/ Surf

Kelly Slater lager wavepool i Abu Dhabi

Åpner verdens største bølgebasseng midt i ørkenen

Og vips, så ble Abu Dhabi en surfdestinasjon i verdensklassen. 

Sist oppdatert 9. juli 2023 kl 10.40
MIDT I ØRKENEN: Bølgebassenget i Abu Dhabi vil bli verdens største i sitt slag.
MIDT I ØRKENEN: Bølgebassenget i Abu Dhabi vil bli verdens største i sitt slag.

I den harde kampen om turistenes oppmerksomhet, tar hovedstaden i De forente arabiske emirater, Abu Dhabi, et overraskende grep når de annonserer at verdens største bølgebasseng vil være klart allerede i desember.

– Å åpne et bølgebasseng i Abu Dhabi er noe jeg aldri hadde drømt om skulle skje, men her er det. Ikke til å tro. Selv om ikke mange ville ha spådd plasseringen for prosjektet. Dette kommer til å bli veldig gøy for mange mennesker, sier Kelly Slater, 11 ganger verdensmester i surf og grunnlegger av Kelly Slater Wave Company (KSWC). 

MYTEN: 11 ganger verdensmester Kelly Slater. Foto: WSL / Heff
MYTEN: 11 ganger verdensmester Kelly Slater. Foto: WSL / Heff

Kelly Slater Wave Company en en av flere produsenter av kunstige bølger, og anses å være helt i bresjen på denne type teknologi. Det er altså denne teknologien investorene i Abu Dhabi har valgt å bruke til det ambisiøse prosjektet.

På lisens gis teknologien til Surf Abu Dhabi og Modon Properties.

Hvor stort det blir, er fortsatt hemmelig, men det finnes bilder på Google Earth (fra 2021), som viser omfanget. Det eksisterende bassenget til Slater (The Surf Ranch i Lemoore, California) er 700 meter langt og det største bassenget per i dag, men bassenget i Abu Dhabi lover altså Slater skal bli enda større.

Fri Flyt skriver mye om surfing, steder du kan surfe både i Norge og utlandet og valg av surfutstyr

Surf Abu Dhabi blir liggende på øya Hudayriyat i Abu Dhabi - hovedstaden i De forente arabiske emirater - som i fremtiden vil fungere som en av verdens fremste surfedestinasjon over natten, beregnet for nybegynnere, entusiaster og proffer.

Den korteste veien til et bølgebassenget for en nordmann, er enn så lenge The wave i Bristol, og det kommer stadig flere tilbud i Europa.

Å få et wavepool i Norge er et uttalt mål for oss, og vi jobber aktivt for å få det til. Målet er forankret i både styret til Brettforbundet og Brettforbundets surfekomite, uttalte Sondre Hylland til Fri Flyt i en tidligere sak om kunstige bølger.

Men det er også flere aktører som jobber med å få til dette i Norge, blant annet i Sunnfjord og Fjord Waves AS, som ønsker seg et tilbud på Vestlandet. 

Men det er et stykke frem i tid. Og i den arabiske ørkenen er det ikke lenge før bølgene ruller.

LES OGSÅ: Komplett guide til kjøp av brukt surfutstyr

ABU DHABI SURF: Slik vil bassenget se ut fra satelittkameraet til Google Earth. Bildet er tatt i 2021(!). Foto: Google Earth
ABU DHABI SURF: Slik vil bassenget se ut fra satelittkameraet til Google Earth. Bildet er tatt i 2021(!). Foto: Google Earth

– Som et globalt knutepunkt for turisme, sport og næringsliv, med forskjellige folkeslag og kulturer, er Abu Dhabi det perfekte stedet for oss å vise frem KSWCs enestående bølgeteknologi og surfeopplevelse, uttaler Jeff Fleeher, president for Kelly Slater Wave Company. 

Byen har omlag 1,5 millioner innbyggere, og er den neste største byen i Emiratene. Abu Dhabi  er senteret for oljeindustrien i landet, og en av verdens rikeste byer, i følge Wikipedia. 

LES OGSÅ: Lær deg å surfe

Omdømmet til de arabiske landene var mye diskutert under fotball-VM i 2022, der Quatar ble kraftig kritisert for å drive sportsvasking.

Nå håper altså Abu Dhabi på en positiv markedsføringseffekt som vil fremme entusiasmen for surfing i Midtøsten gjennom storsatsningen. 

LES OGSÅ Spotguide over Norges beste bølger

– Surf Abu Dhabi vil i fremtiden bli vertskap for store internasjonale surfekonkurranser som vil tilby surfere i verdensklassen perfekte forutsetninger for å trene eller konkurrere, samtidig som det vil skape et felleskap rundt surf, og inspirerer det bredere samfunnet til å omfavne en sunn ny aktivitet, sier Bill O’Regan, CEO i Modon Properties.

Byggingen av Surf Abu Dhabi forventes å være fullført innen desember 2023.

LES OGSÅ: Slik kvitter du deg med den gamle våtdrakten

Kelly Slater Surf Ranch

Surf Ranch Leemore er det første og opprinnelige bassenget og ligger godt innlands i California. Dette anlegget er et fast stoppested i surfernes verdenscup.

Dette er også verdens lengste kunstige bølge, og omtales ofte som den perfekte bølgen, med mye kraft og seksjoner med tubes* 

LEEMORE, CALIFORNIA: Kelly Slater på sin egen bølge i Surf Ranch, Leemore, Califormia. Foto: WSL
LEEMORE, CALIFORNIA: Kelly Slater på sin egen bølge i Surf Ranch, Leemore, Califormia. Foto: WSL

*Når bølgen blir kraftig nok, vil den kunne bryte som et rør, som surferne kan stå inni. 

Publisert 16. juni 2023 kl 09.20
Sist oppdatert 9. juli 2023 kl 10.40
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen