Først og fremst er det viktig å øve på kameratredning dersom du går mye på topptur.
Utgravning av skredtatt er en av momentene i kameratredning i snøskred, og her får du en innføring til hvordan du graver ut en person av et snøskred.
Grovt sett kan man dele inn kameratredning i snøskred i tre faser. Søkefasen, utgravningsfasen og førstehjelp.
Dersom skredet har gått og dere skal finne den skadde så må dere først og fremst finne ut hvor personen ligger før dere graver ut vedkommende. I denne artikkelen vil vi se bort fra søkefasen, og gå rett på hvordan du graver ut en skredtatt.
Les også om hvorfor du bør alltid ha med deg skredutstyr på topptur.
Forskning viser at omlag 95 % av menneskene som er begravd i et snøskred 15 minutter eller mer vil omkomme. Da har du maks 15 minutter på deg før personen blir kvalt. Det vil si at da kan du ikke vente på redningsmannskapene for å gjøre jobben for deg; du må gjøre den selv. For øvrig er det lurt å ta deg tida til å ringe 113 mens du er i søkefasen, men dere må regne med at dere må grave ut den skredtatte selv.
Les også om når det er snøskredfare.
Spaden
Først og fremst må du sørge for at du har en spade som egner seg til å grave i skredmasser. Når det har gått et skred vil snøen pakke seg mer sammen, og det er tyngre snø å grave i. Derfor er det vesentlig at du har en aluminiumsspade, gjerne D-formet håndtak og har et justerbart skaft. Hvis du har en plastspade vil spaden lettere knekke, og da står du med skjegget i postkassa når du faktisk skal grave ut vennen din som etter all sannsynlighet har 15 minutters margin på overlevelse.

G3 har en spade som er D-formet, har justerbart skaft, og er lagd i aluminimum.
Hvor skal du begynne å grave?
Det er viktig at du har en plan for utgravningen. Hvis du begynner å grave febrilsk ved søkestangfunn kan du potensielt ødelegge luftlommer til den skredtatte. Derfor er det viktig at du har øvd og gjort deg opp noen tanker om hvordan du skal grave ut den skredtatte før uhellet er ute.
Før du begynner å grave er det helt vesentlig at du lar søkestanga stå ved der du har funn helt til du har gravd ut den skredtatte.
Dersom den skredtatte ligger under 1 meter ned, kan du grave deg rett ned til den tatte langsmed søkestanga. Dersom den skredtatte ligger 1 meter ned eller mer, bør du benytte deg av strategisk utgravning eller v-formet utgravning. Dette er to utgravningsmetoder som er mest utbredt i skredforskningsmiljøet, og brukes mest i praksis i dag.
For øvrig har det vært en del diskusjon om hvor man skal begynne å grave. Les intervju vi gjorde med Christer Lundberg Nes der vi tar opp tematikken å grave på stang eller ikke.
Strategisk utgravning er fint å gjøre dersom du er alene eller få personer på tur sammen, men v-forma samlebånd krever minimum 3-4 trente personer for at det skal være den mest effektive utgravningsmetoden.
Strategisk utgravning
Denne metoden ble først presentert av Bruce Edgerly og Dale Atkins i 2006.
Først og fremst må du estimere hvor langt ned det er til den skredtatte. Du vil grave 1,5 gang nedenfor den skredtatte. Det vil si at ligger den skredtatte 1 meter under snøen etablerer du en startgrop 1,5 meter nedenfor den skredtatte. Årsaken til det er at da vil du grave deg inn til den skredtatte, og du vil da få den skadde lettere ut. Du vil også unngå å ødelegge potensielle luftlommer. Det vil også være lettere å gjøre førstehjelp når du har fått ut den skredtatte.

iLLUSTRASJONSBILDE FRA SKIKOMPIS: Du bør begynne å grave 1,5 gang dybden til den skredtatte.
Først graver du en startgrop, og når startgropa er ca i knehøyde kan du grave deg inn til den skredtatte. Ved denne metoden kan du grave alene, men det er også mulighet for at flere graver sammen. Sørg også for at bredden på der du graver ut er omlag 2 meter slik at du faktisk får plass til den skredtatte når du skal ta den tatte ut av snøen.
V-formet utgravning
Denne metoden for utgravning er ekstremt effektiv dersom dere er flere og er øvd på det. Startgropa er den samme for strategisk utgravning, altså 1,5 gang dybden på den skredtatte. Her vil gruppa stille seg i en v-formet formasjon, og hensikten her er at man rullerer på hvem som står fremst og graver. Denne metoden er utformet av sveitsiske Manuel Genswein, etter et resultat av forskning på den mest effektive utgravningsmetoden i snøskred.

Manuel Genswein og Ragnhild Eide presenterte v-formet utgravningsteknikk i 2007. Dette er en av to teknikker som er mye brukt i dag.
Hvordan grave riktig med spaden?
Siden skredmassene er kraftig pakket sammen, er det fordelaktig å kutte ut blokker du graver ut. Med det vil du i høyere grad unngå at spaden knekker.
I tillegg er det vesentlig å skyve snøen ut, og ikke løfte den. Det er mer effektivt og energibesparende.

ILLUSTRASJONSBILDE FRA SKIKOMPIS: Du bør dele opp blokka i deler før du løfter den ut.
Dersom du vil lære mer om snøskred anbefaler vi boka Skikompis av Christer Lundberg Nes.
Se også filmen «Søk i skred» på Toppturskolen, der prosessen fram til utgravning blir illustrert.