Kristiansand er perfekt for ivrige stisyklister, det er kun få minutter på sykkelen før du når marka. Sørlandsbyen har også mange muligheter for windsurf, surf, longboard og klatring, hvis det frister mer.
FIN SYKLING: I Kristiansand finner du blant annet Kristiansand sykkelpark. Foto: Morten Trædal
Lesetid: 6 minutter
Syklist Øyvind Østvedt liker stisyklingen i Kristiansand så godt fordi det er 100 prosent sykling hele veien, uten transportetapper.
Østvedt har tre favorittområder han sykler på i Kristiansand. Det er Jegersberg, Bymarka og Kjerrane. Alle tre områdene er sentrumsnære, og det er bare å hive seg på sykkelen, så er man framme i skogen på mellom fem og ti minutter.
– Disse områdene flyter litt over i hverandre kan du si. De er bare delt av en elv og en vei, forteller Østvedt.
Det er flere sider ved stisyklingen i Kristiansand han mener er bra.
– Terrenget her er stort sett veldig variert, og det skifter hele tiden. Her er det også 100 prosent sti hele veien i skogen, kun singletracks, og ingen transportetapper, forteller syklisten.
God tilgjengelighet
Østvedt kan godt anbefale opphold på hotell midt i byen for de som er interessert i å sykle i kristiansandområdet, nettopp på grunn av tilgjengeligheten til marka.
– Så er det muligheter for å dra ut og spise, ta seg en øl og kose seg på kvelden i tillegg, legger han til.
Det er blandingen av moro og treningsutbyttet syklingen gir, som får Østvedt til å frese rundt på sykkelen.
– Det er en uslåelig blanding som jeg aldri har funnet i noen annen form for idrett. Det gir meg også endeløse muligheter! Det finnes alltid nye utfordringer og man blir aldri ferdig utlært, understreker han.
Multisyklist
Østvedt sykler ikke bare på sti, for tiden er det utforsykling som gjelder. Det blir utfor i Hafjell, og ikke minst i NM i Nesbyen.
– Det må være sommerens høydepunkt, fastslår han.
Når han er på hytta i Tvedestrand går det i landeveissykling. Denne karen kjeder seg nok aldri.
– Også er sykling veldig sosialt. Jeg liker å sykle med folk som kan pushe meg teknisk og mentalt, samtidig som jeg kan pushe tilbake, forteller Øsvedt.
Stisykling
Jegersberg
Ligger i bymarka, sør i Kristiansand. Hit kommer man seg lett ved å sykle fra midt i byen. For eksempel kan du følge veien inn fra Høgskolen i Agder, eller fra bomstasjonen ved Statsarkivet. Derfra er det gruslagte stier og en lysløype som går vestover mot Jegersbergvannet. Stien er stort sett grei og bred, og kan by på tekniske utfordringer.
Kjerrane
Nordvest i marka som ligger sør i Kristiansand. Følg for eksempel Setesdalsveien nordover og ta til venstre mot Suldalen/Grotjønn. Første del av stien er bratt og kronglete, men så blir løypa bredere og det kommer etter hvert grusvei. Her er det ganske greit teknisk, bortsett fra at det kan være noen små utfordringer i starten. Det går også an å sykle mot Kjerrane fra Stemmen. Denne løypa er merket hovedturløype til Kjerrane. Her er det for det meste skogsbilvei og grusvei, men det finnes også muligheter for å sykle på sti.
Hove
Ligger i Arendal,nordøst for Kristiansand. Her kan du starte å sykle fra Hoveleiren. Turen består for det meste av skogsstier. Det er flere muligheter her, om man vil sykle teknisk fort eller ta en rolig tur. Stiene kan også sykles hvilken som helst vei. Her er det mye flatt terreng, men det er mye tett furuskog og kupert terreng.
Dømmesmoen
Dømmesmoen ligger i Grimstad, nordøst for Kristiansand. Her kan man starte å sykle fra parkeringsplassen til lyssløypa. Her er det en runde med sammenhengende sti, og flere korte transportetapper på veien. Alt av stier her kan sykles, og løypene kan lett tilpasses med å kutte stier. Her er det løyper med mye stigning.
I tillegg kan du kjøre heisbasert sykling på Tveit rett utenfor Kristiansand. Les mer om tilbudet her.
Ligger sør i Kristiansand, og er et av byens mest sentralt beliggende friluftsområder. Vestre Strandgate går sørover mot broen over til Odderøya. Rutene her går for det meste på granittisk gneis med god friksjon. Noen steder er det kvartsbånd med gode tak, men som erlitt glattere. Det er en vegg som for det meste går på sva, men resten byr på svært varierende klatring, med både overheng, vertikale og mindre bratte partier. Rutene er gradert fra 4+ til 8+.
Ravnedalen
Ravnedalen er en av de mer populære turistattraksjonene i byen, og ligger nordvest i byen. For å komme dit kan man følge riksvei 9 nordover fra Kvadraturen. Det er også mulig å ta buss hit. Dette er Kristiansands mest imponerende klatrefelt. Det finnes et variert utvalg av ruter her, i alle vanskelighetsgrader. Dette kan være et felt med utfordringer for den moderne sportsklatreren, flere av rutene er nemlig lange og krever bruk av naturlige sikringer. Det kan også være en utfordring å finne rutene her. Graderingene i klatrefeltet ligger mellom 4+ og 8-.
Longboard
Skjellingstadbakken
Ligger like ved Mandal, vest for Kristansand, på fylkesvei 408. Bakken har forholdsvis ny asfalt, og den er perfekt for Downhill. Den har noen få svinger, og det er lite trafikk på veien. Det er flere bakker på vei ned, og i den siste er det perfekt å slide. På slutten bør man slide, hvis ikke kommer man inn på E39.
Beste vindretning: Sør, øst, sørvest, sørøst, nordøst
Vanskelighetsgrad: Viderekomne
Hamresanden
Nordøst for Kristiansand, over fjorden. Hamresanden er Flekkerøy Brettseiler Klubb sin andre hjemmespot, og benyttes som alternativ til den faste spoten på Åshavn brygge.
Vanskelighetsgrad: Nybegynner
Beste vindretning: Sør, sørvest, vest
Groos
Ligger sør i Grimstad, nordøst for Kristiansand. Dette er en god plass for nybegynnere, og også for å lære seg å cruise eller freestyle.
Beste vindretning: Nordøst, øst, sørøst, sør, sørvest
Vanskelighetsgrad: Nybegynner
Hasseltangen
Ligger sør for Arendal, nordøst for Kristiansand.
Beste vindretning: Sørøst, øst, nordøst
Vanskelighetsgrad: Avanserte
Hove
Like sørøst for Arendal, sør på Tromøya, nordøst for Kristiansand. Dette er spoten som er utgangspunkt for det meste av brettseiling i arendal.
Beste vindretning: Sørvest
Vanskelighetsgrad: Nybegynnere
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.