Norge er fylt av gode klatre, sykkel, vannsport og skiopplevelser på sommeren. Her er 55 grunner til å tilbringe sommeren i Norge.
Sist oppdatert: 15. juni 2022 kl 13.00
HØYE MÅL: Opp en grad, lede en rute, klatre et overheng – you name it. Lars Ole Gudevang får unna store deler av ticklista her, på ruta The Nordic Flower i Flatanger. Bilde: Henning Wang
Du skal være både sprek og allsidig for å rekke over alt dette i løpet av en sommer – men hvorfor ikke ha litt ambisjoner?
Norge er verdens beste land for oss som liker det vi skriver om i Fri Flyt, og det er ingen grunn til å forlate landet for å ha det gøy. Uansett om korona er involvert eller ikke.
På de neste sidene finner du femogfemti tips til ting du bør få gjort denne sommeren – uten å krysse andre grenser enn dine egne. Siden det er sommer har vi riktignok begrensa skitipsene til bare fem – men husk: Skikjøring på myk sommersnø er noe av det deiligste som finnes. Det er i hvert fall garantert fetere enn å banke på kunstsnøis tidlig i november.
Hvis du likevel har pakka bort skiene, så kan du la deg inspirere av 45 andre, sommerlige tips til verdens fineste opplevelser i verdens fineste land for sånne opplevelser.
God tur og god sommer – enda flere tips finner du på nettsidene våre!
TOPPTUR
Innimellom er våren så lang, snømengdene så store og sommeren så kald at skisesongen ikke slutter. Men hvor er ikke så lett å si, ut over at sist vinter var så snørik og lang over hele landet at sjansen for å komme seg på skitur midtsommers er høyst til stede.
NÅR: Anytime – du må bare finne ut hvor det er snø.
Verdens feteste sommerskisenter mangler riktignok breheisen som gir tilgang til frikjøringa som er bedre enn i de fleste vinteranlegg, men likevel: Det er snakk om en kjapp tur på feller fra stolheisen, og så stemninga da! Stryn er verdens beste sommerdestinasjon for skifolk.
NÅR: Vanligvis før juli – men kanskje ikke denne sommeren.
Terrengparken på Fonna er – når den er på sitt beste – så bra at alt som kan krype og gå av superstjerner kommer for å kjøre i den. Og bade i fjorden ved Jondal på ettermiddagene. Eventuelt prøve å slå Benjamin Forthuns verdensrekord i pondskim.
NÅR: Vanligvis før juli – men kanskje ikke denne sommeren.
Dette er destinasjonen for alle hardcore skikjørere som skal terpe seg i form når oktober kommer. Tidligere på året når du riktignok Norges beste, heisbaserte sommer-frikjøringstur fra skisenteret like ved landets høyeste fjell, men Juvass er først og fremst stedet for å gjøre seg klar til sesongen som snart kommer.
NÅR: Helt til vinter-skisentrene åpner.
EN VEI SOM GÅR HØYT
Valdresflya og Trollstigen er kanskje mest kjent, men i Norge fins mange vinterstengte fjelloverganger som gir tilgang til så flott skikjøring så fort de åpner på våren og tidligsommeren. Visste du at i år var brøytekantene på Trollstigen opp mot ti meter høye?
NÅR: Vanligvis i juni, men sannsynligvis enda lenger i år.
FORRA
Den bratteste padleelva i det gamle fylket Nord-Trøndelag er også en av landets aller beste. Forra er full av fete stryk opp mot grad fem og kanskje enda litt mer, men likevel overraskende padlebart. Inkludert er temmelig høy hillbilly-faktor.
NÅR: Sommeren og høsten når vannstanden er moderat. 14-15 kubikk på vannmåleren ved Høggås bru er fint.
SJOA
Et par måneder hver sommer går den vesle og litt søvnige bygda Heidal i Gudbrandsdalen fra å være nettopp det, til å bli en slags verdens-sentral for elvepadling. Grunnen er Sjoa, som ikke bare er full av raftingbåter hele sommeren, men som også har verdens beste padlestrekning: Åmotfallene.
NÅR: Fra april til oktober, men pass deg hvis det er veldig mye vann
BRANDSETHELVA
Kjenner du til spriten Bombay Sapphire? Den fins på blå flaske, og ser temmelig deilig ut, og ganske likt Brandsethelva ved Voss. Den har glassklart vann som renner utfor bratte stryk med grå steiner. Og hvis du bommer på vannstanden er det greit, for du er på Voss; Verdens beste padledestinasjon.
NÅR: Om våren og etter regnvær
HATTFJELLDAL
Mariann Sæther har flytta hit, og det forklarer vel egentlig det meste. Susna, Vefsna og alle sideelvene gjør Hattfjelldal i Nordland til en av verdens beste steder å padle elvekajakk, enten du vil ha bratte fosser, store elver, lekebølger eller alt på samme tur. Mygg og nydelige steder å campe er også inkludert.
NÅR: Hele sommeren – her er det padling å finne uansett vannstand
FLERDAGERSTUR
Rundt Svartisen fins noen vanvittige padleelver som krever lang innmarsj og gir dagevis med padling langt unna sivilisasjonen. Lomsdalselva og Glomåga er vanvittige padleturer som krever innsats over flere dager.
NÅR: Midt på sommeren når været er behagelig og vannstanden moderat
Nydelig backdrop og Norges beste bølger finner du i Nordland. På Unstad er du omgitt av kvasse, snødekte fjell. Hvis du ikke har noe imot tjukk våtdrakt og kaldt vann, så er dette som et mekka for surfere.
De mest knallharde windsurferne finner du på Nordmøre – nærmere bestemt på Hustadvika. Bølgene, været, svabergene og dialekten her er av den nokså nådeløse typen – perfekt for å byge karakter med andre ord.
NÅR: Sommer, høst og vinter
LEGGE LISTA (HØYT)
Halvannen time med bil sør-vest for Kristiansand finner du en drøss fete spots for seiling og kite – og mange steder hvor den slags er forbudt. Men ta skikken dit du kommer, finn ut hvor det gjelder, så kan du kose deg med noen av landets beste bølger.
NÅR: Hele året
HASLEMOSTREKKA
I Hedmark finner du Norges lengste rettstrekning, over syv kilometer RETT frem. Hedmark heter riktignok Innlandet nå, men veien er fortsatt like rett.
TRYVANN
Siden du ikke får lov til å fly utenlands kan du reise til hovedstaden og sammenligne tider med Carl Fredrik Hagen og Andreas Leknessund. Er du Oslo-borger må du reise til Trondheim og sykle klatringen til Skistua.
DALSNIBBA
Norges lengste stigning er på over to mil og 1500 høydemeter. Dessuten stopper veien på spissen av et fjell, det er sjelden kost selv i internasjonal sammenheng.
TUR FRA AURLAND TIL LÆRDAL
1300 høydemeter mellom to norske småbyer, der brøytekantene på fjellet er mellom fem og ti meter på det høyeste.
TA ET BAD I NORANGSDALEN
Ifølge NAFs veibok er dette Norges smaleste dal. Sykkelturen tar du mens du er i Geiranger, og så bader du i Lygnstøylvatnet. Her ligger en hel by bevart rett under vannoverflaten, og hvor ofte bader du egentlig når du sykler landevei?
KRYSSE FINNMARKSVIDDA
Start i Alta og sykle sørover til Kautokeino. Derfra tar du inn i Finland, før du tar til høyre ved Hetta, så til høyre ved Palojoensuu før du tråkker til Tromsø og tar flyet hjem. Husk lommemat, for turen er 550 kilometer lang.
HANDLE I DIN LOKALE BUTIKK
Gjør det selv om den er dyr og ræva. Du vil heller holde liv i dem enn Amazon.
SETT EN KOM
Det finnes et segment på Strava for alle, og om det ikke finnes et segment der du kan få bestetid, lag et selv da vel! For hvor mange andre er egentlig raskere enn deg opp din egen oppkjørsel? Og hvor mange slår deg på den ene hundremeterstrekningen på familiegården i Valdres?
BREKK KRAVEBENET
Ikke gjør det med vilje, selvsagt, men om du pleier å velte, prøv å del kravebenet i to. For det må en liksom gjøre for å være syklist, ikke sant?
SYKLE GRUS MED RACERSYKKEL
Gjøres hvor som helst i Norge. Bare gjør det. Har du gjort det før, gjør det igjen.
Sett deg et mål om å klatre en grad høyere enn du har klart før, tren målretta mot den nye graden, og nyt følelsen når kompisen din roper KOM IGJEN og du stønner, grynter og roper og så PLUTSELIG er du der.
NÅR: …som helst
BESTIGE ET KLATREFJELL
Hele poenget med klatring er jo å komme seg opp på noe som er utenfor rekkevidde for vanlige turfolk. Norge har mange fjell som er så bratte at klatring er en forutsetning for å komme til topps, med Stetind, Romsdalshorn og Store Skagastølstind som de mest kjente. Men et fins mange andre også!
NÅR: Best litt utpå sommeren, når snøsmelting ikke gjør rutene søkkvåte.
LEDE
Hvis du bare driver med buldring eller topptau, så er tiden overmoden for å gjøre det så mye at du kan ta steget videre og begynne å lede. Det er mulig du røyker rullings og klatrer i baris over en lav sko, men ekte klatrer er du ikke før leding er default.
No dig no ride sier syklistene. Sånn er det kanskje litt for klatreren også? Ta deg tid til å pusse litt på ei rute eller et bulder, eventuelt enda bedre: finn ei helt ny linje og puss den fram. Ikke bare blir du populær og får flere venner, men du får også kjenne på en tilfredsstillelse som ikke krever at du lever som en toppidrettsutøver.
NÅR: Hele året.
STETIND
Norges nasjonalfjell er et såkalt alpint fjell – selv enkleste vei til topps krever klatring. Normalveien er en nydelig tur, men for deg som er hakket mer erfaren er ruta Sydpilaren (6 –) en makeløs opplevelse med fantastisk klatring på et ubegripelig tøft fjell.
NÅR: Sommer og høst
BARE BLÅBÆR
Lofoten er verdens fineste sted, og Bare Blåbær (5–) er verdens fineste rute for sin grad. Lettsikra og nydelig klatring i rådeilige riss og renskårne diedre. Etterpå kan du bade på vei tilbake i bilen, og når du er ved bilen kan du kjøre fem minutter til under Presten og ta en titt på den.
NÅR: Sommer og høst
KVAM
Landets største klatrefelt ligger ved Sogndal og byr på flere hundre ruter i alskens vanskegrader. Noen av rutene og bulderne er de vanskeligste i landet, så her er det mulig å studere råskap på høyt nivå eller bedrive nettopp det selv.
NÅR: Vår, sommer og høst
UT
Hvis du bare driver på med klatring inne så er det på høy tid å gjøre noe med det. Alt som kan gjøres ute er tross alt best å gjøre ute.
NÅR: Hele tiden.
SYKLE HEISBASERT
Sommertips #45096834 for hjemmeferie i Norge: Har du ennå ikke prøvd heisbasert sykling, er det på høy tid. Virker det litt skremmende? Bra! Da får du jobbet litt med psyken, og ikke minst får du jobbet med nedoverferdighetene. Stikkord: Hafjell, Drammen, Trysil.
DRAMMEN
Av en eller annen merkelig grunn, har det heisbaserte sykkeltilbudet i Drammen gått under radaren i mange år. En snau time unna hovedstaden har du heisbasert sykling som matcher det meste.
TRYSIL
Hvis du ikke har vært der, og er lei av at alle sykkelvennene dine gnåler om det – kom deg av gårde. Hypen er ekte. Du skal være ganske innbitt og grinete for å ikke synes doseringene i Gullia er morsomme.
Megapluss: dette er familievennlig som bare rakkern. I mange pumptracker kan man også kjøre både sparkesykkel og skateboard, og pumptracker har en tendens til å ligge i nærheten av andre anlegg som ballbinger og lekeanlegg, så hele familien kan ha det fett.
FJORD-TOPPTUR
Det trenger ikke alltid bare handle om syklingen i seg selv. Ofte er utsikten halve opplevelsen, og vi nordmenn står i særstilling med vår mulighet til å sykle fra fjell til fjord. Stalltips; Sunnmøre.
Det beste med sykling er at du ikke er avhengig av andre transportmidler. I utgangspunktet. Men setter du av ei langhelg, og planlegger tre dager med sykling på forskjellige steder, med biltransport i mellom, så har du oppskriften på en ganske fet miniferie. Stalltips; Hallingdal.
PIKNIK
Lei av å sykle de samme turene om og om igjen? Hvis økonomi eller reiserestriksjoner gjør det krevende å få opplevd nye ting, går det an å se på den lokale sti-runden. Hva med å pakke med en primus, stekepanne, og litt god mat? Både barnebrus og voksenbrus går an.
SYKKEL-TOPPTUR (UTEN FJORD)
Topptur er det begrep som er mest vanlig vinterstid, men det kan jaggu brukes om sommeren også. Flere toppturområder som er fine på vinteren er også fine med sykkel. Om du ikke kommer deg på de bratteste toppene, finnes alternativer. Stikkord: Lyngen, Trollheimen.
AFTERBIKE
En haug med sykkelfestivaler er avlyst, så de største sosiale sammenkomstene kan vi se langt etter. Men hva med en afterbike for deg selv, og/eller venner? Legg opp en helaften med de beste stiene til forrett og middag, og en sosial sammenkomst til avslutning.
PADLING I NÆRØYFJORDEN
Nærøyfjorden ligger midt i verdensarven, den som velstående turister fra hele verden ønsker å se den med egne øyne. Et padleturforslag du aldri glemmer er Gudvangen – Stokko – Stigen – Holmo – Gudvangen.
NÅR: Vår, sommer og høst er finest
LØPETUR PÅ STI: HVALER
Løp hvor du vil. Men vi bare MÅ tipse om kyststiene på Hvaler. Her løper du gjennom et landskap av kystbarskog, lyngheier, rullestein og svaberg. Helt nydelig, og laaaaang sesong.
NÅR: Hele året
PADLETUR: HUI RUNDT– TJØME
Langvika er et godt utgangspunkt for padleturer i et variert, men skjermet farvann, hvor du kan utforske holmer, viker og skjær i randsonen til Færder nasjonalpark. Hui Rundt tar omtrent 2-3 timer og er 8 kilometer.
Kommer 130.000 til å gå Romsdalseggen i år, slik vi leste om i avisen? Sjansen er i hvert fall stor for at det vil være flere enn normalt, med turister som vil oppleve mer enn å kikke på måkene fra kaia. I sommer har du sjansen til å gå den før det blir gondol.
NÅR: Juni-september
BLÅIS-VANDRING
Det var breene som i sin tid formet landet vårt, og det er noe helt spesielt å bevege seg på isbreer sommerstid, med skiftende lys, nyanser av blått og lyden av is i bevegelse. På Eventyrisen på Svellnosbreen kan du vandre rundt på blåis, blant istårn og grotter.
NÅR: Sommer og høst
BOMTUR
Ta sykkelen din eller bilen fatt med mål om å komme inn på en bomveg. Bak bommen ligger opplevelsen. Det kan godt være en bomveg du kjenner fra før av. Husk kontanter, for ikke alle bomveier tar kort eller Vipps.
NÅR: …som helst, men vanligvis når veien er brøyta/ snøen smeltet.
FISKETUR MED BARN
For 10.000 år siden var fiske noe av grunnlaget for at vi flyttet hit. Hele tiden har vi båret denne kulturarven og vi må ikke ta fra barna de gode fiske- og naturopplevelsene. Har du en fiskestang i boden, så har du allerede kommet langt. Klarer du å overføre din egen fiskeglede til neste generasjon?
NÅR: Fram til 1. august
SLOGEN
Planlegger du en fjelltur i Sunnmørsalpene, bør Slogen (1564 moh.) være førstevalget. På begge sider av Hjørundfjorden ligger turmålene på rekke og rad, men for mange er den pyramideformete Slogen den aller flotteste toppen. Patchellhytta (818 moh), en selvbetjent turistforeningshytte, ligger ved foten av fjellet.
NÅR: Sommer og høst
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.
Det finnes mange gode tips til ferie i Norge. Men her har vi samlet 55 gode grunner til å bruke sommeren i Norge. Her finner du også enda flere tips til hvor du bør reise i sommer.