Det er Fjellsportfestival, og regnet henger tungt over Sogndal City. Det har likevel ikke satt en stopper for kunnskapstørste jenter som deltar på tre dagers skredkurs med tindevegleder Marit Svarstad Andresen. Godt selskap, god læring og trivelig lunsj var stikkord som ble brukt for å beskrive dagen.

– Flinkere enn de tror

Annonse

Jentene trosset regnet og dro opp mot Tyldringen, som ligger i inngangen til Sogndalsdalen, der de fikk satt kunnskapen ut i praksis.  Marit mener jenter generelt, trenger større tro på seg selv ute i felten.

– Vi fokuserer på at jentene skal bli flinkere til å ta egne beslutninger i fjellet, og bli flinkere til å planlegge og gjennomføre egne toppturer med mål om å finne god snø og artig skikjøring, sier hun.

Hun har tidligere arrangert mange jentekurs, og får stadig tilbakemeldinger på at jentene ikke hadde kommet til å meldt seg på, dersom det hadde vært gutter med.

– Jeg tror ikke det er større fokus på sikkerhet blant jentene, men de er litt mer defensive. Guttene har litt mer troen på seg selv.

2
2

FLINK: Norges gladeste tindevegleder Marit Svarstad (midt i bildet) forteller om bratthet og terrengfeller. Foto: Einar Løken

Hun mener at jenter er plaget av noe som kan minne stygt om prestasjonsangst.

– De blir nok litt stresset når guttene er med, og tror at de må være kjempeflinke, sier hun.

Dette er ifølge tindeveglederen grunnløs bekymring, for jenter er ofte flinkere enn de tror selv. Det var også gjengen hun hadde med seg opp i Sogndalsdalen i dag et bevis på.

– De er i veldig god fysisk form og kjempe linke på ski. Det er ofte sånn på jentekurs. De er flinkere enn de tror.

Store i kjeften

Maiken Bentzon og Therese Hummelsund er to av deltagerne som ønsker å være med fordi de ser at behovet for kunnskap er stort. At det ble en våt affære, tar ikke de to blide festivaldeltagerne noe særlig tungt.

– Dagen begynte bedre enn forventet, med opphold og helt greit, men på slutten pøsregnet det og det lugget godt på veg ned. Det var ikke akkurat ti i stil for å si det sånn, sier Hummelsund.

3
3

GOD STEMNING: Jentene koser seg på skredkurs selv om det regner. Foto: Einar Løken

Hun deltar på skredkurs for første gang, og mener det ikke er noe poeng i å bære rundt på masse skredutstyr dersom man ikke vet hvordan det fungerer.

– Det er nytt for min del. Jeg går på kurset fordi jeg vil vite om hvordan ting fungerer, og at jeg ikke trenger å være avhengig av andre slik at jeg kan være med å vurdere selv. Det er mange som er store i kjeften som tror de kan noe, også er de gjerne ikke så flinke. Det er bedre å kunne stole på egen kunnskap, sier hun.

Selv om det var litt tilfeldig at disse jentene endte på et rent jentekurs, ser de på det som et pluss.

– Vi visste vi skulle til Sogndal og fant dette kurset på nett, så vi meldte oss bare på. Siden vi går en del på tur ellers, så må vi kunne begynne å gjøre egne vurderinger. Selv om man kanskje ikke har så lyst til å si det så tror jeg nok det kan være en lavere barriere for å stille spørsmål og være mer keitete uten gutter rundt. I alle fall for min del, så merker jeg det at man får lov å være med guttene på tur fordi de trenger noen til å kutte grønnsaker til tacoen, sier Bentzon.

Jentene fikk i hjemmelekse og kose seg med morgendagens turplanlegging gjennom appene varsom, yr og ut.no.