Fra 1. november er Fri Flyt en del av VG.

Nye retningslinjer og innstramminger fra midten av desember på grunn av mutanten omicron forandrer ikke planene for verken STS Alpereiser eller Langley for sin kommende vintersesong.

Men retningslinjene gjør den kommende alpesesongen usikker og situasjonen forandrer seg raskt.

– Vi har ikke hørt noe fra regjeringen som gjør at våre reiser må justeres eller avlyses. STS kommer til å gjennomføre alle reiser som planlagt, og det er fortsatt mulig å booke til alle våre destinasjoner, sier Linda Brorström i STS Alpereiser.  

Dette er sesongens beste toppturski.

Langley har lagt seg på samme linje som STS, og holder både planlagte reiser og bookinger uforandret.

Skulle du derimot klikke deg inn på lionalpin.no, får du beskjed om at den norske avdelingen av Lion Alpin har valgt å sette virksomheten sin på pause for sesongen 2021/2022, men at bestillinger kan gjøres gjennom den svenske avdelingen i Lion.  

TAR PAUSE: Den norske avdelingen av Lion Alpin har gitt opp vinteren 2021/2022.
TAR PAUSE: Den norske avdelingen av Lion Alpin har gitt opp vinteren 2021/2022.

Hos verken STS eller Langley har det vært behov for justeringer i virksomheten, men de sier samtidig at det er store forskjeller på de ulike alpelandene. 

Reglene for hensyn til smitte er stadig i forandring. Strenge regler vil man også kunne møte på de ulike skistedene i Alpene.

Bad Gastein og Chamonix er for eksempel ikke alene om å kreve covid-seritifikat av alle sine gjester.

Østerrike har lenge hatt en streng linje ovenfor uvaksinerte, og det vil ikke være annerledes for uvaksinerte innreisende. FHI ber folk om å følge godt med når de skal ut og reise. 

ALPESNØ: Da Fri Flyt og Kjetil Isaksen var i Østerrikes Bad Gastein forrige tiår, var den største bekymringen for å reise hvor mye man måtte betale ekstra for skibagen. Foto: Christian Nerdrum
ALPESNØ: Da Fri Flyt og Kjetil Isaksen var i Østerrikes Bad Gastein forrige tiår, var den største bekymringen for å reise hvor mye man måtte betale ekstra for skibagen. Foto: Christian Nerdrum

– Når det gjelder utenlandsreiser som skal skje i nær fremtid, er situasjonsbildet uoversiktlig. Alle land gjør selvstendige vurderinger. Omicron har som kjent endret de fleste anbefalinger, både nasjonalt og globalt de siste to ukene, sier overlege i FHI Ingvild Fjeldheim til Fri Flyt. 

Les vår sak om regler og reising til de ulike alpelandene.

– Er det risiko for at reiser til Alpene ikke vil la seg gjøre? 

– Regler kan endres på kort varsel både i Norge og internasjonalt. Den reisende er selv ansvarlig for å holde seg oppdatert på hvilke regler som er gjeldende i det/de landene de skal reise til, og i Norge før retur. Dette gjelder både krav til registrering, testing, regler for karantene og krav til dokumentasjon for å få unntak, fortsetter Fjeldheim.