Sommerskikjøring er populært også i alpene, og særlig aktive benytter sommeren og høsten til å teste ski, brett og nye teknikker. Dessverre har bresmeltingen i alpene har vært betydelig de siste årene. Som et direkte resultat av den globale oppvarmingen har flere skisteder måttet se seg tvunget til å stenge isbreene for sommerskikjøring.

Franske Alpe d´Huez har nylig vedtatt å stenge breen på ubestemt tid, i håp om at snømengdene skal akkumelere seg i et lengre perspektiv. Sveitsiske Les Diablerets har også innstilt sommerskisesongen for i år, og planlegger først åpning sent til høsten når temperaturene har sunket i høyden.

Annonse

Østerrikske Pitztal har også innskrenket sesongen for å spare breen, og har derfor stengt fra 6.juni til midten av september. Imidlertid kan man fortsatt nyte høyalpin ski- og brettkjøring under sommersol på en rekke steder, men vær oppmerksom på at de aller fleste stedene åpner grytidlig om morgenen, og gjerne stenger til lunsj når snøen har blitt for slapsete.

Østerrike

Med Innsbruck, Munchen eller Salzburg som utgangspunkt kan man velge mellom flere flotte sommerskisteder innen rimelig radius.

Stubaital

Stubai-gletscher tilbyr skikjøring hele året rundt, men om sommeren er det kun breen på toppen som er åpen med kjøring fra 2900 til 2600 meter. Åpningstiden er fra 8 til 16:30 hver dag. Dersom snøforholdene tillater det, kan man kjører ytterligere ned til 2300 meter.

Mer info: www.stubaier-gletscher.com

Sölden

Inne i Ötztal finner man det kjente vintersportsstedet Sölden, som også er kjent for å arrangere den alpine sesongstarten på høsten. Skikjøringen starter fra 2684 meters høyde, og heisene går helt opp til 3370 meter. Området består av to breer, hvor man finner både bratt frikjøringsterreng, funpark med hopp og rails, og lange carvingbakker. Sommersesongen strekker seg fra 26,juni til 29.september, med åpningstid fra 8 til 16. De øverste t-krokene stenger allerede klokken 13.

Mer info: www.soelden.com

Hintertux

Innerst i vakre Zillertal ligger en av alpenes beste sommerskisteder, som er viden kjent for sin terrengpark og snowboard-samlinger. Nytt av året er også en gedigen superpipe, foruten en begynner-linje og en proff-linje. Sesongen er året rundt med normal åpningstid fra 08:15 til 16:30, men i juli og august stenger t-krokheisene klokken 13:30 for å spare snøen. Kjøringen skjer fra 3250 til 2660 meter, og det totale arealet er forholdsvis stort.

Mer info: www.hintertuxergletscher.at

Kaprun

Etter tunnelbaneulykken for en del år siden har Kaprun fått sving på sakene, og det flotte breplatået har utrolig utsikt over Zell am See og mot Grossglockner, østerrikes høyeste fjell på 3789 meter. Under Kitzsteinhorn kan du kose deg med lett sommerskikjøring fra 2940 meter og ned til 2600 meter. Åpningstiden er hver dag fra 08:00 til 15:00, men i juli og august stenger bretrekket 01:30. Nærmeste flyplass er Salzburg, men reisetiden fra Innsbruck er heller ikke avskrekkende.

Mer info på: www.kitzsteinhorn.at

Dachstein

Like ved Schladming og Ramsau ligger Dachstein-breen, også kjent som treningsarena for langrennsfolket. De siste årene har anlegget slått seg stort opp på jibbing og new school, og tilbyr i dag en av Europas beste terrengparker. Fallhøyden er på drøye 300 meter fra toppstasjonen på 2700 meter over havet. Anlegget har åpent hele sommeren, men åpningstiden kan til tider kortes ned avhengig av snøforholdene. Ordinær åpningstid for bretrekket er fra 9 til 16.

Mer info på: www.planai.at

Kaunertal

Kanskje ikke den mest kjente sommerskidestinasjonen, men likvel verdt et besøk. Noe kortere åpningstid, avhengig av snøforholdene. Skiområdet strekker seg fra 2750 til 3100 meter over havet.

Mer info på: www.kaunertal.com

Sveits

Med Genève eller Zurich som utgangspunkt kan man velge mellom flere populære sommerskisentra innenfor akseptabel transfertid.

Zermatt

Under foten av Matterhorn ligger Plateu Rosa, som utgjør breområdet for det populære sommerskisenteret i Zermatt. Området deles for øvrig av Cervinia, som ligger på den italienske siden. Hit valfarter landslag i alpint og freestyle for å trene i fantastiske omgivelser. Zermatt er åpent for skikjøring 365 dager i året, og er kjent for sine flotte terrengpark om sommeren. Tynn luft blir også et bekjentskap, med kjøring helt opp til 3899 meter, som er det høyeste man kommer i alpene med skiheis. Total fallhøyde på sommerskisenteret er inntil 800 meter, avhengig av snøforholdene. Anlegget åpner kl 9 og stenger allerede kl 14 i sommermånedene.

Mer info på: www.zermatt.ch

Saas-Fee

Nok en bilfri sveitsisk alpeperle i spektakulære naturomgivelser, som faktisk ligger i nabodalen til Zermatt. Her åpner sommerskisenteret 1.juli med daglig drift fra 9 til 15, og terrengparken er viden kjent som treningsarena for mange av verdens beste jibbere på ski og brett. Fra toppen av sommerskisenteret på 3600 meter har du nesten 500 høydemetre med boltreplass, og 3 behagelige stolheiser til å frakte deg opp igjen.

Mer info på: www.saas-fee.ch

Frankrike

Genève er nærmeste flyplass dersom du ønsker å forsøke sommerskikjøring i de franske alpene.

LaPlagne

Kun åpent fra 26.juni til 28.august, og med noen få og relativt korte bakker. Ingen pipe eller terrengpark Toppen av sommerskisenteret ligger på 3250 meter.

Mer info på: www.la-plagne.com

Les Deux Alpes

Under toppen av mektige La Meije er det også mulighet for sommerskikjøring opp til nesten 3600 meters høyde, dog under en nokså kort sesong fra 17.juni til 26.august, og med noe begrenset åpningstid.

Mer info på: www.les2alpes.com

Val d´isere & Tignes

De to gigantene er naboanlegg som begge tilbyr sommerskikjøring. Val d´Isere har sesong fra 24. juni til 15.august, mens Tignes åpner en uke tidligere. Begge stedene kan by på kjøring på mer enn 3000 meter, med både terrengparker og flotte crusingløyper.

Mer infor på www.valdisere.com og www.tignes.net

Val Thorens

Alpenes høyeste beliggende skidestinasjon kan også by på brekjøring på godt over 3000 meters høyde. Sesongen starter 8.juli og varer til 2.september.

Mer info på www.valthorens.com

Italia

Milano eller Torino er de næmeste flyplassene med direkteruter fra Norge, og avstanden til de mest aktuelle sommerskisentrene er helt overkommelig.

Passo Tonale

Passo Tonale ligger høyt og langt nord i Italia, og byr på 300 høydemeter med sommerskikjøring fra 3000 meter. To t-trekk og flotte bakker, samt en liten terrengpark.

Mer info på: www.adamelloski.com

Val Senales

I likhet med Passo Tonale grenser Val Senales opp mot Østerrike. Sesongen starter 10.juni, og heisene går fra 07:30 til 13:00 hver dag. 1 stolheis og 3 t-kroker gir 8 kilometer med preparerte bakker helt opp til 3125 meter. Ingen terrengpark.

Mer info på: www.valsenales.com