Nils Kristian Berge er ekte røldalsentusiast, og han driver guidevirksomhet i hjemtraktene med firmaet Røldalsguidane. Her deler han sine seks beste tips for tidlig topptur i Røldal og på Haukelifjell med oss. En Freeride World Tour-trasé er inkludert!

– Jeg har satt opp seks turer som kan være bra tidlig på sesongen i Røldal- og Haukeliområdet. De fleste turene er oppe på Haukeli. Dette er fordi der starter man på over 1000 meter over havet og man midt i værskillet mellom øst og vest. Så man har gode muligheter på å finne snø og ok forhold, sier Berge.

Annonse

Nils Kristian Berges tidligtoppturtips i Røldal og på Haukeli: 

Sveigen (bak tunnelen)

Starter fra østsiden av Hakelitunnelen, følger gamle veien vestover til man kommer til ett parti der tunnelen ligger ute i dagen. Opp her går det en renne som tidlig blir fylt med snø. Ofte en av de første plassene som kan kjøres i området. Vær oppmerksom på at det også kan gå snøskred før jul og med lite snø.

Verjesteinsnuten

En forholdsvis kjent topptur i Røldals området. Går fra østsiden av Haukelitunnelen opp framsiden av Verjesteinsnuten. En tur som kan funke tidlig på sesongen siden den får tidlig snø inn i siden. Kan være endel stein som ligger rett under snøen tidlig på sesongen.

Dyrskarnuten/ Dyrskarsbakkane

Område som man må gå litt lenge for å nå. Ca. 300 høgdemeter med fin helling og mye gras/lyng som underlag. En plass som kan funke bra med lite snø.     

Stavsnuten

En veldig fin topptur hele sesongen. Men kan være fin tidlig siden området ofte får gode snøforhold tidlig.

GODT UTVALG: Her finner du et knippe av de beste tidligtoppturene i nærheten av Røldal (trykk på bildet for større versjon).

Søre Tinden (tidlig)

Dette er plassen for de som virkelig vil tidlig på ski. Man kjører veien mot Sauda fra Røldal. Tar av inn på anleggsveien til Nedre Sandvatnet. Kjører fram til demningen og følger et lite dalsøkk oppover mot toppen på Søretinden. Dette går bare an så lenge veien ikke har snødd igjen. Veien er vinterstengt. På søre tinden så ligger det fonn hele sommeren. Og man kan derfor få seg noen fine høgdemeter når det ligger nysnø oppå fonna (I år er det veldig lite snø igjen på Søre Tinden siden alt for varm sommer).

KLASSIKER: Her finner du Søre Tinden, som ofte byr på svært tidlige skiforhold (trykk på bildet for større versjon).

Killestadnuten (Tredjerenna)

Godt kjent som arena for Røldal Freeride Challenge (og Freeride World Tour i 2012). Men funker også veldig bra som topptur også tidlig på vinteren. Har ikke skiheisene begynt å gå enda, går man fort opp gamleveien som går over Røldalsfjellet til bunnen av Tredjerenna. Derfra er det bare å gå rett opp rennen. Funker tidlig i sesongen siden den ligger høyt nok til å få snø tidlig og ligger bra til for å få endel snø blåst inn i siden.

GODT KJENT: Nils Kristian Berge vet hvor det gjelder å starte topptursesongen i Røldal. Her er han på Søre Tinden i oktober. Foto: Pelle Gangeskar