Historien bak førstenedkjøringen av Fivaruta

For et år siden kjørte Kilian Jornet Fivaruta ved Trollveggen. Nå er det laget en kort dokumentar om Norges drøyeste nedkjøring gjennom tidene.

Sist oppdatert 19. februar 2019 kl 18.58
POV: Fiva-ruta går rett ved siden av selve Trollveggen. Bilde: Salomon
POV: Fiva-ruta går rett ved siden av selve Trollveggen. Bilde: Salomon

Spanjolen hadde sett på linja i to år før det var mulig å gjennomføre prosjektet. I anledning ettårsdagen til nedkjøringen har Salomon lansert filmen om historien bak prosjektet. I filmen får du se Jornet sine egne hjelmkameraklipp, i tillegg til arkivklipp og intervjuer.

I høst besøkte vi Kilian Jornet hjemme i Åndalsnes. Les historien om verdens sprekeste menneske og Norges drøyeste skitur her.

Matti Bernitz Pedersen er bosatt i Romsdalen, er fotograf og har jobbet med prosjektet, sammen med Raymond Aasen og Thomas Dahle.

- Vi fikk i oppdrag å lage en kort dokumentarfilm om nedkjøringen, i tillegg til litt om Kilian sin bakgrunn for å kjøre bratt på ski, sier Matti Bernitz Pedersen til Fri Flyt.

Utfordringen for produksjonsteamet har vært at det ikke har vært så mye materiale som ble produsert fra selve nedkjøringen. Jornet gjør prosjektene sine for sin egen del, og ønsker ikke så mye oppmerksomhet under selve gjennomføringen. Derfor finnes det ikke annet enn hjelmkameraklippet fra nedkjøringen.

- Kilian skulle jo egentlig ut på rekognoseringstur dagen han kjørte Fivaruta. Vår oppgave ble å produsere noe spennende og innholdsrikt ut av noe som alle visste gikk bra, sier Bernitz Pedersen. 

12-44-14
12-44-14

BRATT: Fivaruta er på totalt 1 680 høydemeter, og blir betegnet som den drøyeste nedkjøringen gjennom tidene.

Bernitz Pedersen bor selv i Romsdalen, og har jobbet med Jornet på flere prosjekter. Sist verdensrekordrekorden i antall høydemeter på ett døgn.

Les også: Kilian Jornet satte verdensrekord

- Kilian er veldig nøye i planleggingen av prosjektene sine. Han er solid i det han gjør, og det er lite som er hasardiøst når man er med han. Jeg har vært med han på mange turer, og han har snudd mange ganger, han risikerer aldri noe hvis han er usikker, sier Bernitz Pedersen. 

Jornet har masse ideer til linjer og prosjekter for fremtiden. Men han har ingen hast. Han venter på riktige forhold og riktig tidspunkt. Men det tyder på at vi ikke har sett det siste fra verdens sprekeste mann.

PS: Selv om Salomon påstår at Fivaruta ligger i Trollveggen, gjør den ikke det. Den ligger i Trollveggen-massivet, uten at det gjør prestasjonen noe mindre imponerende. Man kan trygt si at ingen noensinne kommer til å kjøre ski ned Trollveggen.

Sett av ni minutter og få med deg filmen om Norges drøyeste nedkjøring gjennom tidene: 

Les også: Alt om verdens sprekeste mann, Kilian Jornet

Les også: Fiva-ruta i Trollveggen - massivet kjørt på ski 

Publisert 19. februar 2019 kl 18.58
Sist oppdatert 19. februar 2019 kl 18.58
Relaterte artikler
Kilian Jornet med Skitrab-ski.
Kilian Jornet på nye ski - avviser ny sponsor

– Jeg vil ikke ha noen utstyrssponsor

PÅ SKI I KLATRETERRENG: Kilian Jornet har kjørt ski ned Halls renne på Romsdalshorn. Foto: Tore Meirik/ Instagram
Skikjøring i klatreklassiker

Kilian Jornet kjørte Halls renne på ski

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue