Andre store anlegg i Norge må gjerne fnyse av Tryvannhøgdas beskjedne 529 meter over havet, som vel egentlig ikke kan regnes som et fjell.
Snarere en ås – eller knaus – der du finner Skimore Oslo. Eller Wyller og Tryvann, som vi helst liker å kalle det.
For ikke å glemme Holmenkollen.
Klart det hadde vært gøy om denne knausen på Oslos beste vestkant hadde strukket seg enda litt nærmere skyene. Men hverken vi eller knausen bryr oss om høyden. Vi bryr oss om bredden, for det finnes ingen andre steder i Norge som har bidratt like bredt til historien om norsk vintersport enn denne knausen her i Oslo.

Under OL i 1952 var 120 000 mennesker samlet for å se Arnfinn Bergmann vinne hopprennet i Holmenkollen med et hopp på 68 meter. 55 år senere satt Terje Håkonsen høyderekord på snowboard i Midtstubakken rett ved siden av, med 9,8 meter rett opp.
Til og med prestisjetunge X Games har blitt arrangert her, i superpipen i Wyllerløypa.
Hver eneste dag møtes et mylder av mennesker her oppe, for å finne skigleden i Wyller og Tryvann. Turister fra hele verden, såvel som folk fra hele Oslo og omegn.
Så da får heller høyfjell være høyfjell. I Tigerstaden har vi vår egen lille knaus på beste vest – og her er det plass til alle.
Med T-bane fra Majorstua reiser oslopatriot Bård Gundersen opp til Voksenkollen og busser videre til Tryvann for å stå på ski med bredden, som inkluderer skilegender som Kaj Zackrisson. En verdensvant svenske man skulle kunne tenke var blitt for godt vant med stupbratte fjell og perfekt snø og – med sine to seiere i verdens antatt mest prestisjefulle frikjøringskonkurranse Verbier Extreme.

Her kan du se film fra Skipatruljens besøk til Oppdal Skisenter
Men vi treffer ham i Oslo og Tryvann. Et steinkast unna har Zackrisson stiftet familie. Han benytter seg derfor hyppig av Skimore sine tilbud.
– Du trives her og du? spør Gundersen og tenker på hva svensken har gitt slipp på av staselige fjell i Alpene og andre prestisjefjell på den andre siden av Atlanterhavet.
– Ja, men en kombinasjon er kanskje det beste? Man elsker jo ski. Her kan man stå i park med rails og hopp, også kan du kjøre carving i Wyller. Når vi får litt fra oven (journ. anm. snø). Så er det faktisk bra frikjøring uti skogen her, sier Zackrisson og tar oss med ut i gamle Rødkleiva, som er det beste og bratteste frikjøringsområdet på «Osloknausen», for de som mener alvor utenfor løypene.

Litt senere treffer vi også snowboarder og oslogutt Mikkel Bang, som har Tryvann og Wyller som sitt hjemmeanlegg. Her får han relevant trening til livet som snowboardproff.
– Parken er bra. Og i Wyller har de gratis bigjump. Det er ikke mange steder som har det, sier han og sikter til det dedikerte området i bunn av Wyller, som de siste årene har hatt superpipe med bigjump i bunnen.
(Bare et par dager senere reiser Bang til USA og hanker inn en imponerende tredjeplass i frikjøringskonkurransen Natural Selection. )
Randonee i Oslo
Skientusiast Fredrik Luytkis har lenge sett det stadig voksende behovet for randonee blant Oslo-folk. Og selv om du KAN gå i en egen trasé for randonee langs heistrasén i Wyller, tenkte Fredrik at det måtte finnes mer spennende veier å komme seg til toppen på.
Og det var det. Han tok både saken og sagen i egne hender, og satte i gang.

Denne randoløypa går fra toppen av bigjumpen i Wyller på gjengrodde blåstier som Luytkis og gjengen hans har ryddet - opp mot Strømsdammen og inn til den legendariske Rødkleiva, som etterhvert tar deg inn i bakkene på Tryvann.
Her finner du stravasporet til randolinken i Wyller

Er det mye snø, så kan du kjøre i denne bakken. Er det litt tynt med snø kan du finne veien tilbake til Tryvann og Wyller. En tur i randolinken gir deg omlag 350 høydemeter, og er en tur som vil gi deg relevant erfaring med å navigere og ferdes i bratt terreng.

Heiskort med Skimore
For et par år siden kom muligheten til å skaffe deg selv, eller hele familien, et medlemskap i det som kalles Skimore.
Det gir deg tilgang til både Oslo, Drammen og Kongsberg hele året, for en fast sum i måneden. Prisen er ikke avskrekkende, men det er likevel nok til at Skimore Oslo ( ifølge Wikipedia) er landets nest største skianlegg når det kommer til omsetning på heiskort.

Er du en ivrig bruker både sommer og vinter vil nok dette være en veldig god løsning, men jeg mistenker at det er flere enn meg som fungerer mest som støttemedlem om sommeren.
Wyller og Tryvann henger sammen
Wyllerløypa og Tryvann er opprinnelig to ulike skianlegg, der Wyller har inngang fra Sørkedalen, må du opp til Holmenkollen og Tryvannstårnet for å komme til starten av Tryvann. Likevel har det ikke all verden å si hvor du ønsker å starte skituren, da de to anleggene er knyttet sammen med en flat stolheis som tar deg fra bunnen av Tryvann til toppen av Wyller.
Skimore Oslo består av 18 bakker med 11 heiser. Anleggets lengste løype er Wyllerløypa på 1400 meter og fall på 381 meter Oslo Vinterpark har tre ulike varmestuer. Én i bunn av Wyller (der du blir blant annet kan få en vietnamesisk baguette med koriander) og to i Tryvann. Vil du preppe og slipe ski, er verkstedet i Wyller blant byens beste.