– Vi har kjørt flere skredkurs i både Hemsedal og Oppdal de siste ukene, og vi har flere kurs spikra de neste helgene. Selv om vi har måttet avlyse noen kurs, opplever vi i sum økning i både skredkurs og toppturguiding, sier Pål Røsrud.

POPULÆRT: Topptur og ferdsel i terreng hvor det kan gå snøskred blir mer og mer populært – det gjør også skredkurs. Foto: Tore Meirik
Han er tindevegleder i selskapet Fjellsentralen, som har ansatte i både Oppdal og Hemsedal. Røsrud kjenner seg ikke igjen i NRKs artikkel hvor både Den Norske Turistforening (DNT) og Politiet brukes som kilder på at det knapt nok går an å få tatt skredkurs i vinter på grunn av koronapandemien.
– Det har selvsagt vært diskusjon på hvordan vi kan gjennomføre kursene uten å bryte retningslinjene for smittevern, men det er ikke så vanskelig når kurset foregår ute i fjellet, og maks antall gjester per guide er seks. Vi har riktignok kutta ut en kort økt innendørs som vi starter våre kurs med, men ellers går kursene som vanlig, ut over at vi passer på at alle holder minst en meters avstand. Det er ikke særlig vanskelig til fjells, så vi føler vi står med rak rygg i forhold til smittevern. Vi har også hatt fin dialog med kommunelegene der vi holder på, sier Røsrud.
Han har også snakket med kollega Halvor Dannevig i selskapet Bre og Fjell, som opplever samme tendens; økning i både etterspørsel og antall gjennomførte skred- og toppturkurs.
– Jeg opplever at hele bransjen fikser dette bra, og gjennomfører mange og gode kurs, sier Røsrud.
– Men noe ekstra styr må vel pandemien har skapt?
– Ja, vi må tåle litt mindre forutsigbarhet med tanke på avlysning og flytting av steder og tidspunkt – ofte på kort varsel. Vi har også måttet kutte ut kurs med veldig store grupper, men etterspørselen er så stor at det har gått fint å fylle de dagene med færre gjester per gruppe.
Røsrud er dermed ikke bekymra for antall søkere til ski- og tindeveglederutdanningen, som har frist 15. mars – det er ikke mangel på arbeid for guidene selv om pandemi og overskrifter antyder noe annet.
– Folk går jo mer topptur enn noensinne, og det er klart vi må tilby skredkurs. Da er det fint å se at folk benytter seg av mulighetene og lærer seg ferdighetene for å ferdes så trygt som mulig på skredkurs, sier han.
Også digitale skredkvelder, som har tatt over for skredkveldene med fysisk oppmøte, har slått an. I januar hold Oscar Almgren, som driver selskapet Uteguiden på Sunnmøre, digital skredkveld med hele 1800 (!) deltagere. Tidligere har han opplevd enda større pågang.