Fra en avkjørsel ved riksveg 5 skal turister fra alle verdenshjørner løftes opp til en innhengning for å se en smeltende bre. Kan det virkelig bli noe av Glacier Gondol i Jølster?
TOPPEN: Slik blir toppstasjonen seende ut, hvis prosjektlederen for Jostedalsbreen AS får det som han vil. Illustrasjon: Norconsult
Lesetid: 6 minutter
KOMMENTAR: En gang i tida kom brearmene fra Jostedalsbreen langt ned i dalene. Spektakulære brefall kunne betraktes fra bilvinduet.
Ja, det er ikke lengre siden enn 1990-tallet at Briksdalsbreen rykket framover med flere titalls meter i året.
Erlend Sande
Denne kommentaren er skrevet av Erlend Sande. Han er forlagssjef i Fri Flyt og forfatter av Toppturboka. Han var tidligere ansvarlig redaktør i Fri Flyt. Han har familiebakgrunn fra Jølster og har vært mye på tur der, sommer og vinter.
Nå skrumper den største breen på det europeiske fastlandet for hvert år. Forskerne sier den store hvite massen av is og snø snart ikke lengre vil være én sammenhengende bre, men deles i to. For turister på bobilferie eller bussutflukt fra cruiseskipet, er ikke isbreen lengre noe de kommer tett på uten videre.
De fleste av oss synes dette er en trist påminnelse om konsekvensene av at jordkloden blir varmere.
MOTSTAND: Gondolplanene i Jølster får kritikk fra flere hold.
UTSIKT: Fra området hvor toppstasjonen er tenkt plassert. Foto: Anne Cecilie Kapstad
Men i Jølster i Sunnfjord kommune, en av bygdene rundt Jostedalsbreen, ser politikere og næringslivsfolk i stedet vekst og arbeidsplasser.
For når isbreen ikke lengre er synlig nede i dagen, ser de for seg å tjene penger på å løfte turistene opp til fjells for å se den.
Lokale næringslivsfolk, reiselivsbedrifter og en tidligere fotballproff har investert i Jostedalsbreen AS, som kjører på for å få byggetillatelsen gjennom.
2. juni gikk fristen ut for å levere høringsuttalelser til detaljreguleringsplanen for en 1900 meter lang gondolbane helt opp til kanten av Jostedalsbreen.
Planene om å bygge gondol opp til Sulafjellet møter sterk motstand. Fotograf Vegard Aasen står på barrikadene og gjør det han kan for å sette en stopper for naturinngrepet.
Her går riksveg 5 med glatte bergvegger på begge sider, før veien forsvinner inn i fjellet på vei mot Fjærland og Sogndal. Folk kjører fort forbi, såpass fort at vegmyndighetene er redde for at en avkjørsel til den planlagte gondolbanen blir ulykkesutsatt.
Lokalkjente vet at stien opp Lundeskaret starter herfra. Tar du beina fatt, kommer du opp det som har vært omtalt som DNT-nettets bratteste sti. En kløft som fører opp til høyfjellet og det som en gang var ferdselsveg mellom Sunnfjord og Sogn.
KJØSNESFJORDEN: Gondolen er planlagt ved enden av vannet i bakgrunnen. Foto: Brit Siv Fimland
ROLIG: Innerst i Kjøsnesfjorden skjer det nokså lite. Foto: Leif Kapstad
Høyt over stien kan det komme gondol. Med to lange spenn skal turistene løftes helt opp til Tverrfjellet, 1495 meter over havet.
Prisanslagene på prosjektet er så langt mellom 300 og 400 millioner kroner, men det er uten selve gondolbanen, som skal leveres fra Italia. Til sammen snakker vi altså om godt over en halv milliard i investeringer.
Turistene skal komme med bil eller buss, kanskje fra cruiseskip som har lagt til kai i Olden, Nordfjordeid eller Flåm, alle rundt 70-120 kilometer unna.
Toppstasjonen ligger nøyaktig på grensa til verneområdet..
Vel oppe skal de kikke ut over Jølstravatnet på den ene siden og inn mot Jostedalsbreen på den andre. Her er de nært breen, og nærmere kommer de heller ikke.
Her blir det nemlig ikke lov å forlate toppstasjonen, med mindre du er i følge med en guide.
OFF LIMITS: Ferdsel på breen blir ikke tillatt for de som tar gondolen opp, med mindre de benytter guide.
Da jeg leste om dette første gang kunne jeg ikke skjønne at dette var en god idé for noen, kanskje med unntak av selskapene som vant anbudene på å få bygge banen.
Jeg trakk på skuldrene over et luftslott med minimal sjanse for å bli realisert.
Men sistnevnte erstattet en taubane som var der fra før, Loen har et kjempestort hotell og Åndalsnes er etablert turiststed. Slike anlegg er mer å sammenligne med Ulriksbanen i Bergen og Fjellheisen i Tromsø.
En gondol fra ingenting og opp til Jostedalsbreen er noe helt annet. Et massivt fremmedelement i den mest sårbare naturen, der du ikke kan vandre videre innover i fjellet eller ta stien (eventuelt skiene) ned fra toppstasjonen – som på alle de andre norske gondolene – men er sperret inne i en innhengning.
Dette blir mye dyrere, mye mer konfliktfylt og mye lengre fra folk.
For meg virket det åpenbart at en sånn idé ville bryte med alt av klimapolitikk, nasjonalparkforskrifter, friluftstradisjoner og verneinteresser.
Og i en eventuell neste runde bli skrotet fordi det var umulig å finansiere.
Men så langt ser det ut til at jeg har tatt feil.
Flertallet i kommunestyret i Sunnfjord har bevilget flere millioner til konsulentutredninger – ironisk nok fra et fond som skulle kompensere innbyggerne for naturtap etter vannkraftutbygging.
Ordføreren ser på gondolen som et kommende «fyrtårn for turismen i området». Det lokkes med 75.000 turister i året og 50 helårs arbeidsplasser.
Ingenting tilsier noe annet enn at reguleringsplanen blir godkjent.
– Enormt med urørt natur
På Vestlandet er de vant til å få høre at naturen er vakker. Ikke minst i Jølster, der maleren Nikolai Astrup gjorde landskapet og fjelltoppene til ikoner.
Men noen synes det blir litt lite ut av all denne skjønnheten – i kroner og øre.
Som ordfører Jenny Følling (Sp) sa på et formannskapsmøte i april i år:
– Vi har enormt med urørt natur rundt oss.
For 25 år siden ivret lokale entusiaster for å lage business av fjelltoppen Kaldakari, noen kilometer vestover fra den planlagte toppstasjonen på Glacier Gondol.
Her skulle folk i den fraflyttingstruede bygda Veitastrond bygge restaurant på dugnad og spisegjestene flys opp med helikopter.
I et avisinlegg tok en av initiativtakerne et oppgjør med ideen om at «lokalsamfunn kan leve av fotturistar (les nikkersadel) med ryggsekken full av knekkebrød og saftkonsentrat innkjøpt i Oslo».
Den legendariske samferdselsministeren Kjell Opseth (Ap) var entusiastisk tilhenger av prosjektet, og Carl I. Hagen (Frp) tok en prøvetur med helikopter over Kaldakari som en del av valgkampen.
Værforholdene er vanskelige her. Jostedalsbreen er blitt liggende her av en grunn, det er høyt til fjells og rikelig med nedbør. Her blir det slett ikke god utsikt 365 dager i året.
Sikkerheten til de som tar gondolen skal ivaretas blant annet ved at de ikke får lov til å forlate et område rundt toppstasjonen dersom de ikke er i følge med guide – men de mest rutinerte guidene i Norge protesterer mot gondolplanene. Et slik ferdselsforbud vil være noe helt nytt i Norge, der allemannsretten stort sett sikrer at vi kan går hvor vi vil.
Det er villrein i området som kan bli forstyrret både av anleggsarbeidet, selve gondolen og økt ferdsel i området.
Kvalitetene som for friluftsliv i området forringes og motstanden lokalt er stor, ikke minst fra unge folk som representerer framtida.
Til sammen gjør dette gondolen til Jostedalsbreen til det mest tullete gondolprosjektet så langt i Norge.
Heldigvis er det fortsatt ikke sikkert at Glacier Gondol i Jølster blir noe av.
Både statsforvalteren og regjeringen kan stanse prosjektet hvis de vil. Og om ikke politikerne tar til vettet, tror jeg fortsatt det blir vanskelig å skaffe den halve milliarden som skal til for å sette i gang bygging.
Helikopterfarten til Kaldakari ved Veitastrond var det til slutt Miljøverndepartementet som satte foten ned for. Begrunnelsen fra den gangen står seg like godt i dag.
«Slik tiltak vil forringe nett dei kvalitetar som gjer desse områda attraktive».
KRONIKK: Jostedalsbreen kan bli neste offer for gondol-kannibaliseringa i vestnorsk natur. Om firmaet Jostedalsbreen AS får gjennomslag for planane i Sunnfjord kommune, vil det årleg fraktast 100.000 turistar opp til nasjonalparkgrensa på Tverrfjellet i Jølster.
Husker du gjengen som kjørte i temmelig vanvittig isbre-terreng på fjorårets Film Tour? Vel, i år er de tilbake med ny film som er lengre, bedre og (tro det eller ei) enda mer spektakulær.
Allerede abonnent?
Norges største og beste magasin om ski, topptur og bratt friluftsliv - siden 1998
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 8 utgaver av Fri Flyt magasin
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av Fri Flyt magasin
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.