprioritere mye, samt holde meg til treningsprogrammet. Det ble mye mindre fest og moro. Jeg jobber offshore, så måtte ha alarm på 04.30 hver dag for å rekke løp eller sykkeløkt før jobb før det ble styrketrening i lunsjen eller etter endt arbeidsdag. Kjøpte også nytt hus oppe i all galskapen, så ble mange sene svømmeøkter i Kyvannet i Trondheim etter lange dager med oppussing.
Treningen som gjør deg til en bedre skikjører. Her får du praktiske tips, treningsøvelser og inspirasjon slik at du kan sette i gang med barmarkstrening.
Fordelen med bostedet i treningen
– Hvordan har bostedet ditt formet treningen?
– Her er mulighetene mange til å ikke ha en lik økt. Ble mange turer på sykkel rundt Byneset samt løpeturer over alt i og rundt byen
– Hvilke bakker bruker du?
– Er bosatt på Byåsen så uansett hvilken vei man velger må man løpe oppover enten i starten av økta eller på slutten. Men bakkene opp mot skistua og Gråkallen ble ofte brukt for å kjøre kroppen klar for syklingen opp Måbødalen og løpingen opp Zombie Hill.
– Gikk treningen som forventet?
– Treningen gikk veldig bra. Jeg er ennå en dårlig svømmer, men det får være. Har ikke hatt en eneste skade så kroppen har fungert utmerket gjennom de månedene med ekstra belastning.
Skal du bli en rask syklist må du trene. Men hva er riktig og feil trening, og hvor mye skal jeg trene av hva for å bli god? Vi gir deg forslag til økter og metoder, enten det er for klatring eller spurting.
Kosthold
– Fortell litt om kostholdet ditt gjennom treningen?
– Siden jeg nesten kun trener cardio, kunne jeg spise så og si hva jeg ville. Men prøvde så godt som mulig å holde et balansert kosthold med mye grønnsaker, kjøtt og fisk. Kuttet bort ultraprossesert mat og alkohol. Gjennom treningen ble det øvd på å innta gels og energidrikke over lengre perioder, slik at jeg skulle unnslippe magetrøbbel på konkurransedagen.
Konkurransedag
– Fortell i korte trekk hvordan konkurransen gikk.
– Dagen har i grunn ikke kunnet gått bedre. Jeg kom opp av vannet som nummer 67. Det var som ventet, da jeg ikke er en god svømmer. Hentet over 40 plasser før Geilo på sykkel (halvveis) og kom inn til T2 i Austbygde som nummer 25. Hadde litt trøbbel med sykkelen. Måtte stoppe å fylle luft i et dekk, samt justere setet. Løpingen startet bra. Jeg plukket tre plasser på de første 25 kilometerne, som går flatt. Hadde bestemt meg for å løpe hele Zombie Hill som er 12,5 km med motbakke opp mot Gaustatoppen. Her var det mange slitne sjeler, så plukket sju plasser her. Kom til toppen som nummer 18 av 259 etter 12 timer og 6 minutter. Ble fullstendig kollaps etter målgang. Måtte ha hjelp av tre personer fra Røde Kors for å komme meg på beina
Under konkurransen fikk Sondre konsumert 30 gels, 6 liter sportsdrikker, Coca Cola, Red Bull, drikkeyoghurt og potetskruer. Bare fra gels og drikke havnet han på rundt 1520 gram karbohydrater.
SYKKELETAPPEN: 180 kilometer på setet. Foto: Lars Erik Blenne
VANNMELON: Sondre Lernes ved roten av Gaustatoppen. Foto: Sportsfotograf
– Klarte å holde tankene bort fra slitet gjennom hele løpet, men det var utrolig godt å komme av sykkelen etter 180 kilometer siden setet hadde endret litt vinkel. Trodde greina på slektstreet var kaputt da jeg hoppet av. Zombie Hill var en brutal kamp mot hodet som ville jeg skulle gå istedenfor å løpe, men klarte å holde føttene gående hele bakken. Rett etter jeg fikk levert jubelbrølet over målstreken falt jeg rett i bakken og kollapset. Tror hjernen ga beskjed til kroppen at den endelig kunne slappe av. Fikk hjelp av lege og støtteapparat til å komme meg innendørs for litt varm suppe
– Gjør du det igjen?
– Uten tvil, ja! Men det er et veldig trangt nåløye å få delta, så jeg må bare søke til neste år også.
Christian er en ekte Fri Flyt-er med lidenskap til et bredt spekter av aktiviteter. Mange kjenner han som en vannsportekspert, men han har også mye erfaring innen terrengsykling, frikjøring og topptur. Hadde du spurt ham i fjor, så ville han svart at wingfoiling var den nyeste aktiviteten. I år dermot: powsurf, snowboard og splitboarding. I likhet med flere av våre journalister har Christian gått Fri Flyt-skolen. Helt siden 2007.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.