Når åpner alpinanleggene?

Med litt flaks blir det åpne skisentre med terrengpark i Norge allerede i oktober.

Sist oppdatert: 8. september 2014 kl 14.58
DRØMMESTART: Dette bildet ble tatt da Oppdal skisenter åpnet den første helga i desember i fjor. Dessverre ble dette årets beste helg, for etter denne dagen kom det knapt snø. Men Markus Nilsen koste seg så lengde det varte. Foto: Tore Meirik
DRØMMESTART: Dette bildet ble tatt da Oppdal skisenter åpnet den første helga i desember i fjor. Dessverre ble dette årets beste helg, for etter denne dagen kom det knapt snø. Men Markus Nilsen koste seg så lengde det varte. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 6 minutter

De færreste skisentrene tør love så mye konkret tidlig i september, men mange har satt åpningsdato –og nesten alle lover å prøve å fikse hopp og rails fra dag en. Flere steder, blant annet i Sogn skisenter, hogges det skog for å bedre offpistekjøringa.

LES OGSÅ: Kortere vei til vinterfjellet

Mer om årets sesongstart finner du her!

Åpningsambisjoner i norske skisenter:

Geilo: Ila. oktober

– Vi har ikke satt noen dato, men målet er oktober. Vi har inngått samarbeid med Geilo idrettslag, og de skal lage tidligpark i Havsdalen. Der kommer det til å bli bra parktilbud fra dag 1, sier daglig leder Stein Verpe.

geilo-terje-nummedal
geilo-terje-nummedal

PARKSATSING: På Geilo har skisenteret inngått samarbeid med Geilo IL for å sikre tidlig åpning av park i Havsdalen. Tirilparken (bildet) åpner noe senere. Foto: Terje Nummedal

Kvitfjell: 1. november

– Vi har kjørt tidligpark-tilbud de siste årene med noen rails og småhopp ved den ene stolheisen, og vi har ambisjoner om å videreføre det i år. Men det er selvsagt umulig å si noe mer konkret ennå, sier Gunnar Fretheim i Kvitfjell alpinanlegg. 

Familieheisen ved Mellomstasjonen åpner først, og nedfartene rundt denne heisen.

Hafjell: 29. november

Løypene Seterløypa og Kjusbakken, og stolheis 2, åpner først i Hafjell.

–  I Hafjell satser vi på å ha parktilbud fra dag en. I utgangspunktet er det Backyard, som er blåparken vår. Så vil railgarden og mainpark åpne så fort vi har snø, så det er mulig vi også har railgarden åpen fra dag en, sier parksjef Roger Hjelmstadstuen.

Jens,-downrail
Jens,-downrail

MINIPARK: Fra åpningshelga i Hafjell i 2012. Jens Johnsen er nok på plass i år også. Foto: Tore Meirik

Hemsedal: 31. oktober

Hemsedalsløypa (nummer 10) åpner først, sammen med heisen Hollvin Express. Men Hemsedal har også planer for et parktilbud fra dag en: 

– Vi satser på å gjøre som før; Bygge noen hopp og rails nede ved lodgen. Har vi forhold til å gjøre ferdig hele parken, så gjør vi det, men været og snøforholdene avgjør, sier parksjef Johan Lundh.

hemsedal-foto-kalle
hemsedal-foto-kalle

VED LODGEN: Hemsedal satser på å bli blant de første skianleggene som åpner i Norge –da med parktilbud nede ved lodgen, som her i 2011. Foto: Kalle Hägglund

Oslo Vinterpark (Tryvann) og Varingskollen: Åpningsdato ikke bestemt

Løypene åpner slik (i prioritert rekkefølge): Tårnbakken, Nybegynnerbakken og Hyttli. Parallellt skal det jobbes med terrengparken.

– Vi har kunstsnøanlegget klart til innsats fra tidlig i november, og gir full gass på snøproduksjon så fort værforholdene tillater det. Både i Tryvann og i Varingskollen vil vi ha noe parkelementer klare fra dag en, lover pressekontakt Hanne Norstrøm.

tryvann-stian-raa
tryvann-stian-raa

OSLOSKI: Park fra første dag i Oslo. Foto: Stian Raa

Myrkdalen: 1. november

– Vi er avhengig av natursnø eller gode forhold for snølegging, men målet er første lørdag i november. Er det nok snø kommer vi til å bygge noen parkelementer, sier driftssjef Kjell Rune Agledal.

De første heisene som åpner i Myrkdalen er Myrkdalsekpressen, Kråni og Kari Traa-trekket.

Myrkdalen
Myrkdalen

SNØRIKT: Myrkdalen ved Voss kan ofte skilte med store snømengder. Foto: Tore Meirik

Røldal: 22. november

– Som alltid er det værgudene som bestemmer, men vi prøver. Vanligvis har vi kun et begrenset parktilbud fra start, det er snøen som bestemmer. Rails krever lite, så det får vi alltid ut. Er det nok natursnø blir det bygget en liten hopplinje ved barneheisen. Ellers har det de siste vintrene gått fint å kjøre utenfor løypene fra start, med mange frikjøringselementer. Blant annet har det nærmest blitt en tradisjon for sesongåpningstur i Førsterenna, så vi får håpe vinteren blir som før, kanskje bare med litt mindre vind, sier markedssjef Pelle Gangeskar.

LES OGSÅ: Frikjøringsekspressen

roldal
roldal

BYGGER HEIS: I Røldal bygges det ny heis i disse dager. Røldal Ekspress skal etter planen åpne 10. desember. Foto: Pelle Gangeskar

Trysil: 1. november

– Førsteprioritet er løype 15 med Fjellekspressen og Løype 63 i Høgegga. Vi klarer nok ikke noe særlig til park den aller første helga, men ei lita park- og raillinje, slik vi har hatt tidligere, skal vi nok få opp, sier driftssjef Jan Linstad.

trysil-mattsson
trysil-mattsson

PARKTRADISJONER: Norges største alpinanlegg -målt i omsetning- har gode tradisjoner for tidlig parkåpning. Foto: Ola Mattsson

Strandafjellet skisenter: 1. desember

Barneområdet, Fursetheisen og det nye Fursettrekket blir det første som åpner. 

– 1. desember er målet, men det kan bli både før og etter, været bestemmer. Så fort vi har kontroll på den første løypa begynner vi å snølegge parken. Er det gode forhold kan vi legge snø begge steder samtidig, sier driftssjef Stian Græsdal.

Bjorli: Midten av november

– Vi satser på å gjøre som i fjor; Åpne midt i november. Vi klarer nok ikke å slå rekorden vår uansett, som er 17. oktober. Parkelementer fra første dag er nok ikke så realistisk, men vi kommer til å sette ut rails og bygge hopp ved siden av løypa så fort det lar seg gjøre. I tillegg skal vi i høst tynne ut skogen på Bjorli for å lage bedre offpistekjøring, sier daglig leder Arne Ivar Lyngen.

Vebbe_Bjorli_2
Vebbe_Bjorli_2

NOVEMBERDRØM: Dette bildet er fra 20. november 2012, da Bjorli hadde sløsjføre, 18 hopp (!) og en drøss rails på plass. Det satte Vebjørn Svorkmo stor pris på. Foto: Tore Meirik

Kongsberg: Dato ikke bestemt

– Vi håper på tidlig i november, fra den første er vi i hvert fall klare til å starte snøkanonene, som trenger åtte dager med gode forhold på å snølegge hele anlegget. Vi kommer til å ha noen hopp og noen rails åpne fra dag en. Det er jo for parkungdommene vi åpner, sier Heidi Holm i Kongsberg skisenter. 

Hovden: 15. november

– Åpningsdato avhenger selvsagt av værforhold, men vi tar sikte på midten av november. Som vanlig vil det blir noen rails og forhåpentligvis noen hopp langs siden av hovedløypa fra første dag, sier Sture Pilegård i Hovden skisenter.

Vierli: 1. november

– Hovedtraseen med slopestyle og flere hopp åpner fra dag en, og med oppgradert kunstsnølanlegg kan vi nå legge snø samtidig som heiser er åpen, sier markedssjef i Vierli turistsenter, Elisabeth Tellefsen.

Sauda: 10. desember

– Det vil settes opp rails så snart det kommer snø i nedre del av anlegget slik at en kan komme tidlig i gang med å raile. Her kan en begynne i det små så fort det kommer litt snø. Big Air Bagen vil også komme opp tidlig siden den ikke krever så mye snø. Den vil ligge helt nederst i skisenteret så den er lett tilgjengelig, melder daglig leder Lars Fosstveit.

Oppdal: 15. november

Skeikampen: 15. november

Hvilke anlegg har vi glemt? Skriv i kommentarfeltet!

Publisert 8. september 2014 kl 14.58
Sist oppdatert 8. september 2014 kl 14.58
annonse
Relaterte artikler
Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen