/ Blogg

Stem på vinteren!

I år bør du stemme for at dine barnebarn skal få mulighet til å stå på ski, skriver Fri Flyt-gründer Anders Waage Nilsen.

Sist oppdatert 5. september 2013 kl 11.35
VINTER, SOM VI LIKER DEN: Fredrik Solnes Dahle leker i pudderdynene i Sogn skisenter. Foto: Christian Nerdrum
VINTER, SOM VI LIKER DEN: Fredrik Solnes Dahle leker i pudderdynene i Sogn skisenter. Foto: Christian Nerdrum

I september i år kommer den nye FN-rapporten om klimaendringene. Resultater er allerede lekket. Forskerne har aldri vært sikrere på at menneskers karbonutslipp forårsaker global oppvarming.

Bevisene er mer entydig enn noen gang: Det å brenne enorme mengder kull, olje og gass bidrar til at jorden varmes opp. Den lille utflatingen av temperaturen vi har sett de siste tiårene skyldes først og fremst at havet fanger mer vame. Der lagres den lenge, noe som kan bidra til nye temperatursprang i fremtiden. Klimaforandringene er ikke en teori. Det er et faktum, på linje med at røyking fører til kreft. Klimaendringene er virkeligheten. Og skientusiaster over hele verden vil merke det. 

Store konsekvenser for skianleggene

De kalde vintrene vi har hatt her i Norge de siste årene, er ikke et uttrykk for at vi er inne i en global nedkjøling. Hvor tror du kulden kommer fra? Den kommer fra nord. På grunn av at sjøisen i arktiske strøk smelter bort i rekordfart, skjer det endringer med de store jetstrømmene høyt i atmosfæren som styrer luftstrømmene nærmere bakken. Varm luft har strømmet inn i arktis, og den kalde luften har blitt dyttet inn over Norge. Ja, vi har hatt noen fine vintre, mens det har vært langt varmere enn normalt lengre nord. 

Ikke tro at vi vil få det slik også i fremtiden. Poenget med klimaendringer er nettopp dette: Endringer. Forskerne kan ikke si akkurat hva som som vil skje, men de kan si at ting vil forandre seg. Pågående forskning viser at hvis vi spoler frem 25 år vil vil halvparten av de 103 skianleggene i nordøstlige USA få en snøsesong som varer under 100 dager. Den amerikanske skiindustrien er bekymret, og engasjerer seg langt tydeligere enn norske skidestinasjoner (merkelig nok). En rapport fra i fjor viser at skianleggene tapte hele 1 milliard dollar på grunn av endringer i snøfall fra 1999 til 2010.

I Rocky Mountains vil lokale effekter kunne gjører at vintertemperaturen stiger med hele 7 grader i vinterhalvåret innen 2100. Resultatet er at pudderperler som Utah vil kunne miste grunnlaget for å drive skianlegg i det hele tatt.

Mindre vårsnø

Hva med Norge? Mange skianlegg er i faresonen. Det er sannsynlig at vi i perioder kan få nedbør i form av snø, men også sannsynlighet for langt større smelting. Sommerskisentrene, som bruker breer og evigsnø som underlag, vil kunne slite. Endringen merkes allerede. Forskerne har sett en kraftig reduksjon i vårsnødekket på den nordlige halvkule. Siden søttitallet er vinteren er blitt langt kortere - ikke bare i Norge, men i USA, Europa, Russland. Breene, både i vårt eget land, på Grønland og i Europa, trekker seg tilbake. Dette vet vi, fordi vi nå har hatt flere tiår med nøyaktige målinger via satelitt, overvåkningsfly og sensorer.

Klimaendringene er i gang, og vil få konsekvenser. Utfordringen nå er å stoppe ved to grader.

Hvor er handlekraften?

De fleste politikerne snakker om dette som “vår tids største utfordring”. Men det er kun SV, Venstre, Krf og Miljøpartiet De Grønne som virkelig viser ved sin politikk at de tar problemet på alvor. Og for Norge er dette paradokset: Om vi vil stoppe ved to graders oppvarming må 42 prosent av verdens kjente oljereserver og 46 prosent verdens kjente gassreserver bli liggende i bakken. Vi må bremse bruken av, og utvinningen av olje. Samtidig må vi investere massivt i å skape den nye energivirkeligheten: Miljøvennlig transport, energisparing - og strømproduksjon fra vind, sol og vann.

Noen av partiene i Norge tror vi kan fortsette som før. At det er helt greit at vi i verdens rikeste land pumper opp all olje, og lar andre land ta støyten. At det er greit at pensjonsfondet vårt - en av verdens største investorer - finansierer leting etter mere oljesand, mere kull og mere gass. At det er greit at vi prioriterer bort fornybarprosjekter som kan bidra til å snu utviklingen.

Nei: Det er ikke greit.

Ikke i 2013. Ikke når vi vet hva klimavitenskapen forteller oss. Ikke når vi vet at det er NÅ det må snu, om vi skal unngå de aller verste konsekvensene. Dessuten er det blank løgn at norsk olje er den reneste i verden.

Et enkelt valg

For mennesker andre steder på jorden handler ikke klimaendringene om redusert sannsynlighet for å legge puddersvinger i favorittanlegget, men om noe mer alvorlig: Redusert sannsynlighet for å få dyrket livsnødvendig mat i det alt for tørre jordsmonnet. Milliarder av mennesker vil rammes av flom, ødeleggende orkaner, eller stigende havnivå. Det er verdens fattige, de som har bidratt minst til problemet, som opplever de verste konsekvensene. Og ting vil bli verre.

Det virkelig skumle er at endringene går fortere enn at naturen klarer å tilpasse seg. Korallrevene, hjem for noen av de rikeste marine økosystemene i verden (og som har skapt noen av de beste surfebølgene i verden), går i oppløsning på grunn av havforsuring. De menneskeskapte klimaendringene kan bli de mest dramatiske endringen på jorden siden dinosaurene forsvant for 65 millioner år siden, skriver Scientific American i en fersk artikkel. 

Men så store, skremmende perspektiver trengs faktisk ikke for at du skal engasjere deg i klimaspørsmålet. For oss skientusiaster er endringene vinterstid de mest konkrete og synlige konsekvensene av massive fossilutslipp. Den kalde, fine tida blir stadig kortere. Vinteren er noe vi ikke lenger kan ta som en selvfølge. Synes du dine etterkommeres skiopplevelser er verdt å kjempe for?

Da må du stemme på et av de grønne partiene ved dette valget.

Anders Waage Nilsen en av dem som startet Fri Flyt, og var magasinets redaktør i de første årene. Han er i dag leder av konsulentselskapet Dreis AS, og jobber blant annet med klimamagasinet 2°C . Du kan også sjekke ut hans personlige blogg. 

Fri Flyt følger Stortingsvalget, alt om valget og de viktigste temaene for oss Fri Flyt-folk finner du her!

Publisert 5. september 2013 kl 11.35
Sist oppdatert 5. september 2013 kl 11.35
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen