– En gruppe er spesielt utsatt i fjellet

Skistjerne Cato Lægreid vil ha hele familien på frikjøringskurs - ikke bare sønnen.

Sist oppdatert: 7. januar 2016 kl 11.20
FRIKJØRERE: Cato Lægreid starter frikjøringskurs, og vil helst at hele familien dukker opp. Foto: Lachlan Humphreys
FRIKJØRERE: Cato Lægreid starter frikjøringskurs, og vil helst at hele familien dukker opp. Foto: Lachlan Humphreys
Lesetid: 3 minutter

– Den eldre generasjonen utgjør ofte den største faren for seg selv og andre. Dette er ofte folk som stod på ski for 20 år siden, men som har lagt det vekk. Når de nå har sett utviklingen i toppturismen nå har de kapital og lyst, men mangler grunnarbeidet og barmarkstreningen. De setter seg ikke inn i praktisk forståelse av balanse og teknikk, sier mangeårig skiproff Cato Lægreid til Fri Flyt.

Sammen med kollega og kamerat Espen Fadnes, også skiproff, starter han nå et frikjøringskurs. Målet er at de som ferdes i fjellet skal få en bedre praktisk forståelse av frikjøring.

– Du kan snakke så mye du vil om snøkrystaller, men når det kommer til stykket er det ferdighetene på ski som utgjør faren. Men du må selvsagt ha teorien i bunn, sier Lægreid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

09-26-08_ordinary_1200
09-26-08_ordinary_1200

FRIKJØRER: Cato Lægreid i Tamokdalen. Foto: Aadne Olsrud

– Over 30

Han mener statestikken har en overvekt frikjørere og fjellvandrere over 30 år. Han mener målet med kurset er å få både sønnen og faren til å bli med kurset - som passer for alle som beveger seg i fjellet, selv om det kreves et visst ferdighetsnivå på ski.

– De er oftest i ras. Unge i dag søker informasjon på en annen måte enn foreldrene sine. Vi har mye mer igjen for å få datter, mor, far og sønn på kurset enn bare sønnen, sier Lægreid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Catos-dype-sesongstart_ordinary_1200
Catos-dype-sesongstart_ordinary_1200

ØSTERRIKE: Lægreid under en tur til Østerrike i oktober. Foto: Skjermdump

Utviklet seg mye

Frikjørerne og basehopperne bor nå på Voss, og besitter, etter over 15 år i skisporten, det de sier er en praktisk erfaring til de vil dele med massene. Ifølge Lægreid har angrepsmetodikken i fjellet forandret seg enormt mye det siste ti-året.

– Skal man holde på så lenge med frikjøring kreves det at man gjør en del selvransakelse og og analyserer det man holder på med. Der blir det ofte et problem for en del. Mange gjør de samme brølerne flere ganger, og evner ikke å se sine egne feil.

Han er klar på at kurset ikke er et skredkurs, og oppfordrer alle til å ha teorien og basisferdiheter i bunn før man beveger seg i fjellet i alle tilfeller.

– Dette er rent praktisk, og målet er å gjøre at flest mulig kan holde på med frikjøring lengst mulig, sier kursholderen.

Publisert 7. januar 2016 kl 10.50
Sist oppdatert 7. januar 2016 kl 11.20
annonse
Relaterte artikler
De mest effektive metodene å grave i skred

Slik graver du ut en skredtatt

Skredsøker
Slik trener du med skredsøker

Et raskt søk redder liv

Skredkveld digital nve varsom
Arrangerer 25 skredkvelder i hele landet

Satser stort på kunnskapsløft om skred

LETT  GJENKJENNELIG? Sjal du ferdes trygt i skredterreng er det en forutsetning å kjenne igjen skredterreng. Nå kan du lære om det på nett. Foto: Bjørn Torleif Lia
Alltid tilgjengelig

Lanserer skredkurs på nett

ARBEIDSGRUPPEN FOR REDNING I SKRED: Mountainsafety.info har som mål å finne de beste praksisene for sikker ferdsel i fjellet. Foto: MSI
Mountainsafety.info

Dette er Mountainsafety.info

Pål Røsrud tindevegleder skredkurs
Korona stopper ikke skredkurs

Arrangerer skredkurs hver eneste helg

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen