ALBONAGRAT: Den lokale helten og FWT-kjøreren Stefan Häusl dundrer ned ei lekker linje ved Albonagrat like over Stuben i Arlberg. Bilde: Mattias Fredriksson
Lesetid: 4 minutter
Størrelsen er Arlbergs store fordel – men også det som gjør området krevende og risikabelt. Her fins frikjøring i alle vanskegrader, alle størrelser og alle himmelretninger. Noe er krevende og farlig men andre områder er greiere å hanskes med. Uansett må du starte forsiktig hvis du ikke er svært godt kjent eller har guide – i Arlberg skjer alvorlige ulykker i forbindelse med frikjøring hver eneste sesong. Flere av områdene er uoversiktlige ovenfra, og krever at du har sett terrenget fra nedsiden før du kjører. Det er alltid mye folk i Arlberg, og regn med at du alltid har folk både under og over deg. Nordvestlig vindretning gir de største snøfallene.
Freeride Maps har laget et kart over frikjøringsmulighetene i Arlberg, og dette gir god oversikt over mulighetene og vanskegradene.
Lang og østvendt bekkedal med alt fra mildt til vilt terreng. Nås fra heisen til toppen Kapall (2 315 moh), og særlig midtpartiet er nokså krevende. Deler av dette området er ei stor terrengfelle, derfor kreves svært stabile forhold for å kjøre her, men på de rette dagene kan det gi store opplevelser. Krever noe staking tilbake til anlegget.
På vestsiden av samme Kapall er også store og enkelt tilgjengelige frikjøringsområder i tilsvarende vanskegrad som bekkedalen på østsiden.
2 Galzig St. Anton
Godt alternativ i dårlig vær, her er mange fine renner og åpninger i skogen i bekkedalen under gondolen som går rett opp fra St. Anton. Terrenget er sørøstvendt, lett tilgjengelig og det er relativt greit å få oversikt fra heisen. Det er enkelt å skli tilbake etter kjøringa.
3 Steinbachtal St. Anton
Et litt greiere alternativ til Galzig, med fin og lett tilgjengelig kjøring som ender på løypa og dermed gir enkel tur tilbake til anlegget.
4 Schindlerspitze St. Anton
Skiheisen går til toppen som rager 2 648 meter over havet, og har enorme frikjøringsområder på begge sider. Den østvendte kjøringa har et midtparti med krevende renner og eksponert terreng. Området er svært lett tilgjengelig, og byr på frikjøring i både vest-, øst- og sørvendte fjellsider.
5 Valluga St. Anton
Skal du ta heisen til topps her må du ha med guide – for her er terrenget krevende og sørvendt. Det er riktignok ikke så langt å gå opp selv, men da skal du ha stålkontroll i terrenget rundt den 2 809 meter høye toppen. En klassiker er å kjøre fra Valluga til Sürz – en lang tur i variert, kult og krevende terreng.
6 Gampberg Rendl, sør for St. Anton
Vestsiden er et enormt område med vanvittig mye frikjøringsmuligheter. Her er det riktignok ofte noe mindre snø enn på nordsiden, men når forholdene er gode kan du kjøre runde etter runde i stort og krevende terreng. På østsiden av fjellet er det enda mer muligheter, men her er terrenget betydelig mer krevende – her må du kjenne fjellsiden før du setter utfor. Hvis du ikke er lommekjent: start med runder mot sør før du jobber deg gradvis inn i det mer krevende terrenget.
7 Wirt St. Christoph, vest for St. Anton
En kjempefin topptur i krevende terreng hvis det er greia di – hvis ikke når du også dette området fra heisen opp til Peischelkopf (2 412 moh), men da må du regne med litt gåing i motbakke. Terrenget er variert men med en del krevende områder.
8 Albonagrat Stuben, vest for St. Anton
Heisen til denne toppen (2 391 moh) gir ekstremt lett tilgjengelig frikjøring i enorme mengder. Terrenget her er noe greiere enn i St. Anton, men krever likevel at du passer på. Tar du turen mot Maroikopfe kommer du til den mildt sagt legendariske Alaska-facen, som har fått sitt velfortjente navn etter å ha blitt festet på utallige minnebrikker. Heisen gir tilgang til kjøring mot både nord, nordvest, og sørøst.
9 Albonagrat-Langen Stuben
Fin sistetur for dagen, som gir flott skogskjøring og mange høydemetre. Kjør til jernbanestasjonen og ta toget tilbake til St. Anton. Den nederste delen er brattest og mest krevende.
10 Albonagrat-Rasthaus Werwall Stuben
Lang tur som går i sørøstlig retning fra Albonagrat, og krever taxitur tilbake. Masse spennende og artig frikjøringsterreng og nesten 2000 høydemetre kjøring.
11 Trittkopf-Stuben Sürz
Krevende frikjøringstur i terreng som krever at du er kjent eller har med guide. Krever for øvrig også at du holder deg unna forbudt skogskjøring. Terrenget er øst- og sørvendt.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.