Mens andre store skianlegg har økt prisene på heiskort kraftig, har Skimore uendret tilbudt månedsabonnement til 289 kroner tre år på rad. – Vi vil ha flere folk ute oftere, sier daglig leder Espen Bengston.
TRYVANN: Skimore Oslo har valgt en abonnementsløsning som sikrer lojale besøkende. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 4 minutter
– Vi er stolt av å kjøre en prispolitikk som gjør terskelen lav for at folk skal komme seg i alpinanlegget, sier daglig leder i Skimore, Espen Bengston.
Til Fri Flyt forklarer han hvordan den unike abonnementsløsningen sørger for stadige økende millioninntekter - år etter år.
Skimore driver skianlegg i både Oslo, Drammen og Kongsberg. I tillegg samarbeider de med Kirkerudbakken og Bærums Skiklub, der Skimores medlemmer har tilgang.
Debatten om alpint er blitt en luksussport for de rikeste eller ikke, har vært opphetet på Fri Flyts sider de siste ukene.
Voldssom prisstigning
Camilla Sylling, generalsekrær i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner, ville komme den årvisse prisdebatten i forkjøpet ved å avvise at at alpint er en luksussport. I kronikken skrev hun at norske heiskortpriser er blant de laveste i Europa. Det provoserte rådgiver i SPOR Natur og Reiseliv, Trygve Sunde Kolderup, som mener Sylling ser bort fra den voldsomme prisstigningen som har vært på heiskort i mange av de største norske anleggene de siste årene. Ifølge ham har dagskortprisen for voksne i de store alpinanleggener økt med mellom 34 og 54 prosent siden 2018. Den generelle prisstigningen har vært på 23 prosent i samme periode.
Og prisene varierer relativt sterkt fra anlegg til anlegg.
Hos Skimore har de valgt å holde prisen på medlemskapet sitt uendret de siste tre sesongene. Ordningen fungerer slik at medlemmer mellom 7 og 79 år betaler 289 kroner i måneden året rundt. Det er 12 måneders bindingstid. Medlemskapet gir også tilgang til blant annet klatreparker og en sykkelpark.
Espen Bengston, daglig leder hos Skimore. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Overskudd med rimelig ordning
– Vårt motto er flere ute oftere. Prisen vi har holdt oss til tilsvarer at man bare trenger å være i anlegget seks ganger for at det skal lønne seg, sammenlignet med gjestepasset (dagskort) som koster 510 kroner.
Familiekortet hos Skimore koster 799 kroner per måned. Dette kortet gir tilgang til inntil fem personer, inkludert barn opp til 24 år. Også familiekortet har beholdt samme pris i en årrekke
– Hva har det kostet dere å holde prisen uendret samtidig som kostnadene i samfunnet generelt har økt de siste årene?
– Vi driver jo med dette for å tjene penger, og ved å satse på å få mange lojale medlemmer har vi fått høyere overskudd de siste årene. Å gå over fra salg av sesongkort til en medlemskapsordning har vist seg å være lønnsomt, sier Bengston.
Tall fra proff.no viser at Skimore Oslo i fjor haddet et driftsresultat på 43,6 millioner. Overskuddet har økt jevndt siden 2021 da det var på 16, 5 millioner. I løpet av ett år har de rundt en halv million dagsbesøkende i sine anlegg.
– Vil dere greie å opprettholde medlemskapsprisen på 289 kroner i måneden?
– Vi vil holde prisen for de som har den avtalen nå i alle fall. Men på et eller annet tidspunkt vil vi kanskje heve den. Det er vanskelig å kunne si noe om dette akkurat nå, sier Bengston.
Skimore har flombelsyning i alle nedfartene sine Foto: Christian Nerdrum
Dyrest i Trysil og Hemsedal
– Hva tenker du om debatten rundt priser på skianlegg?
– Jeg kan ikke uttale meg om andre prisstrategi. Det er jo kostbart å drive et alpinanlegg, og for noen år siden økte momsen fra åtte til tolv prosent. Men for oss har det i alle fall vært et bra grep å satse på å få lojale brukere av våre anlegg. Ettersom vi har flombelysning i alle nedfartene våre kan vi holde åpent 12 timer på hverdagene, og 10 timer i helgene. Da kan medlemmene våre få mye skikjøring igjen for pengene, påpeker Bengston.
Også andre medier har meldt om kostbare dager i bakken på flere steder i landet. E24 trekker frem de to Skistar-drevne skisentre, Trysil og Hemsedal, som de dyreste i Norge med heiskort til 764 kroner for voksne. Slike priser kan de da også ta ettersom de i Trysil har rundt 12–13.000 personer i bakken hver dag, mens besøkstallet i Hemsedal ligger på 6–7.000.
De sist tilgjengelige tallene på Proff.no viser at Skistar Norge AS fikk et driftsresultat på nesten 193 millioner kroner i 2023.
KOMMENTAR: Prisene på heiskort har økt betydelig mer enn den generelle prisveksten, noe som gjør alpinsporten mindre tilgjengelig for familier, skriver Trygve Sunde Kolderup.
LESERINNLEGG: Alpint blir ofte stemplet som en luksussport, men med over 200 alpinanlegg i ulike prisklasser er skiglede tilgjengelig for de fleste. Det skriver Camilla Sylling, generalsekretær i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner i et leserinnlegg i Fri Flyt.
– Den moderne skibums er ikke en som har spart opp penger eller jobber som servitør. Det er en som jobber i Facebook, Google eller et annet tech-selskap og har hjemmekontor. De tjener gode penger og står på ski når det passer dem, forteller skiprofil Stian Hagen.
Heiskortprisene i Norge varierer mye. Fri Flyt har samlet prisene for både sesongkort og dagskort i ditt lokale skisenter.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.