Nerberg jobber med Lyngsalpene som utgangspunkt, og det er lokale ungdommer han ønsker å få med seg til fjels i vinterferien. Onsdag starter de med trening med sender/mottaker og kameratredning, torsdag er det topptur på Rørnestinden, og fredag isklatring.

– Skape bevissthet

– Målet er å skape tilknytning til fjellene her hos de lokale ungdommene, gi dem en bevissthet overfor fjellene og naturlig nok et grunnlag for å begynne å ferdes til fjells selv. Lyngen er det området i Norge hvor det kommer flest utenlandske topptur-turister, og jeg syns det er fint hvis de lokale ungdommene forstår hvorfor det faktisk er sånn. Til slutt er det et poeng å lage gode ambassadører for regionen, sier Nerberg til Fri Flyt.

2
2

ERFAREN GUIDE: Mikal Nerberg (til venstre) har jobbet med guiding til fjells i mange år, og denne vinterferien arrangerer han eget ungdomsopplegg for tredje gang. Foto: Ingrid Kårstad

Verdifullt opplegg

Dette er tredje år på rad han arrangerer vinterferieopplegg med fokus på fjellferdsel for ungdom. Årets variant er gratis, og ungdommene velger selv hvilke av de tre dags-oppleggene de vil vøre med på. Opplegget har samme kvalitet som «vanlige» kurs –selv om det er gratis.

– Det første året var det en camp med overnatting og mat inkludert, og da kostet det penger. I år kjører vi denne gratis varianten, sier tindeveglederen.

– Hvordan har du råd til å jobbe gratis disse dagene?

– Jeg syns det er viktig å engasjere lokal ungdom, og mener det er verdt å bruke tid på. Det er viktig verdimessig for meg selv. Nå er det fullt mulig å hente inn offentlige penger til denne typen opplegg, men jeg er flinkere til fjells enn på kontor, så da blir det sånn.

Gode tilbakemeldinger

Nerberg forteller at terskelen for å sette seg i denne fjellturist-rollen kan være høy blant lokale ungdommer, men når noen først melder seg på, da kommer gjerne ketchup-effekten.

– Tilbakemeldingene har vært veldig gode både fra ungdommene og foreldrene, men jeg merker jo at tradisjonelle idretter står veldig sterkt i regionen. De som bor i Lyngen er nok ikke like opptatt av å ferdes i fjellene som turistene som kommer utenfra. Men det vil jeg gjerne gjøre noe med, sier Mikal Nerberg.