– Vi opplever at folk synes det er veldig lærerikt og interessant. Dessuten har det blitt en voldsom suksess. Jeg tror det er kulturelt fenomen i toppturkulturen, som gjør at det nå har blitt kult å gå på skredkveld, og ukult å ikke sjekke skredvarsel. Det er veldig bra, sier tindevegleder, snøskredvarsler i NVE, og en av skredkveld-arrangørene, Marit Svarstad Andresen i Varsom (Snøskredvarslingen i Norge).

11. november starter årets runde med skredkvelder – en kveld viet til å øke publikums kunnskaper om skred. Med seg har hun CARE (Center for Avalanche Research and education), som gjennom skredforskning bidrar med mye kunnskap om menneskelige faktorer når det gjelder beslutningstaking og snøskred. Da de var i Oslo i fjor var ambisjonen å ha det Blindern. På grunn av stor pågang ble det flyttet til Chateau Neuf – med nærmere 1000 solgte billetter.

– Det er svært populært, og noe folk vil ha med seg. Det er jo også en liten påminnelse for folk før skisesongen starter, sier Svarstad Andresen.

Klar-for-skredturne-crop1280
Klar-for-skredturne-crop1280

KLAR FOR TURNÉ: Tindevegleder og skredobservatør Marit Svarstad Andresen skal ut på veien for å lære folk om skred. 

Turneen starter altså i Oslo, før den går videre til planlagte stopp i stort sett hele landet: Stavanger, Trondheim, Bodø, Volda, Svolvær, Vesterålen, Harstad, Narvik, Tromsø, Longyearbyen, Åndalsnes, Lillehammer og Alta. De to sistnevnte er enda i planleggingsfasen. 

Svarstad Andresen sier det også kan dukke opp flere skredkvelder underveis.

– Kan du si noe om hva dere går gjennom på en skredkveld?

– Det er hvordan man planlegger tryggere turer i vinterfjellet, og i potensielt skredfarlig terreng. Her går vi igjennom hvordan man bruker et snøskredvarsel, og hvordan man bruker Snøskredskolen I tillegg går vi igjennom hvordan alle kan bidra til et bedre varsel gjennom å sende inn egne observasjoner i regObs. Vi ønsker å formidle skiglede og vise hvordan en kan finne god snø. Det vil være fokus på menneskelig faktor og beslutningstaking. Vi tar alle dårlige beslutninger om det gjelder hjemme eller til fjells. Hvorfor gjør vi det? Hva bør vi være obs på?, sier Svarstad Andresen.

Første stopp er altså 11. november. Varsom lanserer arrangementene fortløpende på sin Facebook-side Snøskredvarslingen i Norge.