Anton Sæten vant Red Bull Homerun på Strandafjellet

– Jeg snudde meg ikke før jeg var 200 meter forbi målstreken

Anton Sæten gir deg oppskriften på hvordan man vinner en chinese downhill med fellesstart på Strandafjellet i full storm.

Sist oppdatert 26. februar 2024 kl 14.25

Red Bull Home Run på Strandafjellet lokket frem både det argeste av vestlandsvær og konkurranseinstinkter.

Hundrevis av skikjørere og snowboardere møttes til dyst under Red Bull Homerun lørdag 24. februar. Konseptet er enkelt, og reglene enda enklere - her er det førstemann ned fjellet.

Fri Flyt tok en prat med Anton Sæten, som var raskest av samtlige på Strandafjellet.

– Aldri vært med på noe sånt før, men jeg har alltid vært veldig allsidig og glad i høy fart. Det at jeg har satset skiskyting i åtte år hjalp meg veldig på løpedelen, skibytte og skøyting frem til første henger, sier Sæten til Fri Flyt.

SKIPAR: Anton Sæten og kjæresten Rikke Martinson (som kom på andreplass i dameklassen for ski). Foto: Privat
SKIPAR: Anton Sæten og kjæresten Rikke Martinson (som kom på andreplass i dameklassen for ski). Foto: Privat

STRANDA: Trygg Lindkjølen fant djup snø på Strandafjellet. Skjermdump: Emil Leenderts
Les også

Med fellesstart fra toppen og noen titalls meter med løping til å begynne med, er det mye å hente for de som kommer seg raskt frem til ski og brett og få på seg utstyret etter at startsignalet går.

– «Gameplanen» var opprinnelig å komme tidlig ut, men å finne meg en rygg og dra bruk av dragsuget til den foran og skyte fart på slutten. Dette ble spesielt aktuelt når jeg så hvor lite sikt det var på toppen. Å ha noen foran seg da hadde vært ideelt, om starten gikk helt på toppen som planlagt. Det var helt flatt lys!

I tett snøvær og vindkast opp mot 22 sekundmeter måtte gjennomføringen justeres, og deltagerne ble eskortert puljevis nedover i fjellet av rennledelsen. Etterhvert gikk likevel startskuddet.

FØRSTEMANN: Kinesisk utfor handler om å være førstemann ned fjellet. Foto: Red Bull Content Pool
FØRSTEMANN: Kinesisk utfor handler om å være førstemann ned fjellet. Foto: Red Bull Content Pool
Red Bull Home run
Les også

– Gikk det som planlagt, da?

– Det ble ikke helt som planlagt. Starten ble flyttet noe ned - som gjorde at det ville bli mindre marginer som skilte. Da jeg merket at jeg lå først etter løpedelen bestemte jeg meg bare for å bite tennene sammen, kjøre så fort jeg bare kunne og aldri snu meg for å se etter konkurrentene. Ventet hele tiden på at noen skulle skli opp på siden av meg, men det skjedde aldri. Jeg snudde meg ikke før jeg var 200 meter forbi målstreken.

– Hva kreves av en som skal vinne Red Bull Homerun?

– Først og fremst krever det litt baller. Det er et stort felt og det er mye som kan skje utenfor din kontroll. Derfor mener jeg det er en fordel å komme ut fra skibytte som topp fem, så er det lurt å ha finpusset løpeformen i skistøvler og øve seg på å kaste seg i skiene. Etter det er det viktig å være komfortabel med høy fart. Løypa, med unntak av en sving, kan kjøres i hockey hele veien, og det vil koste deg dyrt å ikke holde deg så liten som mulig på veien ned. Heldigvis har bakgrunnen min med frikjøring og parkkjøring gjort meg veldig komfortabel med ujevnt underlag og høy fart.

TESTING I RELEVANTE OMGIVELSER: Ida Hilde Gunleiksrud under skitesten for 2023 - 2024 på Strandafjellet. Dette er omtrent akkurat det terrenget allsidige frikjøringsski skal være best i. Foto: Vegard Breie
Les også

– Dette er tydeligvis kvaliteter du har?

– Hadde det som skulle til i år! Men det er mange dyktige med som både har vært i toppen i alpint, frikjøring og som bare er generelt gode på ski. Så pallen kan se veldig annerledes ut til neste år.

– Hvem følte du at du kjempet mest med? 

– Jeg ledet hele veien, og tror jeg avgjorde etter at jeg hadde fått på meg skiene og fikk skøytet litt. Men visste at jeg hadde blant annet Karsten Gefle og Torstein Lianes i ryggen, som var meget sultne på å ta tittelen i årets løp. De er også en del av Team Intersport Ålesund, så det var deilig å trekke det lengste strået blant dem. Ikke minst kjæresten min Rikke Martinson, som ble nummer to i dameklassen, ett sekund bak vinneren. Hadde jeg blitt slått av henne, så hadde det blitt mange søvnløse netter. Derfor turte jeg ikke å snu meg før jeg var langt forbi målstreken, sier Sæten.

Anton Sæten har hele 120 000 følgere på Instagram der han beskriver seg selv som skikjører, surfer og og alt imellom. Ett av innleggene hans har 13,8 millioner visninger og 1 million likes.

– Jeg liker å vise fram hobbyene mine på en kreativ måte. Gjerne omringet av flott, norsk natur. Har en del planlagt som vil bli publisert med gitte mellomrom.

9 ÅR SENERE: Tobias Åbelvold som vant snowboardklassen fikk et ganske morsomt gjensyn med Marcus Kleveland. Det ene fra Kiddycamp på Juvass i 2015, og det andre tatt etter mottatt trofé.
9 ÅR SENERE: Tobias Åbelvold som vant snowboardklassen fikk et ganske morsomt gjensyn med Marcus Kleveland. Det ene fra Kiddycamp på Juvass i 2015, og det andre tatt etter mottatt trofé.
Marcus Kleveland twintip freeski
Les også

Det var de yngre, lokale profilene som gikk av med seieren:

Ski menn

  1. Anton Sæten, tid 3:25

  2. Ole-Kristian Aarseth, tid 3:27

  3. Mathias Ukkelberg, tid 3:28

Ski kvinner

  1. Noor Larsen, tid 3:57

  2. Rikke Martinson, tid 3:57

  3. Helene Skodje, tid 4:23

Snowboard menn

  1. Tobias Åbelvold, tid 3:53

  2. Vytautas Gucas, tid 4:04

  3. Sindre Kleive, tid 4:13

Snowboard kvinner

  1. Hilde Katrine Engeli, tid 5:00

  2. Silje Regine Ludvigsen, tid 7:24

  3. Amanda Marie Vartdal, tid 8:11

Vinner, beste kostyme: «Vikingen»

Se komplett resultatliste for Red Bull Homerun

Strandafjellet
Les også
Publisert 26. februar 2024 kl 11.51
Sist oppdatert 26. februar 2024 kl 14.25
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen