Frikjøringsguide for Stranda: Sunnmørsalpenes fremste skisenter er flere ganger kåret til Norges beste offpiststed. Du finner glimrende kjøring tett ved heisene, og kan ta lengre turer hvis du vil.
TESTING I VILLE OMGIVELSER: Ida Hilde Gunleiksrud under skitesten for 2023 - 2024 på Strandafjellet. Foto: Vegard Breie
Lesetid: 3 minutter
Strandafjellet kjennetegnes av store åpne flater, og værgudene er ofte generøse med snømengdene. Temperaturen er ofte i grenseland, slik at pudderføre den ene dagen kan være regntung sement dagen etter. Skikjøringen foregår på to fjell, Fursetegga, som har spesielt bra skogskjøring, og Roaldshorn, som har de største, åpne sidene.
På begge sider av Fylkesvei 60, som skiller Fursetegga og Roaldshorn, finner du topp moderne stolheiser og flotte serveringssteder.
Hvor: 55 km fra Ålesund, 561 km fra Oslo, 364 km fra Bergen, 282 km fra Trondheim
Vær og klima: Strandafjellet har gjennomsnittlig 86 dager med nedbør i perioden desember - april. Gjennomsnittstemperatur (Stranda vegstasjon, 79 moh.) er minus 0,7 grader. De største snømengdene kommer på nord- og nordvestlige vindretninger.
Eneren (1): Ta den nye stolheisen til topps og traverser vinkelrett ut til høyre. I starten er det flatt, men etterhvert får du ei fin gryte under deg. Kjør ned i gryta og hold til høyre bort mot småskogen. Vurdér skredfaren før du velger linje, dette området bør ikke kjøres på ustabile forhold. Du kan kjøre helt ned til veien, eller traversere ut dalen lengre oppe.
Veggen og Toeren (2): Toppheisen er utgangspunktet. Fra den øverste heisen glir du rett til høyre omtrent 50 meter. Da kommer du først til Veggen, som ikke er særlig høy, men til gjengjeld bratt. Ofte er snøen vindpakket og hard. Nedenfor flater det noe ut før du kommer helt til bunnen 200 meter lavere. For å komme til Toeren glir du videre nedover dalen før du krysser den mot venstre. Rundt en liten høyde finner du en spennende gryte som ender i en koselig gryte med et trangt belte av bjørkeskog. Området er skredutsatt. Sørg for å begynne traversen tidlig nok, slik at du ikke får en altfor lang tur tilbake.
En god halvmeter nysnø fikk selskap med ytterligere 15 cm sist døgn på Strandafjellet.
Roaldshorn
(nord for veien)
Blådalen (3): Dette er en bred gryteformasjon hvor linja kan legges mange steder. Fra toppen av Roaldshorn traverser først til kjørers høyre. Turen åpner med store med en stor gryte hvor du kan slippe på. Etterhvert kommer småskogen og ned mot veien blir det litt brattere igjen. Her er det bare slippe på, men vær obs på skredfaren både oppe på fjellet og nede i småskogen. Mot slutten kan du velge å holde mot venstre igjen for å skli lettere tilbake til parkeringsplassen og heisen.
Langlosetra (4): Du fortsetter videre bortover den samme ryggen som du starter på for å nå Blådalen og går opp på toppen lengre borte. Herfra kan du velge din egen linje ned, først på store flater, så i fin bjørkeskog. Unngå den svært skredutsatte renna ender rett ved setra.
Småvardane (5): Dette er et lett tilgjengelig område med morsom kjøring. Hold slakt til venstre fra fallretningen og sus inn i skogen, som ikke er spesielt tett. Etterhvert treffer du en preparert løype som leder deg tilbake til heisen.
Alperittet (6): Fra toppen av Roaldshorn traverserer du oppover rundt 150 meter før du ser fergeleiet i Stranda. Hold ferjeleiet i sikte, mens du legger tuppene i fallretningen. Herfra er det bare å tråkke til med 2,5 km herlig cruising i helt åpent terreng. Ved skogsgrensen må du holde en liten travers halvt mot venstre til du ser den uthogde alperitt-traseen ned gjennom skogen. Et naturlig endepunkt er ved Svingen Handel i Stranda, som gir drøyt 1000 gode høydemetre. Hvis du vil unngå haik tilbake til skisenteret, så må du bøye av til høyre før skogen og holde høyden forbi Meraftahornet, hvor du deretter glir tilbake til heisen. Det er generelt grunn til å advare mot skredfare i området, spesielt etter snøfall og vind.
Baksida (7): Det er også mulig å kjøre ned fra baksiden av Roaldshorn. Vær oppmerksom på skavlene på toppen og finn en linje mot bunnen av dalen. Etterhvert treffer du Alperitt-traseen.
SE FILMEN FRA DA SKIPATRULJEN VAR PÅ STRANDA
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.