/ Folk

Kilian gir opp verdensrekordforsøket

Etter drøye 10 timer løping og 337 runder rundt friidrettsbanen i Måndalen, måtte Kilian Jornet gi opp forsøket på å sette verdensrekord på 24-timersløp. Da lå han langt foran skjema til ny bestenotering.

Sist oppdatert 27. november 2020 kl 22.27
Kilian Jornet Måndalen verdensrekordforsøk 24 timer
GOD FART: Kilian Jornet startet bra, men måtte etterhvert gi opp verdensrekordforsøket på 24-timersløp. Bilde fra livesendingen.

Kilian Jornet åpnet hardt og lå fredag kveld godt foran skjemaet til verdensrekord på 24 timer løping på friidrettsbanen i Måndalen, best kjent som Moon Valley blant internasjonale løpeentusiaster.

Men i et intervju på sponsorens sending fra arrangementet like før klokka 22 avslørte en av medhjelperne at fjelløpestjernen løp med smerter i kneet. 

– Akkurat nå vi ikke hva som vil skje, sa innrømmet hun, og det begynte bokstavelig talt å se mørkt ut i Romsdalen. 

Det var riktig nok fremdeles grønne tall for Kilian Jornet, i hans forsøk på å slå verdensrekorden i antall kilometer løpt på ett døgn. Men få runder senere var det slutt og han måtte hjelpes av banen.

Klokken 22.15 gikk det ut offisiell melding om at Kilian har brutt løpet. Noe annen informasjon ble ikke gitt. 

Da hadde han løpt 135 kilometer rundt friidrettsbanen i Måndalen, bygda i Rauma hvor Jornet og samboeren Emelie Forsberg har bodd siden 2016.

Verdensrekordforsøket har vært utsatt i noen dager i påvente av bra vær, men klokken 11 fredag smalt startskuddet, selv om det var noe kaldere enn værmeldingen hadde lovet. 

Med minusgrader måtte banen banen saltes for å få gode løpeforhold. Men det skal ikke bli så mye kaldere i natt, og sola skal titte fram når den siste delen av løpet skal gjøres fram mot klokka 11.  

Superstjernen Kilian Jornet er mest kjent for seire i lange fjelløp og utrolige prestasjoner i høye fjell, og nedkjøringen hans av den stupbratte Fiva-ruta ved Trollveggen har vært en snakkis i skimiljøet. 

Men denne høsten har verdensrekorden 24-timersløp har vært fjellløperens mål, etter at han han utforsket det å løpe på flatt underlag blant annet i 10-kilometeren Hytteplanmila. Målet var å slå det lengste løpet gjort på 24 timer til nå, 303 506 km oppnådd av greske Yiannis Kouros i 1997. I følge løpenettstedet Kondis noteres det ikke verdensrekorder på ultraløp, så det var eventuelt snakk om det som kalles World Best Performances

Fem norske ultraløpere stilte som inviterte deltakere, og en av dem sjokkerte fra start. Sebastian Conrad Håkansson la seg tidlig godt foran Kilian Jornet og dermed i solid posisjon til verdensrekord. En starten hadde han en rekke kilometertider på ned mot 4 minutter, og etter 11 timers løping hadde han fremdeles et snitt på 4.36 per kilometer, som tilsvarer maraton på 3 timer og 14 minutter. Men Kondis var skeptiske til den harde åpningen til Håkansson og ville ikke utelukke at han ville bli distansert av Didrik Hermansen, som hadde lagt seg på en roligere tempo med rundt 5.15 per kilometer i snitt.  

Det skjedde aldri, for etter knappe 13 timer og 161 kilometer var det slutt også for Håkansson. Didrik Hermansen holdt det gående i fire timer til, men gav seg etter 175 kilometer og 437 runder rundt banen. 

Den norske bestenoteringen er 260 kilometer, og sjansene burde være store til at den forbedres i løpet av det neste halve døgnet.   

Dermed er de norske løperne Jo Inge Norum, Simen Holvik og Harald Bjerke gjenværende deltakere. Bjerke tok gjennom natta ledelsen, etter å ha ligget bakerst i feltet i starten. Lenge lå samtlige deltakere langt foran den norske rekorden på 260 kilometer i løpet av et døgn, men i løpet av natta har de havnet godt bak. 

Du kan følge de tregaenværende løperne på livesendingen.  På Racetracker får du all statistikk over fart, runder og løpte kilometer

Publisert 27. november 2020 kl 22.27
Sist oppdatert 27. november 2020 kl 22.27
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen