Hjem
 / Padling
 / Marianns hjemmebane tørrlegges

Marianns hjemmebane tørrlegges

Padleverdensmester Mariann Sæther fortviler etter at det tirsdag endelig ble vedtatt å bygge kraftverk på hjemmebanen hennes i Ottaelva.

Sist oppdatert 2. desember 2015 kl 09.56
FORTVILER OVER KRAFTUTBYGGING: Verdens beste elvepadler, Mariann Sæther, har vokst opp ved Ottaelva, som nå tørrlegges for å lage strøm. Bilder: Tore Meirik
FORTVILER OVER KRAFTUTBYGGING: Verdens beste elvepadler, Mariann Sæther, har vokst opp ved Ottaelva, som nå tørrlegges for å lage strøm. Bilder: Tore Meirik

– Elva betyr mye for meg, det var her jeg tok mine første padletak. Men det er verre for bygda, sier Mariann Sæther, som ble verdensmester i brattpadling tidligere i høst.

Frp vil bygge ut

Både Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) og olje- og energikomiteen har allerede sagt ja til kraftutbygging i Nedre Otta. Motstanderne mener utbyggingen er så stor og omfattende at saken bør opp i Stortinget., men det skjer ikke. Etter tirsdagens debatt overlater stortingspolitikerne avgjørelsen til Statsråd Tord Lien fra Fremskrittspartiet, skriver NRK.

Lien har alltid signalisert at han er positiv til å bygge ut vannkraft –også i vernede elver- og dermed er Nedre Otta-utbygginga i realiteten avgjort.

Verst for de lokale

– Hvis det blir utbygging er det lokalbefolkningen det går utover -de som bor langs elva. Det er en lang elvestrekning som skal ned i minste vassføring, det blir som ei stor steingrøft i et vakkert kulturlandskap. Selv om det blir vanskelig å måle kommer turismen til å bli påvirket  og vi mister et naturområde som er sårbart. Hvilke konsekvenser det får for hele elvesystemet er det ikke forsket på -Ottaelva er jo den største sideelva til Gudbrandsdalslågen, og sammen med Rosten-utbyggingen blir det store inngrep, sier Sæther, som fredag skal møte ordfører Dag Erik Pryhn (Ap) for å diskutere såkalte avbøtende tiltak. 

TMM_5973
TMM_5973

ROSTEN: Like sør for Dombås –øverst i Gudbrandsdalslågen- bygges demningen som vil påvirke padlestrekningen Rostenfallene. Foto: Tore Meirik

Slalåmanlegg og bølge?

Dette er grep for å minste skadevirkningene av utbyggingen, og Mariann Sæther håper padlerne kan bli tilgodesett her.

– Ordføreren er for utbygging, men positiv til avbøtende tiltak. Jeg har lagt frem forslag om å lage til et anlegg ved Otta Camping hvor man har et enkelt slalåmanlegg og bølge for freestyle. Da sikrer vi rekruttering og trygge rammer for de som vil starte, sier hun.

Starter i 2016

– Hva tenker du om behovet for mer kraft i Norge, som er årsaken til utbyggingene?

– Vi mister en naturperle. Og det hele er tragisk siden vi ikke trenger Otta-utbyggingen for å utfylle vår del av klimapunktene. Det er et stort uutnyttet oppgraderingspotensial i de kraftanleggene som finnes - ved å pumpe vannet opp igjen i magasinene slik de gjør i Europa. Så vi må fremdeles kjempe -selv om Tord Lien er en lite miljøvennlig type, som til og med vil demme opp de verna elvene, sier Sæther.

Etter planen skal arbeidet med å demme opp Nedre Ottaelva starte neste år. Byggingen av demningen på Rosten er allerede i gang.

Mariann
Mariann

VERDENS BESTE: Mariann Sæther fra Otta har vært en av verdens beste, kvinnelige elvepadlere i mange år. Her er hun i aksjon under Ekstremsportveko i sommer. Foto: Tore Meirik 

Publisert 2. desember 2015 kl 09.56
Sist oppdatert 2. desember 2015 kl 09.56
Relaterte artikler
Zack Mutton Holy Diver
Verdensmester Zack Mutton hyller Voss og det norske padlemiljøet

Verdensmester i elvepadling hyller Voss

25 ÅR MED GALSKAP OG LUE PÅ: Under Ekstremsportveko i 2013 var det helt korrekt å bruke lue innendørs. Foto: Roger Brendhagen
Veke-sjefen takker for seg

– Veko betyr alt for Voss

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue