/ Folk

Kilian Jornet satte verdensrekord

Klokken 10.05 lørdag formiddag kunne historiens sprekeste menneske konstatere at han hadde gått 23 486 høydemeter på ett døgn.

Sist oppdatert: 9. februar 2019 kl 16.12
VERDENSREKORD: Kilian Jornet (i svart) gikk på ski i ett døgn med snittfart på over 1000 høydemeter i timen i motbakkene. Ola Hovdenak (ved siden av Kilian) er temmelig imponert over spanjolen. Foto: Anders Eide
VERDENSREKORD: Kilian Jornet (i svart) gikk på ski i ett døgn med snittfart på over 1000 høydemeter i timen i motbakkene. Ola Hovdenak (ved siden av Kilian) er temmelig imponert over spanjolen. Foto: Anders Eide
Lesetid: 2 minutter

Dermed klarte Kilian Jornet å slå Lars Erik Skjervheims verdensrekord fra i fjor med 2 547 høydemeter.

– Det er en magisk grense dette med å gå mer enn 1000 høydemeter i timen. Det er jo en del nedoverbakke, av og på med feller og et par matpauser med i dette her, så gjennomsnittsfarten til Kilian i motbakkene er over 1000 høydemeter per time. Ganske imponerende, sier Ola Hovdenak til Fri Flyt.

Les om Kilian og hans vanvittige førstenedkjøring av den legendariske klatreruta Fivaruta.

Hovdenak og en solid gjeng fra Romsdal Randoneeklubb var med i støtteapparatet til katalanske Jornet, som bor i Romsdal. Selv var Ola med og gikk omtrent 6000 høydemeter natt til lørdag, under rekorddøgnet, som foregikk i Tusten alpinsenter like ved Molde.

– Det var veldig gode forhold. Kilian gikk opp heistraseen til omtrent halvveis i henget, så en travers fra øst mot vest. Mens det var lyst gikk han helt opp, men i mørket snudde han lenger ned. Og jeg må nesten nevne at han ble målt til 115 kilometer i timen i utforkjøringa, forteller Hovdenak.

Gira på toppturutstyr? Sjekk Fri Flyts tester her!

– Hvilke forventinger hadde dere på forhånd?

– Vi regna med han skulle klare det, men samtidig viser denne økta at Lars Eriks rekord var temmelig knallhard. Kilian hadde ei hissig åpning, og la seg tidlig foran skjema. Da det gikk litt saktere på slutten var det denne ledelsen som gjorde at han holdt helt inn.  Kilian spurta en vanvittig hard sisterunde, før han nærmest kollapset i snøen klokka fem over ti da døgnet hadde gått.

PS! En litt artig kuriositet er at nettopp Tusten er skisenteret hvor konflikt med toppturfolk førte tli årets 5. mest leste sak på friflyt.no i 2015. Men man er løsningsorientert i Molde, og tre år etter var egen trasé til randofolket på plass.

Se noen glimt fra verdensrekord-døgnet i Tusten like ved Molde:

Husk at du som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler fra landevei.noterrengsykkel.nofriflyt.noutemagasinet.no og norsk-klatring.no.

Publisert 9. februar 2019 kl 16.12
Sist oppdatert 9. februar 2019 kl 16.12
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen