Catos sterke meninger

SOMMERPRATEN: Cato Lægreid er ikke det minste redd for å kalle en spade for ei gravemaskin eller skyte brannfakler fra hofta. Eller etterlyse sveisere. Les årets mest engasjerte Sommerprat!

Sist oppdatert 1. august 2012 kl 10.17
ATV: Cato Lægreid mener mye og er ikke redd for å bruke spaltemeter på å si det. Han er heller ikke redd for å skrense sidelengs med ATV´en sin.
ATV: Cato Lægreid mener mye og er ikke redd for å bruke spaltemeter på å si det. Han er heller ikke redd for å skrense sidelengs med ATV´en sin.

Cato Lægreid ble nummer fire i Freeride World Tour-rennet i Røldal i vinter, men høydepunktet var da han knuste den gamle alpinhelten Lasse Arnesen i Tjoaminnrennet. I sommer er han opptatt med Folgefonna, nachspiel med WuTang Klan på Voss, miljøvernspørsmål og Haukelibanen, det ubrukelige kommunestyret i Odda og mest av alt: Sin nyfødte datter.

– Hva gjør du i sommer?
– På begynnelsen av sommeren var det all inn på Folgefonna med lek og skikjøring i store mengder snø - Team Uganda samling på samme plass, og en del paragliding ut ifra Espeland camping. Jondal is definitivt the place to be når det kommer til sommerski, herjing og moro. Bortsett fra det er det jobbing hele sommeren og aktivt bleieskiftarbeide på skift sammen med min nydelige samboer.
 
– Hva er den feteste sommerjobben du har hatt?
– Njaa - sommerjobb og sommerjobb. Jeg var speaker for Ekstremsportveko i år - det var jo en ganske så artig jobb, med mye påkrevd festing. Vi endte opp med å ha WuTang Klan stående på hotellrommet på nachspielet den ene kvelden - begging for weed, noe vi måtte skuffe dem med. Men det ble nå et bra efterspel likevel! 

– Hva var det råeste som skjedde i vinter?
– Det skjedde ikke noe spesielt utover det vanlige egentlig - eller jo forresten; Jeg fikk muligheten til å henge ut i Nord Norge, nærmere bestemt Tamokdalen i 10 dager med silkeføre, nordlys og helikopter i hagen. Hadde min første ekte 1.descent der oppe, ved å åpne en linje på cirka 750 høydemeter, gjennomsnitt 53 grader helning i henhold til GPS tracker'n min. Jeg valgte å kalle den Prolapsen, for jeg våknet med utglidning i en prolaps jeg har i ryggen den morgenen jeg gjennomførte linja (Les mer om Tamok-Prolapsen her!).

Ja, også fikk jeg jo muligheten til å være en av deltagerne på Freeride World Tour sin stopp i Røldal takket være en avstemning på Fri Flyt - det var jo utrolig moro. TUSEN TAKK TIL ALLE SOM STEMTE PÅ MEG - og sorry for at jeg skuffa dere med å bomme på linja midt i runnet. Jaja - jeg blei nå uansett feildømt/ overscoret slik at jeg fikk en 4. plass. Man får si seg fornøyd med det... Hehe. Bortsett fra at jeg blåste alle sjanser for all fremtid med at jeg verbalt plasserte Head of Competition på løpermøtet, da jeg gikk imot deres valg i å arrangere konkurransen imellom det vi lokalt kaller for Djevelrenna og Turisten (Turisten er ett elvejuv som ligger cirka 150-200 meter Nord for Djevelrenna), så var jo det en kjempestor opplevelse å få konkurrere mot «De beste i verden».
 
Ooooo - glemte en ting: Jeg - ikke bare slo - men gruste en av mine gamle helter på ski fra back in the Racing days, Lasse Arnesen i utfor i vinter. Vi kjørte ett av Norges lengste utforrenn (TjoaminnRennet) mot hverandre i år; Han stilte på sine gamle OL utforski inngnidd i CERA og jeg stilte på ett par Fischer storslalomski som jeg hadde fått låne av Finor for anledningen (selvsagt store mengder CERA der også). Lasse satte ny løyperekord (cirka 13-15 år gammel rekord) med nesten 20 sekunder da han kom i mål på tiden 9 minutter og 20 sekunder, og var ettersigende ganske sikker på at han stakk av med seieren. Jeg kom i mål noen minutter etter han, etter å ha tatt igjen Andrine Flemmen med over ett minutt, og hadde da slått han med 11 sekunder eller noe slikt. Løypa var forøvrig 8050 meter lang - og den nye rekorden signert av meg var pålydene 9 minutter og 9 sekunder. Det var kanskje det råeste/ kjekkeste/ stolteste øyeblikket jeg opplevde for min egen del i vinter!

– Hva ønsker du deg mest av alt?
 – Bortsett fra å fjerne mesteparten det beslutningssvake kommunestyret i Odda og deres lite innovative angrepsmetodikk for samfunnsutvikling (Les; UNESCO sak som ødelegger Odda som samfunn), er vel ett av de største ønskene mine at den Norske Regjering tar ansvaret de så fint har tatt på seg internasjonalt med å «redde» verden fra global oppvarming her hjemme i Norge også. BYGG HAUKELIBANEN JENS!
DA først kan du stå å snakke troverdig om klima og miljøfokus og hvor mye vi i Norge fokuserer på det. Vi har en infrastruktur på samferdsel i dette landet som er så flau at jeg skjemst!

Som ett tillegsønske ønsker jeg meg at vi i Norge ikke er så forbanna naive og tror at å fungere som et sosialkontor for hele Europa er «the thing to do in hard times». Hva skal Norge leve av når det er tomt for sild i havet og olje på bunnen? Kapitalforvaltningen på østlandet? NEPPE!

Samferdsel, samferdsel, samferdsel. Det er veien og gå for Norge. Det er naturen vår vi kan «selge» ut til det internasjonale samfunnet når oljen er borte - men da MÅ veinett og høyhastighetsbaner på plass siden regjeringa har gjort Norge til ett av de dyreste landene i verden å bo i og reise til.

– Hva er det beste med sommeren?
– Vel, siden jeg har startet i ny jobb som sveisekontroll leder i NLI Odda A/S, så er det beste med denne sommeren at den har hatt relativt greit vær til å sitte på jobb 10-12 timer hver dag. Overskyet og 12-15 grader varmt på det jevne. Men det er ikke feil å kunne våkne og bare slenge på seg shortsen å vimse rundt i god trivseltempratur heller. Det er bare det at jeg kan ikke det denne sommeren!

– Hva er det verste med sommeren?
– Det verste denne sommeren er at jeg ikke har wakeboardbåten min tilgjengelig (den er på verksted), sånn at vi i FonnaWake kan utpå fjorden på kveldstid og lære oss nye triks eller fylle ballasttankene og surfe på wakesurf brettet (eller evighetsbølgen om du vil).

– Hva er best å ha på hodet om sommeren?
– Ørene - nyte deilig fuglesang når man våkner tidlig en dag med en kopp kaffi i den ene og sitt nyfødte barn i den andre hånden. Eller sitte ute og nyte naturen og stillheten for seg selv i periferien Norge på kveldstid når barnet har lagt seg - det er helt greit det og.

– Hva er best å ha på beina om sommeren?
– Rulleski.

– Hva er best å ha i magen om sommeren?
– Motivasjon og guts til å starte på opptreningen til Røldal NedOpp der målet i år, som i fjor, er å hevde seg i det gjeve lag mot Northug og Hjelmeseth. Ryktene sier at kanskje Svindal og Jansrud også stepper opp og setter kondis og stolthet på prøve i år - så her må det trenes! 

– Hva syns du om været?
– Det registreres at det er mye regn i sommerværet i år, men jeg er vanntett så det er det greit. Forøvrig så er jeg ganske entusiastisk over at den globale oppvarmingen har en ganske så kjølig effekt i Norge.

– Noe anna du vil si?
– Vel siden du først spør så; Odda blir skihovedstaden i Norge, med tanke på sesonglengde, når de åpner Jondalstunnelen om halvannen måned. Da har man heisbasert skikjøring/ skigåing opp til 10 måneder i året (sesonglengde er selvsagt væravhengig) innefor 30 minutters kjøring i fra Odda sentrum (Røldal og Folgefonna skisenter).
 
Min nye arbeidsgiver, og spesifikt min avdeling, trenger mer arbeidskraft og personell. Så om det er noen der ute som er interessert i å utforske Odda som mulig arbeidsted for å kunne ha ski året rundt lett tilgjengelig - det være seg om du allerede er sveiser, sveisekontrollør eller har annen yrkesrelatert utdanning så er jeg på jakt etter de riktige personene som kan bli med oss på den store utviklingen vi holder på med for FMC Kongsberg/ Houston/ Singapore/ Malysia (verdens største globale subsea aktør, for de som måtte lure).
 
Ha en fin sommer folkens - snøen for sesongen 2012/ 2013 har allerede vist seg i fjellene og det er ikke lenge igjen før vi nok en gang skuer mot fjelltoppene for å finne ut om det er nok av den hvite gleden til at vi alle kan utføre våres egosentriske store glede - Skikjøring i magisk norsk natur!
 
Piz out fra kontoret i Odda!

Publisert 1. august 2012 kl 10.17
Sist oppdatert 1. august 2012 kl 10.17
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen