/ Folk

Skal Kilian Jornet gå Everest og Lhotse-traversen?

Kilian Jornet og David Goettler er i Nepal, og de holder det litt hemmelig om hva som er planen. De skal trolig gjøre et forsøk på første travers fra Everest og Lhotse.

Sist oppdatert: 6. mai 2021 kl 11.46
Kilian Jornet, David Goettler
PLANLEGGER TROLIG TRAVERS AV EVEREST OG LHOTSE: Kilian Jornet og David Goettler har store planer for sitt opphold i Nepal. Her er Kilian fra en tidligere tur på Mount Everest. Foto: Privat
Lesetid: 2 minutter

Everest og Lhotse-traversen har aldri blitt gått, og er en av de store siste bestigningene i Himalaya som venter på sin bestigning.

Kilian Jornet og David Goettler er hemmelighetsfulle når det gjelder prosjektet, men de avkrefter det ikke.

Det var Climbing Magazine som først omtalte saken.

Kilian Jornet er en av verdens største randonne- og skyrunner-stjerner. I 2019 avbrøt han et rekordforsøk på Mount Everest der han og Andrzej Bargiel skulle prøve å kjøre ned på ski fra Mount Everest.

David Goettler er en fremragende østerriksk alpinist, med blant annet en rask bestigning av Shisha Pangma (8024 meter) i ermet på bare 13 timer. 

Nå er Kilian og David på plass i Khumbu-regionen med andre planer i tankene.

Planen er trolig en av de siste hellige gralene i Himalaya-klatring; nemlig Everest-Lhotse traversen.

Ueli Steck hadde i sine planer om å gå denne traversen, men han falt og omkom i Lhotse-veggen under en akklimatiseringstur til Lhotse i 2017.

Om du går denne traversen så vil du fra Camp 1 på 6400 meter og via vestryggen til toppen av Mount Everest. Deretter vil du gå ned til South Col og opp på Lhotse og ned Lhotse-veggen. Hvis du virkelig er sprek så går du videre til Nuptse. 

Skjermbilde 2021-05-06 kl. 11.30.38 (2)
Traversen går via vestryggen på Everest og så videre via South Col til Lhotse. Foto: Skjermdump fra GoogleEarth

De som vanligvis prøver å gå på Everest og Lhotse går først opp normalveien til Everest og så ned til South Col, ny camp og så toppstøt for Lhotse.

Denne traversen vil gå i mye ukjent terreng og via den urepeterte Hornbein-ruta på vestryggen.

Ikke minst vil man være lenge over 8000-meter, som er kjent som dødssonen. Hvis de virkelig er spreke så tar de seg en liten tur innom Nuptse også på vei ned. 

Det gjenstår å se om hvordan det går med Kilian og David, men de melder på sine instagram-kontoer at de er godt i gang med akklimatiseringsrunder.

Publisert 6. mai 2021 kl 11.46
Sist oppdatert 6. mai 2021 kl 11.46
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen