/ Oslo

Utfordrer Skimore Oslo til å utvide sesongen

Vil ha Skimore Oslo til å utvide sesongen: – Absurd

I anledning nyere tids lengste vintersesong, er det naturlig å stusse over at de fleste skianlegg er stengt for lengst - tross store snømengder. Brettentusiast Kenneth Erlandsen synes det er for tidlig.

Sist oppdatert: 4. mai 2023 kl 14.07
GJENBRUK: Kunstner og snowskater Camilla Grythe på tur til Tryvann 4. mai - nesten fire uker etter sesongavslutningen i Oslo-anlegget. Foto: Kenneth Erlandsen
GJENBRUK: Kunstner og snowskater Camilla Grythe på tur til Tryvann 4. mai - nesten fire uker etter sesongavslutningen i Oslo-anlegget. Foto: Kenneth Erlandsen
Lesetid: 4 minutter

Erlandsen er blant de som helst tyner snø og sesong til siste rest. Tidligere denne uken dro han til til et sommerstengt Tryvann for å kjøre nysnø i mini-pipen med blant annet snowskater Camilla Grythe. 

Forholdene er fortsatt upåklagelige.

BRETTMANN: Kenneth Erlandsen er godt over middels interessert i brettsport. Foto: Christian Nerdrum
BRETTMANN: Kenneth Erlandsen er godt over middels interessert i brettsport. Foto: Christian Nerdrum

– I desember og januar er det kaldt, mørkt, hardt føre og lange heiskøer i norske alpinanlegg. I april og mai, når det er lenge lyst, varmt og snøen er på sitt mest lekne, er det knapt folk.

Innlegget fortsetter: 

– Da stenger anleggene. En smått absurd situasjon. Det er jo nå det burde vært heiskøer og masse folk i bakkene. Hva med å annonsere vårsessions, preppe noen striper og kjøre stolheisen i parken fra 17.00 til 21.00, to kvelder i uken, så lenge snøen ligger? Tar dere utfordringen? skriver Kenneth Erlandsen på sin Instagram-konto og tagger Skimore Oslo i håp om et svar.

Fri Flyt har ved flere anledninger skrevet om denne fine tiden når snøen blir myk og dagene lange - og skianleggene stenger. 

All snøen i norske skianlegg har likevel fått enkelte til å utsette sesongavslutningen. Solheisen i Hemsedal har nylig gått ut med 21. mai som sin siste driftsdag.

– Vi har fantastiske forhold, så vi må jo bare holde åpent så langt snøen rekker, sier Kaj Zackrisson i Solheisen til Fri Flyt og satser på 17. mai-feiring med finstasen i anlegget.

SOLHEISEN: Kaj Zackrisson lover å ta på finstasen og feire 17. mai så han mener det.  Foto: Privat
SOLHEISEN: Kaj Zackrisson lover å ta på finstasen og feire 17. mai så han mener det. Foto: Privat

Høgevarde velger seg en fleksibel løsning og holder oppe så lenge det er forhold.

– Foreløpig holder vi åpent i hvert fall to helger til, men vi har snø helt ut i juni, sier Hans Christian Gulsvik i Høgevarde Fjellpark, som nylig arrangerte snowboardeventet Høvdingen av Høgevarde.

Ringkollen hadde egentlig planlagt å stenge for sesongen andre påskedag, men er fortsatt åpent.

– Vi tjener ikke penger, men venner, sier Ringkollens Pelle Gangaskar til Fri Flyt. Her er siste mulighet førstkommende søndag.

Erlandsen har ikke fått noe svar fra Skimore på henvendelsen. Derfor tok vi kontakt med daglig leder i Skimore Oslo Espen Bengston for å høre hva han har å si.  

– Vi er nødt til å ha forutsigbarhet i forhold til samarbeid, faste ansettelser, nedrigging, vedlikehold, oppstart av sommerdrift i mai. Skimore Oslo har alltid hatt sluttdato, og det er nærmeste til søndagen til 15. april. Så vi holder åpent til midten av april hver sesong. Det er en tradisjon vi følger, sier Bengston.

Han forklarer at dette er en blanding mellom forutsigbarhet, økonomi, budsjett og at de skal ansette folk med kontrakter innenfor det norske lovverket.

ÅPNET 26. NOVEMBER: Etter fire og en halv dag med snøproduksjon, var daglig leder i Skimore Oslo Espen Bengston klare for å åpne. Foto: Fredrik Ouren Jostad
ÅPNET 26. NOVEMBER: Etter fire og en halv dag med snøproduksjon, var daglig leder i Skimore Oslo Espen Bengston klare for å åpne. Foto: Fredrik Ouren Jostad

– En annen ting er at forholdene er ganske forskjellige fra sesong til sesong. I år har det vært riktig mye snø, men det kan sies til Kenneth at kvaliteten på snøen rundt omkring i bakken begynner å bli ganske råtten. Det er veldig vanskelig å holde bakkene ved like med tråkkmaskiner og vinsjing, fortsetter han. 

Han mener også at kundegrunnlaget går kraftig ned når det nærmer seg vår. 

– Da blir det mindre medlemmer og gjester på besøk. De trekker mot andre aktiviteter. 

– Hva tenker du om at all den dyre snøen smelter vekk?

– Det har vi blitt veldig vant til. Den smelter fort hvert eneste år, men vi har vært kjempeheldige med snø denne sesongen, svarer Bengston.

I begynnelsen av sesongen var det mye snakk om løpske strømpriser, og hvordan det ga økonomiske utfordringer til norske skianlegg. For Skimore sin del, ble det ikke fullt så ille, da de i følge Bengston var heldige som hadde låst strømprisen i forkant av prishoppet og sesongstart med snølegging.

4. MAI: Fortsatt fine forhold for Eskil Korneliussen i pipen på Tryvann. Foto: Kenneth Erlandsen
4. MAI: Fortsatt fine forhold for Eskil Korneliussen i pipen på Tryvann. Foto: Kenneth Erlandsen

En stripe for entusiastene

– Er det ikke teoretisk mulig å møte den utfordringen fra Kenneth og kjøre opp en stripe for entusiastene?

– Det er ganske vanskelig. Vi kan ikke bare tråkke en stripe. Det har med kvalitetssikring, sikkerhet, randsoner og oppsett av nett til anlegget å gjøre. Det viktigste vi driver med er jo sikkerhet. Dessuten er driften et samarbeid med andre utenforstående aktører. Han ville vel ha heisen i gang også. Det krever enda mer. Men tanken er god, sier Bengston.

– Hva synes du om at folk bruker anlegget etter at det er stengt for sesongen? 

– Det at det fortsatt er folk i anlegget på randonne og som bruker pipen eller hoppene og hygger seg, er en stor glede for oss. Så sant de respekterer at det er ferdsel på eget ansvar.

Camilla Grythe. Foto: Kenneth Erlandsen
Camilla Grythe. Foto: Kenneth Erlandsen

I Skistar Hemsedal har de en fast tradisjon på sesongavslutning såpass sent som 1. mai.

– Den er i tråd med samme dato som tidligere år og er blant annet basert på analyser og statistikk fra tidligere års snøforhold, etterspørsel fra gjester og diskusjoner med andre aktører på reisemålet som hoteller, butikker og restauranter, sier PR og kommunikasjonssjef i Skistar Petra Hallebrant.

Publisert 4. mai 2023 kl 12.02
Sist oppdatert 4. mai 2023 kl 14.07
annonse
Relaterte artikler
annonse
PARKENTUSIAST: Eirik Zahl Slora er sportssjef på Wang Romerrike Freeski/Snowboard, og en ivrig jibber. Foto: Fredrik Ouren Jostad
Slik er tidligparken i Tryvann

– Det er en veldig trendy park

TRYVANN: Lørdag åpner Skimore Oslo fra Tryvann-siden av anlegget. Foto: Kristoffer Kippernes
Tryvann åpner oslovinteren

– Det likner på vinter!

SAMME PRIS: Oslo Vinterpark fortsetter med sesongkortprisene som i fjor. Her er daglig leder Espen Bengtson. Foto: Anders Holtet
Skimore har låst strømprisen

– Vi er heldige

Peer Bakke Oslo Skisenter Grefsenkleiva Trollvann Grefsenkollen
Reduserer utbyggingen kraftig

Slik kan nye Oslo skisenter bli

Ståle Sandbech gjør en backside air i superpipen på åpningsdagen av Wyller Arena i Oslo
Se film fra Wyller Arena

Nå er superpipen i Wyller tilbake

Oslo skisenter
Snø og kulde i hovedstaden

Nå åpner skianleggene i Oslo

Snøkanon Tryvann
Startet snøkanonene på Tryvann

Her går snøkanonene på Tryvann

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen