– Det er vanskelig i Estland. Vi har nesten ingen fjell, svarer Kelly Sildaru beskjedent.

Det er pressekonferanse, og estlandske Sildaru har nettopp vunnet verdens største actionsport-konkurranse, X Games. Hun kan nesten ikke et ord engelsk, har kun konkurrert i de største konkurransene i et år. Likevel står hun som en ener i freeski for kvinner nå.

Annonse

13-åringen vant på sensasjonelt vis årets finale i Aspen i slopestyle foran Tiril Sjåstad Christiansen og Johanne Killi. Det skjedde også i årets nest viktigste konkurranse, Dew Tour. Sildaru er med andre ord årets virkelig store, internasjonale komet. Når ungdoms-OL starter 12. februar i Lillehammer får likevel ikke verdens beste kvinnelige freeskier for øyeblikket stille stil start. Årsak: Hun er for ung.

Har du sett denne? Oh my Kelly!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

kp

VANT: Pappa Toni Sildaru sammen med datteren Kelly. De blir ikke å se i Oslo i år. Foto: ESPN

– Svekkes konkurransen av at de beste ikke får delta?

–  Det er ikke en diskusjon jeg vil gå inn i. Det vi arrangerer på Lillehammer er basert på utøverne som de nasjonale forbundene har tatt ut. Mange av dem er på topp nå, og andre får en smak på senere toppidrettsliv. Noen kan være på topp nå, mens andre vil dominere senere. Vi som arrangør må bare ta innover oss at vi skal kjøre mesterskapet med de troppene som er satt, sier kommunikasjonsdirektør for ungdoms-OL på Lillehammer, Magne Vikøren.

– Men burde ikke de beste få delta i et olympisk mesterskap?

– Det er sånn at aldersgrensene til ungdoms-OL er satt av IOC, og de internasjonale særforbundene av vinteridrettene. Det er en del av det konseptet, og vår rolle som arrangør er å levere det. Vi har ingen påvirkning på aldersgrensene, og kan ikke styre det. Vår jobb er å arrangere konseptet som det er definert, og ikke styre idrettsgrenene, sier Vikøren.

For Norge er det Birk Ruud, Trym Sunde Andreassen og Tora Johansen som skal konkurrere i freeski. I tillegg finner vi Mathis Bosshard Haavi og Ebba Ruud i skicross.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

kalli

RUN: Kelly Sildaru fra runnet i Aspen. Foto: ESPN

Når X Games i Oslo starter i slutten av februar er hun heller ikke på startstreken. Der er lista allerede full, men inneholder både Johanne Killi og Tiril Sjåstad Christiansen. Sistnevnte er full av lovord om Sildaru, og mener hun er verdens definitivt beste kvinnelige skikjører.

– Å komme på andreplass bak Kelly om dagen er egentlig det samme som å vinne. Hun er helt sinnsykt god for tiden, sa Tiril Sjåstad Christiansen etter X Games-sølvet i Aspen om sin argeste konkurrent i slopestyle.

Vikøren i Lillehammer-OL sier det ikke gjøres unntak i OL på bakgrunn av prestasjoner, og såvidt han vet har det kun blitt gitt dispensasjon i kunstløp, hvor noen av guttene er eldre enn kvinnene.

– Det gis ikke på grunn av dette tilfellet - at noen er så gode at de bør være med, understreker kommunikasjonsdirektøren.