Toppturer med ski har de siste årene opplevd en utrolig vekst i Norge. Det gjør også at flere og flere trekker til de lokale skianleggene for å trene til korte og lengre turer. 

Nå er veksten av randobrukere i Oslo Vinterpark så stor at det oppfattes som et problem for skianlegget på Tryvann. Spesielt utenfor åpningstidene.

– Jeg tror mange ikke forstår hvilke konsekvenser det kan få, sier administerende direktør i Oslo Vinterpark, Espen Bengston til Fri Flyt.

Fri Flyt møter Bengston sammen med generalsekretær i Alpinaleggenes Landsforening (ALF), Camilla Sylling Clausen, på Tryvann tirsdag morgen. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

natt
natt

FARLIG: Det er i forbindelse med preparering av bakkene utenfor åpningstid at den største faren oppstår. Foto: Espen Børresen / Oslo Vinterpark

130 gjester med feller

Helgen i forveien hadde Bengston over 130 gjester med randoneeutstyr i løpet av åpningstiden, og trolig en god del utenfor. Han beskriver veksten som eksplosiv.

– De siste ukene har det vært en markant økning av randoneebrukere i Wyller-området. Nå har vi ikke alle traseer åpne, så vi merker det enda mer.

Han er overbevist om at det er snømangelen i Norge som gjør at flere trekker til skianlegget med feller. Som et steg på veien for å imøtekomme bruken avtoppturutstyr har de laget en egen trasé på oppturen, til bruk innenfor åpningstidene.

– Vi bruker enormt mye tid og ressurser på sikkerhet, og randonee er i en gråsone i forhold til det.

Ifølge Bengston har flere av de ansatte i skianlegget hadde ubehagelige opplevelser og nesten-ulykker knyttet til randonee utenfor åpningstidene.

– Når vi har preparering med maskiner og vinsj kan det oppstå alvorlige situasjoner. Vi har skiltet godt, men jeg tror likevel ikke mange forstår hvor alvorlig det kan bli, spesielt med vinsj.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Naa-har-Oslo-Vinterpark-aapnet-en-trase-i-Wyller_ordinary_1200
Naa-har-Oslo-Vinterpark-aapnet-en-trase-i-Wyller_ordinary_1200

EKSPLOSJON: Det var etter at Oslo Vinterpark åpnet traseen i Wyller at bruken tok av. Foto: Oslo Vinterpark

Fraråder ferdsel

Alpinvettreglene ligger til grunn for ferdsel i nedfart i åpningstiden. Så er det ALFs retningslinjer om at anlegget er definert som et anleggsområde utenfor åpningstid som veileder når skianlegget er stengt.

– Vi fraråder all ferdsel da dette er forbundet med livsfare, sier Sylling Clausen i ALF.

Sylling Clausen sier de er i samtaler med jurister om hvordan disse retningslinjene kan tydeliggjøres. Hun sier de nå forholder seg til at ”all ferdsel i skianlegg utenfor åpningstid er å anse som et anleggsområde, hvor det er tunge maskiner og vann under trykk som kan medføre fare”. Det gjelder altså all type ferdsel.

– Vi håper og forventer at folk respekterer skilting og merking, og at de ser at dette er gjort av sikkerhetsmessige hensyn, både for gjester og for ansatte i alpinanlegg, sier Sylling Clausen.

I andre land, som for eksempel Sverige, blir skianleggene utenfor åpningstidene omtalt en arbeidsplass, og kan dermed defineres som stengt av når heisene stenges.  I Alpene er det ulik praksis, men så sent som i fjor ble stengning av anlegg et tema på sveitsisk TV.

I Norge har det ikke skjedd noen alvorlige ulykker knyttet til ferdsel med randonee-utstyr i skianlegg utenfor åpningstider. 

Regelverket gjør likevel situasjonen komplisert for skianlegget. Bengston håper bruken i anlegget nedskalerer.