Pål Nakken kjører tråkkemaskin nesten hver dag i skisenteret utenfor Molde, og hver kveld møter han folk som ferdes på toppturski i anlegget utenfor åpningstiden. I jula var en skiløper få sekunder fra å kjøre rett på wiren i stor fart –noe som kunne vært livsfarlig.

Nære på

– Han kom over en kul på vei ned, og kjørte rett over wiren, som da lå på bakken. Hadde han kommet få sekunder før eller etter ville han fått wiren i ansiktshøyde, forteller Nakken til Fri Flyt.

Det er veitrafikkloven som gjelder for tråkkemaskinkjøring, som betyr at Nakken ville stått ansvarlig hvis skikjøreren hadde blitt skadet. Etter episoden la han ut følgende melding på Facebook:

«Helvetes randoneera finn dåkker et anna fjell å gå på før i bli drapsmann!!!!!»

Livsfarlig

– Jeg ble skremt av den episoden, og følte jeg bare måtte si fra, utdyper han.

Nakken forteller at folk går topptur i skisenteret hver eneste kveld, uansett vær. Wiren er så å si umulig å se i mørket, og selve tråkkemaskina kan være opptil 800 meter unna wiren. 

– Risikoen er at de kjører på wiren på vei ned, eller at den pendler og treffer folk, selv om de er et stykke unna. Det sier seg selv at det er livsfarlig, sier han.

Daglig problem 

Med varierende snø- og værforhold og nokså bratt terreng bruker han wiren nesten hver gang han preparerer løypene. Fordi de går for en stor del i utmark kan ikke skisenteret nekte folk å ferdes der.

– Jeg tror ikke de forstår hvor farlig det er. De kan heller gå på dagtid, selv om de ikke betaler for seg. Det handler om folks sikkerhet. Skulle det skje noe, er det jeg som får skylda, og den byrden ønsker jeg ikke å bære, sier Nakken til lokalavisa Romsdals Budstikke.

Tråkkemaskiner bruker vinsj med wire for å preparere bratte bakker og når det er vanskelige snøforhold. Hvis beltene begynner å skli blir selve prepareringa dårlig, derfor er wire en forutsetning i bratt lende.