Mountainsafety.info er en kunnskapsbase der målsetningen er å finne de beste praksisene for sikker ferdsel i fjellet. Vi har tatt en prat med Einar Løken som er den norske representanten for mountainsafety.info som forteller mer i detalj hva denne informasjonsportalen dreier seg om.
ARBEIDSGRUPPEN FOR REDNING I SKRED: Mountainsafety.info har som mål å finne de beste praksisene for sikker ferdsel i fjellet. Foto: MSI
Lesetid: 9 minutter
Det første fagområdet i Mountainsfatey.info er redningsmetoder i skred, men de skal utvikle flere nye fagområder også. Det er sveitsiske Manuel Genswein som er hjernen bak dette nettstedet.
Einar Løken, tindevegleder og høgskolelektor ved Høgskulen i Volda, er den norske representanten i mountainsafety.info der det jobbes jevnt og trutt med å oppdatere metoder spesielt innen skredredning.
– Det er en internasjonal kunnskapsbase der målsettingen er å finne frem til de beste praksisene innen temaet sikker ferdsel i fjellet, og at disse kan formidles på en hensiktsmessig måte, sier Einar.
– Redningsmetoder i skred har blitt det første fagområdet i MountainSafety.info. Dette var en naturlig start for prosjektet med sveitsiske Manuel Genswein i spissen. Nå inneholder kunnskapsbasen også temaet fjellmedisin med AvaLife, og det er nylig opprettet en arbeidsgruppe for temaet skred- og risikohåndtering, forteller Einar.
– Hva er målsetningen med mountainsafety.info?
– En klar målsetting for prosjektet har vært å gjøre kvalitetssikret informasjon, metoder og strategier tilgjengelig for alle brukergrupper med gode illustrasjoner, filmer eller annet materiell. Også at læringsmateriellet er forståelig for både nybegynnere og eksperter på mange språk, sier Einar.
Redningsmetoder og strategier i forbindelse med skredredning er noe som er i stadig utvikling:
– Det er mange gode eksempler på dyktige redningspersoner både i organisert redning og fra situasjoner med kameratredning. Oftest er metodene og strategiene som brukes godt utprøvd, samtidig som de kan basere seg på subjektive meninger om hva som fungerer og ikke. Dette er helt klart en verdifull «knowhow» i de ulike miljøene, sier Einar.
– Men en utfordring er at det finnes mange ulike lokale eller nasjonale varianter av metoder, og dermed kan samarbeid mellom ulike brukere eller miljø raskt bli utfordrende, eller i verste fall forvirrende når tiden teller. Til syvende og sist vil nok den som ligger begravd under snøen være best tjent med at redningspersoner er samkjørt uansett hvilke miljø de kommer fra. Slik sett tror vi det er en stor fordel at norske og utenlandske turgåere og guider, instruktører, redningsgrupper, skipatrulje, forsvaret eller andre kan samarbeide i krevende situasjoner basert på en felles internasjonal konsensus om hvordan man kan løse problemer på best mulig måte, og uten språklige barrierer, presiserer Einar.
Det er mye informasjon i mange ulike kanaler, og Einar problematiserer dette:
– Samtidig kan det oppleves tungvint og nærmest umulig for alle disse brukerne å holde seg faglig oppdatert når informasjon er spredt i ulike kanaler, eller i verste fall om mindre gjennomtenkte varianter promoteres. Utgraving er et eksempel der det ofte refereres til de første beskrivelsene av en eller flere metoder, og lokale varianter oppstår basert på ulik forståelse, kilder eller motivasjon. Dette kan selvsagt være positivt for å drive utviklingen i faget fremover, men samtidig er det ikke alltid like klart hvilke varianter som virkelig er gode. De gode løsningene har til nå manglet en felles internasjonal plattform for beste praksis slik som MountainSafety.info, sier Einar.
Det er også en drastisk utstyrsutvikling på skredredningsutstyr, og det er også viktig å ta hensyn til i informasjonsarbeidet:
– Å holde seg oppdatert gjelder også i utviklingen av utstyr hvor det er viktig for oss å beskrive metoder som løser problemer uavhengig av kommersiell merkevare. Samtidig må vi kunne formidle spesialfunksjoner på ulikt utstyr, eksempelvis at noen skredsøkere nå krever bruk av gruppetestfunksjon for at den viktige gruppetesten skal bli vellykket.
– Vi ser at det er viktig å respektere det verdifulle mangfoldet innenfor fagfeltet, og det er ikke et mål for oss å etablere formelle forskrifter eller regler relatert til sikkerhet i fjellet. Vi håper helt enkelt at MountainSafety.info blir et naturlig sted som privatpersoner, organisasjoner osv. henvender seg for beste praksis anbefalinger. Så vil hver enkelt redningssituasjon selvsagt kreve en viss grad av situasjonsbestemt tilpassing for å kunne løses best mulig.
I tillegg setter mountainsafety.info fokus på at alle skal ha råd og tilgang til læringsmateriellet:
– Vi ønsker også å holde så bærekraftig tilnærming som mulig i dette prosjektet. På verdensbasis er det variasjon i økonomiske og tidsmessige rammer for utvikling, forskning, utarbeiding av læringsmateriell og formidling av fagstoff om blant annet redning. Gjennom en kunnskapsbase som Mountainsafety.info kan vi bidra til at kvalitetssikret læringsmateriell blir lett tilgjengelig for alle på verdensbasis. For eksempel at abonnementskostnadene justeres etter ulike lands forutsetninger og organisasjonenes bruksområde. Nå er materialet oversatt til ca 20 språk, deriblant norsk. Dette gjør også faglig oppdatering enklere for de fleste, og vi håper vi kan være med å bidra et steg i en mer bærekraftig retning. Forhåpentligvis vil dette også bidra til mindre belastning på miljøet i reising for mange små og store organisasjoner også, forteller Einar.
– Prosjektet ble startet av Manuel Genswein som har jobbet med skredredningsmetoder og opplæring i snart 30 år, i 30 ulike land. MountainSafety.info består i dag av tre arbeidsgrupper med nøkkelrepresentanter fra alle brukergrupper og alle brukernivå. Arbeidsgruppen for redning i skred har eksperter fra 26 ulike land. I tillegg har vi knyttet til oss medlemsorganisasjoner som det internasjonale fjellførerforbundet IFMGA, det sveitsiske skredforskingsinstituttet SLF, NATO centre of excellence, UIAA og internasjonale forbundet for mountain leaders UIMLA og flere andre nasjonale redningsorganisasjoner, sier Einar.
– For min del startet det med at jeg deltok som testgraver i Stryn under utviklingen av metoden kjent som V-formet utgraving av Manuel Genswein og Ragnhild Eide. Når MountainSafety.info ble startet flere år etter, ble jeg som fagperson invitert inn i den nystartede arbeidsgruppen. I mellomtiden hadde jeg opparbeidet meg mye relevant erfaring gjennom kurs og guiding som tindevegleder i fjellføringsfirmaet Breogfjell AS, og som medlem i lokale redningsgrupper.
– Sammen med de andre i denne arbeidsgruppen jobber jeg med videreutvikling og testing av metoder og strategier, og oversetting av læringsmateriellet. Samtidig har mitt daglige arbeidsfelt som tindevegleder og også som høgskulelektor på Høgskulen i Volda gitt nyttige arenaer for å se og erfare hvordan materialet fungerer i praksis på ulike brukergrupper i Norge. En utfordring er blant annet å bruke det etablerte norske fagspråket slik at brukerne kan forstå metodene slik de er ment å bli forstått, og samtidig at utstyr, metoder og strategier ikke blir forvekslet med hverandre, sier Einar.
– Hvilken kunnskap og forskning ligger til grunn for informasjonen på mountainsafety.info?
– Innholdet i kunnskapsbasen inkluderer og siterer eksisterende erfaringsbasert kunnskap «knowhow», mens vi videreutvikler teknikker, metoder og strategier basert på vitenskapelige data. Det er viktig for oss å finne støtte også med objektive data så langt det lar seg gjøre, og vi har gjerne brukt flere dager eller uker på å teste ulike metoder før vi kan stå inne for å anbefale de som beste praksis. Tilbakemeldinger og erfaringer fra de ulike brukergruppene som snøskuterkjørere, skikjørere, redningspersoner, guider m.fl. har også vært viktig her.
Einar poengterer likevel at det er flere metoder og varianter som kan være like viktige:
– Det er ikke slik at én måte å løse et problem er "den riktige". Det er selvsagt åpning for at flere metoder eller varianter kan fungere godt for å løse samme situasjon, og vi vil gjerne illustrere disse i kunnskapsbasen. Men for å anbefale, må vi gjøre vårt beste for å sikre at disse kan være like effektive, anvendelige og like "brukervennlige". Samtidig er det viktig å huske at redningssituasjoner krever en viss grad av situasjonsbestemt tilpassing for å løse hvert enkelt tilfelle best mulig. Vi kan bruke utgraving som eksempel: I MountainSafety.info har vi beskrevet en grunnleggende metode som utgangspunkt for flere tilnærminger til å løse ulike situasjoner. De ulike tilnærmingene kan illustrere hva man kan gjøre når det er få redningspersoner, når den skredtatte ligger dypt, når terrenget er flatt eller med helning osv.
– All testingen vi som arbeidsgruppe har gjort ute felt har også vært viktig for felles forståelse, slik at oversettelser til ulike språk forklarer det samme. Også illustratøren har vært med på alle diskusjonene for at alle tegningene skal formidle nøyaktig det vi i arbeidsgruppen vil.
– Vi har også ønske om at dette skal være en åpen plattform. Om noen i eller utenfor arbeidsgruppene har bidrag som fører til tydelige endringer i kunnskapsbasen, har vi også beskrevet retningslinjer for å ta vare på bidragsyterens åndsverk (IPR), samtidig som vi krever nøye gjennomgang og ikke minst konsensus. Bidrag kan til eksempel være relevante bachelor- eller masteroppgaver eller lignende, forteller Einar.
– Hvem er målgruppen?
– Målgruppen er alle som ferdes i fjellet på alle nivå, fra nybegynner til ekspert, i en internasjonal skala. Kursholdere kan velge blant mange illustrasjoner på sitt språk, og etterhvert læringsfilmer til å bygge inn i sine egne presentasjoner og kursmateriell osv. Vi ønsker jo at kursholdere skal få beholde sin pedagogiske stil og gleden med å utvikle sine didaktiske opplegg. Forfattere kan bruke det i bøker, festivalarrangører kan bruke det i informasjonsmateriell osv. Rekreasjonsbrukeren som ikke vil holde kurs, kan ha materialet tilgjengelig for egen læring, sier Einar.
– Koster det noe å få tilgang til artiklene og infoarkene?
– Slik det ligger i nettbutikken nå, er det mulig å se vannmerkede utkast på svært mye av materialet. For at brukeren skal kunne laste ned dette, eller få tilgang til filmer og annet materiale må man registrere seg med et årlig abonnement. Prisen på dette avhenger av hvordan man vil bruke innholdet og med hvilken tilknytting man bruker dette. For privatpersoner som kun bruker det til egen læring er prisen veldig lav. Om man vil distribuere materialet eller bruke det kommersielt, som i et skredkurs eller i en bok, vil prisen på forhånd bli kalkulert ut fra omfanget. Siden MountainSafety.info er en Collective Management Organization (CMO) går midlene tilbake til forfattere av innholdet, videreutvikling og forskningsprosjekter, og det er fortsatt en kostnad å drifte en slik kunnskapsbase som må dekkes. Vi håper at brukerne vil støtte denne videreutviklingen og tilgjengeliggjøringen av kunnskap ved å tegne abonnement, forteller Einar.
– MountainSafety.info er en internasjonal kunnskapsbase. I Norge er Varsom.no den nasjonale plattformen for varslingstjenester og fagkunnskap. Jobben Varsom.no gjør innen formidling er helt fantastisk, og vi håper Varsom.no plattformen i fremtiden også ser nytten og verdien av å bruke materiale fra oss. Å holde en god tone og god kommunikasjon mellom alle de ulike organisasjonene i faget er viktig for vår felles målsetting - å hindre tap av liv, poengterer Einar.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.