Derfor skal du kjøre skiheis NÅ!

KOMMENTAR: Sesongens beste skidag i hjemmeanlegget mitt var også sesongens siste. Urovekkende mange gikk glipp av en skidag av de sjeldne, og sånt må det bli slutt på.

Sist oppdatert: 15. april 2023 kl 00.38
UT MED ET SMELL: Nesten ingen gidder å bruke norske alpinanlegg når de er på sitt beste om våren. Derfor blir vi som elsker å kjøre laps i deilig sløsj utsatt for prematur og ufrivillig avlysning av skiheissesongen. Foto: Tore Meirik
UT MED ET SMELL: Nesten ingen gidder å bruke norske alpinanlegg når de er på sitt beste om våren. Derfor blir vi som elsker å kjøre laps i deilig sløsj utsatt for prematur og ufrivillig avlysning av skiheissesongen. Foto: Tore Meirik

Denne nokså gamle kommentarartikkelen ble publisert første gang i april 2015 - men den er like aktuell hver eneste vår, når alpinanleggene stenger heisene siden påska er over.

Her på friflyt.no har vi allerede hylla verdens kanskje beste skiføre – sløsjen –, og vi har forklart hvorfor skisentrene stenger selv om det er masse snø og deilig skikjøring igjen; fordi nordmenn ikke kommer seg på ski etter påske (!).

Jeg er ganske sikker på at blant de tusenvis som valgte å gå glipp av sesongens beste dag på søndag, var det mange som i november sto og rista av glede over å få stå i 45 minutters heiskø og kjøre på ei 12 x 270 meters is-stripe (med 128 mm. under foten og spade i sekken).

Jeg mistenker at mange av disse på søndag valgte å iføre seg shorts oppkalt etter ei bygd på Nordvestlandet og sykle med fatbike i et gjørmehøl med isklumper i, klore seg opp et lite stup på Kolsås med Nortind-refusert kjettingfeste i toppen, eller sitte på en eller annen saltvannsnær kafeteria og drikke øl utendørs og snakke om hvor deilig det er å drikke utepils. Vel folkens, dere fikk med dere kunstsnøen i november, men dere gikk glipp av årets feteste dag på den andre sida av sesongen –og dermed er dere en del av problemet. For det er mangel på folk som er grunnen til at skisentrene stenger når forholda er fantastiske -og det motsatte er grunnen til at de klorer seg fast til påstanden om fin sesongstart på noe regnværspåvirka snøkanonrim i oktober. 

Og vi kan ikke gi alpinanleggene skylda når de leverer et fantastisk produkt tilsynelatende ingen vil ha.

Vel, her er åtte gode grunner til å komme seg på ski i et skisenter i den varme og lyse enden av sesongen:

1. Du kan kjøre i noe så upraktisk som en hettegenser, eller flanellskjorte for oss som er over 34. Det er sjukt deilig å legge igjen den svindyre, everestkompatible trelagsjakka hjemme.

2. Sløsj er verdens beste skiføre. Skredstresset er minimalt, snøen er myk, den er nesten like bra oppkjørt som urørt, den påvirkes knapt av vind, den er perfekt å hoppe klipper i, sløsjen gjør parken optimal, sløsjen er rett og slett som skapt for frikjøring, og optimal for å øve på triks –noe man aldri blir for gammel for å gjøre. I tillegg setter sløsj svært lite krav til skiene dine, du kan dra på med nesten hva som helst på beina.

3. Det er mye artigere å kjøre ski på perfekt snø enn å sykle i et gjørmehøl eller henge i ei klatrerute eksponert for innsyn gjennom baderomsvinduet i 4. etasje i ei boligblokk.

4. Når du kjører heis i stedet for å dra på topptur, kan du gange antall nedoverhøydemeter med minst 10. Søndag fikk junior og jeg minst 15 turer som hver er 500 høydemeter. Du skal gå en vanvittig topptur for å være i nærheten av 7500 kvalitets-nedoverhøydemeter på en dag. Her kommer en gylden mulighet til å sitere Dennis Risvoll: «Du blir ikke bedre på ski av å gå på ski.»

I tillegg kjørte vi på tungt, skikkelig utstyr, vi hadde en stor og tung termos med kaffe nede på kafeen og vi traff tre eller fire likesinnede folk som var nesten like stoka som oss.

5. Du er i toppform etter en vinter med masse kjøring, og alt er artigere når du er i storslag.

6. Heiskø er ikke-eksisterende, først og fremst fordi folk driver med noe annet.

7. Norske alpinanlegg tilhører den svært sjeldne kategorien «idrettsanlegg- som-ikke-får-noe-som-helst-offentlig-støtte». Derfor trenger og fortjener de at du bruker dem og betaler for det.

8. Viktigst av alt: Skal norske skisentre forlenge sesongen i den enden da sesongen er bra (og ikke i oktober, da det er drit), ja da må vi ta oss sammen og bruke skianleggene våre også om våren.

Mann (35) og guttegjeng (6-7) nyter sesongens siste og beste dag i Oppdal skisenter sist søndag:

Publisert 15. april 2023 kl 00.38
Sist oppdatert 15. april 2023 kl 00.38
annonse
Relaterte artikler
Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen