Mot slutten av 90-tallet var det ikke Jansrud og Kilde som ga den olympiske mester Aksel Lund Svindal kamp til dørstokken. Det var en 20 år yngre versjon av Eirik Finseth. Aksel og Eirik gikk på skole sammen på Oppdal skigymnas fra 1998 til 2001. I tillegg til et par andre navn, var det stort sett de to som vekslet om å stå på den øverste pallplassen. 

Annonse

Men mye har skjedd siden den gang. Mens Aksels alpinkarriere skjøt ham helt opp til stjernehimmelen sammen med de største i historien, ble det omskolering på Eirik. Han ble frikjører (i tillegg til gamer, fisker, snekker og far). I det portfrie landskap har de likevel funnet en felles arena. På filminnspilling med norske Field Productions og kinofilmene Supervention 1 og 2. Det har blitt noen turer sammen til stupbratte fjell i Lofoten og Alaska. Dette har vært Eiriks domene, for det er frikjøring som har vært hans sterkeste kort de senere årene. Derfor er det ganske betimelig når han som skiekspert og programleder av Den perfekte svingen mottar en sms fra den olympiske mester. 

«Ta med stive sko, fartsdress hvis den passer (hehe…) og møt opp i Oslo*»

Saken fortsetter under bildet

GJENFORENING: Eirik Finseth (t.v.) og Aksel Lund Svindal var tidligere arge konkurrenter, men det er 20 år siden. Hvordan står det til med skiteknikken til Eirik i dag. Holder den fortsatt mål? Bilde: Magnus Roaldset Furset

– Hva skal jeg tenke om dette da? Skal vi få så hatten passer, eller er det rett og slett skryt å få? sier Finseth, som ikke lenger er like skråsikker på at teknikken holder mål mot selveste Svindal. Det begynner tross alt å bli noen år siden sist.

10. april hadde de en slags gjenforening på Kvitfjell. Sist de møttes her var det renn – og Eirik gikk av med seieren.

P.S. Sett av tid. Gutta har mye på hjertet. Vi valgte å lage en dobbeltepisode av besøket på Kvitfjell. Faktisk har vi enda mer på lager, der Aksel og Erik prater om utstyr. Det kan dere glede dere til å se senere. 

*Planene ble forandret siden sms-en ble sendt. Opprinnelig skulle de to møtes i Wyllerløypa, men i stedet ble det Kvitfjell.

EIRIK FINSETH 

I anledning vinteren inviterer frikjører Eirik Finseth til en ny sesong av Den Perfekte Svingen. En serie der Field Productions-stjerna fra Oppdal har både oppdratt og undervist folket i korrekt skiteknikk. Med bakgrunn fra racing og anstendige resultater, selv i konkurranse med Aksel Lund Svindal, kan han med krom rygg si han kan både teori og praksis bedre enn de fleste. Tidligere har vi blitt terpet om buktrøkk, dalvending, vaskeballer og parallelle ski. Vi har til og med lært å grisekjøre på fjærlett toppturutstyr. Denne sesongen skal vi ut av løypa og inn i puddersnøen. 

Serien er filmet av Martin I. Dalen og Christian Nerdrum. Episoden fra Kvitfjell er filmet av Magnus Roaldset Furset fra Tingh og Christian Nerdrum. 

Arkivmaterialet er fra Field Productions og Matchstick Productions.