Interessen for å gå topptur i særlig bynære skianlegg som Skimore Oslo, Varingskollen og Vassfjellet i Trondheim har vokst raskt de siste årene.
Selv om du kan betale frivillige bidrag, har du likevel kunne benytte deg av skianlegget gratis – mot at du går opp på en oppmerket trase på feller, da.
Denne uken ble det klart at Destinasjon Trysil vil ta betalt for stisykling i Gullia, selv om man ikke bruker heistilbudet eller andre fasiliteter. De fikk avslag fra kommunen.
Men skianleggene i Oslo-området freder langt på vei gratis-tilbudet de har i dag, som de mener fungerer godt.
Daglig leder i Skimore Oslo (Tidligere Oslo Vinterpark, altså Tryvann og Wyller, reda.nm), Espen Bengston, sier til Fri Flyt at de ikke kommer til å ta betalt for bruken.

Espen Bengston vil ikke ta betalt for at randoutøverne går i bakken, men han vil at de skal følge traseen og ikke gå utenom åpningstidene. Foto: Anders Holtet
Men de vil heller ikke øke tilgangen:
– Som det er nå ønsker vi ikke å tilrettelegge mer for randoutøverne i skibakken. Det er for å ivareta sikkerheten. Til tider kan det være et problem med randoutøverne, og det er igjen grunnet sikkerheten, sier Bengston.
Det er nemlig ganske farlig med tanke på når de preparerer bakken og har en lang vinsj under snøen. Tusten skiheiser i Molde har også opplevd samme problemet.
I paragraf 14 i Friluftsloven kan kommunen gi dispensasjon for å ta betaling for ferdsel i utmark i opparbeidede friluftsområder. Med andre kan eksempelvis skianlegg søke kommunen om tillatelse for at man må betale for å gå randonnee i skibakken også, og ikke bare kjøpe heiskort.
Man trenger ikke å søke kommunen dersom man spør om folk vil bidra frivillig med kronebeløp.
I Wyller på Tryvann har Oslo Vinterpark etablert en randotrasé på siden av bakken. Det er for å ivareta sikkerheten til skikjørerne at de skiller de som tar heisen og de som går opp for egen maskin.
– Vi har heller ikke plass til å tilrettelegge for det. Det er for øvrig en kjempefin trasé opp Rødkleiva fra Sørkedalen, og på snørike dager er det ganske gøy å kjøre ski der.
Under nedstengingen i Oslo fra 12.mars 2020 var Tryvann helt stengt. Da var det mange som gikk topptur i bakken; til og med kongefamilien.

Det er tydelig markert at man kan kun gå i den oppmerkede traseen i Wyller. Foto: Erlend Sande
Bengston poengterer at det er noe randoutøverne kunne gjort:
– Mange av de kunne meldt seg på skiskolen for å bli bedre til kjøre nedover, humrer han.
–Ellers synes vi det er helt greit at de går der så lenge de går i traseen.
Styreleder i Varingskollen alpinsenter, Richard Palmgren, er positiv til randoutøvere i anlegget:
– Vi har flere randotraseer opp bakken som går på siden av alpinløypene. Dette er egentlig turstier i sommerhalvåret som vi bruker som randotraseer på vinteren, sier Palmgren.
Siden 2016 har Varingskollen vurdert hvordan de skal løse den økende trafikken av randoutøvere.

RANDOTRASEENE I VARINGSKOLLEN: Linjene som er markert i rødt er de oppmerkede randotraseene i Varingskollen. Foto: Varingskollen Alpinsenter
– Ønsker dere å ta betalt av randoutøverne?
– Nei, men vi har skilting om at folk kan vippse frivillig. Der får vi inn ganske mye, sier Palmgren.
– Vi ønsker gjerne at gjestene vippser inn et bidrag til vedlikehold av traseer men vi har ikke noe fast avgift som eksempelvis skipass, forteller Palmgren.
– Ville dere ønsket at randoutøverne skal betale i fremtiden?
– Nei, vi er ikke så opptatt av det. Vippsbidragene er egentlig tilstrekkelig for det vedlikeholdet vi gjør med tilrettelegging med ATV på sommeren og rydding av skog, sier Palmgren.
– Enn så lenge fungerer den ordningen greit, men vi ser absolutt på en alternativ finansiering av tilrettelegging for randoutøverne, poengterer Palmgren.

POSITIV TIL RANDOUTØVERNE: Richard Palmgren er positiv også, men ønsker ikke at folk skal utenom åpningstid og utenom traseene.
I USA har de ikke fri ferdsel i utmark og allemannsrett. Lovverket der om ferdsel i utmark er mye strengere regulert enn i Norge.
Der er det et eksempel på at et populært skianlegg i Aspen, Colorado nå tar betalt den nette sum av 69 dollar i året for folk som tar på seg fellene og går opp bakken.
Videre poengterer Palmgren at det er et økende problem at folk kjører i bakken utenom åpningstidene; det samme problemet som Oslo Vinterpark har opplevd:
– Da er bakken stengt, og vi prepper skiløypene. Da har vi en preppemaskin som er koblet til en vaier som er 6-800 meter lang og skjult under snøen. Dersom noen kjører i bakken da og vaieren går opp – ja da kan det være livstruende, sier Palmgren.
Pistmaskin med vajer - varför kan det vara farligt? from SKILDRING on Vimeo.
– Har dere hatt et problem med for mange randoutøvere som tar opp «plassen» i bakken?
– Ikke i åpningstiden, og det er positivt for mange bruker også kafeen. Faktisk har mange av randoutøverne også sesongkort.
Palmgren poengterer at antall randoutøvere i anlegget har eksplodert under korona:
– Det har tatt helt av i koronabølgen. Vi er veldig positive til det, og det hjelper også på at folk vippser oss frivillige beløp for å vedlikeholde traseene, sier Palmgren.
I Vassfjellet rett sør for Trondheim er det mange som går på feller opp bakken, og det eksploderte også under korona. Der er det for øvrig fullt mulig å gå utenom skiløypa også.